IJs op bergtoppen in Schotland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hoi,

Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd een deel van de HHW te lopen (parallel aan de WHW, maar dan over de bergtoppen). Het was februari en boven de 700m lag er sneeuw en ijs. Hierdoor konden we niet veilig verder naar boven. Als alternatief hebben we een deel van de WHW gelopen.

Inmiddels heb ik stijgijzers en pickels op de kop getikt, dus een herkansing kan gepland worden!

M'n vraag is of er zaken zijn waar we op moeten letten tijdens het wandelen en of we nog meer speciale zaken nodig hebben, zoals helm/touw/enz. We hebben ervaring met het lopen over gletschers.

grtz
Henk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Touw: je loopt niet op een gletscher met spleten (t is tenslotte weg in de zomer) , en ik verwacht op paden die normaal als wandelpaden worden aangeduid niet dermate steile passages dat je er zou moeten aanbinden. Ook zonde van het meesjouwen, dat touw zit alle andere dagen in je rugzak.

helm: idem. die draag je als er dingen van boven op je knar kunnen vallen, niet op een verijsd wandelpad. Als je een helm zou dragen als bescherming voor wanneer je zelf valt, zou je m eigenlijk altijd bij je moeten hebben tijdens een wandeltocht over rotsige paadjes. :)

Ik hoop dat je superlichtgewicht alu ijzers en dito pickel hebt voor dit soort incidenteel gebruik tijdens een -verder normale- wandeltocht? Die rugzak zal tenslotte al genoeg wegen!

groet,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Veel gezond verstand en vooral de juiste kleding. Je hebt namelijk flinke risico's op erg snel veranderlijke weersomstandigheden daar zo. Maar ik neem aan dat dit bij jouw wel snor zit allemaal...
 
Hi Henk,

>Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd een deel van de HHW
>te lopen (parallel aan de WHW, maar dan over de bergtoppen).
>Het was februari en boven de 700m lag er sneeuw en ijs.
>Hierdoor konden we niet veilig verder naar boven. Als
>alternatief hebben we een deel van de WHW gelopen.


Ik ben net terug uit Schotland, er ligt nu ook nog sneeuw boven de 700m.

MVG
Rolf
 
http://www.buitensport-schotland.nl/
heeft een en ander neergeschreven. Er staan hier ook enkele boeiende winterse verhalen in het schrijfblok.
Het zal minder de sneeuw zijn die er al/nog ligt die jou parten zal spelen. Eerder denk ik dat het veranderende weer soms echt spelbreker kan zijn.
Afgaande op de notities die ik las in verschillende bothys las ik geregeld dat er in mei nog flink sneeuw kan vallen.
Begin mei ook naar schotland geweest. Sneeuwval boven de 700 m enkel bij doorkomst van een of andere depressie. De eerste dagen was regen mist en felle wind de spelbreker waardoor ik het veiliger vond om lager te blijven. Ik ben mijn tocht geeindigd met echt zomers weer.
 
Hoi. Reken op erg wisselvallig weer. Het kan erg nat zijn met veel wind en vieze natte sneeuw.
Het kan ook koud, kraakhelder zijn, het mooiste wat je kan overkomen.
Houdt dus rekening met erg nat en met erg koud.
De sneeuw kan deels smelten en daarna weer opvriezen. Je kan dus opgevroren stukken verwachten en platen ijs en verijsde rotsen.
Het kan allemaal.
Pickel en stijgijzers zijn in de winter in Schotland een MUST.
 
Hoi Henk,

Voor wat Schotland kan ik niks zeggen, maar mijn ervaring hier in de Pyreneeën is dat men vaak te lang wacht met het onderdoen van de stijgijzers.

Van onderaf zien paden er niet beijsd uit, maar op 'ooghoogte' blijken ze dan mooi opgevuld te zijn met verijsde sneeuw die en levensgevaarlijke glijbaan kan maken van de berg af.

Ik ben in dat geval misschien niet superzuinig op mijn ijzers en doe ze dan liever een keer te veel of te vroeg om dan te laat. Hier in Ordesa gebeuren elk jaar veel ongelukken bij wandelaars die dat onderschatten en onderuitglijden terwijl ze pickel en ijzers wel aan de rugzak hebben/hadden hangen!

Raymond
 
Jawel, maar ik durf wel te beweren dat het aantal verkeerskilometers per jaar in NL meer dan 13x hoger ligt (13x = 800/60) dan het aantal wandelkilometers in Schotland.

Groetz,
Dennis

- En op het strand kan je óók voetballen -
 
Ben zelf net in Schotland geweest (16 t/m 22 mei). Op de 17e hebben we Ben Nevis opgelopen en daar begon de sneeuw op ongeveer 1200 meter dus dat viel heel erg mee. Maar goed, zoals in Schotland om de 10 minuten de omgeving anders kan zijn is dat ook zo met het weer. Dat is dan ook wel weer een charme van het land.
Wat de stijgijzers betreft, ze zeggen vaak "bij twijfel niet inhalen". Bij twijfel hadden die dingen mijn insziens al om moeten zitten.
Wel een mooie tocht lijkt mij, ben benieuwd naar de ervaringen.
Hier foto's van ons afgelopen tripje:
http://www.flickr.com/photos/iorusandbela/
ik heb er nog heel wat te uploaden dus er volgt meer.
 
>Ik hoop dat je superlichtgewicht alu ijzers en dito pickel
>hebt voor dit soort incidenteel gebruik tijdens een -verder
>normale- wandeltocht? Die rugzak zal tenslotte al genoeg
>wegen!

Het gewicht van de rugzak was de vorige keer ook een issue!
De stijgijzers die ik heb zijn gewone, normale voor op een gletscher. Het is voor de rest een normale wandeltocht, maar je kan het treffen dat het geen incidenteel gebruik betreft. Als er nu rond 700m nog sneeuw ligt, dan was het afgelopen februari heel wat erger (of beter!).

Veranderende weersomstandigheden daar hou ik uiteraard wel rekening mee. Daar heb ik inmiddels ook al genoeg ervaring mee :)

De vorige keer heb ik kort met sneeuwkettingen voor onder de schoenen geprobeerd wat verder te komen, maar dat werkte niet echt. Laatst bij de WWH werkte ze prima, maar toen op de berg in Schotland hielp het niet veel. Dus ik weet dat de stijgijzers meteen aanmoeten als het ijs begint. Maar dat is ook best logisch, want als je bergop loopt wordt de hoeveelheid ijs nooit minder :)

Tegen die tijd zal ik de verhalen op buitensportschotland nog eens nalezen. Als er nog andere specifieke tips zijn, hoor ik dat graag.

grtz
Henk
 
Henk,

Mogelijk zullen grödeln voldoende zijn ipv stijgijzers.
Scheelt een hoop gewicht.
Ik heb er hier een paar, 6 tands liggen, mocht je ze willen lenen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Tis nog niet gepland maar waarschijnlijk komende winter, dus jan of feb 2010. Hoezo, wil je mee? :)

Die grödeln zou wellicht ook kunnen, maar ik hoor wel graag ervaringen van anderen daarover. Ik heb wel vergelijkbare dingen, een soort U-profiel van staal met tanden, wat vast zit met dikke elastieken aan je schoen. Als ik die vast zet met een bandje, heb je bijna grödeln.

Ik vraag me in ieder geval ook al af wat het nut van een pickel is. Want het blijft een wandelpad, dus erg steil kan het niet worden (het is geen gletscher). Waarschijnlijk is het ding alleen nodig als je uitglijd, en dat gebeurd niet snel met stijgijzers aan. Maar goed, ik neem ze liever mee terwijl je ze niet nodig hebt, dan dat je ze eigenlijk nodig had gehad :)

grtz
Henk
 
Pickel is voor legio redenen bijv. Je zou bijvoorbeeld eens van het pad kunnen geraken bij sneeuwval (white out).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Die grödeln zou wellicht ook kunnen, maar ik hoor wel graag
>ervaringen van anderen daarover. Ik heb wel vergelijkbare
>dingen, een soort U-profiel van staal met tanden, wat vast zit
>met dikke elastieken aan je schoen. Als ik die vast zet met
>een bandje, heb je bijna grödeln.

Die heten ook gewoon grödeln hoor.
Gek genoeg had ik ze onlangs bij me op het buitensport weekend.
Alleen heb ik ze noot uit de koffer gehaald.
Maar ik zal ze eens mee nemen op een volgend treffen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan