ijsland in de winter

Beste hikeliefhebbers,

Zijn er onder jullie mensen die in de winter naar IJsland zijn geweest en ervaring hebben met kamperen/hiken/hutten/mooie plekken in de winter?
Tot nu toe is het plan sowieso de gletjers/ijskap in het zuiden te bezoeken, geijser en myvatn te bekijken. Maar ben benieuwd of er mensen zijn die andere aanraders hebben voor in de winter.

Daarnaast kom ik heel veel verschillende verhalen tegen over een auto huren in de winter, de een zegt 4x4 is zeker nodig, de ander dat de ringweg ook in de winter prima te doen is met een gewone auto. Heeft iemand hier ervaring mee?

Ik ga in de kerstvakantie :)

Groet,
Elise
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Alleen nog maar in de zomer gezien, maar ik zit er wel aan te denken ook in de winter het land te gaan bekijken. Maar ik wil dan wel het binnenland in :D

Ik ken wel iemand die heeft een fotoreis gedaan in de winter. De ringweg is goed begaanbaar, maar er is wel veel stuifsneeuw. Weet niet of winterbanden en sneeuwkettingen standaard zijn bij huurauto's, maar in ieder geval zeer aan te raden. Neem ook een sneeuwschep mee.

Of een 4x4 nodig is, is denk ik vooral afhankelijk van waar je (behalve de ringweg) naar toe wilt rijden. Of moet rijden, naar je hotel toe ;)
 
Mijn vakantie op IJsland was in februari. Wegen waren prima berijdbaar zonder 4wheeldrive (Toyota Yaris) Er rijden veel auto's met spikes.
We goed opletten met wind, het zandstralen door vulkaangruis van je huurauto is niet gedekt door de verzekering.

Groet
Koos
 
Houdt ook rekening met korte dagen. Minstens een uur later licht en een uur eerder donker dan in Nederland rond de kerst.
 
Maar volgens mij blijft Elise in het zuiden en dan kan je terecht in Skigebied Bláfjöll. http://www.skiresort.nl/skigebied/blafjoell/
Makkelijk bereikbaar vanaf weg nr 1. Alleen het laatste stukje kan spekglad zijn.

Groet
Koos
Als men myvatn wil zien zal men toch de ringweg in het noorden moeten rijden. Er is geen doorsteek in de winter.
Het gletsjermeer 'jokulsarlon' in het zuiden zou ik zeker niet overslaan: aan de ringweg richting Hofn.

Mieke
 
Bedankt voor alle reacties en tips! Kunnen we mee vooruit :) En inderdaad, 't noorden is ook een optie en die skigebieden zien er interessant uit.

Hebben jullie ook gewandeld in de winter? Is het handig om sneeuwschoenen mee te nemen, zijn wandelpaden aangegeven, en nog plekken die we in de winter niet moeten overslaan?

ben zelf in de zomer in landmannalaugar geweest, maar in de winter lijkt het alleen toegankelijk per superjeep en dat zit een 'beetje' boven ons budget, het zal dus langs de rondweg moeten zitten.

Groetjes Elise
 
Geen ervaring (nog) met de winter in IJsland. Als een wandelroute al staat aangegeven dan zal tie in de winter waarschijnlijk niet zichtbaar zijn door de sneeuw. Misschien contact opnemen met bergwandelvereniging in IJsland.

Succes
Mieke
 
Wij zijn 2 jaar geleden in IJsland geweest in de kerstvakantie.
We hebben met een gids een gletsjerwandeling gemaakt wat interresant was met name over de onderzoeken die ze doen en de geschiedenis die uit daar uit voort komt betreft vulkanische activiteit en CO2 concentraties in het verleden, hier zijn stijgijzers wenselijk maar die krijg je daar wel.
Een 4x4 is mijn inziens een must in de winter, wij hebben diverse auto's en bussen naast de weg gezien. En of hulp verleend.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan