Ijsland

  • Onderwerp starter supernov
  • Startdatum

Status
Niet open voor verdere reacties.
S

supernov

Guest
Beste clubgenoten,

Ergens dit jaar ben ik van plan, met backpack en al, een toertocht door Ijsland te maken. De vraag is eenvoudig, wie heeft al de nodige ervaring met dit land en kan mij enige tips cq. must-do-things geven...

Mijn dank is groot! :) Vincent
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Vincent,

Ik ben inmiddels 3 keer op IJsland geweest (afgelopen zomer 5 1/2 week) en ga in maart voor de 4e keer (en hopelijk volgen er nog meer keren). De must-do-thing is vooral gaan :). Erg mooi vond ik Askja, Kverkfjoll, Landmannalaugar, Thorsmork, Jokulsarlon, alle vulkanisch actieve gebieden, de vele watervallen, etc. Maar eigenlijk vind ik bijna alles er mooi, behalve Reykjavik. De bekende gebieden zijn prima met het openbaar vervoer te bereiken en ook voedsel naar de campings aldaar is geen probleem (is je rugzak niet zo zwaar :)). Voor de wat meer afgelegen delen is wat meer moeite nodig om er te komen, maar ook dat kan prima.
Verder is een wind- en waterdichte uitrusting een vereiste, is het vaak ook erg mooi weer, is vrijwel alles er duur...
Mocht je meer vragen hebben laat je het me maar weten.

Groeten, Jasper
 
Vincent,

Kan me daar eigenlijk alleen maar bij aansluiten. Het enige dat ik je nog kan adviseren is vooral veel lezen over IJsland voordat je gaat. Het land en de natuur aldaar is namelijk zo overweldigend dat je anders al snel niet meer weet welke kant je op moet kijken. Als je een beetje goed bent voorbereid heb je daar alle tijd om te genieten (dat hebben wij destijds althans gedaan).

Ook wel een tip voor als je gaat: neem 2x zo veel foto-rolletjes mee dan je denkt nodig te hebben. Wedden dat ze allemaal op gaan? :)

Raymond
 
In 1999 zijn we in een redelijke snelteinvaart met een 4WD pickup-camper doorheen gereden, de ringweg en aantal hoogland routes.

Als er een volgende keer komt wil ik 1 week bij Skaftafel, 1 week bij landsmanalaugur en een week in het noord-westen camperen en wandelen.
Die plaatsen hebben een dusdanige indruk achtergelaten en zijn hiervoor zeer geschikt.

Ja het is duur, maar wel de moeite waard. Kijk ook eens op www.ijsland.nl, een nederlandse website gespecialiseerd in ijsland zoals de naam al zegt :)

Maar zoals er al gezegd is .. alles is mooi daar, de ruigheid, de watervallen, etc etc ... maakt eigenlijk niet uit waar je heen gaat, als je er maar heen gaan :)
 
Hallo Vincent,

Ik sluit me aan bij de anderen, een geweldig land!
Bij deze zomaar wat dingen die me te binnen schieten.

Ik ben er twee keer geweest en wat ik -naast het land zelf- geweldig vind is het busvervoer daar. Echt goed georganiseerd. Je kunt van tevoren aan de buschauffeur vragen of hij ergens wil stoppen als het een plaats is waar hij normaal niet stopt. Ook pikken ze je op als je langs de route staat en aangeeft dat je mee wilt.
http://www.bsi.is (de schema's voor 2003 staan er nog niet op, ze geven ook ieder jaar een handig boekje uit).
http://www.austurleid.is/austurleid.htm

Het begint eigenlijk al met de Flybus die bij het vliegveld klaar staat. Voor 1000 kronen brengt deze je naar Reykjavik toe, ook als je met het laatste vliegtuig aankomt. De bus stopt bij diverse hotels en tenslotte bij de jeugdherberg/camping.

Natuurlijk is er heel veel te zien, het is een geweldig mooi land.
De bekendste wandelroute is zonder meer de Laugavegur in het zuiden van IJsland. Ikzelf heb hem twee keer gelopen (een keer in iedere richting) en ik vind het een prachtige route. Hij is wel erg drukbelopen, maar het is heus niet zo dat je in kolonnes loopt hoor.
Ik persoonlijk vind deze route het mooist wanneer je van zuid naar noord loopt en hem al start in Skogar. Je hebt dan de zon (mits die schijnt...) in de rug en de vele watervallen voor je neus. En je eindigt dan met een heerlijk warm bad in Landmannalaugar.

Wat ik beide keren erg uhhh... leerzaam vond is de voorbereiding van andere mensen. Ik heb in 2002 iemand gezien die de Laugavegur met zijn zoontje en moeder liep en in alles overdreef. Kompleet met pickel, kunststof schoenen (Scarpa, klasse D ofzo) en een rugzak met 32 kg. Een groepje Nederlanders heeft hem het laatste stuk de berg opgeholpen. Totaal uitgeput.
Daarboven ontmoetten we ook een jonge Fransman die de de tocht op zijn gympies wilde lopen. Niet onmogelijk natuurlijk. Maar er zijn toch wel wat steile stukken en je moet een paar keer het ijskoude water doorwaaden. Zonder sandalen en met een beetje pech loop je zeker het risico je voeten open te halen. Na twee dagen haakte hij af.

Skaftafell is heel mooi, maar wel erg toeristisch. Zeker in het weekend. Er ligt sinds vorig jaar zelfs asfalt tot aan de gletsjer. Aan de andere kant laat je al snel de meute achter je als je gaat wandelen, en heb je vanaf boven een geweldig uitzicht.

Ik vond ook het gebied Asbyrgi-Dettifoss-Krafla-Myvatn zeer mooi. Nou had ik daar ook wel erg goed weer :). De Dettifoss maakte op mij meer indruk dan de -gunstiger gelegen- Gullfoss.

En verder? Veel. Ikzelf ga er zeker nog vaker naar toe, want er is nog genoeg te zien (Niet dit jaar, ik ben van plan om naar het Tatra-gebergte in Polen te gaan).


Uitgaven:
De supermarkt met als logo een varken is volgens mij het goedkoopst (en heeft veel dezelfde producten/merken als in andere ketens.

Mocht je in het zuiden/oosten van Nederland wonen: Vanaf Duitsland vliegt LTU een stuk goedkoper dan Icelandair vanaf Schiphol.

Een buskaart voor een rondje om het hele eiland hoeft zeker niet het goedkoopst te zijn. Het hangt er vanaf of je vaak van de ringweg afwijkt.

Je kunt vrijwel alles met een visa kaart betalen, dus ook in de supermarkt en in de bussen. De IJslanders zelf doen niet anders.

Bij de camping in Reykjavik staat meestal een hele berg met gasflesjes/brandstof van mensen die huiswaarts gaan.

Tjee, toch nog een hele lap tekst geworden.

Groetjes, Remco dB.
 
Ik krijg het weer in m'n rug als ik aan de rugzak van 32 kg terugdenk :-(. Overigens hebben ze vanuit Thorsmork de bus genomen naar Landmannalaugar. En die Fransoos heeft een hele dag op een lift staan wachten (en was 's-avonds weg dus het is uiteindelijk gelukt).
Ik heb trouwens meerdere mensen gehoord die liftend door IJsland zijn getrokken en dat gaat ook goed, mits je alleen of met z'n tweeen bent.

Groetjes, Jasper (die dus op dezelfde dag omhoog liep vanuit Skogar)
 
Hoi Remco,

Daar sta ik idd op. Degene met de blauwe muts op (ik haal wat uit de rugzak van een reisgenoot). Zo ontmoet je iemand op IJsland, en zo op de hiking-site :).

Groeten, Jasper
 
Wat kost zoiets als ik vragen mag?

Een vriend van mij wil ook semi-serieus naar IJsland en mij lijkt het ook zeker wel wat maar het moet wel een beetje te betalen zijn natuurlijk.
 
Ow, dat mag je rustig weten: ik was de laaste keer 1127 euro kwijt.
Het grootste deel daarvan is eigenlijk opgegaan aan vervoer en enkele excursies.

Uitgaven (3 weken) o.a:
Trein + Vlucht (LTU, Dusseldorf)
Veel busvervoer (ook excursies)
Levensmiddelen
Overnachting op kampeerplaatsen
Kaarten
Ansichtkaarten
Veeeeel (soft)ijsjes
Enkele keer een café in
Keertje naar een restaurant
Hardrock Cafe (alleen een groot glas bier en glaasje Brennivin genomen)
Blue Lagoon
Souvenirs
Fotorollen + afdrukken (in NL)

Je kunt hierop eenvoudig een paarhonderd euro besparen hoor! Door: je vliegticket pas laat te kopen (scheelt best veel), daar meer te liften en vaker wild te kamperen, minder belangrijke zaken uit de lijst weg te laten.
 
Ten allereerste natuurlijk hartelijk dank voor deze geweldig lopende discussie en de zeeeeeer nuttige antwoorden!! Echt top en een display van hoe de echte reizigers met collega's omgaan, dat merk ik ook vaak tijdens reizen. Mijn lidmaatschap op deze site was niet verkeerd.

Ik neem alle informatie even goed in mij op en zal me dan meer gaan mengen. :) Wat ik wel door heb, als reactie op mijn voorganger, dat Ijsland heel duur is/kan zijn. Ik heb begrepen dat dit komt vanwege het feit dat de inwoners al hun producten moeten importeren. Nu spaar ik lekker hoor, maar idd, een schatting van iemand die low-budget in redelijk goede herbergen overnacht en normaal wilt eten (ofwel iets meer dan alleen maar Noodles) zou niet gek zijn... wat waren jullie zoal kwijt? Mijn planning is om 3 weken minimaal te blijven.

Erg leuk ook, die "meeting" van mensen hier op die foto, zonder het te weten! :7

Groetjes, Vincent
 
ps.

Ik heb nog geen ervaring met kamperen en het gebruik van een tent. Ik vind dit eigenlijk wel een uitgelezen moment om ook daar eens een begin mee te maken. Ik denk aan een klein 1 persoons-tentje. Is deze geschikt voor het terrein daar en hoe zit het bijv. met veiligheid (diefstal etc.) in het algemeen bij het gebruik van een tent.

Groetjes, Vincent
 
>Ow, dat mag je rustig weten: ik was de laaste keer 1127 euro
>kwijt.
>Het grootste deel daarvan is eigenlijk opgegaan aan vervoer
>en enkele excursies.

>Je kunt hierop eenvoudig een paarhonderd euro besparen hoor!
>Door: je vliegticket pas laat te kopen (scheelt best veel),
>daar meer te liften en vaker wild te kamperen, minder
>belangrijke zaken uit de lijst weg te laten.

Oh...dat valt reuze mee! Zeker omdat het voor drie weken is en er nog veel te besparen valt. Zeker een optie om een keer te doen. Souvenirs koop ik sowieso nooit en wildkamperen is juist leuk (niet altijd, maar toch zeker een paar keer).
 
Vincent,

Wij hadden destijds bewust gekozen om geen tent mee te nemen en gewoon van jeugdherberg naar jeugdherberg te gaan. Geleefd hebben we destijds op Adventure Food (meegenomen uit NL) en muesli-repen. Op die manier bleef het redelijk goedkoop. Weet niet eens meer precies wat we kwijt waren (rond de 3500 Euro volgens mij, voor 2 personen!), maar wel dat we op die manier veel leuke mensen hebben ontmoet en telkens de zekerheid hadden op een warm bed (gewoon de ene herberg vanuit de andere boeken). De dagen bestonden vooral uit dagtochten en dus geen lange tocht in één keer.

Raymond
 
Op IJsland is een stromvaste tent een vereiste. Ik heb alle keren tentjes kapot zien waaien tot nu toe. De Hilleberg Akto kom je vaak tegen en ook een klein tentje van Salawe zag ik er regelmatig (weet niet welk model). Als je meestal op campings kampeert valt er altijd wel ergens beschut te koken, maar bij wild kamperen is een luifeltje/voortent daarvoor wel prettig. Zelf heb ik onlangs via www.globbetrotter.de een 1 persoonstentje gekocht van Wechsel in de opruiming en dat scheelde ruim 100 euro. Hoe deze zich houdt bij harde wind moet ik nog proberen maar met regen ging het goed en voldoende ruimte in de tent (maar ik ben niet zo groot).
Met diefstal heb ik gelukkig nog nooit te maken gehad, maar ik laat alzo geen geld, paspoort, ticktet e.d. in m'n tent achter.

Groeten, Jasper
 
Vincent,

Nog een tip voor als je op een camping in een dorp overnacht. Ga niet douchen op de camping, maar ga naar het zwembad. Bijna elk dorp in IJsland heeft een zwembad en qua prijs is dit vergelijkbaar met een douche.
Na een flinke dagwandeling lekker relaxen in de hot pot haalt het natuurlijk niet bij de warme beek in Landmannalaugar, maar het komt aardig in de buurt. :7

Groeten,
Carl
 
Nog een tip om goedkoop in Ijsland te geraken: er is blijkbaar een nieuwe luchtvaarmaatschappij die vanuit Londen naar Ijsland vliegt voor weinig geld: http://www.icelandexpress.com

Voor 170€ heen en terug naar Reykjavik. Aanlokkelijk!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan