IJslandse prijzen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Wie kan mij uit ervaring melden hoe het momenteel is met de prijzen op IJsland.
Groot verschil tussen voor en na de zg. credietcrisis?

-Zijn de prijzen van voedsel, benzine, overnachtingen etc. na de credietcrisis spectaqulair gestegen of juist gedaald?
-Is de vliegreis er heen ook qwa prijs ernstig aangepast........?
-Is de prijs van het verschepen van je auto er naar toe ook duurder geworden?

vr. grt. Peter
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Geen idee, maar ik verwacht dat alles spectaculair gedaald is. Ze willen tenslotte buitenlandse valuta krijgen en moeten dus toeristen aantrekken. De vliegreis moet je toch heel makkelijk zelf kunnen uitvinden.

Linda
 
Ik heb juist precies het omgekeerde idee. Volgens mij zijn ze daar best wel afhankelijk van import maar geen centen om te importeren. ergo er is wellicht sprake van schaarste aan bepaalde goederen en diensten. En schaarste leidt juist tot prijsstijgingen.
 
Als ik het vergelijk met 2007, dan is de kroon ongeveer 56% in waarde gedaald (2007 was 1€ ongeveer 80 ISK, nu staat hij op 180 ISK). Kijk ik naar de bus prijzen, dan was een kaartje van het vliegveld naar Reykjavik in 2007 1200 ISK, nu is dat 1700 ISK. De bus van Reykjavik naar Landmannalaugar was in 2007 5280 ISK, nu is dat 6300 ISK.

Wat openbaar vervoer betreft is het land goedkoper voor de europeaan geworden. Wat de rest betreft weet ik het niet, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat de overige prijsstijgingen gelijke tred houden met de koersen. Je betaald dus wel meer kronen, maar minder euro's.


groet,
Richard
 
>-Is de vliegreis er heen ook qwa prijs ernstig
>aangepast........?

Ja! Ik zag gisteren ergens een advertentie voor een retourtje Reykjavik met Icelandair voor €300. Dat was vorig jaar nog minimaal het dubbele volgens mij...

>-Is de prijs van het verschepen van je auto er naar toe ook
>duurder geworden?

Toevallig onlangs nog gechecked aangezien wij ons ook al afvroegen of IJsland goedkoper zou zijn door de crisis. De prijzen van de boot vanuit Denemarken naar IJsland zijn niet noemenswaardig veranderd vergeleken voorgaande jaren. De prijzen van huurauto's in IJsland overigens ook niet :)

Groetzels,
Dennis
 
Ik neem aan dat je nu meer IJslandse kronen voor je euro krijgt dan voorheen en dat de prijzen verhoudingsgewijs dus niet duurder zijn. Ik probeerde trouwens in een valutaberekeningsprogramma van een bank te kijken wat de kroon nu waard is, maar er werd vermeld dat de bank niet in die valuta handelt. Zo erg is het dus nu. Waarschijnlijk daalt hij zo snel in waarde dat buitenlandse banken het niet meer op voorraad willen hebben.
 
>>-Is de vliegreis er heen ook qwa prijs ernstig
>>aangepast........?
>
>Ja! Ik zag gisteren ergens een advertentie voor een retourtje
>Reykjavik met Icelandair voor €300. Dat was vorig jaar nog
>minimaal het dubbele volgens mij...
>


Ik zat gisteren wat te snuffelen naar aanleiding van een opvallende Arke-reclame en vond op de site van Icelandair zelfs een vlucht (ik had geloof ik data in het najaar ingetoetst) van net iets meer dan
€ 200.

Marla
 
KLM had, met hotel een aanbieding voor 300 euro. Geen idee om hoeveel nachten het gaat. Stond iedere keer net iets te kort bij de haltes om het vanuit de tram te kunnen zien....Zag er wel verleidelijk uit vanuit die tram, waar het dik boven de veertig graden was....

Groetjes, Mirjam
 
Wij zijn net zaterdag teruggekomen, dus ik kan je live info geven :)

Je vliegreis of boottocht met de ferry betaal je nog steeds in euro's, en daarmee gaat het nog altijd prima. Daar valt dus niet te besparen.

Levensonderhoud is nu denk ik ongeveer op niveau met onze prijzen. Waar je vroeger bijna 2x zoveel betaalde als in Nederland, zijn de prijzen nu gelijk, of max 1,25 x zoveel.
Biertje (alcohol was altijd stervensduur voorheen) 0,5 l is nu ongeveer 800 ISK, dus 4,5 €. Dat kost een halve liter op een A-locatie in Amsterdam ook.
Litertje diesel: 180 ISK, dus precies 1 €.
Overnachten: camping kost ongeveer 6 € pppn omgerekend.
Uit eten gaan, met voor, hoofd, en nagerecht + drankjes konden wij voor ongeveer 70-80€, en ook dat zijn allemaal redelijk Nederland-achtige prijzen.

Supermarkt: eten moet je toch, dus ik heb er niet specifiek op gelet, maar de prijzen zijn volgens mij soms nog lager dan wat je bij ons betaalt. De 2 grote uitzonderingen: lamsvlees is zalig en spotgoedkoop, bijna goedkoper dan kipfilet (ze hebben genoeg schapen)
Verse aardbeien (en ander fruit wat graag in de zon groeit) uit de kas kosten een fortuin.
Verder is alles heel schappelijk als je zelf kookt.

Kleding, met name de ijslandse outdoormerken en tax-free wollen truien en mutsen, maar zelfs ook de europese merken: goedkoop!

Groet,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Misschien een beetje late reactie, maar ik ben met en paar vrienden eind mei en de eerste week van juni op IJsland geweest om de Laugavegur te lopen. Deze trip stond al een tijdje op ons lijstje, maar dankzij de crisis werd dit mede mogelijk gemaakt.
De tickets zijn idd goedkoper geworden (wij gingen voor ca. 300 euro pp). Vooral de dagelijkse kosten zijn behoorlijk gedaald zoals het (uit)eten, overnachtingen (ca. 20 euro pp in nette hostel). Ook het stappen is redelijk betaalbaar geworden. Benzineprijs kan ik zo even niet meer bedenken, maar in dit land kost brandstof niet veel omdat er overal energie uit de grond komt. Ze hoeven het iig niet te importeren.
Wij hadden in ons hostel overigens een paar dagen een polo gehuurd voor 50 euro per dag met onbeperkte km. (wel eigen risico van paar honderd euro). Daar kan je geen auto voor verschepen denk ik. Bovendien is de automarkt daar helemaal ingestort. Iedereen (ook niet leaserijders) reed daar een auto van de bank, zoals ze alles van de bank hadden daar. Misschien kan je daar je voordeel mee doen, maar ik weet niet wat je er mee wil.
Toeristische atracties (geisers e.d.) zijn zowieso gratis en je kan ook overal gratis kamperen. Toen wij liepen was de route nog dicht (ivm sneeuw) dus ook de hutten. Dit maakt het wandelen zelf zeker erg goedkoop. (en langer, want aan één kant kan je niet met een auto komen.)
Veel succes, en het is een absolute aanrader. Deze trip vergeet ik zeker niet meer!
 
Eind augustus ben ik naar IJsland geweest en heb de Laugavegur gelopen.
Dat kan heel goedkoop.
Als je gebruik maakt van je tent en de bus vallen je uitgaven reuze mee.
Kamperen bij de hutten is goedkoop en eten doe je vanuit je rugzak.

Je grote kostenposten zijn dan de
- vlucht van en naar IJsland
- de bus van het vliegveld naar Reykjavik.
- bus van Reykjavik naar Landmannalaugar.
- de bus terug van Skogar naar Reykjavik.

Een prachtige trektocht voor relatief weinig geld.

Alle prijzen kun je vinden op het internet zodat je een naukeurige begroting kan maken.

Richard.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan