Ik bezit 2 "tenten" maar wat doe ik nu..?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een dillema, misschien kunnen jullie helpen...

Ik heb een tweedehands Desert rose 3 nomad tent:
http://www.nomad.info/nl/collection/tenten/allround_tenten/desert_rose_3/

Deze tent heb ik in slechte toestand gekocht op de koningenmarkt, met slechte toestand bedoel ik: draagtas was gescheurd, niet alle touwtjes aan de tent zelf zijn nog heel én de tentstokken zijn -absoluut- onbruikbaar omdat oa het elastiek nauwlijks meer rekbaar is... Verder is de rits van de BUITENtent stuk (maar omdat de binnentent zelf al waterdicht schijnt te zijn, maakt dit minder uit: gewoon drukknoopjes erop maken denk ik).

Hoe dan ook, de tent is slecht verzorgd.
Maar het positieve is: de tent wordt nog steeds verkocht door Nomad, het is een vrij dure tent van een -denk ik- best wel goed merk en het materiaal ziet er véél sterker uit dan het plastic van goedkope tentjes... Hoeveel ik er voor betaald hebt?... 3 euro.

Ik heb, omdat deze tent vrij zwaar is, bij de V&D een simpel tentje gekocht, de Womba 3 (normaal 60 euro, nu véél goedkoper i.v.m. 3 kortingen/pasjes er over heen...) Een stuk(je) compacter en bovendien 'slechts' 3,1 kilo. Dat is het voordeel.
Het nadeel is... het materiaal is gewoon ehum... tja, het ziet/voelt aan als goedkoop plastic... heb er zeer weinig vertrouwen in dat zoiets waterdicht zal zijn... (maar ja, ik kon de tent niet bezichtingen in de winkel dus moest de tent eerst opzetten, nu verwacht ik niet de tent nog terug te kunnen brengen... maar ik kan dat proberen...).

Ik heb dus 2 tenten, en op beide tenten valt wat aan te merken.

Ik heb enorm veel websites en topics doorgenomen over allerlei lichtgewicht tenten... maar ze kosten mij allemaal véél te duur.

Ik ga voor het eerst wandelen, 14 dagen schotland. Ik wil dus niet meteen een tentje kopen voor 200 euro (om 14 daagjes te kamperen...) en ja, ik weet dat 200 euro slechts 200 euro is en dus goedkoop voor een tent, maar niet voor mijn doel/intentie...

Gezien de middelen, tenten, situatie... kan iemand misschien een opmerking plaatsen? bij voorbaat dank!

De Womba 3 van v&d...

http://img464.imageshack.us/img464/19/buiten1tv2.jpg

http://img464.imageshack.us/img464/1031/buiten2kk4.jpg

http://img458.imageshack.us/img458/4084/binnententjezm2.jpg
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Ik bezit 2

Hmmmm lijkt mij een kwestie van de tent behandelen met tent & gear proof van Grangers/Nikwax/McNett. Alle naden bahandelen met seamseal en bidden om mooi weer. Eventueel een nood bivakzak meenemen voor als het toch erg nat wordt in de tent.

Eins
 
RE: Ik bezit 2

Die Nomad zou ik niet vertrouwen als ik jou was, als de buitenkant lek is wordt je binnentent ook nat enja op de site van Nomad staat dat deze waterafstotend is , dat is dus niet waterdicht. Ik ben bang dat het een natte bende wordt als je die tent gebruikt als het slecht weer is in Schotland.

Heb verder geen ervaring met de tenten van de V&D, maar die zou ik dan toch meenemen qua betrouwbaarheid voor het weer, want je wilt je reis toch niet afbreken doordat je tent het begeeft. Tevens weegt die Nomad 6kg, ik weet niet met hoeveel mensen je gaat, maar dat is echt zwaar als daar al je andere spullen nog bij moeten komen (of heb je bagagetransport?).

Nou ik hoop dat je er uitkomt, maar het is toch wel erg handig dat je een tent eerst bekijkt voordat je hem koopt.

Succes!
 
RE: Ik bezit 2

Hoi Jerry,

Van de zomer heb ik een een nachtje geslapen in zo'n tentje ala Womba. Dat ging goed vanwege droog weer en geen wind (bijzonder op IJsland). Toen ik in Schotland was, stormde het heel hard in Ford William en toen werd 60% van de tentjes op de camping plat geblazen. Dat waren allemaal tentjes met te hoge boogjes en te weinig afspanpunten. Deze Womba heeft zo te zien maar 2 scheerlijnen. Dat is bar weinig als het hard waait. Verder is het voor een tent belangrijk dat het doek van de buitentent een stukje van de binnentent vandaan komt. Dat voorkomt bij condens en regen dat de binnentent gaat lekken.

Alternatief: Neem die Womba mee, probeer er nog ergens een paar scheerlijnen op de monteren en ga in een Bed & Breakfast of jeugdherberg als het te slecht weer is. Maar dat is niet zo'n goedkoop alternatief. Kans is ook dat het vol is.

Die Nomad ziet er degelijker uit, maar 6 kilo is erg veel. Trouwens, elastiek van tentstokken is te vervangen. Ik heb dat wel eens gedaan. In een zeilbotenassecoirewinkel kun je nieuw elastiek kopen. Vervang ook hier de kapotte scheerlijnen.

Groeten,

Linda
 
RE: Ik bezit 2

De Nomad tent heeft -waterdicht of niet- twee doeken om water tegen te houden, de Womba slechts 1 dun zeil (de binnentent bestaat immers voor het grootste gedeelte uit gaas...) Laat ik de vraag eens anders stellen:

Lijkt een van beide tenten jullie uberhaupt geschikt om de WHW mee te lopen in een ruig klimaat zoals Schotland? (Wel in augustus).
 
RE: Ik bezit 2

Gaas in de binnentent is nietzo erg, voor in de zomer is dit juist wel lekker voor de ventilatie (voor in Schotland is misschien een ander verhaal met de wind). Maar het gaat er om dat de buitentent waterdicht is. De combinatie oude buitentent met gebreken en een binnentent die waterafstotend is, gaat het als nog mis. De condens die in je binnentent ontstaat (krijg je altijd wel iets last van, ook bij de duurste tenten) in combinatie met water lekkend door je buitentent zorgt er binnen de korste keren voor dat je binnentent ook nat wordt.

Maar in je andere topic over je rugzak, zit deze al erg vol, hoe wil je dan nog een tent van 6 kg mee sjouwen? Als ik jou was zou ik die V&D tent meenemen, een andere tent meenemen of voor ander onderdak kiezen.
 
RE: Ik bezit 2

>Lijkt een van beide tenten jullie uberhaupt geschikt om de WHW
>mee te lopen in een ruig klimaat zoals Schotland? (Wel in
>augustus).

Jerry, een tent kan toch vaak meer hebben dan je zou denken op het gebied van wind en regen, maar als de grens bereikt is dan is het ook echt te laat (tent plat en stokken gebroken of een natte slaapzak en binnentent). In die zin denk ik dus zelf dat je een zeker risico neemt door één van deze tenten mee te nemen, maar zoals anderen ook al aangeven zijn er genoeg B&B's en hostels onderweg om eventueel vervangend onderdak te vinden. Is natuurlijk niet goedkoop!

Ik weet niet waar je woont (profiel invulluh!), maar anders zou je natuurlijk ook een tent kunnen lenen van iemand. Ik ken wel iemand die een tent over heeft die je zou kunnen gebruiken ;)

Raymond
 
RE: Ik bezit 2

Hallo Jerry,

Mijn 2 rooie centen:
Persoonlijk ben ik, over het algemeen, niet zo te spreken over het "outdoor"aanbod van V&D.
Naar mijn mening is de kwaliteit van wat ik zie niet echt robuust. Verder vind ik de spullen te groot in volume en gewicht om als kanshebber in aanmerking te kunnen komen voor enigzins langere trektochten.
Mijn conclusie is dan ook dit leuk bijzet-tentje naast de caravan kan zijn.*

Al met al: Ik zou deze V&D tent terugbrengen en met het geld iets nuttigers doen. Als voorbeeldje:

http://hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=135&topic_id=3557&mode=full

Probeer nog een beetje af te dingen, en je hebt voor iets meer geld een stukken beter tentje dan deze die je nu hebt.

Verder: Geef ff wat info over hoe je gaat lopen: Solo? Wildkamperen?
Zodat er wat gerichter advies gegeven kan worden.
Als je namelijk met 2 a 3 loopt kun je, kostentechnisch gezien, beter overwegen om de Nomad te repareren en de buiten- en binnentent over meerdere personen te verdelen. Als je solo loopt is de 6 kilo aan tent weer net ff teveel om mee te nemen.

Veel plezier alvast met rokkenjagen :D
Groet Gerard

*De eerste tent waar ik mijn eerste trekking was ook een soortgelijke tent als jouw Womba en woog rond de ??4 1/2 a 5 kilo??? Maar dit was met meerdere personen onder wie e.e.a. aan het gewicht verdeeld kon worden.
 
RE: Ik bezit 2

Ik ga samen met nog iemand, dus we zijn met twee personen.
We gaan de West Highland Ways lopen in Schotland (in augustus) we zijn van plan om op campings te kamperen en zullen de tent elke dag meenemen op/in onze rugtas...
 
RE: Ik bezit 2

Beste Jerry,
Mijn zoon heeft ook zo’n supermarkt-tentje gehad. De tent ging 2 jaar mee. Daarna werd het tentje te zwak. Het tentje was goed waterdicht maar gevoelig voor wind. We hebben daar een oplossing op de manier van Linda voor gevonden.
Dus koop extra scheerlijntouw en neem ongeveer 15 haringen van je oude tent en ga dan als volgt te werk: Zet de binnentent op en maak 4 of 5 korte lijnen aan de nok vast en zet die vast, dicht bij de tent tussen de stokken en zodanig dat je erbij de ingang geen last van hebt en de buitentent er goed overheen past. Dan gooi je de buitentent erover en maakt deze vast met 2 haringen per afspanpunt. Je hebt nu een heleboel extra stevigheid en de binnen en buitentent komen nu niet zo makkelijk tegen elkaar aan. Het beste kun je bij harde wind nog extra lijnen door de lusjes beneden halen en die op extra punten vastzetten. Ook bij de lusjes van de stormlijnen kun je dat doen.
Neem ook een stokdeel van die oude tent mee en tape, zodat je noodreparaties kan verrichten
Nog wat anders:
Begin augustus kunnen er nog wel van die kleine mugjes zitten en dan komen ze soms met wolken tegelijk. Je kan zo’n netje meenemen voor over je hoofd en wat spul kopen
Groeten en veel plezier
Jannie
 
RE: Ik bezit 2

Hahahaha, ja, de bekende midges!!! I know :)

Een tent van iets onder de 6 kg verdelen tussen 2 personen is ook een optie. Dan komen we rond de 3 kg p.p. uit. Lijkt mij nog enigzins acceptabel, toch?

De extra scheerlijnen aanbrengen bij het Womba tentje is een advies dat ik van harte overneem! Moet ik wel nog even kijken of er uberhaupt extra scheerlijnen aan vast gemaakt kunnen worden.
 
RE: Ik bezit 2

In het labeltje van het Womba V&D tentje staat het volgende, nu heb ik écht geen verstand van al die materialen, dus mijn vraag is een mening m.b.t. het volgende:

Buitentent: Polyester-PU gecoat
Binnentent: Polyester
Grondzeil: Polyethylene
Frame: Glasvezel
 
RE: Ik bezit 2

Hoi Jerry,
Als je de lijnen aan de binnentent vast maakt gaat dat makkelijk.
Je maakt een lusje in de lijn dan haal je het touw door het nokkruispunt heen en dan door het lusje. Dat doe je dan met 4 of 5 lijnen. Je kan het ook anders doen namelijk in de nok de stokken aan elkaar binden en daar de lijnen aan vast maken
Een ander alternatief is een soort hoedje te maken voor de buitentent en daar lussen aan te maken waar lijnen aan kunnen. Dat is naaimachinewerk. Dat hoedje zit je ventilatie in de weg, dus dat kun je beter alleen met storm plaatsen. Of je zou misschien een soort haltervormig hoedje kunnen maken. dan kun je je ventilatieopeningen wel gebruiken. Dat hoedje kun je uit de oude buitentent knippen. Ik denk dat je oude tent daar nog het meest voor geschikt is. Je kunt er allerlei handige dingen van maken als een regenhoes voor je rugzak, een foedraal voor je kleding etc
Groeten
Jannie
 
RE: Ik bezit 2

Hoi Jerry,

Drie kg per persoon is niet echt acceptabel. De meeste 2-persoons tentjes zijn tussen de 2 en 3,5 kg, afhankelijk van de prijs. En dat gewicht verdeel je dus nog over 2 personen. Probeer je rugzak niet teveel boven de 15 kg uit te laten komen. Dan loop je nog wat aangenaam.

Linda
 
RE: Ik bezit 2

Hallo Jerry,
een simpele oplossing voor windvaster maken van je tent. Neem 8 wasgoedclips(van Blokker o.i.d.) Bevestig een lijn op 1/3 van de boogstok, laat hem naar de grondpen lopen en bevestig het laatste eind van de lijn op 2/3 van de hoogte van de boogstok. Bevestigen kan met de wasgoedclips(of zijn het gordijnclips?). Neem niet teveel pennen mee, maar wel goed scherpe! Dit om extra gehamer en gesleep te beperken.
Groeten,

Boelo
 
RE: Ik bezit 2

Hoi Jerry,

als ik het zo bekijk zijn jouw beide tentjes niet ideaal, zo niet ongeschikt om mee te kamperen in Schotland. Ik heb zelf vorig jaar de WHW gelopen en het met mijn goede 4 seizoenentent maar net droog kunnen houden, zoveel water kwam er uit de lucht zetten. Nu heb ik ondertussen een nieuwe tent op het oog. Mail mij maar als je geïnteresseerd bent in overname, huur, o.i.d.

Marga
 
RE: Ik bezit 2

Beste iedereen die gereageerd heeft:

Na héél lang twijfelen, en jullie reacties, heb ik besloten om een nieuwe tent aan te schaffen. De Womba van V&D heb ik kunnen ruilen (geld terug gekregen) en de Nomad tent heeft slechts 3 euro gekost.

De tent die ik ga aanschaffen is "The Rock 22" van The North Face.
http://www.bever.nl/artikelen/ecatalog/19.tenten/28.trekkerstenten/33.koepeltenten/1005.rock 22
(bij een andere winkel overgens, voor 170 euro).

Voor 2 personen is het gewicht goed te verdelen, het is een betrouwbaar merk en de tent krijgt heel érg goede reviews.
 
RE: Ik bezit 2

Das zeker een leuk tentje. Qua model en dan met name de twee ingangen wat mij betreft een perfecte tent. Zelf heb ik de Auriga Mesh Extreme van Exped. Zelfde tent indeling alleen had deze tent net even een paar hele kleine details beter dan de Rock, maar ja dat mag ook wel, want hij was ook twee en een half keer zo duur.

Veel plezier met je tent dus,

Eins
 
RE: Ik bezit 2

Dat is een goede keus, Jerry. Vaude is een degelijk merk. Ik heb ook een tent van dit merk gehad en die kon erg goed tegen regen. Hier ga je nog jaren plezier van hebben. Hij is ook nog zo klein dat je hem tijdens een eventuele solovakantie mee kunt nemen.

Veel plezier ermee. Een goede tent maakt je vakantie heel veel aangenamer. :)

Linda
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Ik bezit 2

Hoi,

Het is geen tent van Vaude, maar van The North Face :)
Maar ik denk dat ik met tentjes van beide merken nauwlijks fout kan gaan...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan