Ik heb er nu een woord voor .... flow!


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
He Hikers,

Zit ik Op Pad te lezen, nog maar bij de inleiding van de hoofdredacteur (1ste x dat ik Op Pad lees) zie ik daar het recept voor een flow staan. Ik kende de term wel van schrijvers die in 1 nacht een boek schrijven maar had dat nooit op mijzelf betrokken. Nu kan ik dat dus wel :)

Het recept is namelijk om te gaan wandelen in bv de bergen en dat er dan een soort van gevoel over je heen komt, een groot gevoel van tevredenheid, de flow. Toen dacht ik: dat heb ik ook, heerlijk! Ik noem dat altijd: in een weekend, een vakantie van drie weken hebben. Zo kom ik altijd thuis, met dat gevoel. Binnen drie dagen is dit dan weer weg en maak ik alweer vakantieplannen. Maar goed die vijf dagen totaal is echt genieten. Dat kan ik nu dus opwekken door lekker even te gaan hiken. Flow!

Dat wilde ik even met iemand delen en omdat ik nu helemaal alleen zit om mijn tentamen te leren (en Op Pad lezen), dacht ik, ik post het even :)

Vertel ook eens over jouw ervaringen want daar ben ik nu ook wel nieuwsgierig naar.

Flowse!

Roel

'Vind waar je naar zoekt!'
----
http://www.wandelenisleuk.nl
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Geniet er maar van. Ik weet inmiddels dat die 'flow' van je in het echte werkleven binnen 12 uur kan zijn verdwenen... x(

Ik zelf noem het altijd jezelf even lekker leeg maken of je zelf resetten. Dat het het een lekker gevoel is staat voor mij ook als een paal boven water.

Hiken kan ook een ander leuk effect hebben namelijk inspiritie op doen over problemen (zoals een werkprobleem). Een probleem kan je namelijk zodanig bezighouden dat je daar best wel eens nog een paar dagen mee rondloopt voordat je het uberhaupt kan loslaten. Het kan dan ook zo zijn dat je tijdens een hike wel eens inspiratie op doet om zo'n probleem te tackelen. Ook dat geeft een goed gevoel maar het is wel jammer dat je niet gelijk vanaf het begin af aan in die lekkere 'flow' komt.

M.a.w. reken je niet rijk in (virtuele) vakantiedagen, de tijdsduur van dat fijne gevoel daar kan je niet op spekuleren!. Maar één ding staat als een paal bovenwater dat het op je geest werkt dat is duidelijk.
 
>Hiken kan ook een ander leuk effect hebben namelijk inspiritie
>op doen over problemen (zoals een werkprobleem).

Bij mij gaat echt een deur dicht. Zodra ik in die 'flow' kom, zit er niks meer in mijn hoofd van thuis oid. Alleen op de momenten dat ik in mijn uppie zit/lig en liever mijn man naast me had gehad, maar verder denk ik werkelijk helemaal niet meer aan de dingen van Het Dagelijks Leven.
 
En dan nu de prijsvraag voor vandaag:

"Wat is het Nederlandse woord voor flow?"

Uit de juiste inzenders zal Raymond de naam van een winaar trekken en die krijgt een hikingsite boekenlegger. :D

Eins
 
Ik begin al in de flow te komen voor het komende trip naar Wales. Morgen eerste nog even een dagje werken wat niet bevordelijk is voor die flow aangezien er nog te veel moet gebeuren. Maar dan vanaf zaterdag is het go with the flow. Nederlandse vertaling: strooming?:+

Succes met de tentamens Roel!
 
Hele goede Eins,
waarom moet altijd alles een Engels woord hebben?

Ik zou het dan ook vertalen als "(stromend)geluksgevoel"

russian_nomad
Twan
 
Omdat je, vind ik, met engels in 1 woord veel meer kan zeggen. Wil trouwens niet zeggen dat ik voor de 'verloedering' van onze taal ben.

Persoonlijk denk ik aan een staat van hoger bewustzijn, of is dat te zweverig?

Roel
 
Oehhh, ik wil wel een boekenlegger winnen!

Mijn vertaling van het woord flow is "roze wolk"

Het gevoel dat het leven helemaal niet moeilijk is en dagelijkse zaken die normaal zo belangrijk lijken er eigenlijk helemaal niet toe doen.
De telefoon uitzetten, geen e-mail lezen en je horloge af doen om zo helemaal los te komen van aardse zaken die het brein verstoppen:)

Groet,

Martijn
 
Ik weet precies wat je bedoeld. Naast de genoemde weekenden die hele vakanties lijken, heb ik het gevoel regelmatig op de (lig)fiets, of ik nou in m'n vrije tijd aan het fietsen ben, tijdens ww-verkeer of tijdens het werken, het gevoel komt regelmatig naar boven. Da's genieten...

Het nederlandse woord is "gelukkig".

grtz
henk
 
Nou kom maar op met die boekenlegger want er is een gewoon nederlands woord voor, beter bekend uit de alcohol en drugs scene :+

ROES.
 
Hi Roel,

Ik moet zeggen dat mijn 'flow' gevoel soms wel ontbreekt op een tocht. Een zware tocht met 20+ kilo op je rug de berg oplopen in plaats van met de gondel, bij -25graden op een dun matje in je tent liggen rillen in plaats van in mijn waterbed, een zeer kritisch stapje maken als ik in de wand hang in plaats van rustig een drie-tje klimmen, etc.

Ik kom meer in mijn flow als ik de top heb bereikt, de tent sóchtends weer in mijn rugzak heb zitten of de wand heb beklommen. Ik kom vooral in mijn flow als ik bezig ben met de voorbereiding van een tocht en als ik na afloop de foto's bekijk.

en voor de kalender/boekenlegger award, ga ik voor euforie.

groetjes, Jaap
 
Helaas nog geen enkel goed antwoord. Stuk voor stuk mooie omschrijvingen voor een gevoel dat je kunt hebben, maar er is daadwerkelijk een nederlands woord voor het begrip 'flow' en daar kun je dus zo'n schitterende boekenlegger mee winnen. :D

Eins
 
>Helaas nog geen enkel goed antwoord. Stuk voor stuk mooie
>omschrijvingen voor een gevoel dat je kunt hebben, maar er is
>daadwerkelijk een nederlands woord voor het begrip 'flow' en
>daar kun je dus zo'n schitterende boekenlegger mee winnen. :D

Wat was t ook weer... gelukzaligheidsgevoel of piekervaring. Puur een stofje in de hersenen die zijn broertjes en zusjes stimuleert. Endorfine en aanverwanten dus.

Kun je hardstikke verslaafd aan raken. :) (maar ook in negatieve zin!)
 
Ik ben ook vaak vrij kritisch waar het gaat om het, mijns inziens onterecht, gebruik van engels. Hier heb ik dus een klein puntje van kritiek op jouw kritiek. Je noemt jezelf, russian_nomad, waar een perfect nederlands woord voor bestaat. Bovendien zou je onder je naam ook kunnen zetten: 'iedere reis begint met de eerste stap' in plaats van de engelse variant. Om maar even wat zout op slakken te leggen...

Ik kende het woord flow wel, maar alleen met betrekking tot goed dansbare muziek. En ik raak daar zeker in, eigenlijk al op het moment dat ik mijn rugzak op mijn rug hijs en die eerste stap buiten de deur zet. Het is me nog nooit gelukt aan mijn dagelijkse beslommeringen te denken als ik een tocht loop. Ik vind flow denk ik wel een goed passend woord bij mijn geestelijke toestand op zo'n moment.

Harold
 
Natuurlijk kende je het woord "flow " al wel, want het is een begrip dat stamt van de psycholoog Csikszentmihaly en wel uit 1975. Als je nu even zoekt op Wikipedia onder "flow(psychology)" van Wikipedia of "The flow experience" of "The concept of flow", dan krijg je het hele verhaal. En hoe het van toepassing is bij sport, muziek enz.
Het is dus niet iets dat uitgevonden is door Op Pad, Roel Alblas of wie dan ook.
En bovendien is dit begrip "flow" een vakterm, internationaal bekend , en als zodanig onvertaalbaar. Waarmee ik niet wil zeggen dat de vraag naar vertaling dom zou zijn, maar gewoon ontoepasbaar in dit geval.
Groeten,
Boelo
 
Beste Boelo,

Het is nooit mijn bedoeling geweest te pretenderen dat ik dit uit gevonden heb ofzo. Ik heb dit gevoel bij elke wandeling en had er alleen geen woord voor. Dat heb ik nu door Op Pad wel, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet kende of uitgevonden heb. Dat staat trouwens ook in mijn bericht.

Kan ook zijn dat ik je uitspraak iets te kritisch op pak.

Roel
 
Flow: wat een jeukterm. ;-)

Volgens wikipedia wordt het gevoel van flow gekenmerkt door:
Men heeft een duidelijk doel;
Concentratie en doelgerichtheid;
Verlies van zelfbewustzijn: men gaat volledig op in de activiteit en vergeet zichzelf;
Verlies van tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij;
Directe feedback: succes en falen ten aanzien van de activiteit zijn onmiddellijk duidelijk, zodat men daarop het eigen handelen direct kan aanpassen;
Evenwicht tussen de eigen vaardigheid en de uit te voeren activiteit: de bezigheden zijn nét niet te moeilijk, maar wel heel uitdagend;
Een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

Ik krijg het idee dat dit meer opgaat voor activiteiten waarbij je bezig bent iets te maken/in mekaar te zetten/te puzzelen/te programmeren. Niet zozeer bij wandelen. Ik heb namelijk niet vaak het idee dat ik me enorm aan het concentreren ben tijdens een wandeling en me zelfbewustzijn verlies.

Ik doe tijdens een hike het liefst aan "afkoppelen", een vernederlandsing van het Noorse woord "avkoble": even alle beslommeringen van het dagelijks leven uit je hoofd zetten.

Tijdens de langlaufhike had ik mijn mobiele telefoon aan staan en dat strafte zich meteen doordat ik gebeld werd voor mijn werk. Dat valt dan echt als een koude douche als je met hele andere dingen bezig bent. Vanmorgen ook weer een collega aan de telefoon (zondag achtend). Begin mei heb ik weer een lang weekend. Ik overweeg om dan helemaal mijn telefoon niet mee te nemen. Of in elk geval niet aan te zetten. Anders kan ik niet goed afkoppelen.

Linda
 
Maakt mij niet uit hoe je het noemt en/of hoe het wordt vertaalt.

Ik geniet er van als ik in de bergen ben.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan