Info m.b.t Noord-Noorwegen gezocht


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben van plan om in juli samen met een zestal vrienden te gaan rondtrekken in het noorden van Noorwegen.
Wij hebben ons oog laten vallen op de gebieden tussen Mo I Rana en Bodo (Saltfjellet/Svartisen) en tussen Narvik en Tromso (Narviksfjell, Troms). Nu ben ik op zoek naar mensen die daar rondgetrokken hebben om zo een idee te krijgen van interessante routes om te volgen. Of mocht er iemand stafkaarten van deze gebieden hebben dan zijn deze ook van harte welkom (eventueel tegen vergoeding). Nuttige websites, goedkope manieren van binnenlands transport, goedkope overnachtplaatsen,... zijn evenzeer welkom. Kortom, alle info die u aan ons kwijt wil.
Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

heel belangrijke tip:
vergeet niet de muggenmelk.
je zult het niet geloven maar in de zomer krioelt het bij de poolcirkel ( heb er op geslapen:-) ) van de muggen ...
een klamboetje is geen luxe ...

veel succes


Tim
 
Hoi

Dat van die muggen klopt wel, met name in de dalen, bebost en moerassig terrein kan het lastig zijn. Een slimme truc met succes toegepast: bivakkeren op enige hoogte, in open terrein, tent in de wind opzetten. Je hebt dan veel minder last van die beestjes.

Wat betreft overnachtingen: hutten, hotels vind ik vrij duur, eenvoudige campings zijn daarentegen weer heel betaalbaar en de faciliteiten zijn in de regel goed. Campings liggen bijna uitsluitend in de dalen, je moet soms een stukje omlopen.

Info over en kaarten (pdf) van nationale parken is hier te vinden (in 't Noors):
http://www.dirnat.no/wbch3.exe?p=2992

Voordelig transport: liften. Maar dat is niet zo eenvoudig met zoveel personen. Openbaar vervoer rijdt niet zo vaak, maar is niet zo veel duurder als hier. Je zou kunnen overwegen om een busje te huren, de flexibiliteit is enorm prettig (al was het maar om naar de supermarkt 20km verderop te komen).

mtp
 
Ik heb een paar routes in Saltfjellet-Svartisen liggen, wil je die wel mailen, misschien vind ik de GPS routes ervan ook nog wel, als ik ze niet vergeten heb op te slaan. Prachtig gebied, flink op en neer en heel veel zompig terrein. Wij hebben daar begin juli 7 dagen gelopen en alleen de laatste dag iemand gezien.
Het beste Ga je eerst naar Bodo om een sleutel te halen van de berghutten, als je die wilt gebruiken(aan te raden), en om kaarten aan te schaffen. Je kan er met Norwegian heel goedkoop naar toe vliegen.

Jaap
 
Hoi.

Wat betreft vervoer kun je eens kijken of je iets bij de bussen kunt vinden. Lang geleden dat ik die heb genomen, maar ik herinner me dat ze komfortabel waren en redelijk te betalen.

http://www.nor-way.no/nbeweb/index.jsp?lang=en

Er is een camping als je van Mo i Rana verder de E6 oprijdt naar het noorden/oosten en dan voordat de weg weer een draai richting noord maakt. Het lijkt op het eerste gezicht een verschrikkelijke familiecamping met minigolf, maar dat valt in de praktijk wel mee. Je kan aardig aan het water staan, achter de camping is nog een mooie waterval en het is een goed uitgangspunt als je de dag erna Saltfjellet op wilt gaan. Een mogelijke route op Saltfjellet is ook vanaf Bolna station, in diezelfde bocht van de weg. En dan verder door een rivierdal omhoog. In het noorden kun je ook weer bij een station uitkomen. Informeer van tevoren bij een station in een grote plaats welke treinen er stoppen.

Saltfjellet is inderdaad erg rustig qua wandelaars. Je komt zelden anderen tegen. Als je met de auto gaat, rijd dan even naar het noorden door, zodat je de hele weg over Saltfjellet hebt gereden. Vooral vanaf het punt waar je rivier naar beneden stroomt in het noorden is het erg mooi.

Linda
 
Ik heb het afgelopen jaar in Saltfjellet gelopen. Ik ben samen met een jongen van Lonsdal naar Svartisen gelopen. Lonsdal is met de trein te bereiken en heeft zo'n overnachtingshutje vlak bij. Het is wel zaak dat je van te voren die sleutel voor die hutjes regelt. In dit gedeelte van noorwegen zijn geen bemande hutjes waar je een dergelijke sleutel kunt halen. Wij zijn met het vliegtuig naar Oslo gegaan en zijn verder omhoog gegaan met de trein. Een lange rit en ook nog behoorlijk duur. Ik had gewild dat ik van te voren had uitgezocht of we direkt naar Bodo of Mo I Rana hadden kunnen vliegen. De treinrit was wel heel leuk overigens. Omdat ik nog nooit in Noorwegen was geweest was het meteen wel een hele mooie kennismaking met het landschap. Wat de landkaarten betreft, daar zijn niet van die kaarten op wandelschaal van. Tenminste niet van het gebied dat wij liepen (bijna rechte lijn van oost naar west). Bij Dnt in Oslo kregen we wel een redelijke kaart mee. Er zijn routes uitgezet, te volgen dmv een rode T (in de praktijk vaker een rode stip maar goed). Vorig jaar ontbrak er nog wel eens een routepunt wat ons meteen heeft geleerd hoe met een compas gewerkt moet worden. En wat onze tocht verzwaarde was dat er nog behoorlijk wat sneeuw lag (eind juli/begin augustus. Ik heb een gedeelte van het reisverhaal op internet staan.
Ben er nog niet aan toe gekomen om het er helemaal op te zetten.
www.myspace.com/powiesowie

groet'n
 
Hoi
Zoals Linda voorstelt kan je een leuke route lopen, maar blijf je helemaal aan de oostkant van het park hangen. Het meest spectaculaire is echter de westkant, bij de Svartisen dus. Aan de kust aangekomen heb je twee opties om naar Bodø te gaan, en van daar per trein weer langs de oostkant naar je startplaats. Vanuit Glomfjord kan je twee maal per dag de bus nemen of de Hurtigruten, de dagelijkse veerdienst die een groot aantal Noorse kustplaatsen met elkaar verbindt.

Jaap
 
Bedankt voor alle nuttige info tot nu toe. Vooral de links met kaartgegevens zijn interessant. Ben deze week nog iets te weten gekomen: DNT heeft in 1996 een boek in het Engels uitgebracht getiteld "Norwegian Mountains on Foot", waar zo goed als al hun wandelpaden staan vermeld. Verzending naar België (en dus ook nederland vermoed ik) kost 100+79 NOK voor niet-leden, voor leden wordt dat 75+79 NOK.

Op dit moment ligt ook terug de optie open om de Lofoten-Vesteralen aan te doen. Is iemand daar reeds geweest? Loont het de moeite om er naartoe te trekken?
 
De Lofoten zijn van juni tot september heel erg druk (je vraagt je af waar al die mensen ineens vandaan komen), heel mooi en je hebt er prachtige schilderachtige dorpjes. Wat lopen betreft zit er op misschien één uitzondering na niet meer in dan wat dagtochten, die door de steilheid wel erg spectaculair zijn. Toch even gaan kijken als je in het noorden bent!

Jaap
 
Jaap

Zou je die routes ook eens naar mij kunnen doormailen? Ik ben momenteel info aan het verzamelen voor een soloreis naar noorwegen. waarschijnlijk 1 week hardangervidda waar ik vorige zomer al was en een 2tal weken ter hoogte van salftfjellet/lofoten.
vertrek ergens tweede helft juli, terug 25 à 32 dagen later
bedoeling is om tochten van 5-7 dagen te maken met tussenin wat relaxdagen en verplaatsingen

alle mogelijke info is natuurlijk welkom.
intussen heb ik ook een draadje lopen op http://hiking.be/nl/forum/messages.asp?View=0&ForumID=39130

Luk

hoe is de tocht van de topicstarter trouwens afgelopen?
 
>Jaap
>
>
>hoe is de tocht van de topicstarter trouwens afgelopen?

Die heeft vorige zomer een geweldige eerste trektocht beleefd. Ik wil er gerust een verslagje over schrijven (wel een beetje laat maar ik hoop dat dat niet erg is) maar wat wordt er verwacht da er allemaal in zo'n verslagje staat?
 
Egwin,

Omdat mijn vaste leverancier er mee op was gehouden, heb ik dit jaar de kaarten (1:50000) via internet in Noorwegen besteld. Prijs valt erg mee, omdat de belasting eraf wordt gehaald. Daardoor zijn de kaarten (incl. de portokosten) zelfs goedkoper dan wanneer ik ze hier of in Noorwegen in de winkel had gekocht (bij 8 stuks 89 Kr per stuk).

Het adres waar ik besteld heb: http://www.naturbokhandelen.no/
Naast het volledige kaartassortiment (ook de turkarten) ook veel andere fraaie boeken voor Noorwegenliefhebbers.
Betaling kan per VISA of Mastercard, bestellen via de winkelsite is eenvoudig, maar per mail kan ook.

Ik had ze binnen 2 weken in huis.

groetjes, Joop
 
Jaap,

Ik houdt me ook aanbevolen voor de routes (heb / gebruik geen GPS). Svartisen staat nog op mijn wensenlijstje, i.h.b. de route door Vesterdalen. Weet jij of je dan daarna langs het Storglomvatnet naar Glomfjord kunt? Zonder dus over de gletscher te gaan of een klimuitrusting nodig te hebben?

gr. Joop
 
Er zijn trouwens 2 serie's met kaarten. De topografische kaarten en de "turkart". Beien zijn 1:50.000. Turkart hebben de laatste jaren ook de winterroutes erop ingetekend. Die routes worden rond de pasen met stokken gemarkeerd. Ik koop altijd een turkart als die beschikbaar is en anders gewone topografische kaarten. Soms kun je van een bepaald gebied een hele set met kaarten tegelijk kopen tegen een redelijke prijs.

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan