Informatie wildkamperen - vuur maken gevraagd


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hikers,

Ik kom net terug uit Engeland van een weekend Introduction to Bushcraft door Ray Mears. Daar heb ik een hoop geleerd en uiteraard wil ik die dingen graag in de praktijk brengen, en belangrijker nog, spelenderwijs overbrengen op mijn zoontje van 5. Ik wil hem graag leren bewust te zijn van de natuur en al het mooie wat die ons brengt en hem eens iets anders bijbrengen dan de computerlessen op school :) Nu wil ik eens gaan beginnen met een 2-daags hiketochtje ergens in Belgie of Duitsland. De planning is om er op zaterdag heen te rijden, een paar uurtjes op het gemakje door het bos te struinen en dan een plekje voor de nacht te zoeken. Natuurlijk wil ik dicht bij de natuur slapen, dus in een hangmat onder een tarp zodat hij kennis kan maken met de geweldige geluiden in het bos bij nacht. Graag wil ik hem ook het plezier van koken op een kampvuurtje laten ervaren en heb bedacht dat ik dus een kampplekje dicht bij een riviertje wil vinden om op de oever dat vuurtje op te zetten. De route en kampplek wil ik van te voren vast uitstippelen met Garmin Mapsource. Nu ben ik benieuwd of iemand al dergelijke ervaringen met wildkamperen heeft en/of ook wel eens een vuurtje maakt in het wild. Ik ben namelijk bang dat ik met mijn vuurtje meteen de hele belgische/duitse brandweer op mijn dak krijg of in het minste geval een geirriteerde boswachter. Uiteraard moet het geen enorm kampvuur worden, gewoon een klein vuurtje om te koken, wat ik de volgende dag weer volledig laat verdwijnen zodat je er niks meer van ziet. Het gaat mij er om dat hij leert dat je de natuur met respect behandeld, geen troep of sporen achterlaat, en leert te genieten van al het mooie wat de natuur ons biedt. Het moet dus een kort, rustig en ontspannen tochtje worden waar plezier bovenaan staat!
Wie heeft dit al eens gedaan en kan me vertellen wat de ervaringen zijn? Alvast enorm bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste,

Leuk om met een kleintje op stap te gaan in de wildernis, alleen denk ik dat echt wiltkamperen en vuurtjes niet geheel met elkaar samen gaan. Zowel uit natuur oogpunt alsmede voor de wet. In België is het gewoon nogsteeds verboden om te wilt kamperen. Maar als je zoiets wilt gaan doen zijn er een aantal alternatieven te bedenken, net als in nederland zijn er een aantal "groen campings" te vinden en natuurlijk voldoen veel terreinen van de scouting of de chiro aan dit idee. Ook kun je eens kijken naar een aantal terreinen van klim verenigingen die hebben zo ver ik weet ook kampeer mogelijkheden.

Maar wilt kamperen met en 5 jarige... persoonlijk zou ik dat niet doen. maarja dat ben ik. Als ik zie hoe dat de bevertjes (leeftijd van 4 tot 6) en welpjes (6-10) reageren op "buitenslapen" heb ik zoiets van doet maar een leuke tent dan komt het wel goed.

Maar een nog even terugkomend op open vuur in de natuur, dat heeft nogal wat impact en idd wordt je er erg zichtbaar van. Zelf zou ik mij er niet aanwagen, ook niet vanwege bosbrand gevaar.

Succes en have fun.

Vaandrig Bas
 
Ik wildkampeer ook, maar ik ben weleens gewaarschuwd voor kwaadaardige boswachters en jachtopzichters in Duitsland.
In Denemarken heb je lejrplads-en, een soort van paalkampeerplaats, waar vaak een stookplaats is voor een kampvuurtje. Waarschijnlijk slaap je daar rustiger.
En nog wat verder weg, in Noorwegen en Zweden, mag je wildkamperen en is het zelfs gewoonte om een vuurtje te stoken. Een opmerking uit een berghut daar: "Denk om het milieu, laat je afval niet slingeren maar verbrand het." (oid) Dus wat natuur betreft is het maar net hoe je er tegenaan kijkt.
 
Wat ik bedoel is de extreme eutrofiering die een klein vuurtje met zich mee brengt. Als je je afval verbrandt breng je zowiezo een boel niet gewenste stoffen op die plaats in het millieu en zorg je voor een wat extreme verrijking van je omgeving. Als je dus op een paalkampeerplaats terecht komt waar een speciale vuurplaats aanwezig is vindt ik het zelf wel ok. Maar als je eens goed gaat kijken (op botanisch niveau) wat zelfs alleen al voorbij wandelen voor impact heeft op de natuur dan zou je nog eens verbaasd zijn denk ik. En zelf sleep ik altijd mijn afval gewoon mee totdat ik het kwijtkan in een afval bak, je hebt het immers al een keer mee mogen slepen en leeg weegt het ook nog minder...

Boswachter (ja bijna) Bas
 
Hoi Erik.

Ben gisteren terug gekomen uit de Ardennen en heb 2 nachten wild gekampeerd. De eerste nacht was er al een perfecte plek, uit zicht van de bewoonde wereld die 500 meter verder op was.
Er was een oude vuurplek in het weiland dus we hebben daar met sprokkelhout een kampvuurtje gemaakt.
Die plekken zijn alleen wat schaarser te vinden maar soms heb je geluk.
Punt is wel, het is allebei verboden. Dus als je gesnapt word, moet je ook voor de consequenties opdraaien en daar zal wel een prijskaartje aanhangen.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Vorig jaar in Sauerland ook meerdere malen wild gekampeerd. Het is verboden maar heb toen geen problemen gehad. Altijd plekjes gezocht buiten een dorp en niet in het zicht. We hebben geen vuurtje gestookt dat ging ons net wat te ver zo in het bos. Een kampvuur valt ook behoorlijk op voor eventuele voorbijgangers en ik kan mij voorstellen dat de plaatselijke boswachter daar niet echt blij mee is. (hij kan aan je neus niet zien dat jij natuurlijk die ene voorzichtige stoker bent)

Ik weet niet wat de ervaring van anderen is maar een goede plek in combinatie met water is soms moeilijk te vinden. Verder kan je volgens mij best hier en daar wildkamperen als je het maar beperkt houdt en je rotzooi opruimt.

Groetjes

Richard
 
Als je naar Belgie gaat zou ik als ik jouw was natuurreservaten zoals de Hoge Venen mijden. Ze zijn daar extra alert op wildkampeerders...

Waarom blijf je niet gewoon in NL met die kleine? Er zijn zat paalkampeerplaatsen in NL waar je vrij mag kamperen zonder enige voorziening. Meestal bomen genoeg om een mat tussen te hangen.

Wat betreft open vuur, dat is meestal in ieder land, uitzonderingen daar gelaten, verboden. Wel kan je in het buitenland zoals Frankrijk meestal in schuilhutten met haard of houtkachel wel stoken.

Op de meeste paalkampeerplaatsen in NL zie je meestal wel resten van een vuurplaatsje. Het is niet toegestaan maar het bloed kruipt waar het niet kan en blijkbaar wordt het ook niet strak gehandhaafd...
 
misschien heb ik een leuke tip voor je:

in België is het toegestaan te bivakeren.
Weinig mensen weten dat, maar het blijkt waar te zijn.
Als je je tent neerpoot na zonsondergang (strikt genomen) en
weer afbreekt voor zonsopgang, dan ben je helemaal legaal.
Langer dan een dag op een plaats blijven is echter verboden,
en natuurlijk zijn natuurreservaten uit den boze.

Vuur maken... tjah. Als het maar veilig is.
 
Bivakkeren

In de wet staat een heleboel, alleen Bivakeren staat niet specifiek vernoemd. En als je kunt aantonen dat het donker was toen je je NOODONDERKOMEN opzetten en dat je niet gemakkelijk een ander vestigingsplaats kon bereiken zit je min of meer safe. Plus, als er eens een BOA aan je tent staat en deze vraagt je uit je tent te komen, dan moet je gewoon zeggen dat ie met een huiszoekings bevel moet komen (die heb je nodig voor het betreden van een vestigingsplaats, dus ook voor een tent, voor een tarp geld dit niet die is open). Maar dan wel zorgen dat je vroeg genoeg weg bent...
 
Jij bent de eerste die dit beweert.
Ik denk toch dat het een persoonlijke wijsheid is
die op geen enkele manier door een wettelijke tekst wordt ondersteund.
Je hebt altijd toestemming nodig van de eigenaar
(of het nu een plaatselijke boer of een overheid is)
om een afwijking op de regel te krijgen.
Enkelen regels onder elkaar gezet:
http://www.efi.fi/fine/Belgium/Recreation/N_trafficsigns.htm

Ivo
 
Sorry maar de info komt van een collega, die is BOA. Deze regel geldt zowel in nederland als in Belgie...

En even naar die pagina gekeken, de EU steld dat ieders stukje natuur moet worden opengesteld, dit houdt in die ieder individu met het inachtnemen van de F&F vrijelijk toegang heeft tot de natuur. Dus ten alle tijden overal mag rondlopen. Nu is het zo dat je ontheffing voor deze vorm van openstelling kan aanvragen (in Nederland doe je dit bij DLG of DR (vroeger Laser)) en deze kan dan een ontheffing verlenen voor bv het alleen openstellen op wegen of paden, gedeeltelijk openstellen op wegen paden (tijds gebonden) af het (gedeeltelijk) afsluiten van een terrein in EIGENDOM.

Hierbij zijn nog een heleboel zaken van toepassing, oa NBwet, Nationale landschappen (geen organisaties maar gebieden) de HVR richtlijnen, locale clausules ed. maar je kunt in de regel stekken dat ieder terrein maximaal ontsloten MOET zijn tenzij dat de eigenaar een ontheffing heeft. De info volgens EFI is dus "belonie"/ kolder want dit veel te generaliserend. Ik zal nog eens een mailtje doen naar een vrind van mij bij Ntuurpunt die zal der wat wat over weten.

Maar Bivakeren is een Nood scenario dus dat is weldegelijk een ander vrhaal voor de wetgever, zowel voor de Nederlandse als de Belgische. Maar voor kamperen heeft ieder grondeigenaar toestemming van de wetgever nodig, dus als je vraagt aan een eigenaar of je op dat mooie stukje grond je tentje mag opzetten zal deze natuurlijk ja zeggen maar eigelijk is deze dan direct in overtreding.

Ben momenteel bezig met het schrijven van een beleidsnota over Recreatie bij een nationaal landschap..... enige kennis van zaken is dus wel bij de hand...

-maandag presentatie, beetje doorwerken maar-

B@s


artikel 138 WvS

"Hij die in de woning of het besloten lokaal, erf of vestigingsplaats, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie."

Lijkt mij klare taal neit?

Ter aanvulling

"Artikel 370
1.

De ambtenaar die, met overschrijding van zijn bevoegdheid of zonder inachtneming van de bij de wet bepaalde vormen, in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, diens ondanks binnentreedt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
2.

Met gelijke straf wordt gestraft de ambtenaar die ter gelegenheid van het doorzoeken van plaatsen met overschrijding van zijn bevoegdheid of zonder inachtneming van de bij de wet bepaalde vormen, geschriften, boeken of andere papieren onderzoekt of in beslag neemt."
 
@Ivo,

Sorry, dacht dat je op mijn post reageerde... was nog bezig met het bijelkaar rapen van de info vandaar...

Maar de reactie van mij gaat over beide zaken, zowel over de info van efi... en over bevakkeren das wel duidelijk hoop ik...?


Bas

-apropos, hoe staat het met de Pas-de-poel??-
 
>Maar Bivakeren is een Nood scenario dus dat is weldegelijk een
>ander vrhaal voor de wetgever, zowel voor de Nederlandse als
>de Belgische. Maar voor kamperen heeft ieder grondeigenaar
>toestemming van de wetgever nodig, dus als je vraagt aan een
>eigenaar of je op dat mooie stukje grond je tentje mag
>opzetten zal deze natuurlijk ja zeggen maar eigelijk is deze
>dan direct in overtreding.

Precies, zie ook Wet op de openluchtrecreatie:
Titel II. Bepalingen betreffende het plaatsen of geplaatst houden van kampeermiddelen
Artikel 15
1.
Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten kampeerterreinen waarvoor een vergunning, vrijstelling of ontheffing als bedoeld in artikel 8, eerste onderscheidenlijk tweede lid, of een ontheffing als bedoeld in artikel 13 is verleend, behoudens voor zover bij verordening door de gemeenteraad afwijking van dit verbod is toegestaan voor het plaatsen of geplaatst houden van ten hoogste vijf kampeermiddelen gedurende korte perioden.

Oftewel wildkamperen is niet toegestaan. Ik gok dat in het laatste gedeelte oa. de paalkampeerplaatsen worden gedoeld.

Over bivakkeren of een noodbivak kan ik niets vinden.

>"Artikel 370
>1.
>De ambtenaar die, met overschrijding van zijn bevoegdheid of
>zonder inachtneming van de bij de wet bepaalde vormen, in de
>woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in
>gebruik, diens ondanks binnentreedt of, wederrechtelijk aldaar
>vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de
>rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met
>gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de
>derde categorie.

Klinkt leuk, maar er zijn ambtenaren die veel plaatsen wél zonder toestemming van de eigenaar mogen betreden. Het staat er immers: "met overschrijding van zijn bevoegdheid".

Als we dan toch bezig zijn regeltjes te gooien:
APV (van de gemeente waar ik werk):

Afdeling 4: Bodem-, weg- en milieuverontreiniging
Artikel 4.4.2 Natuurlijke behoefte doen
Het is verboden binnen de bebouwde kom op of aan de weg zijn natuurlijke behoefte te doen buiten een daarvoor bestemde inrichting of plaats.

Afdeling 5: Verbod vuur te stoken
Artikel 5.5.1 Verbod afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur te stoken
1. Het is verboden in de openlucht afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben.
4. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voorzover:
d. het betreft verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke, sfeervuren zoals terrashaarden, vuurkorven en dergelijk vuur voor koken, bakken en braden, indien dat geen gevaar, overlast of hinder oplevert voor de omgeving.

Maar echt antwoord op de originele vraag van erikvtp is dit niet (we dwalen af).

grtz
Henk
 
Om ook nog even een inhoudelijk antwoord op de vraag te geven...
Afgelopen weekend stonden we op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer. Daar mochten we ook een vuurtje maken, en leek het op het aparte trekkersveldje alsof we alleen waren. Dus wel de voordelen van wildkamperen, maar niet de nadelen :)

Dus als advies: zoek gewoon een rustige legale kampeerplek op en geniet evenveel!

grtz
Henk
 
Henk,

geen enkele ambtenaar in functie mag zonder bijzondere toestemming of toestemming van de eigenaar een vestigingsplaats mag betreden. Een AT heeft bijvoorbeeld bevoegdheid om elk terrein te betreden. Maar geen andere dienst inprincipe. Ook bv je PC mag niet worden betreden door een opsporings instantie onder speciale toestemming.

Maar idd way- offtopic, zal der eens op moeten gaan letten...

B@s
 
Ik/ we zijn ook lid van het groene boekje en moet eerlijk bekennen dat dit idd erg goede kampeergronden zijn, zoals die van SBB. Erg mooie zijn die bij Groesbeek en eentje op de Flevopolder, zo even geen naampje.

http://www.natuurkampeerterreinen.nl/

Even gechekt, volgens mij zaten we toen op de dasselaar...
 
Ik ben twee weken geleden nog wezen hiken in de Ardennen en dit was zeer goed te doen, ook met een kleine bij je denk ik. We hebben de trein naar Spa gepakt en zijn van daar via Coo (watervallen) naar Trois Ponts gelopen.
Wij hebben wild-gekampeerd en hoewel het officieel dus verboden is, leek het de meeste Belgen die we ernaar vroegen niet te deren: zolang je alles maar netjes achter laat en de dieren niet stoort. Je mag overigens officieel de bossen 's avonds en 's nachts niet in, maar daar hebben wij dus overnacht. Overigens lijkt een tentje mij toch handiger dan een hangmat omdat wij regelmatig skeletten en uitwerpselen van wilde zwijnen en herten tegenkwamen (helaas dus niet levend gezien). Vuur stoken lijkt mij het veiligst in de buurt van een beekje (die zijn er in overvloed).
 
Gegroet,

Belg geïnteresseerd om in Zeeland een fietstochtje met twee te maken. Ken dus zo goed als niets van Nederlandse wet. Vraag: Wild kamperen en/of bivakeren (met tent), in welke mate mag dat? Controleren ze in Zeeland streng?

Vr Gr,
Den Drikke.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo,

Wildkamperen mag in Nederland niet, behalve op paalkampeerplaatsen. Gebruik ook de zoekfunctie op dit forum. Er is meer over geschreven. In Zeeland is niet zo veel bos om je tentje in te verstoppen.

Succes,

Linda
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan