ingedrukte trommelvliezen


Status
Niet open voor verdere reacties.
hoi allemaal
heb dit jaar een wandeling gemaakt in zwitserland op 3300 meter ben terug thuis gekomen met ingedeukte trommelvliezen, dokter had dit nog niet veel meegemaakt. Heeft iemand dit ook al een s meegemaakt en zo ja wat was dan jullie oplossing. Zou in de toekeomst nog willen stappen op deze hoogte. Dacht al aan oordopjes of zo'n ski oorband om mijn oren te beschermen. in elk geval txs
kevin:)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Kevin.

Wat heeft je huisarts hier zelf verder over vertelt?
Heb je een probleem met het klaren van je oren?
Zit je buis van Eustachius verstopt? Dat is de buis die van je middenoor naar je neusholte loopt.
Lijkt me niet omdat die volgens jou ingedeukt was dus moet het probleem met het dalen zijn ontstaan en niet bij het stijgen en had je al bij de klim last moeten hebben can drukverschil.

Kauwgum kan soms helpen of je moet weten hoe je je oren moet klaren door b.v. je onderkaak naar voren te duwen.

Hopelijk heb je er wat aan.

p.s. Ik denk dat deze thread gauw in het kampvuur zal staan omdat hij niet in de club past

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Heeft die dokter dat echt gezegd? Ingedeukte trommelvliezen? Een trommelvlies is, inderdaad, net als het vel over een trommel. Het kan scheuren, maar niet deuken!

Jaap (dierenarts, maar toch...)
 
Je neus snuiten wil ook wel helpen is mijn ervaring, ook al heb je geen "snot neus".
Een keertje verkouden van 3KM hoogte naar beneden gegaan, had toen bijna 2 weken dat bekende maar vervelende gevoel in m'n oren als je daalt, dat ging dus niet weg vanwege die verkoudheid :(
Veel & hard snuiten was toen de oplossing.

Succes
Frank
 
Kevin,

Ik heb jaren geleden ergens eens een busje met pilletjes gekocht/gekregen die het slijm in je mondholte dunner maken waardoor je makkelijker je oren kan klaren. Hierdoor voorkom je dat de buizen van Eustachius verstopt raken en er een drukverschil onstaat tussen beide kanten van de trommelvliezen.

Helaas hielpen de pillen niet tegen Korsakov, weet alleen nog dat de pilletjes bij mij werkten als ik vroegtijdig begon met slikken.

Denk als je bij de apotheker/drogist gaat vragen om vliegpilletjes dat je aardig in de buurt komt.

Groet,
Jan Anne
 
hallo Kevin,

als duiker heb ik tijdens iedere duik ook te maken met wat drukverschillen kunnen doen met je trommelvliezen.

wanneer je onder water gaat, of je je van een grote hoogte (in de bergen) naar beneden begeeft, neemt de omgevingsdruk op je trommelvliezen toe, en 'deuken' ze iets in naar binnen toe. de druk aan de buitenkant van je trommelvlies is hoger dan in het binnenoor

wanneer je opstijgt (van diep water naar ondiep water) of je je van laag naar een grotere hoogte begeeft neemt de omgevingsdruk op je trommelvliezen af, en 'deuken' ze juist de andere kant op, namelijk naar buiten. de druk aan de buitenkant van je trommelvlies is lager dan in het binnenoor

Dit merk je ook wanneer je in een vliegtuig zit, door heuvels/berrgen rijdt in de auto of naar de bodem van het zwembad zwemt en kan heel makkelijk opgelost worden.

het is al genoemd, de buis van eustachius heeft hiermee te maken. deze verbind idd de neusholte met het binnenoor en door deze te 'openen' hef je het drukverschil tussen binnenoor en omgeving (buitenkant trommelvlies) op.

je kan deze buis 'openen' door te slikken, kauwen, gapen en (door duikers voornamelijk gebruikt) je neus dichtknijpen en er zachtjes door proberen te blazen.

bij kleine drukverschillen heft het drukverschil vaak vanzelf op, wanneer je praat of slikt o.i.d. maar wanneer de buis verstopt zit (door meestal een verkoudheid) gaat dit niet zo makkelijk.

Door een te groot drukverschil kan een trommelvlies scheuren, dit heft direct het drukverschil op, doordat er een klein gaatje in het vlies komt. Dit gaatje groeit met een paar weken dicht, maar laat wel duidelijk zijn: een gescheurd trommevlies is geen pretje.
Van een blijvend 'ingedeukt' trommelvlies heb ik persoonlijk nog niet eerder gehoord, maar wanneer de lagere druk in het binnenoor blijft bestaan, lijkt het me mogelijk dat het vlies ingedeukt kan blijven. wachten is dan op het verdwijnen van de verstopping in de buis van eustachius.

ik hoop dat je er iets aan hebt.

groeten Marleen
 
bedankt iedereen, sorry dat het zolang heeft gedurt maar ik had nog een monitorenkamp nadien zelf op verlof en dan nog vakantie werk.begin van een nieuw schooljaar thesissen en al de rest dus kun je wel voorstellen soms te druk
maar in elk geval bedankt voor de reactie heb er veel aan gehad
txs kevin:) :) :)
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan