hallo Kevin,
als duiker heb ik tijdens iedere duik ook te maken met wat drukverschillen kunnen doen met je trommelvliezen.
wanneer je onder water gaat, of je je van een grote hoogte (in de bergen) naar beneden begeeft, neemt de omgevingsdruk op je trommelvliezen toe, en 'deuken' ze iets in naar binnen toe. de druk aan de buitenkant van je trommelvlies is hoger dan in het binnenoor
wanneer je opstijgt (van diep water naar ondiep water) of je je van laag naar een grotere hoogte begeeft neemt de omgevingsdruk op je trommelvliezen af, en 'deuken' ze juist de andere kant op, namelijk naar buiten. de druk aan de buitenkant van je trommelvlies is lager dan in het binnenoor
Dit merk je ook wanneer je in een vliegtuig zit, door heuvels/berrgen rijdt in de auto of naar de bodem van het zwembad zwemt en kan heel makkelijk opgelost worden.
het is al genoemd, de buis van eustachius heeft hiermee te maken. deze verbind idd de neusholte met het binnenoor en door deze te 'openen' hef je het drukverschil tussen binnenoor en omgeving (buitenkant trommelvlies) op.
je kan deze buis 'openen' door te slikken, kauwen, gapen en (door duikers voornamelijk gebruikt) je neus dichtknijpen en er zachtjes door proberen te blazen.
bij kleine drukverschillen heft het drukverschil vaak vanzelf op, wanneer je praat of slikt o.i.d. maar wanneer de buis verstopt zit (door meestal een verkoudheid) gaat dit niet zo makkelijk.
Door een te groot drukverschil kan een trommelvlies scheuren, dit heft direct het drukverschil op, doordat er een klein gaatje in het vlies komt. Dit gaatje groeit met een paar weken dicht, maar laat wel duidelijk zijn: een gescheurd trommevlies is geen pretje.
Van een blijvend 'ingedeukt' trommelvlies heb ik persoonlijk nog niet eerder gehoord, maar wanneer de lagere druk in het binnenoor blijft bestaan, lijkt het me mogelijk dat het vlies ingedeukt kan blijven. wachten is dan op het verdwijnen van de verstopping in de buis van eustachius.
ik hoop dat je er iets aan hebt.
groeten Marleen