INGEZONDEN: Eerst opruimen en dan pas buitenspelen!


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Veel mensen ergeren zich aan de troep die je in de natuur tegenkomt tijdens een wandel- of fietstocht. In een mooie omgeving als de Alpen valt dit nog eens extra op. Maar wie doet er iets aan? De Nederlandse organisatie Respect the Mountains bedacht de EnviroTrek Clean Up Series, een evenement waarbij een clean up in de bergen gekoppeld wordt aan het uitproberen van adventure sports in diezelfde bergen, onder het motto: Keep your playground clean!

Het opruimen van berghellingen is niets nieuws. Jaarlijks komen mensen in actie om de flanken van Mount Everest schoon te maken. Ook dichter bij huis wordt het een en ander gedaan: de Franse milieu-organisatie Mountain Riders coördineert iedere laatste week van mei een vijftigtal clean ups in de Franse Alpen. De bezoeker van de Alpen wordt echter zelden betrokken bij dergelijke initiatieven. Wellicht omdat het sec opruimen niet echt aantrekkelijk is als je maar een week vakantie hebt.

Respect the Mountains heeft in samenwerking met buitensportmerk KEEN Footwear een nieuw concept bedacht waarbij Alpentoeristen worden betrokken bij het opruimen van de bergen. Onder de naam EnviroTrek trekken verschillende groepen vakantiegangers gewapend met grijper en vuilniszak de bergen in om rivierbeddingen en wandelpaden te ontdoen van afval. Ze krijgen er een middag vol adrenaline voor terug in de vorm van raften, mountainbiken, rotsklimmen of via ferrata.

Twee valleien in de Alpen vormden deze zomer het toneel van de EnviroTrek. De eerste editie van dit evenement vond plaats in het Oostenrijkse Mayrhofen. Mountainbike gidsenbureau Seasonality zorgde ervoor dat ruim 40 deelnemers op pad gingen met als doel zoveel mogelijk afval mee terug te nemen. 12 volle zakken was het resultaat van een opruimsessie van “slechts” twee uur.

In samenwerking met de lokaal gevestige reis- en evenementenorganisatie AlpAdventures, is in het Franse Samoëns een groep van 70 bergliefhebbers bijeengebracht die op drie locaties de Giffre vallei van haar zwerfvuil heeft ontdaan.

Als dank werden de deelnemers getrakteerd op een heerlijke en welverdiende BBQ en een uitdagende middag “buitenspelen”. De organisatie kan terugkijken op twee geslaagde evenementen en zal met de EnviroTreks in de zomer van 2010 op meerdere plaatsen in de Alpen terugkeren.

Meer informatie over dit evenement vind je op de site: www.respectthemountains.com of op de blogsite www.envirotrek2009.wordpress.com
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan