INGEZONDEN: Nederlandse bergbeklimmers naar Tibet


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Op 22 maart vertrekken de ervaren alpinisten Katja Staartjes, Miriam Knepper, Henk Wesselius, Niels van Veen en Menno Boermans naar Tibet om de Shisha Pangma te beklimmen. Met 8013 meter is dit een van de veertien hoogste bergen op aarde. Bij succes zullen de klimmers de eerste Nederlanders zijn die het hoogste punt van deze Himalayareus bereiken.

De Shisha Pangma werd in 1945 voor het eerst op papier vastgelegd. De beroemde bergbeklimmer Heinrich Harrer schetste de berg tijdens zijn vlucht uit Tibet, waarover hij later zijn bestseller "Seven years in Tibet" schreef. Pas in 1964 werd de top voor het eerst beklommen: zes Chinezen en vier Tibetanen bereikten het hoogste punt na een grootschalige belegeringsaanval. Letterlijk betekent Shisha Pangma: ‘de bergkam boven de weiden’. Tot een tiental jaar geleden was de berg vooral bekend onder de naam Gosainthan, wat in het Sanskrit 'plaats der heiligen' betekent. In China wordt de berg vaak aangeduid als Xixabangma. Deze laatste naam refereert naar 'slecht weer'. Door het solitaire karakter van de berg is deze extra gevoelig voor extreme weersomstandigheden zoals koude, wind en sneeuw.

Achtduizenders
De aardbol kent veertien bergen die hoger zijn dan 8000 meter. Het beklimmen van deze ’achtduizenders’ is een enorme uitdaging gezien de moeilijkheden waar de klimmers mee te maken krijgen. Het grootste obstakel is het zuurstoftekort op hoogte, waardoor zowel de fysieke als geestelijke vermogens sterk verminderen. Om het lichaam langzaam te laten wennen aan de extreme omstandigheden, gaan de klimmers verschillende klimrondes uitvoeren. Er worden kampen opgebouwd, op verschillende hoogtes. Na elke ronde wordt afgedaald naar het basiskamp, voor fystiek herstel. Na een paar weken, wanneer alle kampen gereed zijn en de lichamen voldoende geacclimatiseerd is, kan een toppoging worden ondernomen. Het Nederlandse team zal de berg op een ‘sportieve’ manier besteigen. Er wordt geen gebruik maken van flessenzuurstof en ook worden er geen hoogtedragers ingehuurd. Ze leveren alle inspannig zelf.

Team
Het expeditieteam bestaat uit twee vrouwen en drie mannen, allen zeer ervaren bergbeklimmers. Katja Staartjes (Okkenbroek) beklom al drie keer een achtduizender en is vooral bekend door haar beklimming van de Mount Everest. Ook Henk Wesselius (Okkenbroek) stond al eerder op een achtduizender. Miriam Knepper (Amersfoort) en Niels van Veen (Amersfoort) zijn zeer sterke alpinisten met ruime ervaring in gebergten over de hele wereld. Menno Boermans (Breukelen) is een gerenommeerde bergsportfotograaf en zal de expeditie van dichtbij vastleggen.

De expeditie naar de Shisha Pangma is ‘live’ te volgen op www.shishapangma.nl
Vanuit de Himalaya zullen met regelmaat updates in woord en beeld worden gedaan.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan