[INGEZONDEN] Nieuwe wandelgids Hanzestedenpad

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Goed nieuws: de vierde, gewijzigde editie van het Hanzestedenpad is verschenen. Dit Streekpad van Doesburg naar Kampen (124 km) volgt de IJssel, de rivier die vroeger zo belangrijk was voor de Hanzesteden. Je wandelt over (gras)dijken, struint door de uiterwaarden en voelt je de koning te rijk op de prachtige, beschutte landgoederen. Maar natuurlijk draait het Hanzestedenpad ook om de Hanzesteden met hun welvarende verleden. Het Streekpad rijgt welgeteld zeven van deze steden aaneen.

hanzestedenpad.jpg


Hanzesteden

Eerst even het geheugen opfrissen, want wat is ook alweer een Hanzestad? We duiken terug in de tijd. In de 14e eeuw besloot een groot aantal Noord-Europese steden om te gaan samenwerken. Ze handelden in zout, vis, boter, graan, bier, wijn, hout en dierenhuiden. Samen konden ze de kosten drukken, elkaar gunstige privileges geven en informatie uitwisselen over veilige handelsroutes.
Het woord ‘Hanze’, dat ‘groep’ of ‘gezelschap’ betekent, stond voor eensgezindheid en verbondenheid. Samen waren ze sterk. De bij het Hanzeverbond aangesloten steden groeiden en bloeiden als nooit tevoren. Hun rijkdom was af te lezen aan torenhoge pakhuizen, fraai versierde koopmanshuizen en alsmaar groter wordende havens. Het vervoer ging immers over de rivier en over zee.

Veel monumenten van toen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Daarom ontstond in 1999 het idee om een Streekpad te ontwikkelen langs de Hanzesteden. Oud-medewerker Rob Wolfs – bekend als ontwikkelaar van de Trage Tochten – stond aan de wieg van het Hanzestedenpad. Hij verkende het traject, ontwierp de route en stelde met een enthousiaste groep vrijwilligers de eerste gids samen.

Hoofdroute en 9 rondwandelingen
Het pad begint in Doesburg en volgt de IJssel. Alleen tussen Dieren en Zutphen maakt de route een uitstapje naar landgoed Engelenburg, Leusveld en Voorstonden. Op weg naar Deventer wandel je over dijken met heerlijke vergezichten over de traag stromende rivier. Voorbij Deventer wandel je door Oud en Nieuw Rande, De Haere en Hoenlo: landgoederen die nooit vervelen. In de Duursche Waarden heeft het water vrij spel. Via de Tichelgaten bij Windesheim en de Soestwetering loop je naar Zwolle. De laatste etappe naar Kampen gaat door weidevogelgebied de Koppelerwaard en de Scherenwelle, een dode rivierarm vol zeldzame planten en broedende vogels.

Wist je dat er negen stations aan het Hanzestedenpad liggen? Zo kun je eenvoudig een etappe van de hoofdroute uitkiezen en terugreizen per trein. Twee Hanzesteden hebben we nog niet benoemd. Hattem en Hasselt liggen namelijk niet aan de hoofdroute, maar zijn onderdeel van een dagwandeling. Daarvan zijn er negen in de gids opgenomen. Het gaat om rondwandelingen en wandelroutes van station naar station met een lengte van 11 tot 25 kilometer. Het Hanzestedenpad is dus niet alleen voor de langeafstandswandelaar, maar ook voor de dagwandelaar.

Meer informatie en bestellen
De gids, Streekpad 11 Hanzestedenpad (ISBN 978-94-92641-083), is vanaf nu te koop in de (online) boekhandel en rechtstreeks bij Stichting Wandelnet.

Meer informatie over de route is te vinden op de routepagina over het Hanzestedenpad op de website van Stichting Wandelnet.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan