INGEZONDEN: Project 66° North: Op Poolexpeditie in Amst...


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Zes expeditieleden van klimaatproject "Project 66° North" vragen, ondersteund door de Hier-klimaatcampagne, op een unieke manier aandacht voor de opwarming van de aarde. In april 2008 steken zij de uitgestrekte ijskap van Groenland over, uitgerust met ski's en sledes. Als opwarmertje geven zij nu vast een voorproefje in Amsterdam. Zij trokken in Hawaï-outfit hun volbeladen sledes op wielen van Dam naar Vondelpark.

In 2007 smolt in de hogere gebieden van Groenland 150% meer sneeuw dan gemiddeld. De nul-graden grens trekt steeds verder landinwaarts. In de aanloop van de Groenland-expeditie van april 2008 willen de expeditieleden van Project 66° North op een komische manier een beeld schetsen van hoe expedities op Groenland er in de toekomst uit zouden kunnen zien. Gehuld in Hawaiiaanse outfits en met wieltjes onder hun sledes trekken zij van de Dam richting het Vondelpark.

Dwars over Groenland
Project 66° North is een tocht van west naar oost Groenland, 700 kilometer dwars over de sneeuw- en ijsvlaktes ten noorden van de Poolcirkel (66° NB). In april 2008 beginnen de zes teamleden uitgerust met ski's, kites en sledes aan hun barre tocht, waarbij zij temperaturen van -35°C moeten trotseren. Geheel op eigen kracht en zonder hulp van buitenaf. Over deze expeditie en de problemen rondom het smelten van de ijskappen wordt een zesdelige documentaire gemaakt. De opnames hiervan zijn reeds in 2006 gestart. De teamleden willen met de oversteek en de film bijdragen aan de bewustwording en de informatievoorziening rondom het klimaatprobleem.

De Pabo opleiding van het Marnix Academie in Utrecht zal samen met Project 66° North een breed educatief programma voor basisscholen opzetten. Hierin weten zij zich gesteund door het International Polar Year (IPY), Rijks Universiteit Groningen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).

Voor meer informatie over Project 66° North: www.project66north.com
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Vorig jaar waren er al 3 Nederlandse expedities die deze oversteek gemaakt hebben, allemaal met "aandacht voor Global Warming". Volgend jaar sowieso al 2 Nl.... reken eens uit hoeveel expedities in totaal per jaar naar dit gebied gaan om aandacht te vragen ??? Is er wereldwijd niet genoeg info en filmmateriaal? Ook het WNF en diverse andere stichtingen heeft reeds infopaketten voor het onderwijs......
Maar dit zal wel weer "anders" zijn of moeten.

Men heeft het op de site over awareness maar geen woord over bijv. hun eigen CO2 uitstoot..... Dan vindt ik de site van www.notice-expedition.nl meer info daaromtrent geven.

Volgens mij weet iedereen nu wel wat er met de ijskap aan de hand is, hoeveel gesponsorde vakanties hebben we nog nodig?? Wat gaat er nu écht gebeuren??
 
Ben net terug van de presentatie van de expeditie en daar werd oa genoemd dat de uitstoot van oa de vluchten worden gecompenseerd mbv Green Seats.

Denk daarnaast even aan het feit dat 5 man en 1 vrouw 40 dagen selfsupporting onderweg zijn en het enige wat ze daarbij verstoken beperkt blijft tot de brandstof voor de branders. Een gemiddeld Nederlands gezin verbuikt meer energie in 1 dag, maw het "out of the loop" zijn voor 40 dagen leverd al een enorme besparing op....

Expedities zullen er (godzijdank) altijd blijven - zowel op onze eigen planeet als ver daar buiten - en hebben hun meerwaarde voor onze maatschappij meerdere malen bewezen. Als we ze ook nog kunnen combineren met het mensen aware maken van 1 van de grootste rampen waar wij als mensheid mee te kampen zullen krijgen dan is dat een kans die je niet links moet laten liggen....

Mooie site btw;-)

Mvg,
Jan Anne
- vraagt zich af of sommige mensen niet eens moe van zichzelf worden -
 
>Een gemiddeld Nederlands gezin verbuikt meer energie in 1 dag,
>maw het "out of the loop" zijn voor 40 dagen leverd al een
>enorme besparing op....

Eh, maar al dat mooie materiaal voor die expeditie moet wel geproduceerd worden, en dat kost geen energie? Al die fijne aluminium spulletjes, kunstoffen etc. Het gemiddelde Nederlandse gezin heeft dat allemaal niet... Dus met die "enorme" besparing valt het wel mee...

Groetzels,
Dennis
 
Het gaat mij nog niet eens over het energiegebruik maar meer over het feit dat het smelten van de poolkappen inmiddels wel bewezen is en dat het een beetje kul is als iedereen die een mooie trip willen maken er d.m.v. sponsoring een "eco-tintje" aan wil geven.

Maar als we het over energiegebruik hebben..... greenseats is het afkopen van een schuld maar feit blijft dat je een hoeveelheid CO2 de lucht in blaast. Wat denk je van gevriesdroogd eten. Het vriesdrogen van voedsel en in kleine porties vacuum verpakken met stikstof kost óók een heleboel meer energie dan de boerenkool van de groenteboer. Sneeuwsmelten met een brander? Kost véél meer energie dan thuis drinkwater verwarmen. En ik denk toch dat er per persoon enkele duizenden calorieën per dag méér gegeten moeten worden. Dit betoog is flauw, weet ik, maar geef even aan dat het vergelijk zoals hiervoor gedaan niet positief uitvalt.

Ik beweer niet dat je weg moet blijven uit dit soort gebieden maar klop niet andermans geld uit de zakken ("doneren") voor je eigen vakantie.
 
Je vergeet dat door de extra inspanningen ook meer CO2 wordt uitgeademd...
Nu ik er over nadenk...al die mensen die zich zo druk maken ademen heftiger en dus meer CO2 uit....oehhh }( :+

Rob
-Is een beetje Al Gore moe.....-


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
RE: INGEZONDEN: Project 66° North: Op Poolexpeditie in ...

Er is ook niets mis mee om een expeditie gewoon te doen omdat je het leuk en spannend vindt, zonder ideële doelstellingen.

Alleen voor het leuke en dan toch zo'n "verderfelijk" vliegtuig pakken ... dan komen weer op de historische discussie van vorig jaar. Moeten we toch maar niet doen.

Ik vond het gewoon leuk om Sanne op de site te zien en het docu-fimpje te bekijken en ik hoop dat ze een geweldige tocht zal hebben!

Marla
 
>als iedereen die een mooie trip willen maken er d.m.v. sponsoring
>een "eco-tintje" aan wil geven

Nee hoor, er zijn ook mensen die het doen om aandacht te vragen voor een bepaalde ziekte, de situatie in een bepaald land, het geldtekort van een bepaald tehuis of gewoon om aandacht te vragen voor zichzelf. Maar ondertussen doen ze in ieder geval iets waarvan ze zelf het idee hebben dat een positieve impact heeft op iets of iemand, terwijl ze zelf genieten van hun 'tripje'!

>Ik beweer niet dat je weg moet blijven uit dit soort gebieden
>maar klop niet andermans geld uit de zakken ("doneren") voor
>je eigen vakantie.

Als altijd weer even tactisch :)

Volgens mij is het basisprincipe van donatie dat het om een vrijwillige bijdrage gaat zonder daar direct een tegenprestatie voor te verwachten. Ik was dan ook de eerste die geld doneerde voor dit project en wel om de simpele reden dat ik respect heb voor mensen die zo lang trainen om een droom uit te laten komen en daarbij dan en passant ook nog aandacht schenken aan milieu-problematiek. Dat laatste is waarschijnlijk ook wel noodgedwongen omdat ze enkel daardoor het geheel als expeditie kunnen bestempelen en dus op zoek kunnen naar sponsors en donateurs die wél willen bijdragen aan het realiseren van de droom van de expeditiegangers.

Ik ken ook genoeg mensen die het enkel bij alleen dagdromen houden en niet de stap kunnen, willen of durven zetten om ermee naar buiten te treden, te gaan trainen en te zoeken naar creatieve manieren om het daadwerkelijk te financieren en dus te realiseren.

Kan dus eigenlijk alleen maar respect hebben voor dit soort groepen, of ze nu wel of niet er een milieu-sticker opplakken, zolang ze zelf maar bewust hun impact op de natuur tijdens de trip proberen te minimaliseren.

Of ben ik dan gewoon een naïeve idealist? So be it dan :)

Raymond
 
>-Is een beetje Al Gore moe.....-

Ai, dan moet je voorlopig het nieuws maar niet kijken, want hij hij zojuist de Nobelprijs voor de vrede toegewezen gekregen. Ondanks dat 'iedereen wel weet wat er met het klimaat gebeurt' krijgt hij dan schijnbaar toch een klopje op de schouder voor zijn werk ;)

Raymond
 
Ik kan er niets aan doen maar ik krijg de kriebels van m...
Toen hij de een na machtigste man van de USA was hoorde of zag je m nooit en nu maakt hij gebruik van de meest doorzichtige psychologische truckendozen om bijvoorbeeld de Nederlanders de stuipen op het lijf te jagen..animatiefilmpjes waar onder het geschal van dreigende bombastische muziek langzaam maar zeker Zwolle in de golven verdwijnt....pfffff
Van mij mag het, ik woon dan ineens aan het strand, bovenop de Brabant wal, zoals bekend was dat 10.000 jaar terug de kustlijn.
Ja, er is een probleem met het milieu, ja, we moeten daar met zijn alleen iets aan doen, met zijn ALLEN, dus ook China en zo die er een potje van maken op milieu gebied, maar ik ben de stemmingmakerij, de beschuldigende vingertjes naar de kleine man een beetje beu..
Maar dat was niet waar we het hier over hebben, ik vind het helemaal te gek wat Sanne gaat doen daar, ik ga dat jaloers zitten bekijken....:)

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Eigenlijk schandalig. Voor de vrede heeft de man sowieso al niks betekend, en zijn milieuverhaal heeft een vieze smaak. Zijn eigen huishouden gebruikte toch 500x de energie van een gemiddeld amerikaans huishouden...?

Groetz,
Dennis

- Kwam afgelopen zondag terug uit Rio (per vliegtuig), zat op maandag in Manchester (per vliegtuig) en vertrekt donderdag a.s. naar Brisbane (per vliegtuig). Maar ik maak dan ook geen mooie filmpjes -
 
RE: INGEZONDEN: Project 66° North: Op Poolexpeditie in ...

Als ik dan ook even mijn eigen kleine bijdrage mag geven:

Het is over het algemeen wel zo dat je veel eerder sponsors en media aantrekt wanneer je je expeditie/avontuur/tocht/klim ophangt aan een goed doel, of dat nu natuur is, of de hartstichting, of de zeehondjes, enz..

Toen ik in 1999 (oei, lang geleden) solo 6 maanden door noord Scandinavie trok en via via SBS Nieuws en Vijf in het Land van RTL5 benaderd werd, waren ze totaal niet geinteresseerd. "als je het nou voor een goed doel deed, of alles op één been hinkelde, dan willen we er wel aandacht aan schenken", was het antwoord!

Nadeel van sponsoring en iets doen voor een goed doel is wel dat je als expeditieteam ook jezelf verplicht om een tegenprestatie te leveren, oftewel, dat je soms op je expeditie dus gewoon "aan het werk" moet, omdat er persee weer een artikel of foto gemaakt met worden als tegenprestatie.

Uit eigen ervaring weet ik dat zonder sponsors of goed doel op expeditie gaan, heel wat relaxter is. Je kunt dan genieten van je eigen avontuur, zonder dat de lat hoog ligt omdat een sponsor jouw "vakantie" betaald heeft (want dat blijft het..)

Maar goed, als er mensen of bedrijven zijn die mij naar de Everest willen sturen op hun kosten, dan pak ik mijn rugzak vanavond nog in..;)

russian_nomad
Twan
 
Zeg eens über-positive Eddie,

waarom altijd alles zo in het negatieve trekken? Niets is zo makkelijk om iets tot in den treure uit pluisen om zo je eigen gelijk te halen en te kunnen zeggen dat het niet deugd. Want dan kan er niets meer, want er mankeert wel weer eens iets aan iemands verhaal.

Kijk eens naar buiten. Het zonnetje schijnt en het is bijna weekend. Doe 's lachen.

groet,
Richard

- internet in de baas zijn tijd: is dat nu ook betaald genieten?:p
 
>Is het voor het goede doel??

Vast wel!

En genieten is sowieso altijd een goed doel!

En dat gaan we dit weekend allemaal doen, toch?
(Veel plezier met de "Bergse nacht"!)

Marla
 
>-Heeft net een nieuwe Bruichladdich ontdekt...

Ach, die is vast niet puur 'voor de heb' ;)

Raymond
- maar gewoon om op te drinken...
 
>Zijn eigen huishouden gebruikte toch 500x de energie van een
>gemiddeld amerikaans huishouden...?

Nee, dat bleek ook al weer een lobby verhaal, dat ook geen rekening hield met het kantoor aan huis etc.
Blijft wel staan dat het drastisch meer dan gemiddeld was. Verder lijkt Al Gore me niet zo'n boeiend onderwerp.

Waar je volgens mij het pas echt benauwd van zou moeten worden, en daar hoor ik geen van beide kampen over: stel dat de opwarming niet komt door een teveel aan CO2 wat wij met zijn allen uitspugen, zijn we dan wel in staat om er iets aan te doen? Een strandje bij de Posbank is leuk, een verzopen Holland wat minder.

gr. Joop

(die morgen de auto thuis laat, met de trein naar Bergen op zoom gaat, en aldaar (relatief) milieuvriendelijk gaat BBQn ;) )
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan