INGEZONDEN: Project Inland Ice test materiaal in koelcel


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
De ultieme test: de diepvries

Utrecht 21 februari 2008 - Project Inland Ice gaat op vrijdag 22 februari de ultieme test aan. Het team voert een uitgebreide materiaaltest uit in de diepvries van Lagemaat Vrieshuis BV aan de Gildenstraat 51 in Nijkerk. Met een temperatuur van –25 graden wordt het kookgerei, de tent en de kleding aan een laatste test onderworpen.

Bij een temperatuur van –25 is goed materiaal en goede kleding van levensbelang. Vandaar dat de leden van het team Project Inland Ice er niet voor terugdeinzen om de hele avond in een koelcel te verblijven.

Ervaring
Het team zal op vrijdag 22 februari om 19.00 uur de koelcel betreden. Daarna volgt een uitgebreide testsessie tot ongeveer 22.00 uur. De tent wordt opgezet, het kookgerei wordt uitgeprobeerd en er wordt gekeken of de slaapzakken de kou redelijk tegen kunnen houden. Bovendien wil het team ervaren hoe de kleding zich houdt.

Vrijdag 22 februari is exact 50 dagen voor vertrek van de expeditie op 13 april. De pers is van harte welkom in de koelcel.

Project Inland Ice staat voor:

* Educatie
De samenwerking met het Marnix Academie in Utrecht krijgt onder andere gestalte door het educatieve lesprogramma dat ontwikkeld wordt voor leerlingen van de basisschool. Centraal in dit lesprogramma staat klimaatverandering;

* Informatief
De documentaire die rondom het Project wordt gemaakt, moet veel mensen informeren over klimaatverandering en de situatie in Groenland. Bovendien ondersteunen klimaatorganisatie HIER en het International Polar Year het initiatief;

* Sportief
Het oversteken van het Inland Ice van Groenland is sportief een geweldige uitdaging.

Kijk voor meer informatie op www.projectinlandice.com
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

En....zijn de resultaten bekend & bemoedigend ?
Op hun site staat alleen dat ze de vriezer in gaan, niet dat ze er uit zijn gekomen...
 
Klein stukje gezien bij sbs volgens mij. Was wel even wennen voor ze om onder deze omstandigheden de tent op te zetten en een beheersbare vlam uit de brander te krijgen. Het ontdoen van kleding voordat de slaapzak in gedoken kon worden was ook een hele onderneming.

Jammer dat "onze" Sanne niet in beeld kwam :)

Conny
 
Naarmate ik er meer van zie is dit hele gebeuren mij net even te commercieel. Van die 3 uur in de koelcel ben ik ook niet bijster onder de indruk. Ooit, niet gehinderd door enige expeditie-ervaring of modern materiaal (25 jaar terug) kampeerde ik bij -32. De petroleum vergasser uit de dump van twee tientjes (guldens) gaf geen krimp. Me nooit druk gemaakt over de vraag of dat nou heel bijzonder was of niet.

Ik geloof niet dat dit een bijdrage levert aan bewustwording voor milieu of klimaatverandering. Eerder zal er een nieuwe business ontstaan voor exclusieve "adventure" reizen. Zoals rond Antarctica is gebeurd, en andere van dit soort exclusieve plaatsen.

Gr. Joop
 
Dus er wordt geprobeerd iets exclusief te maken wat het eigenlijk niet is?
Helaas is winterkamperen net als schaatsen op natuur ijs in NL al jaren niet meer echt mogelijk. Daarvoor is een kunstmatige omgeving of transport naar een (verre) natuurlijke omgeving nodig, wat dat een exclusief tintje geeft, inclusief een milieu vervuilend tintje uiteraard.

3 uur in een koelcel is inderdaad niet indrukwekkend, zeker niet met de hoeveelheid materiaal die ik hier lees.
 
M.i. hebben al die acties van mensen die gesponsord over Antartica, Groenland of waar dan ook skiën, sleeën, hiken etc. onder de dekmantel van "bewustwording" van het milieu werkelijk niks met het milieu te maken. Het is gewoon een mooi excuus om gesponsord op vakantie te gaan naar waar je normaalgesproken niet zomaar komt.... Daar is niks mis mee, maar geef dat dan gewoon toe :)

Groetzels,
Dennis
 
Ik hoop dat ze geoefend hebben op het omgaan met gletsjerspleten. Ik heb het boek gelezen van Fridjof Nansen over zijn oversteek van Groenland (aardig boek trouwens), en hij kwam al zeer veel spleten tegen bij de kust. Ik heb begrepen dat het tegenwoordig vele malen erger en meer problematisch is dan toen.

Linda
 
>Helaas is winterkamperen net als schaatsen op natuur ijs in NL
>al jaren niet meer echt mogelijk. Daarvoor is een kunstmatige
>omgeving of transport naar een (verre) natuurlijke omgeving
>nodig,

Nou, de laatste W.W.H. hebben we anders weer ouderwets lekker vorst gehad, je weet wel, dat evenement waar jij je al weer een aantal jaren voor drukt. :p ;-)


D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Sja, na 5 deelnames aan koude en minder koude WWH's had ik de laatste 2 maal een
'smoes' als verhuizen naar nieuwe huis & het krijgen van een dochtertje, sorry.
Volgende keer probeer ik het weer, of ik doe alleen mee als er een lustrum is, 10e, 12,5e WWH enzo.

Ik verwacht jou eigenlijk ook wel bij de ezel-hike.... ;)
 
Hebben ze geoefend ja, en er zitten in ieder geval 2 ruim ervaren alpinisten in de groep. :)

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan