INGEZONDEN: Stelling van Amsterdam Wandelroute van het Jaar 2010


Rkoome

Administrator
Forumleiding
Groene route langs de forten rondom Amsterdam

Het ‘Streekpad 9 Stelling van Amsterdam’ is uitgekozen tot Wandelroute van het jaar 2010. De gemarkeerde wandelroute route van 135 km loopt van Volendam naar Muiden langs het Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. De prijs zal worden uitgereikt op de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam-RAI.

De prijs, een kunstige Wandeltrofee, wordt overhandigd aan de voorzitter van de Stichting Wandelplatform-LAW, de heer Arie de Jong met als eregast mevrouw Rinske Kruisinga: gedeputeerde Water en de Stelling van Amsterdam van de provincie Noord-Holland. En wel op zaterdag 27 februari om 11:15 uur in de Ruby Lounge. In aansluiting hierop start om 11:30 uur in de Expo Zaal een publiekspresentatie van het Stellingpad door Joep Naber van het Wandelplatform.

Forten, kruitkamers, waterkommen en damsluizen
Het Stellingpad is een unieke wandelroute over en langs de voormalige verdedigingslinie van Amsterdam. Deze linie, de Stelling van Amsterdam, werd aangelegd tussen 1880 en 1914 en bestond uit een stelsel van forten en nevenbatterijen, genieloodsen en kruitkamers, liniedijken en keerkaden, waterkommen en damsluizen. Dat alles moest ervoor zorgen dat bij een vijandelijke aanval de stad door een ring van water en versterkingen beschermd zou worden. De Stelling was tot 1963 verboden toegang voor niet-miltairen. Vrijwel ongestoord konden zich daarom in en om de forten een rijke flora en fauna ontwikkelen.

Grasdijk en boerenlandpad
Het Stellingpad is verkozen tot wandelroute van het jaar, omdat de routemakers er in geslaagd zijn in een gebied dat druk doorsneden wordt door wegen, kanalen en spoorbanen een groene route uit te zetten. Niet alle knelpunten zijn opgelost, maar het resultaat mag er al zijn! Vele kilometers grasdijk en boerenlandpad zijn toegevoegd aan het wandelareaal. Hulde dus niet alleen aan routemaker Wandelplatform-LAW maar ook aan de knelpuntenoplossers: Recreatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland en Bureau Lopende Zaken die de klus geklaard hebben, in opdracht van de provinciale programmabureau Stelling van Amsterdam.

Geheim militair en natuurhistorisch benoem
De afgelopen jaren hebben terreinbeheerders, natuurbeschermers, overheden en routemakers deze Stelling herontdekt. Een gemarkeerde en beschreven fietsroute langs de Stelling was er al. Nu is er dan ook een gemarkeerde en beschreven wandelroute langs de gehele Stelling, die inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt. Het Stellingpad is een bijzondere toevoeging aan het doorgaande wandelnetwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW) en Streekpaden in Nederland. Het biedt de wandelaar de gelegenheid om in het hart van de Randstad te genieten van natuur en landschap - en tegelijkertijd iets te ontdekken van een tot voor kort geheim militair- en natuurhistorisch fenomeen.

Meer informatie over het Streekpad de Stelling van Amsterdam staat op: www.wandelnet.nl

De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op 27 en 28 februari. Voor meer informatie over de Fiets en wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan