INGEZONDEN: Stop de teek van onderen!

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Teken komen van onderen. Via je voeten en enkels neem je ze mee uit het gras, heide, duinen of struikgewas. Door trillingen en je lichaamstemperatuur weet een teek precies wanneer hij vanuit het gras overstapt op jou als gastheer.

Van onderen zoeken ze een weg naar een hoger gelegen warm en vochtig plekje om zich te voeden met bloed. Teken komen dus op meer plaatsen voor dan gedacht werd, want ze [strong]vallen niet uit bomen[/strong]! Een tekenbeet oplopen is makkelijk en merk je vaak te laat. Goede bescherming van je voeten en enkels is dus belangrijk.

Teken zijn gevaarlijk!
De teek komt van onderen maar een tekenbeet krijg je vaak op een hoger lichaamsdeel, in knieholtes, je lies of in je haargrens. Een tekenbeet is gevaarlijk omdat het speeksel besmet kan zijn met verschillende bacteriën, zoals de borellia bacterie die de [strong]ziekte van Lyme[/strong] veroorzaakt. De ziekte van Lyme lijkt in het beginstadium op een heftige griep en geeft vermoeidheidsverschijnselen en kan uiteindelijk verlamming en zelfs een hersenvliesinfectie veroorzaken!

Bescherm jezelf van onderen!
Onbezorgd naar buiten gaan lijkt een gevaarlijke missie, want de teek komt overal in Nederland voor. Maar dat is het niet als je jezelf beschermd tegen de teek. Draag je sokken over je broek en draag bedekkende kleding. Goede sokken zijn bijvoorbeeld de [strong]geïmpregneerde Bugsox sokken[/strong] . Deze zijn geïmpregneerd met een middel dat de teek onschadelijk maakt en voor volwassen en kinderen niet gevaarlijk is. Zo krijgt de teek geen kans en stop je de teek!

Stop de Teek!
Speciaal voor de Week van de Teek is de actie ‘Stop de Teek van onderen’ gestart. We willen duidelijk maken dat de teek van onderen komt en dus niet uit bomen valt. Via twitter.com/stopdeteek zijn er 1.000 paar Bugsox te winnen en op de speciale site http://stopdeteek.nl is meer informatie te lezen. In het filmpje is te zien dat maar weinig mensen weten dat de teek van onderen komt. Bekijk de film en kijk op http://stopdeteek.nl.

Heb je twitter?
Volg @StopdeTeek op Twitter: http://twitter.com/stopdeteek en retweet onze boodscha
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Paar weken terug weer eens een "herhalingscursus" teken gehad in het kader van een EHBO opleiding.
Wat een tranentrekkende verhalen hangen die mensen op. Goed bedoeld maar allemaal uit een pamfletje of beduimeld kopietje voorgelezen.
De meesten hebben nog nooit een teek gezien, en 1 keer heb ik een vrouw meegemaakt die doortrokken was van blinde haat tegen teken. Ik kan het niet anders noemen en dat kwam de objectiviteit in haar verhaal ook niet ten goede.
Ik blijf het trouwens ook nog steeds ernstig niet eens zijn met de stelling dat ze niet ook uit bomen vallen: Richard en ik lagen een keertje onder een tarp en we hoorden de ene tik na de andere. Een snelle inspectie leerde ons dat het doek vol lag met teken. We lagen toen onder een eikenboom.
En de beestjes komen ook af op de uitgeademde CO2, net als meer bloedzuigende insecten.

En als laatste een goed nieuws berichtje: afgelopen zomer zijn er duidelijk veel minder teken gezien en bijvoorbeeld hier gemeld dan de 2, 3 jaren er voor. Ik heb er niet 1 gehad, en ik ben wel eens met 12 teken in een weekend thuisgekomen 3 jaar terug.
We hebben in 2008/2009 dan ook eindelijk weer eens een wat strengere winter gehad. Deze winter mag ook tot de strengere gerekend worden dus ik reken er wel op dat het weer een rustig teken jaar zal worden.

En voor ik de hordes in mijn nek krijg: ja, neem die beesten serieus, controleer jezelf op tijd en neem de juiste maatregelen als je een teek ontdekt.
Een buurvrouw hier is momenteel onder behandeling voor allerlei kwalen aan haar zenuwstelsel, en het lijkt er meer en meer op dat het een serieuze besmetting met Lyme is. Dat is geen pretje. Ze loopt op krukken en kan nauwelijks nog werken. En dit is wss een besmetting van vele jaren terug, voor dat men uberhaupt de risico's algemeen kende.
Maar laat je vooral niet afschrikken om lekker buiten te genieten van de lente!





Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Ze komen toch ook van boven. Ik heb er wel eens een in mijn nek gehad. De dag nadat ik in het veld geweest was ivm boommarteronderzoek voelde ik tijdens een lezing wat gekriebel in mijn haar en toen in mijn nek en toen beet de teek zich in mijn nek vast. Gelukkig voelde ik het en had hem meteen beet Ook wel eens een in mijn BH gehad. Ik draag nu zo'n veldhoedje met rand in het bos.
Maar ze komen inderdaad ook van onderen. Dus ook opletten met sanitaire stops Op de natuurcamping was eens een klein meisje dat zo'n exemplaar tijdens een sanitaire stop had op gedaan en ze had dat beest op haar schaamlip. Dat was een heel gedoe om te verwijderen zonder huilpartij. Zelf heb ik ze ook wel eens opgedaan tijdens liggen in het gras (boven broekband)
een keer kreeg ik er een nadat ik mijn tent te drogen had gehangen thuis en weer opruimde.
Ik heb ze ook wel eens gekregen bij het snoeien van struiken in mijn eigen tuin. Gelukkig altijd goed afgelopen.
Ik ben een aantal keren meegeweest met excursieweken van de bosbouwschool. Daar hoor je verhalen van ernstige besmettingen van boswachters en wordt het probleem zeer serieus genomen.

Groeten

Jannie
 
Goed initiatief. Het valt me wel op dat sommigen de beestjes meer aantrekken dan anderen. Mijn maat en ik hebben samen door het bos gestruind, door hetzelfde gras op onze buik doorgekropen bij het bekijken van wild... hij had diverse teken en ik niet één! Overigens heb ik een bloedcontrole laten uitvoeren toen ik in november last had van extreme vermoeidheid. Gelukkig niet ziekte van Lyme. Onder dezelfde gevaren reken ik nog een onzichtbare sluipmoordenaar: de vossenlintworm.
 
Opltten op teken is een goede zaak, maar ik vind dit artikel toch te veel van het goede (schreeuwerig en paniekzaaiend en bovendien te commercieel gericht (met bugsox zou je veilig zijn, ja duh!). Ik citeer:

"Een tekenbeet is gevaarlijk omdat het speeksel besmet kan zijn met verschillende bacteriën, zoals de borellia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt."

Dit is m.i. de paniekzaaierij. In alle literatuur is namelijk vermeld dat besmetting plaats kan vinden:

a)als de teek zich helemaal volgezogen heeft want dan geeft hij wat terug uit zijn maaginhoud in je bloedbaan en laat hij vervolgens los om zich weer te laten vallen. In die maaginhoud kan de besmetting zitten. Een teek doet er trouwens best wel lang over om zich vol te zuigen 24 uur wordt regelmatig genoemd. Als je dus een teek op je lichaam aantreft heeft hij zich dus nog niet volgezogen en is kan op besmetting dus bijna nihil. Het dus een kwestie van tijdig en regelmatig je lichaam controleren.

b) Bij het verkeerd verwijderen van een teek bestaat het risico dat er ook maaginhoud van de teek in je bloedbaan komt. Als je een teek met de juiste middelen verwijdert is er een minimaal risico.

Kortom ja het zijn vervelende beestjes en het loont om je zelf goed te kleden. Maar van een tekenbeet van een besmette teek raak je niet direct geinfecteerd. Daarvoor moet je toch wel vergeten te controleren of onvoorzichtig de teek verwijderen of gewoon domweg pech hebben dat je de teek bij een controle heb gemist.

Belangrijker is dat er fatsoenlijk onderzoek wordt gedaan naar de ziektes die deze teken verspreiden. Want alle teken vernietigen gaat nooit lukken.

Oh ja teken kunnen trouwens erg klein zijn slechts 1 of 2mm....

Ze zijn ook niet erg snel, ze doen er wel wel even over om naar hun gewenste plek te klimmen. Het loont daarom om bij iedere pauze even je benen en armen e.d. te checken op teken die onderweg zijn.
 
>Kortom ja het zijn vervelende beestjes en het loont om je zelf
>goed te kleden. Maar van een tekenbeet van een besmette teek
>raak je niet direct geinfecteerd. Daarvoor moet je toch wel
>vergeten te controleren of onvoorzichtig de teek verwijderen
>of gewoon domweg pech hebben dat je de teek bij een controle
>heb gemist.

In mijn wandelcarriere heb ik een kleine honderd van deze beestjes gevoerd met mijn bloed en voor zover ik weet altijd op tijd verwijderd. Ondanks dat aan ome dokter gevraagd om naar mijn bloed te kijken en eenmaal had ik inderdaad een verhoogde imuglobine, die besmetting met Lyme aangaf. Twee weken antibiotica was genoeg. Tijd later wederom gebeten en weer laten testen, niks meer te zien in mijn bloed.

Ik denk dat het risico van een langdurige Lyme traject bij actieve wandelaars vrij laag is. Juist doordat teken onder wandelaars (in ieder geval op dit forum) bekend is, gedraagd men zich er ook naar. De meeste gevallen van ernstig Lyme waar ik van heb gehoord zijn mensen die jaren terug ooit eens in een bos waren, daar waarschijnlijk de beet hebben opgelopen zonder de beet/teek opgemerkt te hebben, dus ook geen behandelijk ondergaan hebben totdat het vele jaren later dus te laat is. En dan kan Lyme heel naar zijn.

Ik denk dat een campagne om Lyme bekendheid te geven nuttig is, maar niet voor mensen die regelmatig in het bos komen, eerder om het algemene publiek te onderrichten dat na een bos/heide/zelfs weiland wandeling er 's avonds een tekencheck hoort te zijn.

Eins
 
Ik ben het eens met Eins; wanneer je regelmatig in het bos komt, ben je je bewust en is het risico laag. Heb zelf meerdere teken gehad, goed verwijderd (tekentang en de goede kant op draaien) en 1 x een rode kring laten zien aan een arts. Die gaf een antibioticakuurtje mee, en voila niets meer aan de hand.

Overigens kun je ook een lange broek dragen en je pijpen strak om je schoenen laten vallen met elastiek of tape en de al genoemde tropenhoed voor de uit bomen vallende 'vrinden'. Minder comfortabel in de zomer dan een korte broek :)

Maar om nu geimpregneerde sokken aan te prijzen als wondermiddel, ach. Dat is volgens mij ook maar een paar procent van de bescherming.
 
> Oh ja teken kunnen trouwens erg klein zijn slechts 1 of 2mm....<

De grootte van de teek hangt af van het stadium waarin hij zich
bevindt.
Een larve is kleiner dan 1 mm en heeft maar 6 poten, een nymph (het tussenstadium) is meestal 1 tot 2 mm groot en heeft 8 poten, de volwassen teek kan wel tot 5 mm groot zijn en heeft ook 8 poten.

In de meeste gevallen zijn het nymphen die bloed zuigen bij mensen (en dieren). Larven zijn vaak te klein om door mensen huid heen te kunnen bijten (het gebeurt wel eens) en volwassen teken zijn er niet in zulke grote aantallen.

Zowel nymphen als volwassen teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Er is nooit bewijs gevonden van dat besmette volwassen vrouwtjes de bacterie doorgeven aan de eieren die zij leggen. Larven moeten zich dus eerst voeden met bloed van besmette dieren (meestal muizen) om de bacterie bij zich te dragen. Ze veranderen daarna in nymphen, die dus wel besmet kunnen zijn.

Overigens duurt de hele cyclus van ei naar volwassen teek 2 tot 4 jaar (1 tot 2 stadia per jaar).

Saskia
 
"En de goede kant op draaien"

Je hoeft niet te draaien want een tekensnuit is geen kurkentrekker. Gewoon recht eruit trekken.

En er zijn wel meer ziektes die je van teken op kan pikken, in America, Africa, Azïe: tick bite fever/Ricketts, Human monocytotropic ehrlichiosis, etc.

Ik heb al honderden teken op me gehad, gelukkig nog niets opgepikt.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan