INGEZONDEN: Vergeet je voeten niet!


Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Wel je materiaal verzorgen maar je voeten vergeten. Dat is de fout die menig sporter maakt. Terwijl juist je voeten de basis vormen van je succes.

Je voeten krijgen tijdens het sporten heel wat te verduren. Zij dragen het lichaamsgewicht en tijdens het sporten is die druk nog hoger. Bij hardlopen bijvoorbeeld gaat het om drie tot wel vier maal je lichaamsgewicht. Ook van je andere spieren en gewrichten wordt het nodige verlangd. Denk maar aan snelheid, kracht en herhalende bewegingen. Wie te weinig aandacht besteedt aan zijn voeten, loopt al snel de kans op een blessure. En dan hebben we het nog niet eens over contactsporten.

Blessures kun je voorkomen door naast een goede warming up meer aandacht te besteden aan je voeten. En dan gaat het om meer dan alleen goede schoenen. Als je weleens pijn hebt aan je voeten, of last hebt van je knieën, je heup, je rug of je spieren, kan het ook gaan om een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon of een voetaandoening die verder gaat dan een blaar of een eeltplekje. En dat gaat niet vanzelf over. Sterker nog, hoe langer je die klachten negeert, hoe erger die klachten worden.

Met al die klachten, en ook met voortdurend terugkomende blaren en eeltplekken, moet je niet zelf aan de gang gaan. Die verdienen de aandacht van een specialist. De podotherapeut is een erkend paramedicus en kan die klachten signaleren en behandelen. Als je dergelijke klachten hebt, vraag dan je huisarts om een verwijzing voor de podotherapeut.

Tijdens een podotherapeutisch onderzoek stelt de podotherapeut een groot aantal vragen. Hij of zij kijkt naar je looppatroon en beoordeelt de functie van je voet. Indien nodig volgt aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld van de knie, de heup of de rug. Ook de dagelijkse en de sportschoenen worden aan een inspectie onderworpen.

Aan de hand van het onderzoek stelt de podotherapeut een behandelplan op waaruit een therapie voortkomt. Hierbij kun je denken aan een paar podotherapeutische (sport)zolen die je manier van staan en lopen beïnvloeden. Een andere therapiemogelijkheid is een siliconen teenstukje om de stand van een teen te corrigeren of de teen te beschermen. Misschien is alleen het geven van een schoenadvies voldoende om je klachten te laten verminderen en verdwijnen zodat je je (sport)activiteiten weer kunt hervatten.

Vraag aan je podotherapeut of hij/zij lid is van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. Dan ben je verzekerd van kwaliteit. Kijk voor meer informatie op de website www.podotherapie.nl.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Even een tip ernaast, eentje van het soort als het niet baat, schaadt het niet. Een paar jaar geleden had ik, als ik met volle bepakking liep, vaker problemen met mijn voeten.(zelfs in schoenen met stevige steun) Ik kon onder op mijn voetzool van een aantal spieren zo tekenen omdat ze me zeer deden. Na langer lopen, ging ik op een andere manier lopen en dat gaf vervolgens weer gevoelige knieen.

Later sprak ik daar met een fysiotherapeut over en die gaf een oefening mee die zinvol is gebleken: ga plat op je voeten staan en ga heel (!) langzaam op je tenen staan. Probeer zo hoog mogelijk te komen (binnen de pijngrenzen!)en houdt even vol. Laat jezelf dan vervolgens heel langzaam weer zakken. Herhaal dit een paar maal. (je voelt vanzelf wanneer je aan je tax zit)

De spieren onder die onder de voetzool liggen worden zo sterker en de doorbloeding onder je voeten beter. De sterkere spieren kunnen meer tegendruk geven aan de zware belasting, zo was de redenatie. Deze tip/oefening heeft mij in ieder geval enorm geholpen!

groet,

Annemieke
 
Kijk wel een beetje uit met deze oefening. Bouw het voorzichtig op. Mijn man heeft dit vorig jaar gedaan en heeft er een overbelastingsblessure in zijn voet aan overgehouden die ruim een half jaar duurde.

Groeten,

Linda
 
Daarom gaf ik ook aan dat het binnen alle pijngrenzen moet blijven, maar misschien had ik dat wat beter moeten benadrukken. Wel vervelend voor jouw man, want lopen is toch iets van alledag.

groet,

Annemieke
 
Nog meer "voeten aanvulling", met dank aan de mail van een collega.Wat heeft u aan uw voeten deze zomer? Slippers, muiltjes, hielloze sandalen, losse flatjes en meer van dat zomerse spul? Fout. Helemaal fout. U bent uw voeten aan 't ruïneren.

Met name teenslippers zonder enig voetbed blijken slecht te zijn voor de voeten...

De heerlijk luchtige open schoentjes bieden totaal geen bescherming en steun en kunnen allerlei narigheid veroorzaken zoals een ontsteking van de achillespees, irritatie van het scheenbeen of een ontsteking van de bindweefselband op de voetzool. Stoten we de voet, dan is de kans op bot- en teenbreuken veel groter.

Die waarschuwing komt van onderzoekers en artsen van het American College of Foot and Ankle Surgeons en de American Orthopaedic Foot and Ankle Society. Sportpodoloog André Kox uit Neede bevestigt de bevindingen uit de VS. "Na de zomervakantie krijg ik steevast massa's patiënten binnen met dit soort problemen. Hiervan is 99 procent veroorzaakt door teenslippers."

Kox: "De dragers klauwen met hun tenen om de platte slippers mee te kunnen nemen. Hierbij dreunt de hiel van links naar rechts over het schoeisel en soms ook ernaast. Slippers zijn alleen goed bij het zwembad als bescherming tegen schimmels."

De podoloog maakt een uitzondering voor Birkenstock-slippers. "Hierin zit een voetbed, waarin de hiel wordt opgevangen in een kommetje. Maar ik kan niet genoeg waarschuwen voor die nare teenslippers. De mensen hebben niet door wat die dingen kunnen veroorzaken. Met een ontsteking van de bindweefselband op de voetzool ben je zomaar acht maanden zoet."

Volgens R.G.T. Geesink, hoogleraar orthopedie in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, lijken slippers als schoeisel 'nergens op' en zijn ze slecht voor ouderen.

,,Wanneer je er een korte periode op loopt en afwisselt met goede schoenen, kan het weinig kwaad. Maar wie de meeste tijd op platte slippers loopt, is echt verkeerd bezig. Zeker voor mensen die wat ouder zijn en waarbij spieren en banden wat zwakker zijn geworden, is het niet goed lang op slippers te lopen."

Ron Onstenk, orthopedisch chirurg in het Bleuland Ziekenhuis in Gouda, denkt op zijn beurt dat het allemaal wel meevalt. Toch kan hij zich wel voorstellen dat iemand die gauw voetklachten heeft sneller klachten krijgt als hij op slippers loopt. ,,Maar dan spelen andere factoren ook mee. Zoals de tijd dat iemand op het schoeisel loop en diens gewicht."

bron: de Telegraaf (geen favo krant overigens)
 
Deze mensen die zo'n uitgesproken mening hebben over een bepaald merk moet ik toch een beetje kortzichtig noemen.

Er zijn velen "slippers" die beter zijn dan het merk wat genoemd wordt. Dat er mensen zijn die van het lopen op "slippers" klachten kunnen krijgen zal ik niet ontkennen, maar dat er hele volkstammen problemen hebben na de vakantie lijkt me een beetje overdreven.

In mijn pasvorm schoenenzaak en praktijk als orthopedisch schoentechnieker komen dit soort verhalen niet voor.
Tuurlijk overdaad schaad.
Dus als je slippers regelmatig afwisseld met ander schoesel is er niets aan de hand.

Mogelijk dat deze heren eens een "studiereis" naar bijv. Azië kunnen maken, dan kunnen ze zien dat daar hele bevolkingsgroepen op slippers lopen en er weinig of geen voetafwijkingen te zien zijn.
Daar gebruiken de mensen nog de oerfunktie van de voet.

Nu zal het verhaal ook wel uit zijn contex gerukt zijn door de krant van slapend en kortzichtig Nederland.
Dus mensen luister niet alleen naar "deskundige" die alleen maar ellende zien. Maar gebruik ook een beetje je verstand, want hoeveel mensen hebben er niet heerlijk op slippers gelopen deze zomer ???

Eric
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan