INZONDEN: Himalaya filmfestival 2008 op 9 en 10 februari


Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Himalaya filmfestival 2008 op 9 en 10 februari:
45 films over de hoogste toppen in de lage landen


Amstelveen – Op zaterdag 9 en zondag 10 februari vindt voor de 6e keer het Himalaya Filmfestival plaats in De Griffioen, het cultuurcentrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Gedurende twee dagen kunnen bezoekers zo’n 45 films en documentaires zien uit een streek zo groot als Europa. Daarnaast is er een optreden van de opmerkelijke Tibetaanse band JJI Exile Brothers en zijn er lezingen van ondermeer de Amerikaanse professor Barbara Brower, die jaren onder de yakherders hoog in de bergen leefde.

“Het programma biedt een grote diversiteit aan materiaal; bezoekers krijgen caleidoscopische percepties voorgeschoteld”, vertelt organisator Glenn Mitrasing enthousiast. “Het thema van het festival is ‘compassion’, ‘mededogen’ in goed Nederlands. Dat thema drijft deelnemers en organisatie. Het komt volop terug in de programmakeuze.” Opvallend zijn bijvoorbeeld een Israëliër en een Palestijn die samen de Mount Everest beklimmen in de film ‘A Climb for Peace’. Maar ook de kwestie Kashmir komt aan bod in de film ‘How we celebrate Freedom’. De positie van Tibet wordt ondermeer aangeroerd in ‘10 Questions for the Dalai Lama’.
Een ander hoogtepunt vormt de lezing van Amerikaanse professor Barbara Brower over de effecten van de klimaatverandering op de yakherders hoog in de Himalaya. Ooit ging zij naar hen toe om ze te onderwijzen over het beheren en beschermen van hooggelegen woeste gronden. Al snel bleek dat zíj in de leer moest bij de yakherders, wier kennis stoelt op generaties lange ervaring met de moeilijkste weidegronden op aarde. Maar ondanks hun schat aan kennis, lijkt de klimaatverandering nu een bedreiging te zijn waar de herders geen afdoende antwoord op hebben.
Er is echter ook volop aandacht voor lichtere kost. Bijvoorbeeld in de films ‘Richard Gere is my Hero’ en ‘Riding Solo to the Top of the World’. Wie wil weten hoe een mix klinkt van blues, jazz en rock met traditioneel Tibetaanse muziek, moet gaan luisteren naar het optreden van de JJI Exile Brothers.

“Net als vorig jaar zal het festival in oktober naar Tokio reizen. Er is veel belangstelling in Japan voor dit thema”, aldus Mitrasing. Vanaf 2 februari zendt het digitale themakanaal Holland Doc een week lang films uit van voorgaande edities van het Himalaya filmfestival. Op de website www.himalayafilmfestival.nl is meer informatie te vinden over het programma en kunnen kaarten besteld worden.
Het festival wordt gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 februari. Locatie: De Griffioen, Cultuurcentrum van de Vrije Universiteit, Uilenstede 106 1183 AM Amstelveen.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan