Iridium telefoon

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Erik1150
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
E

Erik1150

Guest
Waar koop je een iridium telefoon.
welk merk is goed. het is prettig als hij bestand is tegen een spetter zeewater
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey,

Je bedoelt een sateliettelefoon? Er is er momenteel 1 (naar mijn weten) die min of meer vergelijkbaar is met een gsm alleen dan heel erg groot. Die verkopen ze bij de Bever. Verder als je er eentje aan boord wil gebruiken zou ik gewoon een vaste kopen. Waar je die als particulier kunt kopen weet ik niet, maar dat is zeg maar eentje die er uitziet als een vaste telefoon met een antenne in de mast! Zou gewoon gaan kijken bij de betere watersport zaken, ze kunnen je daar vast verder helpen

Grt, M.

student zeevaartschool terschelling!
 
Erik,

Na het weekend (zit nu niet thuis) zal ik een overizcht geven van de voordelen/nadelen van de verschillende soorten. Is misschien wel interessant voor meer mensen.

Raymond
 
Èven Ter informatie !

Iridium
Iridium was een concurrerend satellietcommunicatie-systeem waarbij 66 satellieten op 780 kilometer boven de aarde kruisten. De lage baan van de satellieten moest er voor zorgen dat de kwaliteit van geluid zeer goed was. Ook moest je dan de vertraging in geluid kwijt zijn waarvan Inmarsat-communicatie door de hoge positie van de geostationaire satellieten wel last heeft. Het Iridium-systeem was eind 1998 operationeel. Een Iridium-telefoon woog slechts 400 gram en paste in de binnenzak van avonturiers. Helaas hebben alle onverschrokken avonturiers er binnenkort dus niets meer aan! Iridium als bedrijf is sinds 17 maart failliet en aandeelhouder Motorola zal slechts nog maar een beperkte tijd en beperkt het systeem operationeel houden. Wat er daarna mee gaat gebeuren is nog niet bekend. Enkele Internet-bedrijven hebben hun begerig oog laten vallen op de 66 rond de Aarde zwevende satellieten. Maar het gerucht gaat ook dat de miljarden dollars kostende satellieten de dampkring in worden gejaagd om daar te verbranden. Het geld gaat letterlijk in rook op!

Op de websites van o.a. de Noorse poolreizigers Rune Gjeldnes en Torry Larsen en de oceaanroeier Jo le Guen vind je de problemen terug waar avonturiers op dit moment mee worstelen.

Zie: http://www.xtreme.nl/lucht/nieuws/index_lun230300.shtmlBut who are you in rags and rotten shoes
You dirty-bearded, blocking up the way?

We are the Pilgrims, master; we shall go
Always a little further: it may be
beyond that last blue mountain barred with snow
Axe that angry or that glimmering sea

Write on a throne or guarded in a cave
There lives a prophet who can understand
why men were born: but surely we are brave,
who take the golden road to Samarkand
 
Nog een kleine aanvulling: de satellieten hoeven de dampkring niet in te worden gejaagd, ze hangen namelijk al in de (buitenrand van) de dampkring! De satellieten hangen zó laag om voor een handtelefoon nog bereikbaar te zijn dat was ingecalculeerd dat er iedere paar jaar wel een satelliet verloren zou gaan. De kosten die hier mee gepaard gaan zijn dusdanig hoog dat er geen hond in wil investeren, zeker nu GSM een groot deel van het nut van het iridium systeem heeft teniet gedaan (afgezien van op de oceaan en andere verlaten plaatsen dan).

Groetz,
Dennis
 
Hey Raymond, bedankt voor de moeite, er is erg veel keuze, het gaat er vooral ook om dat het apparaat geschikt is op volle zee ivm. rondje Atlantische Oceaan (hooge deining)en "schaduw" van je groot zeil, naast radio is dit een "verplicht" hulp middel bij calamiteiten dus je moet er wel op kunnen rekenen dat hij werkt daarom gaat mijn voorkeur uit naar een los toestel dat niet op de boord stroom werkt.
problemen met de ontvangst zijn naar mijn idee wel op te vangen met een extra spriet.
nog maals mijn dank ik hoor van je, Erik
 
Hallo Erik en anderen,

Onderstaand de informatie die ik heb:

Er zijn op dit moment 3 gangbare modellen/soorten satelliet-telefoons verkrijgbaar op de markt: de Thuraya, de Iridium en de RBGAN van Inmarsat. Deze laatste is niet echt een telefoon, maar daarover later meer.

De Motorola 9505 (Iridium)
Dit is waarschijnlijk de meest bekende telefoon die is bestaat voor expedities. Hij weegt 375 gram en heeft een snelheid van 2,4Kb/s. Daardoor heb je dus altijd de bekende vertraging bij het spreken. Hij kost in aanschaf zo'n 1195 Euro, maar je kunt 'm ook huren bij onder andere Bever. Kosten voor het bellen bedragen tussen de 1,09 en 1,34 Euro per minuut. De Iridium heeft wereldwijde dekking, dus ook op de polen en de oceanen.

De Hughes 7100 (Thuraya)
Deze telefoon is vrij nieuw, maar nu al razend populair. En dat is ook niet vreemd: de telefoon weegt slechts 220 gram en heeft een snelheid van wel 9,6Kb/s. Is dus veel lichter en sneller dan de Iridium. Ook qua kosten is hij interessanter: 635 Euro in aanschaf en 0,42 tot 1,26 Euro per minuut belkosten. Het aadertje onder het gras is echter het bereik: deze telefoon heeft alleen bereik in de Himalaya en Karakorum, Europa, delen van Rusland en Afrika, Azië en het midden oosten. Niet op de oceanen dus en ook niet op de polen of de VS.

Hughes RBGAN (Inmarsat)
Dit is zoals gezegd niet echt telefoon, maar meer een soort modem. Bij moderne exepedities tegenwoordig razendpopulair, want je kunt er de website sneller mee updaten dan met sommige huisverbindingen in Nederland. Hij weegt anderhalve kilo (!) en heeft een snelheid van 144Kb/s (!). Aanschafkosten zijn aanzienlijk: 1315 Euro en 'belkosten' bedragen 10,09 Euro per verzonden Mb. Voor de duidelijkheid: het is dus geen telefoon en heeft dus ook geen spraak. Maak als je de juiste software op de laptop of PDA hebt geïnstalleerd is dat probleem natuurlijk te omzeilen. Grote voordeel: als je MSN gebruikt om te communiceren (het gebeurt!) kun je dus gedurende een maand lang communiceren voor nog geen 10 Euro.

Kortom: als je per stem wilt communiceren vanaf de oceaan, dan is de Iridium je enige optie. Maar wil je ook een website onderhouden gedurende de trip, dan is de RBGAN zeker zo interessant. Gewicht maakt in jouw geval toch niet echt veel uit.

Grtx,

Raymond
- zelf gewoon een Nokia :)
 
>Hughes RBGAN (Inmarsat)
>Dit is zoals gezegd niet echt telefoon, maar meer een soort
>modem. Bij moderne exepedities tegenwoordig razendpopulair,
>want je kunt er de website sneller mee updaten dan met sommige
>huisverbindingen in Nederland. Hij weegt anderhalve kilo (!)
>en heeft een snelheid van 144Kb/s (!). Aanschafkosten zijn
>aanzienlijk: 1315 Euro en 'belkosten' bedragen 10,09 Euro per
>verzonden Mb. Voor de duidelijkheid: het is dus geen telefoon
>en heeft dus ook geen spraak. Maak als je de juiste software
>op de laptop of PDA hebt geïnstalleerd is dat probleem
>natuurlijk te omzeilen. Grote voordeel: als je MSN gebruikt om
>te communiceren (het gebeurt!) kun je dus gedurende een maand
>lang communiceren voor nog geen 10 Euro.
>
>Kortom: als je per stem wilt communiceren vanaf de oceaan, dan
>is de Iridium je enige optie. Maar wil je ook een website
>onderhouden gedurende de trip, dan is de RBGAN zeker zo
>interessant. Gewicht maakt in jouw geval toch niet echt veel
>uit.

Raymond, hebben ze hierbij ook wereldwijde dekking?
Want dan zou je b.v. met het programma skype (zie www.skype.com) wel kunnen praten. Moet je alleen een microfoon in je PC pluggen.
Ik ben geen computerexpert hoor, maar dat wist je al :-)

Pjotr.
 
>Raymond, hebben ze hierbij ook wereldwijde dekking?

Voor zover ik weet wel ja, het is immers van Inmarsat.

Raymond
 
Hallo Raymond,

Bedankt voor je uitleg, nu is het duidelijk dat niet alle satelliet telefoons de zelfde mogelijkheden hebben, het is zoiets van; alle koeien zijn runderen, maar alle runderen zijn geen koeien.
:7

nogmaals mijn dank, Groeten Erik
 
Hoi,

Ook ik ben op zoek naar een goede mogelijkheid om mijn website up to date te houden tijdens mijn geplande expeditie door Siberie volgend jaar.
Vooral belangrijk is het versturen van foto's. Op www.humanedgetech.com staan erg leuke pakketten. Probleem hierbij is dat de datasnelheid 9,6 kbps is en dat is voor foto's te langzaam.
De Regional BGAN is dus een volgende optie maar ik heb het hele internet afgezocht naar de preciese dekking van dit modem. Overal vindt ik slecht een onduidelijk global kaartje waar het gebied wat voor mijn expeditei van toepassing is, net op de grens lijkt te liggen.

Ik heb iets gehoord dat ze de coverage gaan uitbreiden maar kan hierover verder niets vinden. Wie weet bij wie ik moet zijn om meer preciese gegevnes over het dekkingsbereik van de RBGAN te krijgen.

spasiba,

russian_nomad
 
Neem eens contact op met een Ralph Tuijn of Ronald naar, die komen weleens in die omgeving.. Tuijn heeft ergens in de afgelopen 2 jaar een fietstocht door siberie gemaakt, misschien kan hij je meer vertellen..

gr, Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hey Nomad,

Katja Staartjes (www.katjastaartjes.nl) heeft 'm nog gebruikt tijdens een expeditie enkele maanden geleden. Zij zal je zeker op het goede spoor kunnen zetten.

Dat ging overigens errug goed: ik was de persoon die hun website onderhield en zij konden de foto's makkelijker en sneller versturen dan dat ik ze hier kon binnenhalen!

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan