Isolatiematje


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Heeft er iemand ervaring met van die aluminium-achtige isolatiematjes die je onder je slaapmatje kunt leggen? Ik heb gehoord dat dit best goede bescherming bied tegen kou vanuit de grond maar vraag me af af dit echt merkbaar is... Ik heb nu een slaaapzak tot 0 graden maar twijfel eraan of dit voldoende is voor zomer in ijsland (tis een al wat oudere). De aanschaf van een nieuwe (betere/warmere) slaapzak doet eigenlijk wat te veel pijn in de portemonnee en misschien is dit een (goedkoop ;-)) alternatief.

Martijn
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Martijn,

Ik heb de indruk dat de isolatiematjes die jij bedoelt wel heel goedkoop zijn en of de alu-kleurige kleur op de ene zijde wel echt werkt????
Volgens mij hebben ze een open celstructuur en daarom gevoelig voor opname van vocht (ideaal transportmiddel voor warmte!)
Mij lijkt dat een overlevingsfolie onder jouw mat meer lichaamswarmte zal terugreflecteren dan dat alu-kleurtje.
Kijk eens op http://www.thermarest.com/ ze verkopen ook schuimmatten met een gesloten celstructuur (doch door hun 'geribbelde' vorm meen ik te weten dat hun isolatiewaarde wel enigzins verminderd-->dat is de prijs die je moet betalen voor een minimale verbetering van het ligcomfort).
Een extra fleece lakenzak zou ook weer dat ietsje verschil kunnen maken (en die hoeven niet duur te zijn) .

Ivo
 
Hoi Martijn,

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan wanneer je naar IJsland gaat.

Wij waren er een paar jaar geleden in augustus/september en we hebben behoorlijk lage temperaturen gehad met snachts vrijwel elke nacht temperaturen onder de 0 graadjes....... :)
Hoe er ook rekening mee dat het er zowat altijd waait, dus de gevoelstemp. is nog wat lager en een windje door je ventilatieopeningen kan al snel je slaapzak van bovenaf afkoelen.
Maw: let dus niet alleen op je onderlaag, maar ook op je bovenlaag!

Veel plezier! t is er errug mooi......

Petra
 
Een dergelijk isolatiematje zou eigenlijk niet meer vekocht moeten worden. Het is een fabeltje dat dat ding enige isolatiewaarde heeft. Zoals je weet geleid metaal, en dus ook aluminium, niet alleen electriciteit maar ook (o.a.) warmte. Hence: een aluminium matje houdt geen warmte tegen (reflectie) maar geleid het rustig door de koude grond in. En de grond moet nie warm worden; maar jij moet warmn blijven. Ik wil je toch echt adviseren een goed matje te kopen (wat niet eens echt duur hoeft te zijn), en wat je ook kan doen is een binnenslaapzak kopen, van katoen, zijde of wat warmer: fleece of pertex (waarvan de **** slaapzakken aan de binnen- en buitenzijde van gemaakt zijn)
 
Hoewel de matjes misschien niet super zijn wil ik je uitspraak toch iets nuanceren. Ikzelf heb zo'n matje gekocht bij Demmenie voordat ik naar IJsland ging.
(Dat ding wat ik bedoel weegt 110 gram en bestaat uit een dunne gesloten schuimlaag met alumiumfolie, http://www.debode.net/alumatje.gif).
In combinatie met een therm-a-rest 3/4 matje scheelde het in condens op de slaapzak en ook zeker wel iets in isolatie en comfort. Iets wat makkelijk te bewijzen is: ga maar eens op de grond zitten en daarna op dat matje, ik weet zeker dat je al snel een warmere kont krijgt :).
Daarnaast rolde ik de tentstokken erin op en bond het geheel langs mijn rugzak.
(Ik zag net wel dat het elastiek in de bandjes inmiddels door de ozon is aangetast, maargoed da's niet zo'n probleem).

Het blijft echter wel de vraag wanneer men naar IJsland gaat, want het kan er in aug/sep idd behoorlijk fris zijn. En de aangegeven temperatuur op de slaapzak wil weleens op het randje zijn. Ik denk natuurlijk ook weer niet dat zo'n alu-matje in dat geval het verschil maakt.
 
Vraagje... Welke kant van het matje keer je naar de grond toe? Daar zijn de meningen ook nog wel eens over verdeeld.
 
Ik zou zeggen met de alu-kant naar boven; dan reflecteer je toch de warmte. Maar goed ik blijf erbij dat alleen zo'n matje onder de zeg 10 graden niet genoeg is, en je er inderdaad een matje op moet leggen. Het helpt dan wel; zo'n matje omdat de isolatie van je gewone mat word 'vastgehouden' door de alu-kant.
Zodoende ...
 
De alu kant moet onder: dan alleen heeft het kleine beetje isolatie nog zin. Ik heb jaren lang op zo'n matje geslapen, regelmatig onder nul en weet nog steeds niet of mijn Therma-rest Stealth beter isoleert. Ik geloof dat het niet veel uitmaakt. De Stealth is wel wat zachter.

Slaap "zacht".

Jaap
 
uhm...

Ik heb afgelopen weekend (in Nederland ja, maar ut was flink koud 's nachts én ik ben een koukleum) mijn lichtgewicht luchtbedje (gewicht weet ik niet meer, maar definitely lichter dan een gemiddelde Therm-a-rest en ook kompakter op te bergen) opgewaardeerd met een 'slaap-' cq 'strandmatje' van de Xenos.
Dat matje heeft mij een aantal jaar geleden zo'n drie gulden gekost en ik kocht het voor het vóór de tent op de grond kunnen liggen met een beetje isolatiewaarde (vooral ook tegen optrekkend vocht).

Nou ja, heel verhaal, waar het om gaat, is dat het echt flink wat scheelde in temperatuur. Ik heb altijd veel last van optrekkende kou (ook met gemiddelde Therm-a-rest matjes, die ik leende om te kijken of dat beter was).
Hoeveel het scheelde, weet ik niet, maar het feit dat het echt merkbaar was (nu warmer geslapen in NL zonder tent dan afgelopen zomer in Fr en ook NL mét hittegolf!!!) zegt wel iets, dunkt me.
Ik vermoed dat de Xenos (of hun ongetwijfeld Aziatische leverancier... x( daar kun je dus ook nog je twijfels over hebben) een vrij gesloten celstructuur hanteerde, wat natuurlijk weer het comfort vermindert. Omdat het een matje is van nog geen halve cm dik, ligt het ook niet comfi voor 's nachts.
Het gewicht is wel minimaal, vouwbaarheid optimaal en robuustheid ook (een jonge hond die bedenkt dat je best in zo'n matje kunt graven, kan hij gewoon aan. Bovendien schrik je minder als je weet dat het 'maar' een matje van een paar euro's was.)
De moraal is dus: koop een redelijk matje dat comfortabel ligt (mijn tip: een lichtgewicht luchtbedje van de V&D, zo'n acht jaar geleden gekocht van een laag studentenbudget: nog nooit problemen gehad!)en combineer het met een schuimmatje van iets als de Xenos. Dat laatste is voor veel meer doeleinden ook nog te gebruiken: een duur matje zou ik nooit mijn tent uithalen en blootstellen aan stenen ed, UV-straling, mijn eetgewoontes en... mijn lieftallige hond!
Ik heb natuurlijk geen ervaring met aluminium matjes, dus kan niets zeggen over wat beter is, zeker niet voor landen als IJsland.
Maar, voor wat het waard is: hier dus mijn ervaring.
Gr. Gerda
 
Hooi,

Hmm, ik ga toch maar voor een betere slaapzak denk ik. Zag bij Bever een TNF Black Kazoo in de aanbieding. Eens zien of dat wat is...

Bedankt voor jullie input in elk geval :)

Martijn
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan