isolerende jacks


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Hallo allemaal,
De zomer is in aantocht en dus is het tijd om de garderobe aan te vullen met in de aanbieding zijnde winterkleding. Ik ben op zoek naar een isolerend jack, voornamelijk om dagtochten door de bergen (wij wonen in de Spaanse Pyreneeën) mee te maken maar ook om ’s avonds laat en ’s morgens vroeg de honden mee uit te laten. Dus niet voor huttentochten of voor rond het kampvuur op de camping. Het lichaam warm maken en houden als het op de wandeling (te) koud wordt en warm zien thuis te komen. Een tweede eis: liefst voor zo min mogelijk geld (herkenbaar?). Er is mij gebleken dat als je van bepaalde merken teruggrijpt naar oudere en traditionelere modellen de prijzen enorm zakken en er voor superprijzen ook superjacks te krijgen zijn. Ik heb al veel gelezen over het vergelijk dons/synthetisch en op dit moment heb ik een viertal jacks gevonden waarvan ik denk dat ze aan mijn eisen voldoen, zij het dat ze onderling wat verschillend in materiaal zijn. Alles rond de 100 euro, een mooie prijs lijkt me; meer uitgeven hoeft niet!

Keuze #1: Jack Wolfskin Zenon. Een combinatie van goedkoper eendendons en synthetisch. Niet de duurdere Zenon XT dus! Gezien bij Engelhorn voor €99.
http://www.engelhorn.de/sp/produkte/...3-406186f70000

Keuze #2: Berghaus Hybrid Ignite. Een synthetisch jack gezien bij Trekkinn voor €101. http://www.trekkinn.com/montana/berg...e-man/114758/p

Keuze #3: Berghaus Torridon reversible, erg warm (denk ik) donsjack. Gezien bij Cotswoldoutdoor voor €120 en bij Trekkinn zelfs voor €103. http://www.cotswoldoutdoor.com/es/be...id_colour=3524

Keuze #4: Black Diamond Aces Hybrid Hoody. Wederom een synthetisch jack, met Primaloft isolatie. Onder andere gezien bij Engelhorn voor €99.
http://www.engelhorn.de/sp/produkte/...herren&start=2

Wie heeft er ervaringen goed of slecht met bovenstaande jacks? Wat zijn jullie ideeën over dit onderwerp? Zijn er (goede en goedkope / betere en goedkopere) alternatieven? Nogmaals: dit zijn in mijn ogen vier superjacks voor een superprijs.
Kan alleen (nog) niet kiezen……………………
Wie helpt?? Ik hoor graag ervaringen van jullie.

Hiking groeten vanuit Visalibons.
Gerrit / Casa Alamos
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wanneer je veel in beweging bent, dan is het slimmer om een primaloft/synthetisch jack te dragen. Dit is dan misschien iets minder warm dan dons, maar door de aktiviteiten gaat het jack van binnen en van buiten vaak vuil worden. En dan maakt het wel uit dat het veel makkelijker te wassen en te drogen is dan dons.
Een ander voordeel van synthetisch materiaal is dat het bij vochtig worden minder snel zijn isolerend vermogen verliest.

Daarom heb ik ook mijn donsvest verkocht en een Primaloft jasje ervoor in de plaats gekocht. Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Groeten
Boelo
 
warm jasje

Heb je ook al gekeken naar Patagonia (nano) puff's.
Volgens mij in de outlet bij Bergzeit. Ruim 100 euro.
Heerlijke jasjes. En geen dons, dus water is geen ramp.
Prima pasvorm en lekker warm. De nano weegt iets van 300 gram.

Mieke
 
Beste Gerrit,
Als je niet specifiek Polartec Alpha benoemt in de jacks hierboven, ga ik ervan uit dat de genoemde donzen en synthetische jacks gemaakt zijn om stil te staan/zitten tijdens een pauze van een actieve tocht. Daar heb je dus niet zoveel aan, als je ook bergop zou gaan wandelen om de hond een uurtje uit te laten. Je wordt dan drijfnat, omdat transpiratie in de isolatie blijft hangen. Denk maar eens aan een winterse nacht in een slaapzak. Ook dan blijft er vocht in de slaapzak hangen. De door jou voorgestelde jacks werken volgens hetzelfde principe, maar nu stel je ook nog voor om ermee flink te gaan transpireren.

Waar je dan meer aan hebt, zijn jacks die gemaakt zijn om 's winters in heuvelachtig terrein te wandelen. Laat dat nu een activiteit zijn waarvoor tientallen jaren geleden het 'Pile & Pertex-systeem' voor in het leven geroepen is. De pile binnenkant zorgt voor een warm en droog gevoel op de huid (geen katoen eronder dragen, want dat voelt kouder aan en als het nat wordt IS het ook koud) en voert vocht vanaf de binnenkant rap naar de buitenkant. De Pertex-laag is niet waterdicht, maar waterafparelend en in een bepaalde mate winddicht.
Door deze combinatie kun je ook door winterse regen heen lopen, terwijl je comfortabeler blijft dan in zo'n zweetjack die je voorstelt. Ook kan een P&P-jack gebruikt worden als isolatiejack.

De bekendste variant van een dergelijk jack is wel het Buffalo Mountain Shirt. Deze is gemaakt om aan te sluiten op het lichaam en zonder iets eronder te dragen. Dat is voor (Schotse) winterklimmers geen enkel probleem, maar je kunt er altijd een dun thermoshirtje onder dragen als je dat niet ziet zitten (bijv. Brynje). Andere modellen van Buffalo voor wandelen in heuvelachtig terrein vind je hier.

Er zijn ook andere merken die dergelijke jacks voeren. Een paar jaar geleden had Patagonia het Northwall Jacket. The North Face heeft ook vast wel zo'n dikkere softshell. En je kunt natuurlijk zelf iets vergelijkbaars creëren: een Thermal Pro-fleece is te combineren met een goed waterafparelend windjack. Veelzijdiger inzetbaar en tóch ook heel technisch te dragen zoals een Mountain Shirt.

Mocht je een dergelijk jack of combinatie niet zien zitten, dan zou ik adviseren om te kijken naar een jack met Polartec Alpha-isolatie. Dit zou beduidend beter moeten ademen dan de andere isolatiematerialen (en zeker beter dan dons, wat natuurlijk veel meer vocht opneemt dan kunststof).
 
Hallo!
Bedankt allen voor de reacties zo ver!
Voornamelijk aan de hand van de opmerkingen en ideeën van Robertjan ben ik om te beginnen eerst maar eens op zoek gegaan naar dat Pile & Pertex concept. Was geheel nieuw voor mij en ik had er nog nooit over gehoord!

Kwam op dit forum onder andere daarover deze mooie discussie en uitleg uit 2006 tegen:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=4346

Ik ben nu ook iets anders gaan denken over bepaalde zaken en heb de eisen en doelstellingen wat betreft de kleding aangepast voor mezelf. Dons en (te warme) jacks vallen nu sowieso af, inspanning en te warme kleding gaan niet samen. Ik denk ook niet dat het P&P concept het gaat worden, ook te warm (en te zwaar). Bovendien als het regent, slecht weer is of de verwachting dusdanig is ga ik gewoon de bergen niet in. Ik heb de luxe dat ik hier in bergen woon en dus gewoon een wandeling kan verzetten naar een later tijdstip met betere weersverwachtingen. Ik loop (ook in de winter) bijna altijd in dunnere of dikkere longsleeves en heb een hardshell bij de hand. Ik wil gewoon een lekkere extra laag warmte als het onverwacht koud wordt door wind, water, sneeuw of een combinatie daarvan. En ook dan geldt: zien warm thuis te komen. Meer niet.
Ik ben dus nu aan het kijken naar een geheel andersoortig jack, een combi of hybride. Rond het lichaam Pertex en een dunne isolatie (liefst Polartec Alpha, de eigenschappen zijn inderdaad prima!) en rond de armen, onder de oksels, langs de zijkanten gedeelten met bijvoorbeeld Polartec Stretch Fleece. Dat ventileert lekker en is toch warm, kan best wat regen hebben en houdt ook redelijk goed de wind buiten. Ik heb al een paar van die jacks gevonden: Marmot Alpinist, Marmot Variant, Jack Wolfskin Thermosphere, Falke Hybride Primalof en ook de jacks van Black Diamond hebben ventilerende onderarmpanelen.

Ik ben er dus nog niet helemaal uit, maar wel een heel stuk verder met mijn gedachtegang! Nogmaals: hartelijk dank voor het op weg helpen en het aanzetten tot nadenken!

Hartelijke groeten vanuit koude en natte Pyreneeën!
Gerrit / Casa Alamos B&B
 
Ik loop (ook in de winter) bijna altijd in dunnere of dikkere longsleeves en heb een hardshell bij de hand. Ik wil gewoon een lekkere extra laag warmte als het onverwacht koud wordt door wind, water, sneeuw of een combinatie daarvan. En ook dan geldt: zien warm thuis te komen. Meer niet.

Als je iets zoekt voor tussen de basislaag en een hardshell, dan is fleece het meest comfortabel en het goedkoopst (bij decathlon zijn ze er vanaf 5 euro).
 
Ik loop (ook in de winter) bijna altijd in dunnere of dikkere longsleeves en heb een hardshell bij de hand. Ik wil gewoon een lekkere extra laag warmte als het onverwacht koud wordt door wind, water, sneeuw of een combinatie daarvan. En ook dan geldt: zien warm thuis te komen. Meer niet.

Bedoel je dat je die hard shell altijd bij je hebt? Zo ja, is het dan niet voldoende om die bij onverwachte wind, water of sneeuw aan te trekken?

Bedoel je dat die hard shell bij dergelijke onverwachte kou niet voldoende is? Zo ja, zie het advies van Tommy hierboven. En wat voor nut heeft een Pertex membraan onder een hard shell?

Bedoel je dat je die hard shell thuis wil laten liggen en iets anders zoekt om mee te nemen voor een onverwachte wind, regen of sneeuwbui? Zo ja, dan heb je niks aan de Marmot Alpinist of Variant omdat de eerste niet en de tweede alleen aan de voorkant van een DWR membraan voorzien is.

Ik zou denken dat in het laatste geval (je zoekt een alternatief voor de hard shell) de simpelste oplossing een combinatie van een goedkope fleece met een lichtgewicht rain shell (Rab Kinetic, Helium II, Montane Minimus of zoiets, evt. de Marmot PreCip die beter ademt, nog geen €100 kost, maar wel wat zwaarder is) is. Misschien is alleen zo'n rain shell zelfs wel voldoende.
 
Laatst bewerkt:
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan