jachtseizoen in de belgische ardennen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Haaj.

In oktober ga ik een stukkie GR5 lopen. Natuurlijk hoop ik een burlend hert te zien, maar liever niet de horde jagers die het dier opdrijft, want dan ben ik ergens waar ik een beetje risico loop. :-( Nou vind ik wel een fantastische lijst met allerhande telefoonnummers om de week voor ik ga te kunnen informeren bij de kantons die ik aandoe naar de uitgezette/aangevraagde jachtgebieden, maar das allemaal int frans en met mijn steenkolenfrans kom ik nergens. Zéker niet aan de telefoon.

Heeft iemand hier toevallig een hint in de richting van een nederlands-, duits- of engelstalige informatiebron zodat ik tegen die tijd kort tevoren kan informeren of ik ergens tussen Fraipont (N van Banneux, onderaan de heuvel) en het drielandenpunt bij Ouren op een afsluiting zal stuiten?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Anna,
een gekend probleem waarmee menig wandelaar, inclusief mezelf, al veelvuldig geconfronteerd werd.
Het beste is inderdaad de verschillende kantons te contacteren (die telefoonlijst), maar de garantie dat men je in het nederlands gaat kunnen beantwoorden heb je inderdaad niet. Nu heb ikzelf minder een probleem met het frans maar desondanks kost het vaak nog steeds wat moeite om een duidelijk antwoord te krijgen.
Sommige gemeenten plaatsen op hun website een overzicht met de data. Grotere gemeenten waar je onder andere door passeert zijn Spa, Stavelot en Vielsalm en misschien kan je daar vanaf september iets vinden. Misschien. Het is trouwens nog wat puzzelen om uit te zoeken op welke stukje bos die data dan betrekking hebben, want vaak verwijst men naar een bepaald stuk bos of dergelijke en is het niet helemaal duidelijk wat daar nu allemaal onder valt. Eerlijk gezegd ben je ook nooit zeker dat de tabellen nog helemaal actueel zijn.
Het is me trouwens ook al overkomen dat ik bevestiging kreeg van het kanton dat een bepaald stuk die bepaalde dag geen probleem zou vormen, en dat dat ter plaatse dan toch niet correct bleek.
Herfst en Ardennen, een moeilijke combinatie. De streek is dan op z'n mooist, maar tegelijkertijd het moeilijkst om dan al wandelend te bezoeken.
 
Tegenwoordig zijn de belgen wat netter in het ter plekke "afzetten" van het bos. Lintjes over de wandelpaden zie je zelden, maar wel borden met ingevuld wanneer er in dat bos gejaagd wordt. Wees voorzichtig als je het bord niet kan lezen (geen watervaste pen gebruikt bv.). En snij in deze periode nooit een stuk af, volg altijd de officiele paden (dus geen brandgangen en te kleine paadjes).

grtz
Henk
 
Je hebt gelijk, maar het gaat mij er juist om, dat ik tevoren zou weten waar ik waarschijnlijk voor een omleiding of afsluiting kom te staan. Het moet ruim een week tevoren al duidelijk zijn en dat is opvraagbaar. Nu nog weten waar dat in het nederlands kan. :)
 
Simpel: niet.
tenzij je toevallig een verantwoordelijk hebt die zich voldoende in het nederlands uit de slag trekken.
 
Simpel: niet.

Jammer, dan moet ik toch maar ergens een VVV opzoeken als ik er net ben. Met handen en voeten en een routeboekje bij de hand moeten we er toch uit kunnen komen.
 
Ik denk dat als jij gewoon op de grotere paden blijft. Dat het bijna geen gevaar zal opleveren. Ook heel vroeg in de ochtend of laat in de avond wordt er veel gejaagd, niet zo zeer overdag.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt, o ja en doe velle kleuren aan. In duitsland wordt tijdens het jagen altijd oranje gedragen, omdat dat opvalt.

Seals (kees)
 
Het is inderdaad niet zo'n dom idee om in het jachtseizoen bijv een reflexvestje om te doen (of om je rugzak te doen). Ik heb mijn laatste regenjas bewust in knaloranje gekocht omdat ik vaak in het jachtseizoen door het bos loop. Eigenlijk mogen jagers niet schieten op iets dat ze niet positief als buit kunnen identificeren. Maar toch krijgen ze het maar al te vaak voor elkaar om ook elkaar hagel ik het achterwerk te schieten.

Linda
 
de route is verre van een onbekende voor mij en ze gaat zeker niet altijd over grotere paden (gelukkig maar). En ga er maar niet van uit dat er overdag niet gejaagd wordt. Ik ken er genoeg die dat kunnen tegenspreken. Dus de rode aanplakbiljetten negeren houdt sowieso een (beredeneerd) risico in.
Zoals al gezegd, een aantal gemeenten plaatsen vaak de jachtdata op hun website. Hoewel niet 100% zeker geeft dat toch al een goede indicatie.
 
Anna: Belgie is 2 talig, mijn ervaringen zijn dat je in Luxemburg tot vervelens toe in het Nederlands je ei kwijt kan en dat in de Franstalige Belgische Ardennen het zeer op prijs wordt gesteld als je netjes in het Frans groet en bijvoorbeeld netjes in het Frans uitlegt dat je Nederlandstalig bent. Heel vaak blijkt er dan ineens toch een Nederlands talenknobbeltje te zitten...:)


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Anna: Belgie is 2 talig,

Yups, daar ga ik dan maar heel hard op hopen. :) Dat nederlands leek bij elkaar gebracht in een heel klein knobbeltje, zolang men maar dacht dat ik een frans knobbeltje had. ;-)

En anders weet ik het maar niet. Moet ik maar niet in oktober gaan. Maar moest nou nog iemand een site oid weten waar dat soort dingen te vinden zijn, hou ik me aanbevolen.
 
Eeh, 3 talig.
Een klein stukkie praten ye nog alijd Duits :+ :+

D'Oude Vos.(Zo, nu een Vosje, die nu veel met qwertz worsteld).
 
Maar moest nou nog iemand een site oid weten waar dat
soort dingen te vinden zijn, hou ik me aanbevolen


Eén site met alle info zul je dus niet vinden.

Ga op zoek naar de websites van gemeenten zoals bv.
Nessonvaux
Fraipont
Banneux
Spa
Stavelot
Vielsalm
Burg Reuland
eastbelgium.be
enz...
kortom, alle plaatsjes waar je door zal lopen.

vaak zijn dergelijke websites nog wel drie/vietalig opgesteld. En sommigen posten op één of andere manier jachtdata. Toegegeven, van de gemeenten daar in de streek heb ik het nog niet veel gezien.
 
Wij konden een paar jaar geleden in de herfstvakantie onze tocht niet voorzetten op de geplande manier. Het eerste deel van de dag verliep alles prima, totdat we op een groot oranje bord stuitten waarop stond dat toegang verboden was omdat er gejaagd werd.
Ook overdag waren ze daar actief. Er waren mensen die de ingangen van het gebied controleerden en die vertelden dat het absoluut onveilig was om in te gaan, ook over de grotere paden. Dat was net het gebied wat wij door moesten om uiteindelijk op onze eindbestemming te komen. Het gebied dat afgezet was, was groot.
 
Ha Anna,

Misschien is het een idee om iemand die je kent het te laten vertalen? Een vriend van mij is bijvoorbeeld franstalig en die leest vaak de brieven die ik in het Frans schrijf. Of Google translate misschien dat dat ook werkt.

My 2 cents.

Roel
 
Misschien is het een idee om iemand die je kent het te laten
vertalen?


Ik ken wel iemand idd. Zal dr tegen die tijd eens aan dr oren trekken. :)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan