Jas / broek ook als regenkleding


Status
Niet open voor verdere reacties.
Binnenkort weer jarig dus tijd om kado's te gaan verzinnen :)

Afgelopen hike heb ik regenkleding (Echte fietsregenkleding van dat plastic) meegezeuld. Beter meezeulen dan nat laten regenen en daarom niet echt spijt gehad. Was op een gegeven moment wel erg warm en de binnenkant soms erg nat. Het kan dus beter maar dat wisten jullie al.

Ik ga dus op zoek naar een ja ja waterdichte ademende jas en broek. Maar nu heb ik geen zin meer om mij steeds om te kleden en extra jassen en broeken mee te zeulen alleen voor wanneer het regent.

Dus bestaat er zoiets als waterdichte, ademende etc jas en broek ook om continu te dragen en hebben jullie hier ervaring mee?

Bedankt!!

Roel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


zou mooi zijn als de perfecte combi van waterdicht en ademend zou bestaan...

beste wat er op dit moment te verkrijgen is: eVent.

zelf zou ik nooit een waterdicht pakje aantrekken voor 'continu gebruik', simpelweg omdat het ademd vermogen veel lager is dan bij niet-waterdicht. liever een ademende softshell die aan te vullen is met een lichtgewicht hardshell. wel ben ik fan van softshells die flink wat regen kunnen hebben.

b.v., ik gebruik een Alchemy broek van Mountain Hardwear, zit superlekker en ademen doet ie uitstekend en regen kan hij makkelijk hebben. voor een weekendtocht zou ik geen regenbroek mee hoeven te nemen.
 
Dat dacht ik al, dat die combi er nog niet is, jammer!

Dan ga ik mij in eerste instantie orienteren op eVent. Is eVent de soort stof net als GoreTex?

Nog meer ideeen voor goede jassen en broeken?
 
eVent is idd net als GTX een membraan, echter is het ietsje lichter en volgens veel lab- en fieldtests een stuk ademender.

als je echt mooi spul wilt en het geld er voor over hebt zou ik eens naar de RAB catalogus kijken, nieuwe collectie is niet mis.
 
>zou mooi zijn als de perfecte combi van waterdicht en ademend
>zou bestaan...

helemaal mee eens ..

>beste wat er op dit moment te verkrijgen is: eVent.

jij durft!

>zelf zou ik nooit een waterdicht pakje aantrekken voor
>'continu gebruik', simpelweg omdat het ademd vermogen veel
>lager is dan bij niet-waterdicht.

alweer mee eens

>liever een ademende
>softshell die aan te vullen is met een lichtgewicht hardshell.
>wel ben ik fan van softshells die flink wat regen kunnen
>hebben.

Daar zit de crux volgens mij; een hoop materialen ademen in bepaalde mate, een hoop zijn ook waterdicht in bepaalde mate.

Voor continu gebruik zou je kunnen zoeken naar iets dat behoorlijk ademt, flink waterafstotend is, maar niet persé waterdicht na uren stortregen. Dan komt bijv. ook een gewaxte katoenen broek in aanmerking (mijn standaard voor lopen). Afhankelijk van de hoeveelheid regen duurt het erg lang voor je echt aan een regenbroek toe bent. Ademt en voelt lekker.

gr. Joop
 
Mag ik dan nog aanvullen dat materialen die aan de buitenkant nat zijn helemaal niet meer ademen, wat voor mooie membraan er ook in zit? Dat je dan toch op een slim ventilatiesysteem bent aangewezen?

Jaap
 
>Voor continu gebruik zou je kunnen zoeken naar iets dat
>behoorlijk ademt, flink waterafstotend is, maar niet persé
>waterdicht na uren stortregen. Dan komt bijv. ook een gewaxte
>katoenen broek in aanmerking (mijn standaard voor lopen).
>Afhankelijk van de hoeveelheid regen duurt het erg lang voor
>je echt aan een regenbroek toe bent. Ademt en voelt lekker.

Ik heb op mijn meeste hikes idd een waxed cotton broek aan gehad van Fjall Raven, maar daar ben ik dus helemaal niet ze tevreden over. Het duurt misschien ietsje langer voordat'ie goed nat word, maar als de broek eenmaal nat is wordt de broek ook niet meer droog.

Moet er wel bij zeggen dat dit in een redelijk nat Schotland was met dag temperaturen van een graad of 10 en dan is het sowieso moeilijk iets droog te krijgen.

Eins
 
Hallo Roel!
Er is hierover -behalve door jou- natuurlijk al langer nagedacht en er zijn hier en daar wel gedeeltelijke oplossingen gevonden. Dit betreft echter (semi)-professionele groepen mensen zoals jagers, militairen en adventure-racers.Deze lieden kunnen en willen er behoorlijk wat geld tegenaan gooien en dat is bij de gemiddelde hiker meestal niet het geval! Ik sla dus even over om allerlei bedrijven en websites te noemem.
Wel wil ik je even wijzen op het mooie eVent jasje van Vaude waarmee onze webmaster Raymond op de Lente-hike van afgelopen weekend verscheen ! Het jasje zag er zo goed uit dat je je ermee ook "in de stad" kunt vertonen. Misschien komt er binnenkort wel een bespreking van..
Voor de broek zou ik een licht waterafstotende broek kiezen, die zijn er van vele merken, kwaliteiten en prijzen. Of een bestaande broek zelf waterafstotend proberen te maken. Hoe gladder de stof, hoe beter het regenwater "afparelt".
Groeten,
Boelo
 
>Misschien komt er
>binnenkort wel een bespreking van..

Staat er al op! Mét foto van the master himself.

Marla
 
Reageer ik gelijk met de mededeling dat de jassen van Vaude erg goed zijn. Ik heb zelf het alpinist stretch jacket.

Wanneer je een regenbroek zoekt zou ik wel gaan voor een broek die je helemaal kunt open ritsen, maar zoeu niet kijken naar een gore-tex / Event materiaal. Die zijn over het algemeen (te) duur en zoals Jaap al aangeeft gebruik je een regenbroek alleen bij slecht weer. Ik zou hiervoor een wat goedkopere variant kiezen.
 
>>Wanneer je een regenbroek zoekt zou ik wel gaan voor een broek die je helemaal kunt open ritsen,<<

Dat is dan wel en stuk zwaarder. Er zijn ook broeken die een korte rits hebben zodat hij toch over je schoenen past.

>>maar zoeu niet kijken naar een gore-tex / Event materiaal. Die zijn over het algemeen (te) duur en zoals Jaap al aangeeft gebruik je een regenbroek alleen bij slecht weer. Ik zou hiervoor een wat goedkopere variant kiezen.<<

Ik zweer bij GTX als je niet aleen loopt, om de eenvoudige reden dat je droog blijft. Met een klimgordel tijdens stromende regen in de ardennen werd ik zeiknat met een Northface Hyvent broek. Doorlekken bij de gordel. Mammut 2 laags GTX blijft ik droog. Op de knieën zitten met Hyvent, vergeet het maar.

Als je dan niet voor een GTX broek kiest, kies dan het lichtste wat en goedkoopste dat er te koop is. Ik heb een superlicht jasje en broek van perry dat het prima doet, maar als het redelijk warm is weet je direct waarom GTX zijn geld wel waard is.
Je trekt GTX ook veel eerder aan, nog voor dat je nat bent.

En vergeet de poncho met eventueel beentjes niet. Ademt super en kan ook als zeiltje gebruikt worden.

groeten Luc
 
Hoi Roel,

Vegeet het maar, wat je zoekt is er niet. Het goedkoopste, maar tevens ook het moeilijkste om te verkrijgen, is de knop tussen je oren waarmee je de acceptatiegrens aanscherpt van wat voor gradatie van vochtigheid je nog lekker vindt lopen.;-)

Ga je lopen in iets waterdichts, dan zul je hoe dan ook zweten en dus nat van binnen worden. Hoe zeer de fabrikanten en winkels het ademend vermogen ook aanprijzen. Je produceert nu eenmaal meer vocht dan dat een membraam of microporeuse coating kan afvoeren. Ademend vermogen komt naar mijn mening het beste tot zijn recht als je stilstaat. Ook al zit je geheel ingepakt in gtx, uiteindelijk wordt je wel weer droog van binnen.

Zoals al door Jaap genoemd is ventilatie zeer belangrijk. Bij een technische jas met slim geplaatste ventilatie openingen kun je ook in de stromende regen nog redelijk je vocht kwijt. Zelf loop ik soms de hele dag in een gtx broek met lange ritsen aan de zijkant. Als het te warm wordt zet ik gewoon de ritsen een stukje open. Oke, geen gezicht (en je ziet ook geen wild meer), maar wel functioneel.

Het is net als bij een tent: Tocht of vocht! Aan jou de keuze. Of de andere keuze: Koud nat of warm nat! (ik ga meestal voor het laatste).

Daarnaast is zweten nu eenmaal een menslijke eigenschap, waarbij de ene persoon nu eenmaal meet zweet dan de ander. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat een goede conditie en slechts een geringe hoeveelheid reserves rond de middel, ook bijdragen aan een verminderd zweten.

groet,
Richard

- vocht is een emotie. Soms lekker, soms ....x(
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan