jas of windstopper


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ga vanaf augustus t/m oktober trekken in canada. Nu ben ik op zoek naar iets van jas. Bij de winkels waar ik ben gaan kijken komen ze meteen met een pac-lite. Ze zijn wind en water afstotend maar zijn deze wel warm genoeg?
Als ik nu een windstopper aanschaf en als het regent een poncho omdoe, heb ik dan niet het zelfde effect als een paclite of een jas?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Tom.

Zo'n windstopper is handig om in te lopen als het droog is of heel zachtjes regent. Eén of andre vorm voor winddicht jasje heb je toch nodig. Zelf vind ik windstopper nog te weinig ademend en neem liever een licht sportjasje mee (bijv. een fietsjasje). Ik ben nooit in Canada geweest en weet niet hoe het daar zit met muggen. Maar ik ben vaak in gebieden waar het erg warm is en stikt van de muggen. Dan wil ik wel een mugdichtjasje aan, maar niet te warm.

Daarnaast neem ik ook een regenjas mee. Deze kun je ook door een poncho vervangen. Als jij het prettig vind lopen met een poncho, is dit voldoende in combinatie met een winddichte jas. Vaak regent het niet zo lang dat je vaak de regenjas aanhebt, dus misschien is een poncho wel een goed alternatief. Ik heb zelf wel een paclite aangeschaft (uitverkoop), dus die gaat nu mee ipv. zware goretex jas.

Groeten,

Linda
 
Hoi Tom,

Aangezien het 's avonds best af kan koelen en je in september en oktober ook al frisse dagen kan hebben denk ik niet dat je een fleece o.i.d. thuis moet laten.

Je zei al dat je een poncho wilt gebruiken voor als het regent. Prima. In dat geval heb je echter geen regenjas nodig. En daar is zo'n paclite wel voor bedoeld. Wil je het lekker warm hebben, dan is een fleece erg aangenaam. Heb zelf wel een windstopper, en ben er erg tevreden over. Naar mijn gevoel is het namelijk toch iets warmer dan een gewone fleece, ook al is het windstil.

veel plezier met je tocht.

Nanda
 
Hoi Nanda,

Misschien ben ik in de war, maar volgens mij heb jij het over dat een windstopper fleece bevat, maar dat hoeft niet perse. Ik heb een windstopper jasje zonder fleece, dus gewoon een heel dun jasje. De variant met fleece heet volgens mij "windstopper fleece" en is dus een ander product, namelijk een winddicht fleecevest.

Groeten,

Linda
 
Linda,
gelijk heb je, maar ik denk ook dat velen bij windstopper direct de associatie leggen met een winddichte fleece. Dus als er gevraagd wordt achter een windstopper is de kans heel groot dat men er die fleece laag automatisch bijdenkt.
 
Komt nog het vervelende verschijnsel bij dat Windstopper ook nog een officiele productnaam van GT is. Je hebt dus Windstopper en windstopper ;-)
 
Bedankt voor de snelle reacties. Weet iemand toevallig of outdoor kleding in landen zoals Canada goedkoper is dan hier in Nederland?

Ik zit dan te denken om hier een windstopper fleece te halen en als het blijkt dat het niet genoeg is er daar een aan te schaffen.
 
Tom,
De meeste reacties gaan hier in het verschil tussen de windstopper en een regenjas.

Als ik oktober hoor denk ik al snel brrrrrrrr, kan best koud worden. Een beetje afhankelijk waar je in Canada zit.

Aller eerst is een paclitejas niets meer dan een regenjackie waar je niet zo in zweet en lekker licht is, het slijt sneller door het ontbreken van de 3e laag en plakt aan je huid als je te veel zweet of door condensatie als het buiten koud is. Met een zware rugzak slijt het carbon beschermingslaagje redelijk snel. Tegen het plakken kun je een zweetshirt met lange mouwen gebruiken.

Een windstopper is lek, houdt de wind tegen en geeft een klein beetje warmtje afhankelijk van de binnenzijde, is relatief erg zwaar en heeft een relatief hoog pakvolume.
Die van mij ligt steeds vaker ongebruikt in de kast en gebruik hem als zomerjackie. Er zijn ook winddichte dikke fleece jacks maar deze nemen zoveel ruimte in en zijn zo zwaar dat deze niet ideaal zijn.

Een combinatie die misschien het overwegen waard is en die ik in zomer en winter gebruik is;

zweetschirt
powerstretch fleece
Vetfilterjasje
GTX jas

zweetshirt, in de zomer lichtere kwaliteit dan in winter.
powerstretchfleece, hoeft niet persé stretch maar dit zi wel veel fijner. De dikte is afhankelijk van de temperatuur.

Vetfilterjasje, zo noem ik alle met kunstof vulling gevulde jasjes. Deze zijn relatief goedkoop, hebben een kleiner pakvolume, en leveren meer warmte en zijn lichter dan een fleece, zijn redelijk winddicht maar ademen toch.

Als laatste de shell, deze houdt de warmte nog beter vast en is waterdicht.
Dit kan 3 laags, 2 laags, of ook een paclite zijn.

Als uitbreiding heb ik een windbreakertje, zo'n superlicht en klein fiets ding van alleen voeringstof dat in een bolletje in je hand past. Als het vetfilterjasje te warm is kun je deze aan doen om de wind buiten te houden.

Op deze manier kun je voor veel weertypen de ideale combinatie maken. Je zult dus even moeten informeren in welke weertypen je terecht kun komen en daar de diktes op aanpassen.

Veel pret in Canada

gr Luc
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan