Jas Vaude Event of XCR?

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Wie heeft er ervaring met de Alpine Stretch Jack van Vaude met Event?

Ik twijfel tussen Goretex XCR èn vermelde jas. Hoe is de levensduur en wat zijn de verschillen in eigenschappen?

De toepassing is onder andere rugzaktrekkings in de winter in de bergen. Er onder heb ik fleece en een Soft Shell van Haglofs met Windstopper.


Groeten Mark
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben zelf ook aan het kijken naar een nieuwe jas aangezien mijn Paclite nu echt op is. En ook ik zit te twijfelen tussen eVent en XCR. Op internet kon ik niet zo heel veel vinden, wel deze 'wetenschappelijke' test: http://www.prolitegear.com/site/xdpy/kb/00029/index.html

Hierin wordt gezegd dat qua ademendheid, de eVent het vocht 30% to 200% sneller afvoert dan de XCR (en is ook makkelijker te wassen :) ). Ook op een andere site zijn ze heel positief over eVent. Maar als je alleen in de winter in de bergen zit is deze ademendheid misschien niet doorslaggevend.

Qua waterdichtheid/levensduur kon ik zo snel niks vinden dus ben heel benieuwd of andere mensen dit wel weten/willen delen. En ook waarom eVent haast nergens verkrijgbaar is itt XCR...

Groet,
Rogier
 
>En ook waarom eVent haast nergens verkrijgbaar is itt XCR...

Ik denk dat dat meer met marketing te maken heeft dan met de materiaal eigenschappen. Gore Tex heeft een hele grote naam. Vraag een willekeurige voorbijganger naar Gore Tex en de kans is groot dat hij/zij er wel eens van gehoord heeft. Dit in tegenstelling tot eVent.

Dus als een fabrikant een jas op de markt wil brengen dan is het veel makkelijker om daar een Gore label aan te hangen dan een eVent label. Dus, ja eVent ademt beter dan Gore Tex (vergelijkbaar met windstopper btw), maar marketing technisch is een jas met Gore makkelijker te verkopen.

Om een antwoord te geven op de originele vraag. Als het tijdens het winterklimmen dusdanig koud en droog is dat het dauwpunt tussen jouw en je jas ligt dan ademt zowel Gore als eVent helemaal niet. Krijg je ijsblokjes aan de binnenkant van je jas.

Eins
 
Er wordt vaak gekeken naar de ademende eigenschappen van kleding, maar het is moeilijker te beoordelen wat de sterkte van de stof en de levensduur van de jas is. Goretex XCR heeft wat dat betreft zich bewezen, maar is ook relatief duur.
In de bergen wil je altijd blindelings kunnen vertrouwen op je materiaal, maar een ander materiaal dan het geijkte Goretex met betere ademende eigenschappen zou ook het proberen waard zijn. Ik heb ergens op het net een goede test gelezen, maar tests zeggen vaak niet alles over de kwaliteit van de jas.

Groeten Mark
 
De verspreiding van Gore-tex heeft inderdaad vooral te maken met de reputatie die het merk gedurende bijna 30 jaar heeft kunnen opbouwen, gecombineerd met een strikte licentiepolitiek (een licentie om gore-tex te kunnen gebruiken krijg je niet zomaar) en een uigekiende marketingstrategie. Dat je eVENT minder makkelijk zult aantreffen, heeft te maken met de kracht van de Gore-machine in combinatie met het feit dat het moederbedrijf achter eVENT (General Electric) relatief weinig prioriteit aan het product heeft gegeven.

eVENT is in vergelijking tot gore-tex een stuk ademender en comfortabeler. Gore-tex zou daarentegen meer duurzaam waterdicht zijn (nou ja, voor beide wordt gesproken van een waterkolom van 30 meter of meer dus waar maken we ons zorgen over). Zowel gore-tex als eVENT zijn gevoelig aan het falen van een waterafstotende laag op de buitenstof met een sterke reductie van het ademend vermogen tot gevolg(het basismateriaal dat voor eVENT en gore-tex identiek is, lijkt het moeilijk te maken om een echt goede waterafstotende behandeling te geven).

Wat onderhoud betreft, hebben beiden gewoon af en toe een goede wasbeurt nodig. Het liefst met pure zeep ipv detergenten (zoals in waspoeders) om de waterafstotende laag te beschermen. Misschien heeft eVENT zelfs iets meer onderhoud nodig omdat, ondanks de ingebouwde vuilafstotende structuur, oliën en vetten nog steeds de poriën kunnen verstoppen wat het ademend vermogen naar beneden haalt en eventueel op lange termijn de waterdichtheid aantast (maar wie zijn jas goed onderhoudt zou daar dus bitter weinig tot geen problemen met mogen hebben).

Maar los van het materiaal, mag je gewoon ook niet vergeten dat er andere dingen moeten meespelen bij de keuze van een jas: hoe zit de jas in elkaar, past de kap goed, zitten de zakken op de juiste plaats, is er ventilatie (belachelijk hoe eVENT campagne voert met de slogan dat ventilatieopeningen helemaal niet meer nodig zijn), kruipen de mouwen omhoog als je je armen in de lucht steekt, enz ... Een materiaal mag uiteindelijk zo goed zijn als het wil, als de jas slecht in elkaar steekt, heb je er ook niks aan.
 
" Om een antwoord te geven op de originele vraag. Als het tijdens het winterklimmen dusdanig koud en droog is dat het dauwpunt tussen jouw en je jas ligt dan ademt zowel Gore als eVent helemaal niet. Krijg je ijsblokjes aan de binnenkant van je jas."

Hey Eins,
Ik heb al meerdere weken watervalgeklommen en wintergeklommen en de kans op vastvriezende condens aan de binnenkant van de jas lijkt mij uitermate klein. Ik heb t althans nog nooit meegemaakt. Ten eerste beweeg je de jas dusdanig veel dat vastvriezen van vocht onmogelijk is. Ten tweede, de kans dat je verschrikkelijk gaat zweten bij -15 is klein tenzij je onrealistisch warm bent gekleed of aan enorm zware activiteit doet. Je hebt het eerder constant koud dan warm. Ten derde: je draagt bij koude temperaturen dusdanig veel kleding dat zweet/vocht voornamelijk in de flinke hoeveelheid laagjes kleding blijft hangen en niet bij de binnenkant van de jas terecht komt. Het zal wellicht een beetje gebeuren, maar in de praktijk heb je er gewoon geen last van.

Met andere woorden, ik denk dat je swinters geen drol merkt van het verschil tussen eVent en XCR. Veel belangrijker is dat je jas je niet in de steek laat qua water en winddichtheid en goed duurzaam is. Zaken als een hoge kraag, verstevigingen op schuurplekken, langer model, zware buitenstof, goed aan te snoeren capuchon maken een jas tot een goede bergsportjas voor in de winter.

Groeten Bas
 
Hoi,

Vanochtend intensief wezen wandelen met rugzakje op in de sneeuw (in Wenen is er vanochtend meer serieuze sneeuw gevallen dan hier...), en een VAUDE eVent-jas blijkt net zo ademend als een (Gore Windstopper) softshell. Een medeloper had een XCR-jas aan maar zonder rugzakje, en de condensopbouw was overal in de jas evenredig, dus presteert het eVent-jack beter omdat daar nog een rugzakje overheen zat.

Duurzaamheid zijn goede ervaringen mee inmiddels (nog niet door mij, want ik heb 'm kort).

De olieafwerende behandeling maakt dat eVent en Gore-Tex wat dat betreft gelijkwaardig zijn in opnemen van vuil. Elk jack dien je uiteraard wel te onderhouden.

Mijn advies sinds ik een eVent-jack heb is dan ook: softshell thuislaten, en met alleen eVent-jack en fleece op pad (en evt. iets voor de pauzes uiteraard). Dat lijkt me voor rugzaktrekkings in de winter (want daar ging de vraagstelling immers over, niet over ijsklimmen), ruim voldoende.
 
>Er wordt vaak gekeken naar de ademende eigenschappen van
>kleding, maar het is moeilijker te beoordelen wat de sterkte
>van de stof en de levensduur van de jas is. Goretex XCR heeft
>wat dat betreft zich bewezen, maar is ook relatief duur.

Hee Mark, ik denk niet dat je dat zo makkelijk kunt zeggen. Een Gore Tex jas is een laminaat, dat wil zeggen dat zo'n jas is opgebouwd uit meerdere lagen met daar tussen in een beetje lijm. Je hebt het over de sterkte van de stof en de levensduur, maar dat heeft nix met danwel Gore danwel eVent te maken. Deze membramen zitten namelijk aan
de binnenkant van de jas terwijl je duurzaamheid en slijtvastheid aan de buitenkant van de jas meet. Vaak is deze buitenstof een Nylon. Je kunt dus niet zomaar een eVent jas en een Gore jas vergelijken op slijtvastheid en daaruit concluderen dat de een slijtvaster is dan de ander.

Een paar jaar geleden had ik in mijn toenmalige winkel een Berghaus 3-laags GTX XCR jas hangen met als buitenstof Cordura. Kwa gewicht was die jas vergelijkbaar met een paclite, maar het Cordura materiaal was wel bombproof, dat had dus niets te maken met het Gore Tex. Tegelijker tijd hing er ook een Patagonia Jas met "CCS, H2No® Storm HB (highly breathable) barrier and a Deluge® DWR (durable water repellent) finish" echt een heel mooi jack, maar minder bombproof dan die Berghaus. Je kunt hier echter niet uit concluderen dat GTX beter is dan H2No HB.

Dus als je de slijtvastheid van een jas wilt weten let dan vooral op de buitenstof en niet zozeer op welke bariere er gebruikt wordt.

Ik heb een beetje voor je zitten googlen, maar heb zo snel niet een testresultaat voor je kunnen vinden. Zoek eens naar ASTM D3884 dit is een standaard slijtage test die word toegepast om de duurzaamheid van stoffen te testen.

Eins


>In de bergen wil je altijd blindelings kunnen vertrouwen op je
>materiaal, maar een ander materiaal dan het geijkte Goretex
>met betere ademende eigenschappen zou ook het proberen waard
>zijn. Ik heb ergens op het net een goede test gelezen, maar
>tests zeggen vaak niet alles over de kwaliteit van de jas.
>
>Groeten Mark
 
Misschien best ook even aanstippen dat slijtage aan een jas vaak vooral aan de binnenkant voorkomt en niet zozeer aan de buitenkant. Je mag uiteindelijk niet vergeten dat de buitenkant van een jas inderdaad gemaakt is uit een geweven nylon of polyester dat, hoe fragiel het vaak ook aanvoelt, best nog wel wat kan verdragen (producent afhankelijk uiteraard). De binnenkant van een jas bestaat op dit ogenblik vooral uit een gebreide voering die het membraan langs de binnenzijde wel moet beschermen, maar toch vooral bedoeld is om zweet te kunnen doorgeven naar het membraan en bovendien (niet onbelangrijk) aangenaam moet aanvoelen. Dat maakt dat slijtage vaak eerder daar zal optreden dan aan de buitenzijde.

Verwacht in verband daarmee later op dit jaar een nieuwe vinding van de welbekende firma Gore die er in geslaagd is een geweven binnenvoering te ontwikkeling die naast de te verwachten claims van "beter ademend" (zullen we zelf wel uitmaken denk ik) vooral aanstipt dat het vele malen slijtvaster is dan een gebreide voering terwijl het tegelijkertijd het gewicht van een jas naar benden haalt (al voorbeelden gezien van jassen die zo 100 gram lichter werden; 3-laags stevige gore-tex jassen van 360 gram kunnen dingen van alle dag worden). Toch iets dat Eins moet aanspreken, lichter en duurzamer tegelijkertijd (alhoewel, 360 gram is nog best veel niet ?) ;-)

Ik heb de kans gehad een presentatie van Gore in te kijken en hoewel natuurlijk niet geheel objectief misschien zou daaruit moeten blijken dat het verschil tussen de gebreide en geweven voering inderdaad groot is (in het voordeel van de geweven voering dan).
 
Kan me hier aansluiten bij positieve ervaring van Robertjan ivm eVent. Heb onlangs een Rab Latok Alpine Jacket aangeschaft en eerste ervaring met deze eVentjas is uiterst positief.
Prima pasvorm . Jas heeft een minimalistisch en functioneel design. De kap prima, gemakkelijk afstelbaar met functionele beugel. Geen overtollige zakken. In de twee binnenzakken uit gaas past een Belgische stafkaart net in lengte. De kortere en bredere Ordnance Survey-kaarten passen natuurlijk ook (Schots merk). De buitenzakken bleken na regen- en windwandeling wel vocht te bevatten. Maar dat lijkt me een condensprobleem. De windflap achter de rits was immers kurkdroog. Bovendien is de rits van de jas gemaakt uit hetzelfde materiaal en zowel de windflap als mn kleding hierachter waren kurkdroog. Het vocht van buitenzakken drong uiteraard niet door.
Nu moet ik toegeven dat ik de jas nog niet extreem getest hebt. Enkel revalidatiewandelingen van zo'n 2uur. Maar in laatste stormpje met regen pal op kop geen enkel probleem dus.
Heb me ook al opzettelijk te warm gekleed. Maar ook dan bleef alles zeer comfortabel, geen natte zweetplekken te bespeuren. Ook geen natte rug onder m'n dagrugzakje. Terwijl m'n broek onder Agu Poray regenbroek toch wat klammig werd. Meer nog, toen ik na de wandeling een verwarmd lokaal binnenkwam had ik niet de spontane neiging m'n jas uit te trekken. En dat was toch wel anders bij m'n oude Goretex of Agu Poray fietsregenjas. En daar heb ik dus wel ventilatieopeningen. Zou de reclame van eVent ivm ventilatieopeningen dan ook niet in rubriek belachelijk plaatsen zoals Woubeir, ben er eerder van onder de indruk.
Hoop binnen afzienbare tijd weer te fietsen en te starten met joggen. Ga de jas dan kunnen testen bij zware inspanning. Wilde eigenlijk wachten met insturen van ervaring tot dan, maar nu er toch een draadje eVent vs Gore werd opgestart kon ik het niet laten. Uiteraard zal deze jas nooit m'n fietsjas worden. Achterflap van m'n Aguutje heeft z'n diensten al bewezen. Maar een fietsjas uit eVentmateriaal...


over de testen vond ik :
test: http://www.verber.com/mark/outdoors/gear/breathability.pdf
tiep en labo dat ook vermeld wordt in test: http://www.ssc.army.mil/about/pao/pubs/warrior/97/aug/breathe.htm
m'n jas te vinden op: http://www.rab.uk.com/products_waterproof.html
een review over eVentjas (je vind op zelfde site ook de waarschijnlijk reden waarom Lowe z'n Eventlijn niet verderzette):
http://www.outdoorsmagic.com/news/article/mps/UAN/2001/V/1/SP/
Vond dit vrij overtuigend.

Ander eVentervaring: M'n zoontje heeft schoentjes met eVent en ondanks z'n voorliefde voor regenplassen en al het ravotten geen natte voeten. Bij de schoenmaker stond er toen trouwens een testopstelling met Gore en eVentmembraan in water. Dan werd er lucht doorgestuurd en dat ging bij eVent merkelijk sneller. Enfin, voor wat die test waard is. Schoenen bleken alleszins prima.

Groeten

Rob
 
Rob,
misschien even een korte reactie wat die ventilatieopeningen betreft. Dat bij gore-tex degelijke ventilatiemogelijkheden eigenlijk een must zijn, trek ik niet in twijfel. Wat ik wel in twijfel trek is dat ventilatieopeningen bij eVENT overbodig zijn. Hoe goed eVENT ook mag zijn, het heeft zijn limieten. Eens die limieten bereikt kun je het in een eVENT ook gewoon klam krijgen. Wetenschappelijke tests hebben ook al aangetoond dat meer dan het ademend vermogen van een jas, ventilatie bijdraagt tot het comfort van de drager. En hoewel eVENT door z'n structuur al van zichzelf een beetje ventileert (dat is net wat die bubblertest die je onderaan vernoemt net aantoont), weegt dat niet op tegen degelijke ventilatieopeningen. Ik durf daarvoor zelf verwijzen naar één van de bronnen die je aanhaalt, Mark Verber. Als ik mij niet vergis vond hij zijn Montbell Peak jas, bestaande uit een coating die op zich beter ademt dan gore-tex en met ventilatieopeningen, aangenamer dan een eVENT jas zonder ventilatieopeningen.

Op zich trek ik dus niet in twijfel dat eVENT kwa ademend vermogen een stuk beter scoort dan gore-tex, wat ik wel aanvecht is dat dit aanzienlijk beter ademend vermogen direct dan maar ventilatieopeningen helemaal overbodig maakt. Da's gewoon pure marketing.
 
Hallo WB,

Je hebt daar een punt hoor. Had ik een eVent jas met ventilatie kunnen kopen, was ik daar waarschijnlijk voor gegaan. Ben je intensief bezig kan het niet genoeg zijn hé.
Maar wilde gewoon meegeven dat dit geen marketing is, in de betekenis van volledig gebakken lucht. Zonder de ventilatieopeningen, blijkt de jas, als ik dan vergelijk met mn Agu Poray (mn Goretex had er geen)toch nog (veel) beter te presteren. Wat niet wil zeggen dat dit niet kan verbeterd worden met het aanbrengen van ventilatieopeningen.
Dit ontbreken was trouwens één van m'n grote twijfelpunten..Maar de goede commentaren mbt eventproducten (gaande van gaiters,over bivy en natuurlijk jassen en broeken)op sites als backpackgeartest.org of UKClimbing.com trokken me uiteindelijk toch over de streep.
Nu verwacht ik ook geen mirakels hé..gelijk welke jas gaat inderdaad zijn limieten kennen, en bij grote inspanningen kan je simpelweg niet verwachten kurkdroog te blijven in welke ademende regenjas dan ook. Wel ben ik er van overtuigd dat de snelheid waarmee je nadien in je jas kan drogen, heel erg het comfort bepaalt, en dan presteert eVent echt wel goed hoor.
En wat betreft marketing...tja al de grote merken kloppen zichzelf op de borst dat ze innovatief zijn, de laatste nieuwe ontwikkelingen op vlak van textiel verwerken maar eVent verwerken hoort daar schijnbaar niet bij. Nu zakelijk best te begrijpen hé. Goretex heeft de grote naambekendheid. Contracten zullen niet zo gunstig zijn als een concurrent in het gamma wordt opgenomen enz. Heb zelf ook lang genoeg getwijfeld vooraleer eVent te proberen. Zo'n jas blijft nog altijd niet goedkoop hé.
Ook Rab doet, net als iedereen, aan marketing. Maar gezien het beperkte aanbod had ik daar toch meer het idee dat men vooral goede basisstukken wilde maken, en minder bezig is met het lanceren van alweer een 'nieuwe lijn' met uiteraard de meest exotische namen.
En dat is eigenlijk wat ik vooral zoek, geen hypergespecialiseerd stuk, voor die welbepaalde activiteit, maar breed inzetbare spullen, voor allerlei activiteiten onder verschillende omstandigheden. Het is niet de bedoeling eVent heilig te verklaren hé. Heb zoals gezegd de jas ook nog niet grondig getest. Maar ik wilde wel, met oorspronkelijk vraag in gedachte, aantonen dat eVent een te overwegen alternatief is.

Groeten

Rob
 
Rob,

Als ik nu een hard shell zou willen kopen dan zou ik ook zeker voor een eVent jas kiezen, omdat het nu eenmaal beter ademt dan Gore. Maar ik sluit me wel bij Woubier aan dat ventileren beter werkt dan ademen. Eigenlijk zou het ventilernde vermogen van een jas uitgedrukt moeten worden als in % van helemaal geen jas dragen.

Geen jas: 100% ventileren
Jas open: 30% ventileren, zoiets

Je geeft aan dat jouw jas geen ventilatie openingen heeft, maar er zit een hele lange rits in je jas die loopt van je kin tot je broekriem. Lijkt mij een prima ventilatie opening. En aangezien warme lucht stijgt ventileer je beter door die rits (een stukje) open te zetten dan ritsen onder je oksels.

Veel plezier met je Rab jas, Rad is mooooi!

Eins

Is jaloers
 
Eins,
er best ook rekening mee houden dat het misschien niet helemaal zo handig is om je jas vooraan maar open te ritsen voor ventilatie als het lekker aan het stortregenen is. Dat wordt misschien een iets te natte boel, zelfs als je de rits maar een ietsje openzet. Bovendien moet je bij het ventileren niet alleen rekening houden met natuurlijke convectie (de warme lucht die stijgt), maar ook met geforceerde convectie (dat speelt een belangrijke rol bij okselritsen waar de pompende beweging van je armen een rol speelt). Wat nu de beste plaats is om ventilatie te plaatsen, is me nog niet volledig duidelijk. Een tijdje terug wel een interessante studie gelezen over het effect van ventilatieopeningen op het comfort van de drager waarbij gebruik werd gemaakt van temperatuurssensoren. Daaruit bleek duidelijk ventilatie een positief effect had. Ook bleek dat vooral de hartstreek (niet geheel overwacht) de grootste temperatuursstijging noteerde tijdens inspanning wat suggereert dat vooral daar moet geventileert worden. Helaas werden alleen okselritsen getest en bevoorbeeld geen 'core vents'. Had interessant kunnen zijn.

Wat dat ventileren uitdrukken als percentage van het niet dragen van een jas betreft, lijkt me moeilijk te meten en heel subjectief. Het doet me een beetje denken aan een methode die Patagonia toepast. Ze noemen het "percent of naked" en het is een intuïtieve manier om het gecombineerd ademend en ventilerend vermogen van een stof te vergelijken ten opzichte van een referentie nl. het comfort dat je ervaart door het naakt rondlopen bij kamertemperatuur(21-22°C). Interessant vooral om te zien hoe hun 3-laags H2No Stretch Element iets beter scoorde dan 3-laags eVENT.
 
Ik heb zelf bovengenoemd eVENT jas van Vaude. Voor mij betreft voorlopig geen andere jas meer. Ik draag hem net zo lief als een softshell en ik heb gewoon het idee dat het een hele robuuste jas is.
Ik heb overiogens een korte tijd ervaring met een tweelaags gore tex jas, maar te weinig om het met eVENT te vergelijken.
 
Hallo mensen,

Ik ben ook in de markt voor een Vaude eVent jas.
Nou lees ik op deze website rubriek 'In de kijker' over het Vaude Infinity Jacket:

" Een extra bijkomend voordeel van eVent is dat het na een wasbeurt nog beter ademt, terwijl sommige andere materiaal juist aan functionaliteit inleveren na een wasbeurt. "

Link: http://www.hiking-site.nl/indekijker_vaude_infinity_jacket.php

Verder: Wat voor wasmiddel, en impregnatie-middel wordt voor het eVent materiaal geadviseerd?
Ik heb gelezen dat voor gore-tex Nikwax wordt geadviseerd, om mee te impregneren. Is dit voor eVent ook het juiste middel?

Bij voorbaat dank voor de antwoorden.

Groeten, Marco
 
Marco,

Vaude adviseert inderdaad om de jas te wassen met Nikwax Tech wash en als het nodig is te impregneren met Nikwax TX-Direct.

Kees Kolbe.
Nikwax Benelux.
 
>Ik heb gelezen dat voor gore-tex Nikwax wordt geadviseerd, om
>mee te impregneren. Is dit voor eVent ook het juiste middel?

En waar heb je dat gelezen dan? Grangers krijgt al zolang ik het ken een Tested & Approved stempel van Gore waarmee Gore aangeeft dat dit product geschikt is om Gore-Tex gevoerde kleding mee te onderhouden. Grangers krijgt deze stempel omdat Grangers een fluorocarbon is en dat is hetzelfe middel als dat Gore gebruikt voor de buitenste DWR laag. Gore geeft zelf op haar site niet aan welk middel je zou moeten gebruiken.

Nikwax krijgt deze stempel dus niet. Nu zal Nikwax met het tegen argument komen dat zij milieuvriendelijk zijn en fluorocarbons dat niet zijn, maar ik wil mijn jas het liefste behandelen met het middel dat het beste is voor mijn jas en niet het middel dat het beste is voor het milieu.

Nadeel van Grangers en voordeel van Nikwax is dat je voor de eerste een warme behandeling nodig hebt en voor de tweede niet: ik heb namelijk geen droogtrommel en niet al mijn kleding mag in de droger.

Ik heb zowel Grangers als Nikwax geprobeerd, lees ook dit zeer uitgebreide draadje eens:

http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=129&topic_id=8628&mode=full

maar ik ben er nog steeds niet over uit welke ik beter vind. Zoals je kunt lezen werkten sommige producten van Nikwax boven mijn verwachting goed en sommigen deden het aanmerkelijk minder dan wat ik ervan verwachte.

Bottomline is om gewoon beide te proberen op die eVent jas en kijken welke het beste werkt. En als persoonlijke tip: handwas, je krijgt namelijk echt niet alle zeepresten uit je wasmachine en normaal wasmiddel is echt funest voor je kledingstuk.

Eins
 
Zinnige tip die laatste ware het niet dat vanuit eVENT middens zelf de tip komt om af en toe toch eerst eens te wassen met gewoon waspoeder en daarna nog eens een wasbeurt met een gespecialiseerd wasmiddel (zijnde klassiek zeep, geen detergent) om de resten van het gewoon wasmiddel te verwijderen.
Dus dat funeste van gewoon wasmiddel is eigenlijk niet altijd te vermijden.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Grangers krijgt inderdaad dat stempel en ik weet in ieder geval van de vertegenwoordiger van GTX in Nederland dat als zij om advies worden gevraagd ze Grangers aanraden. Aan de andere kant, met Nikwax zit je niet aan de wasdroger vast, dus dat is vaak een prima alternatief.

Verder is trouwens een belangrijke reden dat je nu nog veel meer goretex ziet het feit dat merken niet beide mogen gebruiken. Aangezien de meest gerenomeerde merken al een collectie goretex maken is het voor hun moeilijk overschakelen. Vandaar dat je ziet dat een merk als Vaude, dat toch bepaald geen grootse reputatie heeft met jassen, er nu mee komt. Als een aantal grotere merken volgen zal de markt vanzelf verschuiven. Veel outdoorwinkels zullen momenteel al vaak eVent aanraden.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan