jas

  • Onderwerp starter marc_bons
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

marc_bons

Guest
ben op zoek naar een goed jas die zowel in zomer als winter gedragen kan worden (vast ritsen van fleese trui), maar moet ook bestand zijn van het dragen van een grote backpak 1x per jaar en de rest van het jaar gebruik ik geen of een kleine rugzak. Er is bij ons een winkel en die heeft de jassen van Jack Wolfskin en TNF. hoe zijn eigen de jassen van Jack Wolfskin heeft er iemand ervaring mee of zijn er beter merken?

alvast bedankt, marc
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb een TNF Mountain Jacket. Persoonlijk vind ik hem ideaal als all-rounder (helaas nogal zwaar: 1 kg). Dat ding heeft verstevigingen op de schouders en zijkant.

Als je een beetje geduld hebt kan je best wachten tot de uitverkoop of eens in een outlet gaan kijken. Kijk ook es in het buitenland. Ik heb zo mijn jas een 25% goedkoper gekocht in de UK (met de post laten overkomen). In een winkel heb ik nog een oude versie zien liggen met 50% korting. TNF materiaal kan je aan mooie kortingen vinden als je niet perse het laatste nieuwwe modelletje wil.

groetjes,
Jan
 
Hoi,

Zelf heb ik gisteravond een leuke jas gepast bij de Bever Outlet Store. Een Goretex-jas, tweelaags. Volgens de verkoper was deze jas niet geschikt voor rugzaktrekkings. Hij zei dat geen enkele tweelaags jas (dat waren volgens hem alle jassen met gaas aan de binnenkant) geschikt is voor gebruik met de rugzak.

Klopt deze informatie?

gr. Marike.
 
[laatste wijziging op 09-11-02 om 15:48][laatste wijziging op 09-11-02 om 15:46 ][laatste wijziging op 09-11-02 om 15:41 ]Onzin. Ik hike/klim al jaren met mijn ouderwetse 2-laags zonder noemenswaardige problemen. Het voornaamste 'nadeel' vind ik het hogere gewicht. En dan ne.k ik in feite mieren.

Voor wandelingen zonder zware rugzak hoef je wat mij betreft niet eens een gtx jas aan te schaffen. Koop dan liever een jas van Hyvent of Sympatex of zo. Dat scheelt je bijna de helft qua prijs, en is afdoende waterdicht. Het ademt zelfs beter als gtx naar ik begrepen heb. En doe je één tocht per jaar, waarschijnlijk in de zomer, zou ik überhaupt geen dure jas kopen. Dan heb je meer aan een windstopperfleece (ook duur, maar goedkoper als gtx) i.c.m. een poncho. Licht van gewicht, klein pakvolume, niet zo duur en ademend als m'n goudvis. Voor de gemiddelde wandelaar afdoende. In een miezerbuitje is een windstopper waterafstotend genoeg.

Denk er eens wat verder over na. Als het regent dat het giet gaan de meeste mensen niet eens naar buiten. Als ze buiten overvallen worden door een stortbui gaan ze in dat geval meestal schuilen. Die peperdure gtx jas van een kilo komt zo niet echt tot z'n recht. In de Alpen zie je dat soms. Tijdens een onverwachte regenbui zitten de hutten vaak vol met schuilende wandelaars, hun peperdure gtx aan de kapstok. En wat zou jij doen, ga jij structureel de stromende regen in?

Marc. Wat jij zegt over dat inritsen van je fleece. Persoonlijk vindt ik dat niet echt handig. Je kunt m.i. beter je fleece en je jas los over elkaar aantrekken. Je bewegingsvrijheid wordt vergroot en je bent flexibeler met je temperatuursregulatie. Je kan bijv. je gtx half open zetten, en je fleece dicht laten. Dit voordeel merk je uiteraard het beste tijdens een rugzaktocht. Laat je voornamelijk de hond uit in je jas, dan is een inritsfleece wèl handiger.

blablabla

:7
martin

-Voor de prijs van een enkel 3-laags XCR jack koop je net zo goed een Hyvent jas (van TNF), een Windstopper ÈN een poncho.

p.s. Marc.. In het geval van geld teveel of die bepaalde koopjeuk hebben kan ik je het merk Arc'teryx aanraden. Het neusje van de zalm op technische jassen gebied. Gelaste naden, waterdichte ritsen, ergonomische capuchon, alleen maar zakken op de plekken waar je ze wilt, flitsende kleuren, strak design, ongeévenaarde pasvorm, licht van gewicht, klein pakvolume, etc. etc. Voor slechts zo'n 550 eurootjes te koop bij de betere buitensportspeciaalhandel.
 
hoihoi!

Ik heb voor mijn Berghaus (3-laags gtx, zeer content mee) een Jack Wolfskin jas gehad, ook een een of andere tex (labeltje is eruit gescheurd zag ik net), maar geen gtx. Leuke jas voor algemeen gebruik hier in nl. en als je niet meerdere dagen met de tent gaat lopen enzo......dus.......als je de mogelijkheid hebt om 's avonds weer op te drogen! Want hij is verre van waterdicht! Ook het ademend vermogen vind ik van mijn Berghaus stukken beter.
Wat slijtage bij normaal gebruik (ook 1x per jaar zware rugzak toendertijd) betreft scoort Jack Wolfskin ook absoluut niet hoog. Maargoed, ik heb het nu alleen over mijn ervaring.

Bedenk goed wat je met je jas wilt, voor ons in IJsland met veel regen was het echt waardeloos! Ga je niet naar een gebied wat zo regengevoelig is, kun je best een not-gtx maar andere tx kopen, scheelt echt stukken!

Inritsen van een fleece.....ik sluit me helemaal bij Martin aan en zelfs hier in NL. doe ik dat eigenlijk niet, nu kun je inderdaad lekker je jas openzetten, helemaal uitdoen, fleece eronderuit halen, etc. Veel handiger! Zou ik persoonlijk een keuze voor een jas niet op bepalen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt....

Succes!

Petra
 
"Marc. Wat jij zegt over dat inritsen van je fleece. Persoonlijk vindt ik dat niet echt handig. Je kunt m.i. beter je fleece en je jas los over elkaar aantrekken. Je bewegingsvrijheid wordt vergroot en je bent flexibeler met je temperatuursregulatie. Je kan bijv. je gtx half open zetten, en je fleece dicht laten. Dit voordeel merk je uiteraard het beste tijdens een rugzaktocht. Laat je voornamelijk de hond uit in je jas, dan is een inritsfleece wèl handiger."

Dat wilde ik dus ook gaan antwoorden. Sterker nog: ik laat regelmatig mijn honden uit maar rits dan nog steeds geen fleece in mijn jas. Om de doodsimpele reden dat ik die thuis ook draag.

Duncan.
 
sterker nog, ik vind het behoorlijk irritant dat zo veel fabrikanten een extra loodzware YKK Vislon rits in een jack zetten, terwijl ik dat nooit gebruik. Volgens mij scheelt dat zo 100 gram op de jas en dat is een behoorlijke hap pinda's.

Jack Wolfskin maakt trouwens ook gewoon jassen met Gore-tex. Ze hebben heel wat van dat merk. Het is alleen niet veel goedkoper dan andere merken.

Wat betreft 2-laags vs. 3-laags. Ooit(1996) stond in het 'handboek voor actieve vakanties' van Op Pad, dat 2 laags binnen en maand zou kunnen lekken met rugzakgebruik. Later, ik dacht in 1998 of 1999 stond er weer een duurtest met GTX jacks en daar stond letterlijk in dat 'de conclusie dat 3-laags jacks duurzamer zijn dan 2-laags jacks nu niet kon worden getrokken'. Die jacks waren 2 jaar intensief gebruikt. M.a.w. 2-laags is prima geschikt voor de rugzak. Dat is ook wat veel fabrikanten zeggen, dus lekt je jas na een half jaar, krijg je mooi een nieuwe.

Joeri
 
Een goed alternatief is denk ik Triplepoint Ceramic van Lowe Alpine, zéér slijtvast, ademend en waterdicht. Is nog steeds duur maar een stuk goedkoper dan het vergelijkbare GTX 3 laags. Nadeel is wel dat de jassen van Lowe niet zo smal gesneden zijn (ik hou persoonlijk meer van een wat smallere snit zoals bij TNF jassen) en niet heel erg technisch zijn qua afwerking.
 
het inritsen van een fleece wordt door veel profs/winkeliers afgeraden om de volgende reden: daar waar de jas het zwakst is qua doorlaten van vocht/wind. is de rits. als je de fleece ook nog inritst blijft hij dus in feite openstaan en heb je daar geen bescherming tegen de koude. het is een beetje muggenzifterij maar theoretisch is er wel wat voor te zeggen. verder zou ik daar mijn jas ook niet op uitzoeken omdat wat er al geschreven is gewoon handiger blijkt.

groetjes, Marco
 
Hoi,

Bedankt voor de info over (2/3 laags) jassen. Nog een vraagje: hoe verhoudt de water-, winddicht- en ademendheid & duurzaamheid van een Human Nature jas (ANWB) zich tot de de duurdere merken (als TNF en Lowe Alpine)?

gr. Marike

-Die op zoek is naar een duurzame jas, water- en winddicht en ademend, voor gebruik met en zonder (grote) rugzak het hele jaar door.
 
Ahola,

"hoe verhoudt de water-, winddicht- en ademendheid & duurzaamheid van een Human Nature jas (ANWB) zich tot de de duurdere merken (als TNF en Lowe Alpine)?"

Het kan zomaar gebeuren dat je een jas van HN (ik wil het geen eens uitspreken) na 1 keer wassen aanzienlijk veel op een vergiet begint te lijken...

Oja, martin!
wat je zei over die waterdichte ritsen van Arc'teryx, ben ik het niet helemaal met jou eens. Die ritsen mag je officieel niet waterdicht noemen, want waterdicht is alleen als het een bepaalde waterkolom kan houden en dat zie ik bij die ritsen niet gebeuren. Uiterraard zijn ze wel ontzettentd goed waterafstotend in een ontzettentende heftige storm, met regen.
Zoals de ritsen van de Ortlieb-tassen, mag je wel waterdicht noemen. Deze ritsen heeft Mammut onder andere gebruikt in de Extreme Eiger jacket.

greet rubinho
 
>Zoals de ritsen van de Ortlieb-tassen, mag je wel waterdicht
>noemen. Deze ritsen heeft Mammut onder andere gebruikt in de
>Extreme Eiger jacket.

de grap is dat ze dat zelf niet doen, enkel de tassen met een rolsluiting noemen ze waterdicht!

henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Yep. Over die ritsen heb je gelijk. Daar hebben we in het verleden hier al eens een discussie over gehad. Met name als er een knik of deuk inkomt schijnen ze makkelijk te lekken. Er wordt echter aan gewerkt naar ik begrepen heb en ze verbeteren per seizoen. TNF heeft ze vorig jaar toegepast in hun Ama Dablam outfit maar ze zijn dit seizoen weer terug bij de stormflap.

:7
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan