Jottum! Vuur!


Status
Niet open voor verdere reacties.
G

Gurb

Guest
Ha! Ik heb zojuist met een vuurboog vuur gemaakt. Voor de eerste keer, bij de 5e of 6e poging. En om te bewijzen dat het kan maar meteen nog een keer. Maar ik wil de duivel niet verzoeken, dus ik blijf er nu maar weer een tijdje vanaf...

Erg leuk om te doen en een stuk makkelijker dan ik dacht.

Later!
Gerben
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik hoop het! :p

Trouwens, iets waar ik me erg in vergist heb en dus voor de mensen die het ook (gaan) proberen: je maakt geen kooltje. Dat hoor je vaak, dat zich in je inkeping een kooltje verzamelt. Onzin, er verzamelt zich een hoopje stof/vezeltjes. Als je stopt en daar blijft gestaag rook uit opstijgen dan ben je er al. Dit hoopje moet je een seconde of 10/20 de tijd geven om in te klinken en dan kan je het heel voorzichtig in je "vogelnestje" leggen. Dan heel rustig blazen. Pas na een minuut of zo begint het te gloeien.

Zorg er ook voor dat de bodem van je nestje goed dik is, het "kooltje" vreet zich al snel 3 of 4 centimeter in je tondel voor het gloeit, laat staan brand...

Dat is mijn ervaring. Niet dat die nou zo uitgebreid is, maar goed...

Gerben
 
Hoi, gefeliciteerd!

Ik ben hier al heel lang mee bezig, tot nog toe zonder succes :(

Zou je misschien je ervaringen en materialen kunnen posten? foto's zijn ook leuk!

Ik heb het geprobeerd met een aantal wilgensoorten, zou je iets anders aan kunnen raden? Het lukt wel om veel zagemeel en rook te krijgen, alleen het zagemeel stopt met roken zo'n 2 a 3 seconden nadat ik stop met draaien.
 
Houtsoorten

Ik heb het boekje "Essential Bushcraft" van Ray Mears (aanrader!), daarin staat een lijst met bruikbare en meest geschikte houtsoorten voor de verschillende manieren van vuur maken. Ik zal dat lijstje een keertje hier plaatsen.

Maar ik heb het dus zelf met takken van een hazelaar gedaan, dat ging prima, hoewel je heel snel door je plankje heen bent (zouden ze vroeger op deze manier gaten geboord hebben? Gaat prima...). Binnen een minuut heb je genoeg zaagsel (... boorsel) om een vuurtje te maken.

Nog een tip: het gaat om het maken van je kooltje. Het is niet echt motiverend als dat ding steeds uit gaat op je tondel. Speel de eerste keer(/ keren) vals met een stukje wc-papier. Is wel zo leuk als je tenminste een vlammetje ziet. Daarna kan je het met natuurlijk tondel gaan proberen.

Succes met de pogingen! Het is echt cool als het lukt!
Gerben
 
Lijstje houtsoorten

Uit "Essential Bushcraft" van Ray Mears, ISBN 0 340 82971 0, ik geloof niet dat ik iets op internet mag zetten daaruit, maar als ik erbij roep dat het een aanrader is en iedereen het moet gaan kopen dan vergeven ze het me vast...

In het Engels, want ik weet niet alle bomen in het Nederlands en dan doe ik ze maar allemaal in dezelfde taal:


Geschikte houtsoorten voor de vuurboog methode:

Alder
Aspen
Boabab
Birch
Cedar (red & yellow)
Cherry root
Clematis
Cottonwood
Cypress
Elder
Elm
Fir (Balsam)
Hazel
Hibiscus
Horse chestnut
Juniper
Field maple
Norway maple
Marula
Oak
Pine
Poplar
Wild rose
Saguaro rib
Spruce
Yucca


Meest geschikte houtsoorten:

Ivy
Lime
Sotol
Sycamore
Willow


Ik heb dus zelf Hazelaar gebruikt en dat werkte prima, ben benieuwd hoe makkelijk het dan met die andere soorten gaat...

Succes!
Gerben
 
RE: Lijstje houtsoorten

Ik heb toevallig zondag 2 boeken van Ray Mears besteld :)

"Outdoor Survival Handbook: The Classic Indispensable Guide to Surviving the Outdoors" en "Bushcraft: An Inspirational Guide to Surviving the Wilderness"

Niet het boek wat jij hebt dus, maar hopelijk kan ik hier ook de informatie uit halen. Als het goed is zijn ze ergens tussen woensdag en vrijdag hier, dus ik kan me van het weekend weer eens gaan uitleven ;)

Valt me trouwens op dat wilg bij meest geschikt staat en dat het mij er niet mee gelukt is.
 
RE: Lijstje houtsoorten

Het gaat vooral om de combinatie van de houtsoorten, het best werkt een "draaihoutje" (de pijl) van hard hout dat draait in een zachter stuk hout. Omgekeerd, is mijn ervaring, gaat het iets minder goed maar kan je langer gebruik maken van het gemaakte gat in je onderste houtje. Elluk foordeel hep ook hier se nadeel.

Beste combi vind ik een draaihoutje van beuken of eiken draaiend in een dik stuk gespleten (droog) wilgenhout. Daaronder droge berkenbast, beetje uit elkaar getrokken en weer in elkaar gefrommeld. De boog niet te lang maken (max 50 cm) maar wel de slagen zo lang mogelijk. Mij lukt het op die manier bijna altijd wel, zolang het niet te vochtig weer is. Is dat wel het geval, ach, een aansteker met een aanmaakblokje is minder stoer maar het werkt als een tierelier;-)

Is het iemand trouwens wel eens gelukt om een vuurtje te beginnen met vuurstenen? Het enige wat ik er aan overhou zijn blauwe plekken op mijn handen, maar vuur, ho maar ;(

Groet, Rob. (kan er gif op innemen dat het NIET lukt als er iemand zit te kijken...)
 
Boeken Ray Mears

He Tekla,

Mijn boekje is een handzamere samenvatting van het 2e boek dat jij hebt gekocht. Het zal er dus zeker in staan.

Blijkbaar (maar hier spreek ik niet uit eigen ervaring en praat ik anderen na) is het hard-met-zacht-hout dilemma niet zo boeiend. Als je alles van 1 houtsoort maakt lukt het prima en heb je er geen gelazer mee.

Later!
Gerben
 
RE: Boeken Ray Mears

Voor wie dit leuk vindt (zoals ik) is er een (engels) forum,

http://www.bushcraftuk.co.uk

dat voornamelijk gaat over vuur maken, hutten bouwen, alle soorten messen en zagen, eten vinden etc. Allemaal Ray Mears adepten. Je kunt er een hoop handige tips vinden.
 
RE: Boeken Ray Mears

Bedankt! leuke site, kende het nog niet.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan