kaartcoordinaten

  • Onderwerp starter Onderwerp starter marco van es
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

marco van es

Guest
Ik ben op zoek naar informatie die uitlegt hoe je kaart coordinaten kunt uitzetten. Ik heb wel veel ervaring met het militaire MGRS systeem maar van de andere systemen snap ik niets. Niet alle kaarten die je koopt in de winkel werken met MGRS dus zalik mijn kennis moeten uitbreiden. Alvast bedankt
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Peter bedankt voor je snelle reactie.

Ik had deze threads reeds gevonden maar ik kan er niet helemaal wijs uit. Ik begrijp ht principe volgens mij wel. Het punt waar ik echter mee zit is hoe zet ik een coordinaat uit op de kaart en andersom hoe meet ik een coordinaat op van de kaart zodat ik deze in mijn gps kan zetten als waypoint. Ik ben gewend om dit te doen middels een kaarthoekmeter. De kaarten waar ik mee werk normaal gesproken hebben een raster van kaartvierkanten.2cm bij 2 cm is 1x1 km (1:50.000) kaart. de rasters op een heleboel andere kaarten zijn groter dan 2x2 cm. Wordt het dan een kwestie van nauwkeurig gokken of zijn er ook andere mogelijkheden.
Ik hoop dat je er nog wijs uit kunt.

groeten Marco
 
Marco.

Ik hoop dat iemand anders er iets mee kan.
Ik heb geen GPS.

Peter.
 
ik ben alleen benieuwd hoe je coordinaten op meet. Stel ik wil iemnd een locatie opgeven van iets dat ik heb gezien tijdens een wandeling.

groeten marco
 
Hoi Marco,

In NL wordt meestal RD gebruikt, het Rijksdriehoekstelsel. Dit is net zoals MGRS een rechthoekig stelsel waar je je kaarthoekmeter voor kan gebruiken.
Een alternatief dat je ook vaak tegenkomt is UTM, dit is een wereldwijd coordatensysteem met dezelfde coordinaten als MGRS (MGRS is de militaire variant van UTM). En daar kan je ook je kaarthoekmeter voor gebruiken.

Bij bolvormige projecties met graden wordt het al heel snel heeeel lastig om dit nauwkeurig te kunnen doen. Sterker, dat gaat niet lukken.

Ik gebruik in de praktijk geen kaarthoekmeter, maar mijn computer.
Er zijn programma's (OZI Explorer bijvoorbeeld) waarbij je gescande kaarten kunt 'inmeten'.
Op de kaart, en dus op de scan, staan meestal coordinatenkruizen. Je wijst deze aan met de muis en typt de coordinaten in. Dit doe je voor een aantal punten en vervolgens weet de software van elk punt waar je met de muis op wijst de coordinaten.

Een andere optie is om software te werken waar al kaarten in zitten, bijvoorbeeld MapSource Benelux van Garmin. Dit zijn geen topografische kaarten, maar meer een soort 'easy travel' achtige kaarten. Nadeel is dat er buiten de verharde wegen geen details in zitten, voordeel is dat je niets hoeft te scannen.

Nico
 
ha Nico

bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik ben meteen even gaan kijken op de site van de ozi-explorer en heb de demo versie gedownload. De coordinaten die je daar invoert zijn ook geen MGRS. Ik heb nl heel nederland digitaal op militaire stafkaart. Is er ook een progamma dat het mgrs coordinaat omzet zodat ik deze in kan voeren in ozi-explorer.

Marco
 
Hoi Marco

MGRS is eigenlijk hetzelfde als UTM en in OZI kan je UTM gebruiken.
Hieronder geef ik hetzelfde punt (in ede) in 4 coordinatenstelsels. Ik heb Garmin Mapsource gebruikt om tussen de verschillende coordinatenstelsels te schakelen, maar er zijn ook websites waarbij je deze coordinatenconversie kunt maken.

De laatste 2 zijn UTM en MGRS.

rd: 172935 448499
dd.ddd: N52.02454 E5.64851
utm: 31 U 681707 5767079
mgrs: 31UFT8170767079

Het verschil is dat MGRS letters gebruikt om de kaart te identificeren en daarna 'gewone' coordinaten binnen die kaart.
UTM gebruik alleen de coordinaten. Dus de FT in MGRS staat voor de 6 en 5 waarmee de x en y coordinaat in UTM begint. (als je de 2 coordinaten goed bekijkt snap je wat ik bedoel).

Kortom, je hebt geen software nodig om van MGRS naar UTM te gaan en OZI Explorer kent UTM.

Hieronder zie je een kaartfragment van deze lokatie. De kaart is in UTM.

succes,

Nico

http://www.kraij.nl/nicov/www/hikingsite/utm.jpg


>ha Nico
>
>bedankt voor je duidelijke uitleg. Ik ben meteen even gaan
>kijken op de site van de ozi-explorer en heb de demo versie
>gedownload. De coordinaten die je daar invoert zijn ook geen
>MGRS. Ik heb nl heel nederland digitaal op militaire
>stafkaart. Is er ook een progamma dat het mgrs coordinaat
>omzet zodat ik deze in kan voeren in ozi-explorer.
>
>Marco
 
hallo nico

wederom bedankt voor je uitleg. Ik ben er nu bijna uit. Hoe weet ik nu welke 2 getallen ik in moet vullen als 100.000 meter vierkant. (dus in plaats van bijvoorbeeld FT) Zijn dit toevallig de getallen die in het klein voor de kaart vierkanten staan staan afgedrukt. In jouw voorbeeld de kleine 6 voor 80.

groeten marco
 
kaartcoordinaten -> onduidelijkheden over UTM

Hi all,

Enkele weken geleden heb ik een cursus kaart en kompas gedaan en daar kwam natuurlijk ook het UTM-stelsel aanbod. Daar werd ons verteld dan de aarde dus is opgedeeld in 60 zones die allemaal 1000km breed zijn gemeten op de evenaar. Dat zou betekenen dat de aarde een omtrek zou hebben van 60.000 km. Maar dat is hij bij lange na niet. Ik meen iets van 42.000.
In het boekje dat we bij de cursus kregen werd dat doodleuk zo gesteld. Op Internet vond ik echter dat er vanuit het midden van de zones wordt gerekend en dat dat midden op 500km wordt gesteld. Dat klinkt logischer, maar het kwartje is nog steeds niet helemaal gevallen.

Kan iemand van jullie duidelijk maken hoe het nou zit?

Dank!

Michiel
 
Hoi Marco,

Exact!

Nico


>hallo nico
>
>wederom bedankt voor je uitleg. Ik ben er nu bijna uit. Hoe
>weet ik nu welke 2 getallen ik in moet vullen als 100.000
>meter vierkant. (dus in plaats van bijvoorbeeld FT) Zijn dit
>toevallig de getallen die in het klein voor de kaart
>vierkanten staan staan afgedrukt. In jouw voorbeeld de kleine
>6 voor 80.
>
>groeten marco
 
Hoi Marco (en de anderen)

Je kan even op onze website (alphateam) kijken, klik dan op deelnemers, geef gebruikersnaam deelnemer op en als wachtwoord november. Je vind dan denk ik antwoord op je vragen. Mocht je nog meer hebben, in het voorjaar zit er een club-hiking site navigatieweekend aan te komen; de datum moet nog worden vastgesteld.

Groeten, Jaap
(die in Irak zit en iedereen de groeten doet)
 
RE: kaartcoordinaten -> onduidelijkheden over UTM

euhm, ik weet het niet uit mijn hoofd, maar zo te horen zijn de middelpunten van de kaartbladen om de 6 graden gepositioneerd 360/60 = 6 graden.

Elk kaartblad vormt een rechthoekig coordinaten systeem. Stel je een heleboel postzegels voor die op met het midden op een sinaasappel worden geplakt, zonder dat ze zelf doorbuigen. Als je alle postzegels opmeet kom je op een grotere getal dan de omtrek van de sinaasappel.

Daarnaast overlappen die kaartbladen nogal. Kijk maar eens op zo'n militaire stafkaart, dan zie je vaak een heel stuk van de naastgelegen zone liggen (31 en 32 in NL geloof ik).

Ik denk dat het zoiets zit.
 
RE: kaartcoordinaten -> onduidelijkheden over UTM

Hoe het zonesysteem werkt weet ik niet, maar de omtrek van de aarde op de evenaar is exact 40.000 km. Da's namelijk jarenlang de SI standaard van een meter geweest, "een meter is 1/40.000.000-ste van de lengte van de evenaar". (Vroeger gebruikte ze een gestandaardiseerde metalen lat uit de Napoleontische tijd die ergens in Parijs ligt, tegenwoordig wordt de meter gestandaardiseerd op de lichtsnelheid, namelijk als de afstand die het licht aflegt in 3.33564e-9 seconde)

Groetz,
Dennis
- Nutteloze weetjes -
 
RE: kaartcoordinaten -> onduidelijkheden over UTM

Dennis,
Ik heb het nogmaals nagezocht (ook met die cursus) en de omtrek van de aarde schijnt precies 40 075 kilometer, 224 meter, 3 centimeter en 0,069 millimeter te moeten zijn.
Is dus iets meer dan 40.000.

Om even terug te komen op die zones van UTM:
Wat ik er tot zover van heb begrepen is dat het midden van de zone op 500 km wordt gesteld. Alle coordinaten in het grid van zo'n zone wordt gemeten vanaf die middenlijn op 500 km. Als 500km het midden is dan kan een zone dus maximaal 1000 km breed kan zijn. De zones zijn echter vaak helemaal geen 1000km breed, maar minder.
De gemiddelde breedte van een zone zou 40.000/60 = 666,67 km moeten zijn. Waarschijnlijk hebben ze 1000 genomen, omdat dat wat makkelijker werkt dan 666 km (vond het Vaticaan misschien ook niet goed;-) ). En als ik het me goed herinner lopen niet alle zones even mooi in een rechte lijn van pool tot pool. Dus die 1000 geeft ze ook nog wat ruimte om met die grensen te spelen.

Nou ja, zo'n soort verhaal moet het dan zijn, maar een echt duidelijke uitleg heb ik helaas nog niet kunnen vinden.

Groeten, Michiel
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan