Kaarthoekmeter


Status
Niet open voor verdere reacties.
Weet iemand misschien waar ik een kaarthoekmeter kan krijgen met de schaal 1:20.000??
Heb alles al afgezocht maar niet kunnen vinden.

Grtzzz Vince
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Weet iemand misschien waar ik een kaarthoekmeter kan krijgen met de schaal 1:20.000??
Heb alles al afgezocht maar niet kunnen vinden.

Grtzzz Vince
 
Is geloof ik niet echt een standaard maat. Wat voor kaart is het? Ligt misschien ook aan het land waar de kaart van is? Misschien dat je in dat land eens op een website kan kijken?

Mijn opa maakte ze altijd zelf op kalk ;-)

Roel
 
De schaal betekent niet meer dan dat 1 mm in het echt 20 m is. Je kan hier dan allerlei berekenen op los laten. (Dit heb ik net geprobeerd maar zelf kwam ik er niet helemaal uit :D. Dus ga je gang!) En er dan blok van maken verdeeld over 100 streepjes en dan heb jij je kaarthoekmeter.

Op internet kan je ook wel het eea vinden over hoe je dit zelf kan maken (vooral in de scoutinghoek).

Succes!

Roel
 
Naar aanleiding van deze vraag heb ik in autocad een kaarthoekmeter, schaal 1:20.000 gemaakt. Nu heeft mijn Recta kaarthoekmeter:

http://www.ikgaopreis.nl/images/sp/recta_kaarthoekmeter.gif

er ook een hellingshoekmeter op zitten. Kan iemand mijn uitleggen hoe zo'n ding werkt en wat ik ermee kan? Ik wil die namelijk ook op mijn kaarthoekmeter zetten.

Het lijkt slechts een maattabel te zijn die bv aangeeft dat een hoek van 45 graden een stijgingspercentage van 100% geeft en een hoek van 35 graden een stijgingspercentage van ongeveer 70% geeft. Klopt dat?
Ik dacht namelijk altijd dat je die maattabel op de hoogtelijnen kon leggen en daarmee op een of andere manier gelijk de hellingshoek kon meten, maar ik denk nu dat ik dat mis heb.

Eins
 
Dat klopt. Het is inderdaad een maattabel die het stijgingspercentage weergeeft onder een bepaalde hoek. Enkel door de tabel op de kaart te leggen kom je er niet. Door een combinatie van de interval en de afstand tussen de hoogtelijnen uit te tekenen in een grafiek en deze punten te verbinden kan je de hellingsgraad weergeven. Dit heb ik nog nooit gedaan omdat het voor mij nutteloos lijkt. In de praktijk is het zo, hoe dichter de hoogtelijnen bij elkaar staan op de kaart hoe steiler het is en hoe sneller je buiten adem zal zijn. Vrij simpel eigenlijk.

Op mijn kompas heb ik wel een hellingshoekmeter en daarmee kan je op eenvoudige wijze de hellingshoek bepalen van het punt waar je staat naar een punt dat binnen je gezichtsveld valt. Dit gebruik ik niet.
Je kan hiermee ook de hoogteverschil berekenen tussen jezelf en een bepaald punt op voorwaarde dat je het punt kan zien en dat je de afstand tot het punt kent. Dit gebruik ik ook niet.
 
Waar gebruik je zo'n ding voor? Is dat echt voor de navigatie of meer voor de leuk?

grtz
Henk
 
Het is vooral handig om coördinaten te bepalen. Dit op voorwaarde dat er een UTM raster op je kaart gedrukt is.
 
Hoe werkt dat dan? Als je weet waar op de kaart je bent, lees je de coordinaten toch af op de kaartrand?

Het enige naast het kompas wat ik gebruik voor de navigatie is een weg of markant punt schieten, en dan die richting op de kaart zetten.

Maar wil wel graag weten hoe dit werkt...

grtz
Henk
 
Hoi Henk,

Inderdaad kun je aan de kaartrand kijken om te zien waar je ongeveer bent, maar met een kaarthoekmeter gaat het net iets nauwkeuriger.

Je schuift de kaarthoekmeter over het vierkant (van de rasterlijnen) waar je ongeveer bevindt. Je kunt dan op de beide lijnen van de kaarthoekmeter nauwkeurig de breedte/hoogte aflezen. Andersom is het ook nauwkeuriger: als je met de GPS een exact coordinaat krijgt, dan kun je door de kaarthoekmeter over de rasterlijnen te verschuiven exact zien waar je bent (op de punt van de kaarthoekmeter).

Ik heb het zelf een paar keer gebruikt op die manier om een exacter idee te krijgen van waar ik was op de kaart.

Raymond
 
In België kun je in de scoutsshop een kaarthoekmeter kopen waar zowel de schalen 1:25000 als 1:20000 staan. Ik weet niet of dat in Nederland ook zo is...
 
Ik gebruik voor het bepalen van coordinaten op een 1:20.000 kaart een liniaaltje dat ik van een hovenier heb met onder andere een 1:2.000 schaal. Gewoon een nulletje toevoegen. Op hetzelfde liniaaltje staat ook schalen 1:1000, 1: 2500 en 1:5000. Heel handig.

Groeten, Jaap
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan