kamperen met de hond

  • Onderwerp starter Onderwerp starter linde
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Sinds 2 weken heb ik een jonge hond.Het is een noorse elandhond genaamd Rufus. Met deze hond zou ik ook lange wandeltochten willen maken en willen kamperen. Ook is het handig als hij niet voor elk egeltje kabaal maakt 's nachts. Hoe moet ik dit aanpakken wat betreft materiaal en training voor het kamperen ( dat hij bijvoorbeeld niet een scheur bijt in je tent) Wie heeft ervaring en/of tips?
Alvast bedankt
Jannie te Linde
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Jannie,

Mijn kennis over specifiek de Noorse Elandhond is beperkt, maar een paar algemene tips kan ik wel geven. Zoek (als je dit nog niet gedaan hebt) een goede hondenschool. Het is op zich een middelgroot ras dus pas op met de beweging die je geeft, als er een rasvereniging voor deze honden in Nederland is kunnen zij je misschien aan richtlijnen helpen, pas na een jaar (is hij in de hoogte uitgegroeid en is het kraakbeen vervangen door bot) en kun je beginnen met de conditietraining van de hond.

Ik kan hier wel een heel verhaal beginnen over socialisatie, maar ook hiervoor geldt dat dit sterk rasafhankelijk is en plaats zou moeten vinden tussen de 6de en 12de week. Het komt er in het kort op neer dat alle positieve indrukken die hij in deze periode opdoet zijn levenlang bijblijven.

De belangrijkste tip is misschien wel de volgende
Wat de hond niet leert hoef je hem ook niet af te leren

Groet

Harald
 
Leer hem in elk geval buiten slapen... Of in een ruime voortent als je die hebt. Hond in de tent is geen succes.. Ik heb een redelijk kleine hond en dat gaat goed in de tent. Tenzij het regent oid want dan heb direct een kleddernatte hond in je tent.. Geen succes.

De rest is een kwestie van goed opvoeden. Zijn genoeg hondenscholen voor. Als het baasje daar geleerd heeft hoe zij iets een hond moet aanleren, kan ze hem veel aanleren.
 
Mijn hond is al weer iets ouder nu een jaar en gaat dus nu ook regelmatig mee op wandeltochten. heb er al wel aan gedacht hoe ik het zou moeten gaan doen als het er eens van komt dat ik ook ergen overnacht en zij dus in de tent moet. Nat zal niet fijn zijn, maar ik neem eigenlijk aan dat je op voorhand je hond droog maakt met een speciale handdoek, dat scheelt al weer wat. Dat zal je in ieder geval moeten aanleren. En inderdaad erg simpel, maar ga op puppy cursus, de hond raakt gewend aan andere honden en mensen, dat er aan hem gefrummeld wordt enz, socialisering erg belangrijk. Hoorde net op nieuws dat een amerikaans stafforshire een peuter van 1,5 uit de wandelwagen gegrepen heeft en meegesleurd.
Volg zelf de website die Rob noemde al, maar inderdaad betrokken webmaster is uitgezonden. Ben wel benieuwd naar je ervaringen en wijze van opbouw, volgens mij is de elandhond iets forser dan mijn eigen toller (alleen relevant als hij bij je in de tent moet, iets wat ik dus wel zou doen, omdat ik dan meer zicht heb op de hond en het is lekker warm:P )

Laat eens horen hoe het je vergaat.

Ali
 
Ik heb zelf al watvtochten met de boengenoemde webmaster en zijn honden gelopen, en hij laat ten eerste de honden hun eigen bagage dragen, met zo'n radical Design honden rugzak en hij heeft ook nog zo'n "vetbed" bij zich voor de honden om op te liggen.
's praktijk is dat de honden de tent overnemen en wij er bij mogen...:)

Het aanslaan voor elk geruis is zeker vervelend, Royce is lekker rustig, maar Bentho wil inderdaad nog wel eens midden in de nacht ineens even vol in je oor blaffen...:?

Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hoi,
Het het is niet mijn eerste hond, hiervoor heb ik ook een Noorse Elandhond gehad die helaas overleden is op 6 1/2 jarige leeftijd aan wat een erfelijke nierziekte bleek. Die hond heb ik nooit meegehad op vakantie, omdat mijn zoons wel oppasten als ik weg was. Maar ja. één zit in Australië en de andere zal ook wel niet zo lang meer thuis zijn. De hond die ik daarvoor had deed ik meestal in een pension als we op vakantie gingen.
Rufus wil ik toch meer meenemen. Een puppycursus ben ik zeker van plan, maar ik moet nog wachten tot na de volgende vaccinatie.
Ik zie inderdaad wel praktische problemen; Onze vorige hond groef zich voor het slapen gaan in in de deurmat. Een grondzeil doorstaat een dergelijke behandeling niet. Een zware mat mee lijkt me niet handig. Eigenlijk wil ik wel zonder auto op pad namelijk. Maar ik heb nog nooit een hond meegehad op een dergelijke vakantie. Verder is een Noorse Elandhond wel een jachthond, dat betekent dat hij toch wel vaak aan de lijn zal moeten, zeker bij de tent. Het zijn wel hele sociale honden, maar nogal eigenwijs. Ze zwemmen eigenlijk nooit, dus dat scheelt. Ik begrijp dat de toller van Ali graag zwemt.
De website van Duncan lijkt me heel goed. Alvast bedankt voor de tips.

groeten
Jannie te Linde
 
Ik heb 1 goede tip voor alle honden baasjes. Het gaat i.v.m. bliksem en vuurwerk. Een neef van me is hondebegeleider op een hondenschool en vertelde me dat als je een jonge pup hebt, je de eerste keer er een onweer is je ff buiten moet gaan spelen met de hond en hem af te leiden van het onweer. Zo wordt hij er niet bang van en ben je gerust dat je hond niet het hele huis afbreekt als je er niet bent of niet heel de tijd de gehele buurt bijeenblaft tijdens het onweer. Wees dus ook zelf niet bang van het onweer en laat de hond voelen dat hij ook niet bang hoeft te zijn, zolang hij dat niet doorheeft moet je buiten blijven of het haalt niks uit. Zelf geloofde ik het amper maar heb het toch geprobeerd: nu slaapt hij lekker door tijdens onweer of vuurwerk en zijn wij gerust.
Om te verhinderen dat hij blaft op elk klein of groot beestje kan je denk ik maar 1 ding doen en dat is je hond laten wennen aan andere dieren. Aan andere honden went hij wel op de school.
Voor een matje buitenshuis heb je goede fleece- dekentjes waar hij warm kan opliggen.
Grtz Nick - Daphny(hondebaasjes van een Bouvier de flandres= rex)
 
Hoi Jannie,

Een Toller zwemt graag, maar ze gaat niet het water in als ik daar geen toestemming voor geef, dit in tegenstelling tot mijn labrador, die zich zelfs in een gewone plas regenwater doorweekt kan krijgen!
Het is wel een retriever ras, en ze mag graag proberen of ze een vogel te pakken krijgt. Ik laat haar regelmatig loslopen (ga daar ook verder in met cursus) maar vanwege haar leeftijd lijn ik haar toch bij tijd en wijle aan. Ik heb een hondenrugzak, maar die past op de labrador, dus ik denk dat die te groot is voor Mabou. Onze labo vond het leuk en het gaf altijd veel reacties tijdens het wandelen.
Wellicht moeten we de vriend/kennis van Rob eens vragen voor een hondencampeeroefenhikeweekend (zo doe dat maar eens na!)
Lijkt me zeker leuk.
Zijn er meer belangstellenden en Rob, denk jij dat je kennis iets dergelijks zou willen?

Ali
 
Ik kampeer zelf ook af en toe met de hond, dit jaar ga ik het wat meer doen. Mijn hond had in het begin veel schrik van mijn tent, maar ik stelde ze eens op in onze tuin, liet ze er eerst zelf even mee kennismaken. Nadien smeet ik er speelgoedjes van haar in die ze dan moest gaan halen. Zo leerde ze op een leuke manier kennismaken met de tent. Zorg wanneer je gaat kamperen(als je kan kiezen), dat het zeker niet dondert of dat er zeker geen vuurwerk is. Mijn hond(en de meeste andere) heeft hiervan een enorme schrik. Hiermee lig je de hele tijd wakker. Wanneer je dan ´s morgens moet gaan stappen. Verder heb ik bij mijn favorieten deze sites gevonden:

RTC: http://home-2.tiscali.nl/~rtc/lin-main.html
Timbos: http://home.planet.nl/~timbos/
Walk Your Dog: http://members.home.nl/duncandebruin/home.htm
Natte Neuzen honden outdoor shop: http://www.natteneuzen.nl/index.html

Verder wens ik je nog veel plezier met het kamperen met je hond

GRBB
 
Hey GRBB,

vandaar de tip die ik gaf! De eerste keer dat er een onweer is en je hebt een jonge hond ga je er beter even mee naar buiten. Dan is het aan jou om de hond af te leiden en gerust te stellen, dat er eigenlijk niks aan de hand is. Het lijkt erg raar, ik weet het maar ik heb mijn hond toen hij 6maanden was zo mee naar buiten gesleurd(letterlijk), en na een half uurtje wat zot doen met een koord en een bal was hij over zijn schrik heen(en ike drijfnat). Nu heb ik een lammetje als ik weg ben en het onweerd. Er zijn meerdere familieleden en kenissen die het hebben geprobeerd en er is er maar 1 bang gebleven(volgens mij was het baasje te bang omm nat te worden). Doe hem wel aan de les he, of je kan gaan zoeken waar je hond zit.
 
Hallo Jannie,

Nou ja, je hebt Walkyourdog.nl inmiddels gevonden en daar staat eigenlijk alles op wat ik weet en mijn/onze ervaringen.
Vlak voordat ik weg ging nog weer wat nieuwe dingen uitgeprobeerd maar daar kom ik in de loop van dit jaar wel weer op. Eerst maar weer eens naar huis en genieten van mijn vrouw en de mannen.

Maar! Ik wil het niet hebben over socialiseren e.d. Ik ga er vanuit dat als je met je hond(en) gaat wandelen en kamperen je ze onder apel hebt en ze goed luisteren. Doet je hond dit niet stop er dan maar mee en voed 'm eerst op.

Ik doe alles met mijn honden. Van winterkamperen tot de bergen in. Rugzak op, sneeuwschoentjes aan. Je moet alles vooral gewoon doen maar wel altijd zorgen dat de hond het leuk vind en net zo belangrijk, dat het veilig is.
Om je hond van alles aan te leren zul je dus van pup af aan "gekke" dingen met 'm moeten doen. Onder omgevallen bomen door kruipen (Ja, jij), op een picknicktafel gaan staan en 'm er ook op laten springen (dit als hij oud genoeg is). Maar til 'm ook als pup op de tafel. Heel even maar, beloon 'm en zet hem weer op de grond. Als het maar leuk blijft.
Als je je hond met een rugzak wilt laten lopen moet je daar ook mee trainen maar dat pas vanaf een jaar of twee als hij volgroeid is.

Kabaal maken... Tsja. De ene hond is nu eenmaal wat waakzamer dan de ander. Zoals Rob al zei, onze Royce gaat languit aan het voeteneind op de slaapzak liggen en ligt in een coma terwijl Bentho in de voortent ligt te luisteren. Daar kun je je kwaad om maken maar zo is het nu eenmaal. Hoe vaker je met je hond gaat kamperen hoe beter hij went aan alle geluiden uit het bos.

Als je er aan toe bent om echt op pad te gaan zorg dan altijd voor voldoende water. Kijk uit bij erg warm weer. Neem een extra handoek of zeem mee om 'm af te drogen. Voldoende voer. Als er van een hond veel inspanning gevraagd wordt zal hij ook meer eten. 1/3 extra voer per maaltijd is niet ongewoon. Zorg voor koekjes als beloning als hij iets goeds gepresteerd heeft.

Ik ben vast nog wel iets vergeten maar als je nog vragen hebt roep je maar. In ieder geval heel veel plezier met je pup en straks met het kamperen.

Voor hij kan uiteraard ook zij gelezen worden :-)

Duncan.
 
Hondencampeeroefenhikeweekend

Hallo Ali,

Ik heb zoiets al wel wat langer in gedachten maar dat is iets wat je niet met teveel honden moet doen: dat geeft gegarandeerd wat mot tussen de meest dominante honden.

Ik ga er nog eens over nadenken hoe ik dat eventueel in het vat zou kunnen gieten maar dat is ook iets voor in de loop van volgend jaar.

War ik ook al heel lang mee bezig ben is een soort survivalrun voor hond & baas maar dat is ook iets voor eind van de zomer van 2006.

Je hoort van mij :-)

Duncan
- 2006 word een druk jaar.
 
RE: Hondencampeeroefenhikeweekend

Hey Duncan,

Lijkt me echt leuk. Ik ben het met je eens dat het geen enorme kluit honden moet worden, er moet nog wel iets te leren zijn.
Wat ik zelf het lastigste vind/vond is hoe te bepalen wanneer het genoeg is voor je hond. De Toller gaat door, en eigenlijk afwijkend van het advies van de fokker heb ik er meer km meegelopen dan volgens de leeftijdstabel zou mogen. Waarbij ik weer wel geluisterd heb naar advies van de trainer. Zijn redenering was dat zonder inspanning er ook geen spier opbouw zou zijn en dan na een jaar wel voluit geeft ook kans op problemen. Overigens bouw ik het nu ook op, ze mag bijv mee op de OC (een dag) en ze was mee op 31 december, waarbij we langs vuurwerk liepen en ze niet reageerde omdat ik dat ook negeerde. Wat ik niet kon voorkomen is dat ze op de spoorrails net op de verkeerde stapte, ik was te laat met haar een duwtje geven dat ze niet op de spanning zou staan (ken dat geintje nog van paardrijden)
Laat maar weten of ik ergens mee kan helpen (ehum :+ )
Wellicht eerst eens een niet te gek lange wandeling met enkele belangstellenden (Groesbeek= een idee?)

Ali
 
Hoi allemaal,
Bedankt voor alle tips. Ik heb zin om in het nieuwe seizoen een aantal dingen uit te proberen. Het hoeft geen survival te worden, daar doe ik zelf ook niet meer aan, alhoewel een Noorse Elandhond beslist alles vindt wat eetbaar is. Eerst maar eens een paar dagen op de staatsboscamping van WestTerschelling.Zij hebben een hondenterreintje. Een hondenweekend lijkt me ook leuk, maar Rufus mag dit jaar nog niet heel erg lang wandelen. Ik zal een aantal zaken oefenen voor die tijd. Eerst maar het niet op de slaapzak en slaapmat bijten.
Ook bedankt voor alle nuttige links, ik wist niet dat er zoveel te krijgen was voor "outdoorhonden". Het hondenzwemvest vind ik ook wel een vondst, ik was van plan om ook met Rufus het water op te gaan in de tweepersoonskano.
Met vriendelijke groet
Jannie te Linde :-)
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan