Kampvuur uit!


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Zullen we die kampvuren eens een keertje laten? Heb je een dag in de frisse lucht doorgebracht, zit je 's avonds in een atmosfeer waar je thuis meteen alle ramen voor open zou zetten.
Vooral in N-Amerika zijn kampvuren zeer in trek. Als je bij de San Juan Islands aan het kanoen bent lijkt het 's avonds wel of er hele eilanden in de fik staan. Rondom kampplaatsen is alles platgetreden door de zoektochten naar dood hout. Bovendien zijn kampvuren een belangrijke oorzaak van bosbranden.
Natuurlijk is het milieuaspect van onze kampvuren te verwaarlozen bij de branden in Indonesie, maar mijn mening is dat je als natuurliefhebber het hoort te houden bij je brandertje.

Jaap
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Jaap.

Aan de ene kant snap ik je reactie.
Aan de andere kant doe ik het zelf wel eens.
Maar dat doe ik niet altijd zomaar.
De lokatie en de omstandigheden moeten geschikt zijn en ik probeer er heel bewust mee om te gaan.

Daarnaast zit er toch een romantiek aan vast waar ik heel veel warme herinneringen aan over heb gehouden.

Ooit stond ik eens, samen met een vriend, met kerst in het Esther-gebergte op 30 cm sneeuw, eenzaam met z'n tweeën.
Het vroor dat het kraakte en die avond hadden we een kampvuurtje gebouwd.
Het was echt een van de mooiste kerstavonden die ik in mijn leven heb gehad.
(Daarbij wil ik het praktische nut van het vuurtje buiten beschouwing laten).

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Dat is een klein stukje alpen ten noord-oosten van Garmisch-Partenkirchen.

Daar liggen de Wank, Hohe kisten Hohe Frikken en de hoogste top daar is de Krottenkopf.
Iets van 2009 meter of zo.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Je 'brand' hier aardig je vingers aan volgens mij. Ongetwijfeld zullen er 'verhitte' discussies ontstaan als je het wil hebben over dit soort 'hot' items. Bereid je maar voor op 'gloeiende' reactie's en als je ze dan met 'rode wangen' leest krijg je vanzelf een 'warm' gevoel. grtzz Guurtje.
 
Jaap,

Zoals politici ook vaak doen, heb ik hier twee meningen over: Ja en Nee.
Als ik in Nederland kampeer maak ik nooit een kampvuur. Dat heeft niks te maken met bosbrandgevaar, of risico's voor smeltgaatjes in m'n mooie goretex, maar wel met de grote kans op ontdekking door StaatsBosBeheer of ander groen bewakend volk. 200 euro vind ik een beetje veel voor een warme avond, hoewel in de winter een vuurtje erg verleidelijk kan zijn.

om dan meteen alle vuren te verbieden: Nee. Als je niet weet hoe je een vuurtje veilig houdt, en bij brand geen oplossing hebt (emmer water) ben je erg dom bezig. Ik ben me ervan bewust dat veel dagjesmensen dit niet weten, en een groot (brandstofverspilling!!)vreugdevuur aanleggen om hun tomaatjes in te kunnen poffen. Doe ik ook trouwens, lekker! :7

Ik als redelijk ervaren kampeerder durf te stellen dat ik een bescheiden vuurtje kan bouwen, wat geen schade aan de natuur toebrengt, waarvoor ik geen takken van bomen hoef te rukken (te vochtig, en bovendien sloop ik geen bomen) maar waarvoor alleen dood hout wordt gebruikt.

Als je nu hiertegenin wilt brengen dat een vuur CO2 uitstoot, of voor andere milieuschade zorgt:
Quote1:
>dat je als natuurliefhebber het hoort te houden bij je
>brandertje.
Jouw brandertje loopt op brandstoffen die giftige dampen afscheiden en in hoge mate bijdragen aan het broeikaseffect. Houtvuur is schoner dan benzine.
As is een van de vruchtbaarste meststoffen die er zijn. netjes uitstrooien tussen de plantjes dus!

Over de rook:
Quote2:
>in een atmosfeer waar je thuis meteen alle ramen voor open zou zetten.<
De afkeur voor rook is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind de geur van knapperend hout wel lekker. Bovendien houdt die stinkende rook, niet onbelangrijk, muggen op afstand. :)

Samenvattend: Als ik de kans (en zin in een vuurtje) heb, en een mooie plek, waar het gevaar op brand niet aanwezig is (keienstrandje bij een rivier dus) maak ik gezellig een vuurtje. Als ik het erg koud heb, of erop wil koken, idem.
Als de kans op ontdekking groot is, of het maken van vuur zeer uitdrukkelijk verboden is (NL) doe ik het niet, en ook niet in een dennebos waar het in augustus al 4 weken niet geregend heeft.

Zo hou ik het voor mezelf duidelijk en veilig, en kunnen anderen ook nog van de natuur genieten.

Groeten!
Pieter

"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
Ja... en wat was er verkeerd aan mijn antwoord?

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
sterker nog, houtvuur is CO2 neutraal, dwz bij de groei neemt hout net zoveel CO2 op dan als er het bij verbranden vrij komt.

Maar daar ging het even niet om, het gaat erom dat er rondom vele kampvuurplaatsen de bossen geplunderd en vernield zijn door mensen die op zoek zijn naar geschikt brandhout. Met negatieve gevolgen voor de natuur.
Een kampvuur ontaard in mijn perceptie alleen in een bosbrand als het gedaan is door iemand die er dus absoluut geen verstand van heeft en er helemaal niet over nadenkt wat hij/zij doet.
Dat soort mensen horen ook niet te kamperen.

Cheers
Frank.
 
Yep, laten we goed bedenken wat nou schadelijk is: het kampvuur of degene die het maakt.
Mensen die vanalles platstampen op zoek naar brandhout (of zelfs takken afbreken, brrr) stampen ook in beschermd gebied naast de verplichte paden en zo, of gooien hun bierblikjes in beek of meer.
Dat heeft niks met kampvuren te maken....

Groetz,
Dennis
 
Wel grappig dat dit onderwerp bij "rond het kampvuur" staat...

Gurb

"It's about fears and controlling your fears. About knowing your limits and knowing the limits that nature is imposing on you. I am dealing with that every day - it is part of what I like."

->Gilles Voirol, freeride snowboarder 1975 - 2002<-
 
Dat is niet grappig, maar heb ik welbewust gedaan.......
Praktijktest schadelijkheid houtrook of afvalproducten gasverbranding:
Ga in een afgesloten ruimte zitten en steek je gas (of benzine) brander aan. Wacht een half uur en noteer de gevolgen op de luchtwegen.
Herhaal vervolgens de proef met een houtvuurtje.

Houtvuur is alleen milieuvriendelijk indien gestookt in hogetemperatuurovens met ruime zuurstoftoevoer, alleen dan vindt volledige verbranding plaats.
Bij een houtvuurtje komt onder andere vrij: CO2 (ok in dit verband), CO (koolmonoxide), roet (onverbrande koolstof), cresolen (giftig) en teerprodukten.
Ophouden dus over het milieuvriendelijke houtvuurtje, het is puur slecht.
Las ik in een van de berichten dat je een emmer water bij de hand moest hebben? Nieuw uitrustingsttuk dus voor in de rugzak......

Jaap
 
Re: Kampvuur aan/uit?

[laatste wijziging op 24-01-03 om 14:13]Een vuur dat op de juiste manier wordt aangelegd (dakota kuiltje) trekt ook voldoende zuurstof. Het eerste hout wat teer afscheidt bij verbranding moet ik nog tegenkomen, ik gebruik voor een vuurtje niet zo vaak hout waar de teerplakken van een oud schoolgebouw nog aan hangen. Idem met geverfd hout. En of een in het vuur gegooid sigaretje nou zoveel teer de lucht in stuurt... Neuhhhh!! :7
Roet blijft niet hangen in de lucht, maar valt vanzelf wel weer ergens neer (dat worden over een 3 miljoen jaar dan weer mooie steenkooltjes) en CO is hooguit gevaarlijk voor mensen, als je inderdaad dat kampvuur in je badkamer aanlegt. Buiten waait het zo weg. Bomen nemen bij de groei CO2 op uit de lucht, die ze bij verbranding weer afstaan. Dit is een kringproces. Zo schadelijk is dat dus niet.

Dat van die afgesloten ruimte is allemaal wel leuk en aardig, maar een vuur produceert ook wel even iets meer warmte (en rook) dan een gas~ of benzine brander. Het is dus appels met peren vergelijken.

Een emmer is niet zo zwaar, en kan best aan je rugzak hangen, maar 20 drinkmokken of een zooi pannetjes voldoet ook hoor! :) Het ging er vooral om dat je weet hoe je een vuur binnen de perken houdt, en dat weten de mensen die een bosbrand veroorzaken door op droge dennennaalden een vuur aan te leggen niet.

Nogmaals, dit wordt een discussie die geen winnaar of verliezer kent, er zijn gewoon mensen die wel van een vuurtje houden, en mensen die er tegen zijn. Je goed recht, dunkt mij!

Howdy!
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
RE: Re: Kampvuur aan/uit?

waarom een emmer met water ? een schep meenemenen is veel handiger, je kan eerste de grond vrij maken van brandbaar materiaal of een vuur kuil te maken ( als het waait ) als je een vuurtje start en vervolgens je vuurtje uit doen door een lading zand er over heen te gooien en om er zeker van te zijn dat die uit en onder het zand niet door brand, plas je er gewoon over heen ( of een emmer water er over... )
 
RE: Re: Kampvuur aan/uit?

Je daagt me uit Pieter. Daar gaat-ie dan:
Houtrook bevat :
-Roet in zg. nanopartikels. Zeer fijn stof dat ingeademd wordt en aandoeningen van de ademhalingswegen en longkanker kan veroorzaken. Roet slaat niet meteen neer maar kan wekenlang in de lucht blijven hangen. Dit is het grootste gevaar van rook. Vraag even die mensen in Indonesie die in bosbrandgebieden wonen!
- Koolteer (sorry, ik zei eerder teer)
- Polycyclische aromaten. Zijn kankerverwekkend.
- Dioxine. Uiterst giftig en kankerverwekkend.
- Stikstofoxiden, NO en NO2. Giftig.
- Koolmonoxide
- Aldehyden: Formaldehyde, Propionaldehyde, Isobutyraldehyde. Etsende vloeistoffen, Tasten de luchtwegen aan.
- fenolen (bijtende vloeistoffen)
- cresolen (idem en giftig)
Ik kan nog even doorgaan maar doe dat maar niet.

De U.S. Environmental Protection Agency schat dat houtrook ongeveer 12 maal zo kankerverwekkend is als sigarettenrook.

Wat produceert je gasbrandertje? Water en kooldioxide, meer niet.

Wie nog durft te beweren dat houtrook onschadelijk is zal ik eigenhandig .... eh.... nouja......

Gewoon zeggen dat je weet dat het slecht is maar dat het leuk is een fikkie te steken is toch wel zo eerlijk?

Uche uche,
Jaap
 
RE: Re: Kampvuur aan/uit?

Tuurlijk is houtrook schadelijk, maar wat niet? Laten we niet doen alsof houtrook het grootste gif ter wereld is. Zo'n lijstje met bestanddelen lijkt indrukwekkend, maar nog even afgezien van het feit dat sommige bestanddelen in marginale hoeveelheden aanwezig is zijn er meer nuanceringen aan te brengen:

>- Polycyclische aromaten. Zijn kankerverwekkend.

Er zijn inderdaad kankerverwekkende polycyclische aromaten, maar er zijn ook kankerremmende polycyclische aromaten.

>- Dioxine. Uiterst giftig en kankerverwekkend.

Dioxine is een groep van meer dan 200 stoffen. Op het moment worden er daarvan 17 als giftig beschouwd, en slechts 1 als kankerverwekkend (een polychloordioxine). De overige zijn onschadelijk.
De hele dioxine-hype van de laatste 10 jaar is voornamelijk opgeklopte lucht.

>- Aldehyden: Formaldehyde, Propionaldehyde,
>Isobutyraldehyde. Etsende vloeistoffen, Tasten de luchtwegen
>aan.
>- fenolen (bijtende vloeistoffen)

Het roken van o.a. vlees is een goede conserveringsmethode omdat bijvoorbeeld de formaldehyde en fenolen bacteriedodend zijn. "Ieder nadeel heb zijn voordeel" (zoals Johan Cruyff als eens zei)

>Wat produceert je gasbrandertje? Water en kooldioxide, meer
>niet.

Als je de gasbrander zo afstelt dat je een onzichtbare vlam krijgt is de verbranding zo optimaal dat je inderdaad alleen water en kooldioxide krijgt. Naarmate de vlam meer kleur krijgt (blauw -> geel) wordt de verbranding incompleter en onstaan er ook bij een gasbrander bijproducten; voornamelijk roet en aromaten.
Veel buitensporters koken bovendien op vloeistoffen als Coleman fuel en wasbenzine en da's ook niet gezond.

>Wie nog durft te beweren dat houtrook onschadelijk is zal ik
>eigenhandig .... eh.... nouja......

Dat zeg ik dus ook niet ;-) maar laten we niet paniekeren.

E.e.a. is ook afhankelijk van wat voor soort hout je verbrand. Indonesie (maar ook zuid-amerika) heeft nogal wat teak-hout en dat schijnt aanzienlijk schadelijker te zijn bij verbranding dan een stukje eik.

Groetz,
Dennis
 
RE: Re: Kampvuur aan/uit?

Okee...

Dennis en Jaap, allebei een beetje gelijk? :7

Maar, Jaap, jouw topic ging oorspronkelijk voornamelijk om het feit dat die kampvuren bosbranden veroorzaken, rommel achterlaten, en dat minder betrokken "natuurconsumenten" er takken voor van de bomen rukken.

Daarover is inmiddels het volgende gezegd:
Een ervaren kampeerder weet hoe hij een vuur zodanig aanlegt dat een brand níet ontstaat.
Dode takken branden beter dan groene die je van de boom trekt. Als ik geen hout kan vinden, dan ook geen vuur. Pech dan maar.

Ik weerspreek zeker niet dat houtrook schadelijke bestanddelen bevat, maar ik hang dan ook niet met m'n hoofd boven het vuur.. :) (Tenzij jij dit eigenhandig wilt doen? ) Het aandeel wat houtrook aan milieuschade heeft is zo minimaal, vergeleken bij de uitstoot van industrie, auto's, en bosbranden, dat ik me daar niet zo schuldig over voel.

Ieder z'n mening! :7
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
RE: Re: Kampvuur uit!!!

Hoe was het ook nog weer? Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
Even mijn probleem in herinnering brengen: Als je in de US of Canada in een nationaal park noodgedwongen op een aangewezen campsite moet doorbrengen mag je meeroken in het vuur dat al die ervaren kampeerders daar maken. In een straal van honderd meter rondom die campsite hebben die ervaren kampeerders alles platgetrapt op zoek naar dood hout. In die landen mag je verder nauwelijks een scheet laten omdat dat vervuilend is, maar dit vinden ze heel normaal. Ik ben bang dat de kampvuurrage overwaait naar Europa, en gezien de reacties hier is dat nog terecht ook.
Verder wil ik jullie er aan herinneren dat in die landen ongeveer 1 op de 5 bosbranden het gevolg zijn van een kampvuur.

Jaap

(Een ervaren automobilist is niet per definitie een goed chauffeur)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan