Kampvuur.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Als verwoed kampeerder is het soms heerlijk, maar ook illagaal om een kampvuurtje te maken, tijdens een wildkampeer avond.
Zo spaar ik me af en toe wat benzine uit om te koken en het is erg sfeervol.
We hebben zelfs eens met z'n drieen worstjes gebraden aan een stok.
We zorgen ervoor dat het niet te groot wordt en dat er meestal wel wat te blussen is.
Zelf een aantal keren tijdens het winterkamperen in de sneeuw.

Hebben meer mensen dergelijke ervaring en zijn er wel eens mensen betrapt?
Groetjes.

Peter.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

He Peter,

Ik ben twee jaar terug gaan klimmen met twee vrienden in de Verdon. 's Avonds een kampvuurtje voor de tent. Biertje erbij, je kent het wel. Vuur in kuil met stenen er om heen. Was op een (klein) camping waar wij de enige bezoekers waren.
Komt er, na dat al vijf keer gedaan te hebben, komt er een auto naar boven. Of wij dat maar snel uit wilden maken want het had al drie maanden ofzo niet geregend. Gortdroog dus.
Dan is een vonkje al genoeg voor een flinkt fikkie te krijgen. Er voor zorgen dat het te blussen is blijft moeilijk.
Maar een vuurtje blijft leuk!

Toedeloe,
Duncan.
 
Peter,

Zelf heb ik het ook enkele keren gedaan in de Ardennen, maar hier in Spanje zal ik het niet in m'n hoofd halen. Zelfs een vuurtje van 10 bij 10 centimeter kan al reden zijn om je op te pakken. Er zijn ook niet voor niets zoveel bosbranden hier aan de kust, meestal veroorzaakt door kleine vonkjes of weggegooide sigaretten.

Als ik al een vuurtje maak hier, dan is het meestal in een grot, zodat ik zeker weet dat het vuur niet in de omgeving te zien is. Ook op campings is het vaak niet toegestaan om open vuurtjes te ontsteken.

Raymond
 
Ja, dat wil ik wel geloven, Raymond.
Wat veel mensen ook niet weten is wat de gevaarlijkste tijd is voor een bosbrand hier.

Dat is het voorjaar en niet in de zomer.

In de herfst ontdoen de planten en de bomen zich van het meeste water omdat ze anders in de winter bevriezen.
Dus in het voorjaar zijn ze op hun droogst.
Als dan de zomer komt zuigen ze zich weer vol met water om te groeien en te bloeien.
Groetjes.

Peter.
 
Genieten

Tjah, een wandelvakantie zonder kampvuur is voor mij eigenlijk niet helemaal geslaagd!!! Maar dat is vaak persoonlijk. Van kinds af aan altijd met mijn ouders vuurtje gestoken en sindsdien hoort dat standaard erbij. Water koken, vlees braden, brood bakken, liefst op een vuurtje.

Maar het is inderdaad heel erg belangrijk dat je weet wanneer het kan en zelfs dan is het een risico in vele gebieden.

Ik heb een leuk verhaal:
Ik heb een aantal keren gewandelt in de Hoge Venen. Een gebied waar je eigenlijk absoluut niet mag overnachten en zeker geen kampvuur maken. Maar ja wat dat betreft ben ik een beetje eigenwijs en ben van mening dat als je eraan gewend ben en je weet wanneer het wel of niet kan uit ervaring, dan kun je met veel voorzorg toch een vuurtje maken. Vooral omdat tegenwoordig alles afgesloten wordt (begrijpelijk aan de ene kant) en voor de echte buitensporter geen lol meer aan is als je ff snel in de omgeving iets wilt doen.
Maar ja waar was ik nou, oh ja, het was schitterend weer dus we wisten dat het een koude nacht zou worden. We hadden geen tent bij ons. We hebben een geschikte plek gevonden, alles voorbereid en een klein vuurtje gemaakt. We hebben echt heerlijk genoten. Wat is er nou mooier in het leven dan in een prachtige omgeving met een sterrenhemel, doodse stilte, een kampvuur en een kop koffie met Berenburg???

Tot op het moment dat wij twee koplampen zagen van een Land Rover van de Belgische Boswachterij in de verte. Nou wist ik dat je in de nacht alles ziet wat gloeit. Ik ben heel voorzichtig op het vuur gaan stampen (niet teveel anders gaan alle vonken alle ricthingen op). En toen de auto dichterbij kwam was het vuur gedooft maar niet de kolen, dus ik heb mijn mat op de kolen gelegd.

We hebben gewacht tot de auto voorbij was met bonkend hart. Ze hadden ons niet gezien. Toen zijn we gaan slapen.
De volgende ochtend werden we wakker met bevroren slaapzakken een verbrande mat en gesmolten wandeschoenen maar wat een lol hadden wij!!!!!! (stout, stout)

In ieder geval het is te gek om van een kampvuur te genieten maar je moet donders goed weten wanneer het wel en niet kan. Ik ben vrijwillig survivalinstructeur bij tienerkampen en vertel bij voorbaat dat je beter geen vuur kunt maken. Maar als het echt moet dan probeer ik zo goed mogelijk advies daarin te geven omdat de meeste mensen geen vuur kunnen maken en vooral niet kunen doven!

Groeten,
Siegurd van Leusen
 
Hier moet ik even op reageren !
De gevaarlijkste tijd om een vuurtje te stoken is midden in de zomer ! Na een lange droge en warme periode is het gras aan het verdrogen en is de kans dat het vlam vat groot , ook heide en kleine struiken . Als de winter bijna voorbij is (meestal februari hier in nederland ) begint alles weer tot leven te komen , de kruidenlaag begint eerst , daarna de struiken ( dit jaar zag ik de eerste blaadjes van de vlieren en ligusters al eind februari komen ) De bomen beginnen zich ook voor te bereiden op het voorjaar door zich vol te zuigen met water . Dit zeg ik niet omdat ik alles beter weet maar omdat ik hovenier ben en ervaring heb in dit soort dingen . Als ik in februari een boom omzaag , dan is het hout vaak nattig . Vooral populieren , berken , esdoorns , en notenbomen . Soms komt het water echt uit de stobbe gutsen . Ik denk niet dat dit in zuid Frankrijk of Spanje veel anders is . Veel plezier met het kampvuur .
 
Hey Peter;

Ik ben het helemaal met je eens er is niks beter dan een dag hiken af ter sluiten met een lekker kampvuurtje, het is lekker warm, je spaart je benzine uit, en het is vaak nog gezellig ook.
Mits je het verantwoord stookt!

Nou vroeg je ook nog of we wel eens gepakt waren voor een illegaal fikkie, nou moet je eens lezen;

Ik was twee jaar geleden op een 8 daagse hike in de Franse provence met twee vrienden van me;
We hadden de eerste drie dagen elke dag braaf gekookt op een gasflesje, en sávonds zitten ouwehoeren bij het licht van een zaklampje; maar toen moest en zou ik (als goed beroepspiromaan)een vuurtje maken.

(Ik repareer namelijk gasgestookte bakkerijovens, en zit dus de hele dag te kloten met gas en vuur, heerlijk toch!)

We besloten om een vuurtje te maken langs een smeltriviertje.
En natuurlijk voor het vuur goed en wel branden kwam er een Jeep van de "Pompiers" (brandweer) aangereden. Er werd ons gevraagd "of we wel goed bij ons hoofd waren, om vuur te stoken aan een droge bosrand". Dit gesprek resulteerde in een bezoek aan de plaatselijke gendarmerie.

Daar werden we er op gewezen dat we eigenlijk maar domme Hollanders waren "vuurtje stoken op nog geen kilometer afstand van een brandweerpost" we kwamen hier dan ook met een sisser vanaf, alleen een waarschuwing gekregen.

Dus pas op waar je een vuurtje begint en nog beter hoe je het verantwoord doet.

en wat mezelf betreft, ik heb nog maar eens een tijdje met kaart een kompas geoefend, om in het vervolg wat verder van de beschaving af te blijven

Hike en stook voorzichtig!

With greetingz,

from Wouter Stolk,
aka Elmo(the red one from sesamstreet)
 
Hallo allemaal,

Nou, eigenlijk maak ik bijna altijd een kampvuurtje als ik een weekend weg ben. Is niet helemaal eerlijk, want vaak zit ik dan
op een kampterrein van een vrijwilligersorganisatie waar ik bij zit en daar is het toegestaan. Maar ook met een hike in de Ardennen wordt er regelmatig een vuurtje gestookt....
Het is alleen oppassen voor de jagers, die zijn niet zo blij met mensen in het bos en al helemaal niet met vuurtjes... Nu spreek ik met name over het gebied waar ik vaak kom: omgeving Gedinne en zuidelijker.
Tot nu toe echter nooit problemen gehad met de Gendarmerie over vuurtjes. Wel een aantal keren 'problemen' met jagers gehad. Mijn Frans is echter wel goed, dus als je iets goeds verzint, dan draaien ze wel bij.

Nou, stook ze (verantwoord)en de mzzl,

Patty
 
Niets leukers dan een vuurtje, maar ik doe het zelden. ALS ik het doe dan als volgt: Ik steek twee plaggen uit de grond, 20x20 cm en ook 20cm uit elkaar (bij gebrek aan schep uitsnijden met een mes). Dan graaf ik gaten van ongeveer 30 cm diep en verbind die op de bodem met elkaar, een uitgegraven U-vorm dus. Als je de aarde op een stuk plastic gooit kan je de hele boel weer dichtgooien zonder veel sporen na te laten, zeker als je de plaggen weer teruglegt. Op de bodem van het ene gat stook je een vuurtje, pannetje kan er bovenop staan (het gat niet helemaal afsluiten), zuurstof krijgt het vuur door het andere gat.

Voordelen: effcient brandstofgebruik, makkelijker koken dan op een open vuur, veel minder goed zichtbaar dan een open vuurtje (rookt ook nauwelijks als je het goed doet), snel en goed te doven door er water op te gooien of flink wat van de uitgegraven grond in de gaten te gooien en, zoals al gezegd, je laat nauwelijks sporen achter. Belangrijkste echter, het is veel beter controleerbaar dan een open vuur, dus minder gevaarlijk.

Nadelen: het is even wat werk, vieze fikken, en een open vuur is natuurlijk gezelliger!

Wellicht ten overvloede: dit in veengrond of iets dergelijks doen is geen goed idee natuurlijk, bodembranden zijn nare dingen...

Overigens heeft zo'n vuurkuiltje een naam, die weet ik niet meer, wie wel?
 
Hekkie,

De naam van jouw variatie ken ik niet, maar het lijkt een beetje op het T-vuurtje of het sleutel-vuur. Beiden in de bestreffende vorm, enerzijds om de wind er goed onder te krijgen, anderzijds om op die manier houtskool te verzamelen voor het langer aanhouden van het vuur.

Grtx,

Raymond
 
RE: Genieten

Nou ja, leuk verhaal. In veengebieden wordt nogal eens de fout gemaakt dat men denkt "het is hier nat, ik kan wel een vuurtje maken". Nou, veen brand ook prima als het nat is en het gras/heide dat boven de nattigheid uitsteekt ook.
Het is misschien leuk dat stiekeme gedoe, maar bijzonder onverantwoordelijk. Ja natuurlijk, JIJ doet het goed want je hebt er verstand van en ANDEREN niet. En dat denken we allemaal en zo brandt er ieder jaar weer tig hectare bos en/of heide af in Europa. Maar da's de schuld van iemand anders, niet van ons buitensporters. Toch?
 
Peter,

Als lid van de NTKC kom ik regelmatig op onze eigen terreintjes. Eén van de leuke eigenschappen van is dat vrijwel elk terrein een plek heeft voor een kampvuur. Inderdaad erg gezellig om 's avonds rond het vuur met je medekampeerders over diverse onderwerpen van gedachten te wisselen of lekker dom in het vuur te staren en je gedachten de vrije loop te laten.
 
Zo'n 15 jaar geleden heb ik een hiking-tour (toen heette dat nog een trektocht) gehouden in midden Finland. Wat toen opviel was dat alle camp-sites voorzien waren van een plek t.b.v. een kampvuur, inclusief zaag en bijl. Meestal was zo'n plek gesitueerd bij een beek of een meer. Misschien is dit een idee voor een van je volgende tochten.
 
Goeie zaak. In Zweden werkt het ook zo. Alleen zonder zaag en bijl dan. Er liggen enorme stapels brandhout bij de bivaks en altijd een latrine in de buurt.
Logisch eigenlijk. Als iederen overal maar hout vandaan gaat trekken en een beetje om zich heen poept wordt het op de populaire stekjes een puinzooi natuurlijk. Ook dood hout heeft nog een functie. Als schuilplaats voor klein wild en als toekomstige humus voor de bodem. Hoe gezellig het ook is.. ik maak heeel zelden een kampvuurtje op plekken die er niet voor bedoeld zijn.

:7
martin
 
Hmmm ja, ik ken het. Het aantal locaties wordt steeds minder.
Ik ben lid van de NTKC (www.kampeerclub.nl). Die hebben eigen terreinen in Nl, en veel ervan hebben een kampvuurkuil. Biertje of (rood)wijntje erbij, brooddeeg aan een stok........ Wat wil je nog meer ? )9
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan