Kanovaren in Zweden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

wij willen deze zomer met enkele vrienden gaan kanoën in Zweden. 3 jaar geleden hebben we dat als eens gedaan, in de regio Värmland, en dat is toen reuze meegevallen! Deze keer willen we het zelf organiseren, maar we zijn nog enerzijds op zoek naar een degelijke verhuurcentrum van kano's en anderzijds mooie vaarroutes.
Wat de route betreft: we hadden gedacht om 7 dagen te peddelen (100-120 km?), liefst zo weinig mogelijk landtransport dat we met de kano hoeven te doen en geen te wilde wateren (we willen nog heelhuids en levend thuis komen ;). Onze kano's willen we ter plaatse huren, alsook opbergtonnetje, zwemvesten etc.

We hebben al wat zitten zoeken op internet en kwamen o.a. terecht bij http://klaralvenkanot.com/. Iemand ervaring hiermee? Op http://www.kanotguiden.se/ zijn dan weer massa's routes te vinden, maar we zijn even de bomen door het bas niet meer :o

Wie kan ons nuttige tips bezorgen? U bent alvast hartelijk bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Glaskogen al overwogen?
leuk gebied, veel kanomogelijkheden, ook voor langere routes, overnachtingen in t wild, schuilhutjes etc. of op n camping centraal in t gebied; voertaal in t seizoen: duits....maar ja je kunt niet alles hebben x(

Ook leuk: maar verder naar t noorden: Rogen.
ligt tegen t Noorse Femundsmarka aan, elders op deze site vind je wel meer info over dat gebied.

Succes met je zoektocht!
Rinze
 
Juist ontdekt dat Bureau Scandinavia samenwerkt met hen voor hun kanovakanties. Dus ik mag er wel van uit gaan dat Arvika Canoe kwalitatief in orde is.
Bedankt voor de tip!
 
misschien ook wel een bruikbare link (veel informatie, tekst ook in het engels):
http://www.kanotguiden.se/

edit: :+ ik zie dat je m zelf al gevonden had.......

misschien kun je het beste eerst, aan de hand van je vervoersmogelijkheden, een gebied uitzoeken?
In het algemeen geldt, dat verder naar t noorden je minder toeristen tegenkomt: Varmland en Dalarna zijn veel drukker bezocht Harjedalen en Jamtland zijn meer ongerept, maar ook lastiger met openbaar vervoer te bereiken, dus t is maar net wat je zoekt.
Echt snelstromend water vind je eigenlijk slechts in Lapland

RGB
 
Gaaf plan!

Ik heb afgelopen zomer ook veel rond gepeddeld in Zweden (Dalarna). Erg mooie omgeving, en veel rust.

Je zult een afweging moeten maken of je een meren tocht, of rivier tocht wilt maken.

Een meren tocht gaat over meren en heeft dus gegarandeerd heeft vlak water. Je zult zo nu en dan wat overdragingen moeten doen. Zorg dan dat je een kanonkarretje huurt.

Voor een rivier is de waterstand heel erg belangrijk voor de vlakheid van de rivier. Een rustig riviertje kan na een fikse regenbui al snel veranderen in een moeilijk te bevaren rivier. Voordeel is dat je waarschijnlijk geen overdragingen hoeft te doen.

Ik prefereer een merentocht boven een riviertocht. Je bent gegarandeerd van rustig water, wat je op een rivier nooit bent.

Kijk eens op de website van Malungs Ädventyr (http://www.malungsaventyr.se/), zij verhuren kano's + materiaal en zetten je af bij je begin punt en halen je bij het eindpunt weer op. Zij hebben ook een aantal interessante routes voor je.

Veel plezier met je reis!

Joep
 
Zowel in Arjang als in Arvika heb ik goede ervaringen met de verhuurcentra aldaar. Bij die in Arvika is zelfs de eerste en laatste nacht op hun camping gratis. Ze bieden een 10 tal mogelijke tochten aan die je kan maken. Zwaarte staat er bij en men geeft duidelijke uitleg over wat je te wachten staat en waar je eten kan kopen. Je krijgt een kaart mee. Wij hadden ook nog enkele 1:50.000 kaarten mee voor de details.
Wij hebben een van de langste tochten gemaakt. Er stond 7 / 8 dagen voor maar wij deden er 6 over. Zijn te fanatiek geweest
:+ Mooie tocht van meren verbonden door riviertjes. Nadeel van deze lange tocht was het regelmatig overdragen van de kano en bagage. Soms was een stukje rivier niet bevaarbaar. ( 16 X overdragen/rijden ) Drinkwater kan overal uit de meren gehaald worden en als je het niet vertrouwd kan je bij een huis even water vragen. ( geen last van miggen gehad )
Wij begonnen net in Noorwegen en zakte weer af naar het kanocentrum. Begin is in woeste natuur en langzaamaan kom je in meer gecultiveerde omgeving. Verhuurcentrum heeft complete uitrusting maar je kan ook je eigen spullen mee nemen zoals tent en kookspullen.

Arjang is meer varen op grotere meren. Heerlijk bij mooi weer maar pas op als het gaat waaien. Er staan in mum van tijd hoge golven. Hou dan een paar extra dagen in je trip voor als het te hard waaid en je niet verder kan.
Neem telefoonnummers van de centra mee voor het geval dat je niet terug kan keren of lek vaart etc.
Op tijd stoppen. Door de drukte in het hoogseizoen zijn de mooiste plekjes al snel bezet. Eilandjes zijn dan vaak vergeven.
Bij Arjang kan ik je het Ostra Silen meer aan bevelen. Glas helder en rustig. Ook door zijn vele eilanden en smalle uitlopers niet zulke hoge golven als op Vastra Silen. Wij zijn door de sluis bij Krokvors gegaan met de kano's. Niet ongevaarlijk. Je kan beter overdragen.

Op internet is veel info te vinden over kanoen in Zweden.
http://www.kanolife.nl/campingzweden.htm
http://members.home.nl/vvboerdonk/Kano_info.htm
http://www.headingnorthadventures.com/kanotochten_waar_ligt_rogen.htm
http://www.arvikacanoe.se/aktcwebb2/index GB.htm
http://www.kanotguiden.se/

suc6, Peter
 
Ik ben zelf in 2007 met Jan Anne (JAO hier op het forum) naar Rogen geweest voor een kano-vakantie.
Was een erg mooi gebied, maar als je niet wil overdragen zou ik elders gaan kijken.
De oversteken die je te voet moet maken zijn niet lang maar van tijd tot tijd wel rotsachtig en een beetje tricky met nat weer.
Wij zijn er in September geweest en dat was erg mooi maar wel aan de frisse kant.
JAO heeft wat foto's van de trip hier opd e site staan:
http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showgallery.php?cat=3361

Wij hadden de trip geboekt bij Heading North Adventures welke een arrangement aanboden incl. kanohuur, afzetten en oppikken van kanoverhuur naar startpunt en van eindpunt naar de kanoverhuur terug, kanoverzekering en een informatiepakketje.
De kano werd bij Topsport in Funäsdalen gehuurd, fijne zaak met vriendelijke mensen en goede service.
We zijn met de grote vogel van Schiphol naar Stockholm gevlogen en hebben daar een nachtje in een hotel geslapen, volgende dag om 8:30uur met de bus vanaf het busstation naar Funäsdalen waar je dan om 17:30 aankomt.
In Funäsdalen hebben we de eerste nacht op de camping gehangen (met onze hangmatten) maar aangezien deze camping niet echt in de buurt van het dorp lag en ook nog eens aan de andere kant van een dikke heuvel hebben we de nacht voor het vertrek met de kano in het hotel tegenover Topsport geslapen.
Dit hotel heeft ook een jeugdherberg waar we de laatste drie dagen na terugkomt van het kanoen hebben geslapen tot de bus weer terug ging naar Stockholm.
We moesten drie dagen op die bus wachten omdat die inmiddels op winter-schema zat en dus minder vaak ging.
Maar om eerlijk te zijn is Funäsdalen niet echt een spannend dorp om drie dagen rond te hangen, eigenlijk zelfs best saai:)
We hebben daar hoofdzakelijk bier gedronken, broodjes rendier gegeten en hebben beide een handgemaakte Granfors Bruks bijl gescoord.

De trip die wij geboekt hadden was er eentje van 15 dagen en liep van Käringsjövallen (Zweden) naar Røros (Noorwegen) door het Zweedse Rogen-natuurreservaat en het Noorse Femundsmarka Nationaal Park.
We werden door verhuurbedrijf Topsport afgezet op een parkeerplaats bij Käringsjövallen en van daar was het 800m klunen naar het water over een smal paadje.
(Topsport heeft zelf ook arrangementen die een stukje goedkoper zijn als die van HNA, dus als je wat wilt besparen kan je ook rechtstreeks met hen contact opnemen)
Dagelijks moest er wel minimaal twee keer overgedragen worden en we hebben ook dagen gehad dat we in een paar uur tijd 6 keer over hebben moeten dragen.
Het gebied was wel erg mooi en we hebben dan ook stukjes gewandeld.
Uiteindelijk hebben we de geplande trip niet kunnen maken ivm met slecht weer.
Storm, sneeuw, ijs en meer storm zorgde ervoor dat we uiteindelijk zelf een andere route gemaakt hebben en in een gebied noordelijk van het Rogen meer zijn gebleven.
Dit was een gebied vol met kleine eilandjes, landtongetjes en kleine watertjes.
Van daar zijn we via de Rogen Stugan (hut) aan het Rogen meer en het eilandje daarbij met windshelter weer terug gepeddeld richting beginpunt waar we nog een gebiedje meegepakt hebben waar we anders niet zouden komen.
Uiteindelijk zijn we op het beginpunt weer opgepikt door Topsport en ondanks dat we de geplande trip niet hebben kunnen maken was het echt een super vakantie, wat een waanzinnig gebied!.
Naast kanoen kan je r ook erg goed wandelen, er zijn drie hutten in het Rogen gebied waar je kunt overnachten en er lopen mooie wandelpaden van hut naar hut en naar elders.

Ik kan je het gebied dus aanraden maar wees je bewust dat overdragen hier echt noodzakelijk is maar nooit ver of zwaar.
Jan Anne en ik hadden beide zo'n 20Kg algemeen spul meer (kampeerspullen, eten, kleding, etc) en beide nog 12kg fotospullen.
Wij liepen gewoon twee keer, de eerste overgang met de grote rugzak en dan terug voor kano en foto-rugzak.
Jan Anne gebruikte een normale trekking rugzak en ik had een Eureka kano-rugzak van 115ltr waar meer dan genoeg in paste en alles mooi droog hield.
Daarnaast hadden we beide een Lowepro Dryzone 200 waterdichte foto-rugzak die het zeer goed deed op deze trip en de dure spullen prefect droog heeft gehouden en bij omslaan van de kano ook zou blijven drijven.

Het zal mij altijd bij blijven als een zeer geslaagde trip waar ik veel heb gezien en lekker bezig heb kunnen zijn in de buiten lucht in een waanzinnige omgeving met de mooiste uitzichten en landschappen.

Groet,

Martijn
 
Ik koester ook nog altijd goed herinneringen aan die trip:)
Krijg nog steeds een arm gevoel van binnen als ik terugdenk aan wat we daar gedaan hebben en wat we hebben meegemaakt.
Veel gezien, veel geleerd, veel meegemaakt, veel afgezien en veel genoten.
Aparte vakantie maar misschien daarom des te mooier:+

Groet,

Martijn
 
Heb het ook met plezier gevolgd, want het staat nogsteeds op m'n verlanglijstje. Wellicht in 2010 maar eens plannen...

grtz
Henk
 
We zijn al weer enkele weken verder dus een update is wel op z'n plaats.
Het zal 1 van deze 3 trips worden: Rinnen, Glaskogen of Klarälven. Allemaal in de buurt van Arvika. Iemand ervaring met 1 van deze routes. Al tourverslagen gevonden op internet, maar de interpretatie qua moeilijkheidsgraad blijkt zeer subjectief te zijn.

Wat transport naar de kanocentra betreft hebben wel ontdekt dat om in Arvika t egeraken, vliegen vanuit Brussel (ja, we zijn Belgen, ze bestaan nog :)) naar Oslo met aanvullend openbaar vervoer goedkoper uitkomt dan vliegen op Stockholm + aanvullend openbaar vervoer.

Kan iemand mij een idee geven over hoeveel tijd een landtransport van 2km in beslag neemt?

Weet er trouwens ook iemand of men als niet-ervaren kano-er verplicht is een introductiecursus peddelen te volgen? Hebben dit al nagevraagd bij de kanocentra en dit blijkt niet nodig te zijn, maar heb weet van mensen die in Noorwegen gaan kajakken en daar wel eerst een cursus tegen meerprijs moeten volgen. Hebben deze 2 landen een verschillende wetgeving op dit vlak?
 
>>>Het zal 1 van deze 3 trips worden: Rinnen, Glaskogen of
>>>Klarälven.
Ik zou het wel weten: Glaskogen vond ik, in het vakantieseizoen, erg druk; Klarälven is toch meer de rivier op-en-neer, waarbij je de hele tocht tegen de hellingen omhoog kijkt; Rinnen is qua landschap en route het meest afwisselend...

>>>Kan iemand mij een idee geven over hoeveel tijd een
>>>landtransport van 2km in beslag neemt?
Met een goede kanokar (die wordt zeker meeverhuurd) is het afhankelijk van de ondergrond: 2 km/u door t bos, 4 km/u over de weg lijkt me een redelijke inschatting

>>>Weet er trouwens ook iemand of men als niet-ervaren kano-er
>>>verplicht is een introductiecursus peddelen te volgen?
D'r is een verschil tussen kajakken en kanoeen met n canadees; voor het laatste hoef je echt niet op cursus...
 
Voor geen van beide heb je een cursus nodig. Zeker als je het materiaal huurt is het zo stabiel dat er niet gauw wat gebeurt.
Als een verhuur bedrijf dit verlangt is het om zelf meer te verdienen.
(Uitgezonderd wildwater en zeekajakken). Je moet bij beide een paar handigheidjes weten en dat is voldoende. Op internet zijn deze wel te vinden en/of vraag even bij het verhuurbedrijf of iemand het wil voordoen. Een beetje bedrijf zal dit geen probleem vinden.
Het verschil tussen de beide zit bij jullie voornamelijk in:
Canadees,
Twee-persoons, (kan alleen gevaren worden, maar niet praktisch). Een group met even-aantal nodig.
Open, makkelijker materiaal (campeer spullen meetenemen).
Ruimer, meer variatie in zithouding. Varen langer vol te houden.
Overtocht, huur een kar erbij en hij hoeft niet gedragen te worden en spullen kunnen erin blijven. Lang vol te houden.
Satbieler, makkelijker andere dingen doen zoals bv vissen.
Kajak,
Een-persoon, (kan twee-persoons maar niet vaak standaard te huur).
(gedeeltelijk) gesloten, mider (makkelijk) spullen mee tenemen.
En eigenlijk alles tegengesteld aan net de canadees, maar als voordeel lichamelijk gelijkere belasting. Iets sneller (recreatief haast te verwaarlozen). Denk bij een kajak aan je polsen. Hou ze recht!

Ik zou voor zo'n tocht dus een candees nemen.

Groeten Sjoerd
 
>Voor geen van beide heb je een cursus nodig.
Uit aansprakelijkheids-oogpunt is het gevaarlijk om dat zo te zeggen,
denk bijvoorbeeld aan het Berkel-ongeluk.

Zelf denk ik dat het volgen van een goede cursus heel verstandig is,
voor een kanotrektocht,
maar dat zoiets praktisch vaak niet haalbaar is in het kader
van de organisatie van zo'n tocht.

>Als een verhuur bedrijf dit verlangt is het om zelf meer te
>verdienen.
Of wordt het juist gedaan vanuit dat aansprakelijkheids-oogpunt?

>Het verschil tussen de beide zit bij jullie voornamelijk in:
>Canadees,
>Twee-persoons, (kan alleen gevaren worden, maar niet
>praktisch).
Klopt, maar dat is dan wel omdat er daar geen echte solo-kano's te huur zijn,
zoals dat bijvoorbeeld in Noord-Amerika soms wel het geval is...
 
Misschien een leuk idee om hier in Nederland al een kennismakingscursus te volgen bij een kanovereniging.

Zo kun je voor weinig geld een aantal lessen volgen en wie weet krijg je nog leuke tips voor het gebied waar julie heen willen.
Daarnaast leer je basisvaardigheden die het kanoen/kayakken leuker en veiliger maken. Want als je een paar dagen onderweg bent en de rug protesteert en de polsen wlllen niet meer, kan dat de vakantie pret vroegtijdig beeindigen.

Bij onze vereniging, krijg je bovendien bij lidmaatschap een verrekening met de beginnerscursus. En mag je als je lid bent van verenigingsmateriaal gebruik maken, zodat je bijvoorbeeld ook een weekendje kan proefvaren/camperen.

En heb je al een boel voorpret nog voor de eigenlijke vakantie begint.

Groeten Jörgen
 
Je bent niet verpicht om een cursus te volgen. Ik heb dat ook nooit gedaan en heb dat niet als nadelig ervaren.
Iedere goede verhuurder geeft zoiezo uitleg op het moment dat je te water gaat. Wees wel eerlijk tegenover je zelf en de verhuurder als hij vraagt of je ervaring hebt!
Hou altijd een veilige marge op het water en hou het weer in de gaten. Draag als je ver op een meer peddeld of op een stromende rivier altijd de bijgeleverde reddingsvesten. Het water is koud en je houd het niet lang vol. Bind je spullen vast aan en in de boot anders ben je ze kwijt als je omslaat.
Wij peddelen meestal een uur of anderhalf uur en dan een half uurtje rust. Tijdens overdragen is het ook goed rusten. Ga je met je kano op een karretje over de weg zorg dan dat er iemand voor en achter loopt. Vooral als je bergop en bergaf moet is dat handig om de kano ( met bagage )in bedwang te houden. Een lang touw mee nemen is altijd makkelijk, om bijvoorbeeld de kano zonder personen door een ondiepe stroom te loodsen of om hem aan vast te leggen etc.
Landtransport; je moet de kano eerst uitladen. Daarna op de kar zetten. Als je niet te veel spullen hebt kan alles weer in de kano en ga je lopen. Dat gaat iets langzamer dan gewoon lopenomdat je in het begin het nog moet aanvoelen. Bij het volgende water alles weer uit de kano , kano te water en spullen er weer in. Als je zwaar beladen bent kan je niet alles in je kano dumpen tijdens het transport. Je loopt de kans dat de kano dat niet leuk vind....... Een rugzak is dan makkelijk.
Transport door een bos of over grasland of moeras duurt veel langer en is erg inspannend.
In een omgeving waar veel gekanoed word zijn speciale in en uitstap plekken.

Pas op bij stroomversnellingen, stuwdammen etc. Het water lijkt van ver erg rustig. Pas als je te dicht bij bent merk je de sterke strooming. Ga op tijd naar de kant en ga desnoods eerst lopend kijken of je er door kan en waar je er door kan. Als je het aan durft door een stroomversnelling te gaan laar dan altijd de beste stuurman achterin plaats nemen.
Goed kanoeen is goed samenwerken. Een goede relatie test
;)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wij organiseren dus de tochten op de Klarälven in Värmland Zweden.
Iedere keer wanneer we mensen uitzetten voor een tocht vragen we of ze enige ervaring hebben. Meestal krijg je antwoorden van; ja wel eens of we hebben al veel met een kano gevaren. Wanneer je vervolgens even door vraagt dan kom je er meestal achter dat men zelden goede uitleg heeft gekregen over hoe om te gaan met de besturing van zo'n grote aluminium Canadees. Ik leg het dus bij elke tocht uit en doe het evetueel helemaal voor. Hierdoor hebben de gasten immers veel meer plezier tijdens de tocht. De rivier heeft trouwens als voordeel dat je altijd zo'n 2 km per uur mee hebt.

groet uit Zweden
Alex
www.klaralvenkanot.com
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan