Keuze GPS toestel

Hoi,

Toch maar eens de stap zetten naar een GPS-toestel. Maar er is ongetwijfeld een hoop keus. Kunnen jullie helpen om de eerste schifting te maken?

Eisen
- Lange batterijduur (ook in kou)
- Batterijen onderweg kunnen vervangen (evt. opladen)
- Bediening met handschoenen
- Gebruik voor moeilijke omstandigheden (whiteout e.d.)
- Gebruik om positie op kaart te checken (dezelfde coordinaten?)
- Hoogtelijnen in beeld

Wensen
- Liefst goedkoop omdat het apparaat weinig gebruikt gaat worden (tweedehands is zeker een optie)
- Topografische kaart in beeld
- Licht gewicht
- Bijhouden gelopen route
- In combinatie met noodbaken
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Etrex 30 of 20 is een logische budget keuze. Anders kom je bij de knoppen bediende 60-map range

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Zeer tevreden met onze, reeds een 6-tal jaren oude, garmin etrex20. De huidige versie is een etrex20x, beetje performanter, maar in de basis hetzelfde. Er is ook de etrex 30x, die heeft een barometrische hoogtemeter en een kompas, kan handig zijn in een whiteout. Omdat wij altijd kaart en kompas bij hebben (blijft meestal in de rugzak), vonden we dit niet nodig. Nadeel van de etrex 20 is dat hij de kaart op het scherm niet weet te oriënteren als je niet in beweging bent, de 30 kan dat, door het kompas, wel. Ons stoort het niet. Paar meter lopen in richting zus of zo en je weet het ook (in een whiteout op een berg niet zo handig).

-Lange batterijduur: check, meer dan 20h in frisse omstandigheden (5 à 10°C), zal uiteraard korter zijn als het nog kouder wordt. Achtergrondverlichting volledig uit, scheelt een hoop!
-Batterijen vervangen: al deze garmin outdoormodellen gebruiken twee AA-batterijen, wij hebben er oplaadbare eneloops of de versie van aldi, topcraft, inzitten en da's perfect. Zijn ze onverhoopt leeg en ben je door je reserve, vind je in de meeste winkeltjes wel nieuwe, kan je weer 20+h verder.
-De etrexen zijn met een joystickje en een paar knoppen, moet je even aan wennen, met dikke handschoenen aan geen ervaring mee. De 64-serie zou hierin beter kunnen zijn (enkel knoppen), maar is duurder.
-Moeilijke omstandigheden: uiteraard heb je nog een kaart als back up bij, want technologie kan falen. Weer heeft doorgaans geen invloed op de werking van een gps, zolang het signaal met de satellieten maar doorkomt, nog niet weten falen, maar het kan.
-Positie op kaart checken: da's met elk model mogelijk, coördinaten kunnen getoond worden.
-Hoogtelijnen: da's afhankelijk van welke kaart je er op zet.

-Budget: etrex20x nieuw: +/-€ 160.
-Topokaart in beeld: die download je gratis op http://www.openfietsmap.nl/ . Ook goed voor wandelen en hoogtelijnen zijn mogelijk. Getest op het Franse platteland, steden als Londen, Brugge en Parijs, Schotland, Engeland, grensstreek NL-BE, Duitse eifel, hier rond de kerktoren...
Overzicht op zulke kleinere schermen is een beetje moeilijker, en door de eerder beperkte processor zijn het ook geen snelheidsmonsters wat in- en uitzoomen betreft, maar het is mogelijk.
-Weegt zoveel als een stevige gsm.
-Gelopen route's kunnen opgeslagen worden (kan je allemaal instellen).
-Geen ervaring met noodbakens.
 
Smartphone met de OSMAND app en één of twee accu packs is een goedkoop alternatief als je de telefoon al hebt. Kaarten zijn gratis. Het zal niet aan al je wensen en eisen voldoen maar misschien toch voldoende.
Ik gebruik hiervoor zelf een waterdichte smartphone.
 
Een smartfoon voldoet absoluut niet. Accuduur is zelfs met extra accu's of powerpack nooit voldoende voor langere vakanties. En niet met handschoenen te bedienen. Het zijn niet voor niets eisen, ipv wensen. Ik kom onderweg niet in de beschaving, dus even batterijen bijladen of kopen is geen optie.

Ik loop altijd op kaart en kompas. De GPS is alleen voor de momenten waarop de kaart niet meer werkt (zoals bij slecht zicht).

Bedankt voor de suggesties tot nu toe, ik ga deze apparaten eens bekijken.
 
Garmin eTrex 30X (of 2e hands een 30 (zonderX)
Verschil 20 en 30 is met name het digitale Kompas, waardoor hij ook richting kan wijzen uit stilstand. De 20 pas bij of na beweging.

Hoogtelijnen zitten op een kaart is dus niet een GPS eigenschap. Op de 20x en 30x zit de TopoActive kaart voorgeinstalleerd. Deze bevat geen hoogtelijnen. Maar met de TopoActive uitbreidingskaart (€15,-) heb je die wel (inclusief adresgegevens en fietsknooppunten routes)

In de categorie kaarten: De Open Source kaarten zijn gratis en in veel gebieden goed genoeg. De www.freizeitkarte-osm.de geeft de mooiste wandelkaarten met de meeste details. Op La Gomera stond op de freizeitkarte meer details dan op de officiële Topokaart van Garmin. Voor de Hoga Kustenleden was deze kaart ook goed bruikbaar, maar miste een paar kleine paadjes. Voor de voorbereidingen was de Garmin Topo kaart van Zweden fijner.

In combinatie is er maar 1 mogelijkheid betaalbaar en da is de inReach Explorer. Zie ook de materiaal bespreking van Raymond hierover.

Bij verschillende winkels kun je de toestellen ook echt uitproberen, op alle knoppen drukken, verschillende kaarten zien. in mijn ervaring niet bij het knaagdier of de dwalende steen.
 
Henk,
Ik heb twee Etrex 30, de laatste de 30x uit 2016, maar functioneel niet heel anders. Je mag er best een een tijdje uitproberen.

Marla
 
  • Leuk
Waarderingen: hyz
Ha Henk, voor je doel voor navigatie bij slecht weer is de Etrex 30 wellicht de beste optie. Ik weet nu helaas niet wat het verschil is met de 30X maar ik vermoed alleen maar extra onzinnige functies die jij niet nodig hebt bij wat je zoekt. De 30 is even zuinig als de 20. Beide zijn de zuinigste modellen van Garmin. Je kan ze voeden met AA lithium batterijen zodat de energieopslag geen last heeft van koude. Verder heeft de 30 dus een goede kompas en hoogtemeters (op basis van GPS en een op luchtdruk). Ik vind de 30 een prima GPS.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Het verschil van de 20/30 ten opzichte van de 20x/30x is volgens mij dat de X versies een groter intern geheugen hebben, en tevens een scherm met een hogere resolutie. Ik heb nog nooit het scherm van een X direct vergeleken met een niet-X, dus of dat veel zichtbaar verschil oplevert zou ik niet weten. Meer geheugen kan een voordeel zijn, maar aangezien er ook gewoon een sd-kaart in kan maakt dat volgens mij ook weinig uit.
 
Hi, gebruik hier zelf een maps62. Daarnaast heb ik nog zo een oude gele extrex en een vista hcx met osm kaartjes. Voor op de fiets een routerende Cyclo 305 (Magelan/Mio).

Als ik je verhaal zo lees zou het idd een etrex 30 of eem maps 64 st kunnen worden. Voordeel van de huidige 64st is dat deze naast de Amerikaanse satalieten ook de Glonass satalieten pakt.

Persoonlijk vindt ik de hanteerdbaarheid van een Maps wel veel beter dan de Etrexxen. De Magelans hadden vroegah ook niet voor niets een vergelijkbare knoppen layout.

Ohja, de huidge Garmins met bluetooth kunnen ook je binnenkomende whattsappjes etc op de kaart plotten.... als je dekking zou hebben en je telefoon aan....

Succes.

Bas
 
Ik krijg misschien nog een etrex, die mag je voor klein prijsje hebben.
Op een sjinees web heb ik ook een leuke horloge gezien, zal nog eens zoeken, was voor niet veel geld.
 
Hier ook een Maps 62. Met de knoppen wellicht niet geheel meer van deze tijd waarin touch screen de norm is. Maar watervast, goede batterijduur (wel goede accu's plaatsen) en makkelijk te plaatsen op de draagriem van de rugzak.
Bovenal, gemakkelijk free maps te installeren.
 
Heb nu al een tijdje een paar stuks 25 touch liggen voor activiteiten en verhuur. Lekker compact en gebruiksvriendelijk en daarom wat vaker meegenomen in plaats van mijn gebruikelijke 64s. Laatst juist de 64s weer eens meegehad, en voel meteen hoeveel fijner ik die knopbediening eigenlijk vind.

Bediening van de eTrexen mét knoppen is ook erg prettig. Hier in huis liggen veel etrex 10-ontvangers (zonder kaart dus), daarmee kunnen klanten zonder ervaring met een minimale instructie makkelijk mee aan de slag. Als het gaat om de 20 of 30 zal dat niet veel anders zijn, x of niet. De voorgeïnstalleerde Garmin Active kaart maakt de x lekker instapklaar, maar zonder kan ook (zelf OSM opzetten). Extra geheugen doet niet zoveel, een kaartje insteken kan sowieso. Ik zou in ieder geval gaan voor eentje met elektronische kompassensor. Die wijst ook de goede kant op als je stilstaat. Volgens mij heeft de 20 die niet, de 30 wel.
 
Als ik je verhaal zo lees zou het idd een etrex 30 of eem maps 64 st kunnen worden. Voordeel van de huidige 64st is dat deze naast de Amerikaanse satalieten ook de Glonass satalieten pakt.

Dat doet de Etrex ook, de 20X die ik heb in ieder geval wel.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan