Kevlar prusik


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
A

Arne

Guest
Hallo

Weet er iemand hoe je aan kevlar (5mm) prusik kunt komen. Volgens mij niet verkrijg baar bij de meest gangbare buitensportzaken.

Arne
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

5 mm weet ik zo niet, maar het dichtst in de buurt komend is Beal 5,5 mm aramide = kevlar
als je het niet direct in de winkel vindt, kan je het altijd proberen bestellen.
Probeer het anders ook eens via online winkels.
 
Bij polyservice in Nieuwerkerk aan de Ijssel verkopen ze Kevlar, maar in wat voor een vorm wil je het hebben? En wat is Prusik?

Aramide is trouwens een verzamelnaam, Kevlar is een merk (van DuPont) :)

grtz
henk
 
Henk, een prusik komt uit de klimwereld en is een simpel stukje touw, met een speciale dubbele knop in een lus gelegd.
De funktie van een prusik is een soort noodrem, je legt hem op een bepaalde manier om je klimtouw heen, verbindt het met je klimgordel en werkt dan als een soort extra zekering als de basiszekering het om de een of andere reden niet doet.
Allemaal een beetje omslachtig, en veel mensen doen het niet, maar er staan bijvoorbeeld in Pitt Schuberts boek een aantal voorbeelden hoe een touwtje van nog geen euro iemands leven heeft gered.
Hier de resultaten van een googletje:

http://images.google.nl/images?q=prusik&ie=UTF-8&hl=nl&btnG=Google+zoeken


hth
RobYr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
In aanvulling op wat Rob zegt: prusik slaat eigenlijk op de knoop die gebruikt wordt om een dun touwtje rond een klimtouw te knopen. Het bijzondere aan deze knoop is dat deze zich sterker vastklemt rond het klimtouw naarmate je het dun touwtje meer belast. De prusik wordt bv. gebruikt als backup tijdens een abseil of om langs een klimtouw omhoog te gaan (bv. na een val in een gletsjerspleet). Dat laatste noemt men daarom ook wel prusiken.
Omdat een prusiktouwtje steevast wordt gebruikt met dun touw, spreekt men vaak ook van prusiktouw of prusik (hoewel dat touwtje natuurlijk voor tal van andere zaken kan worden gebruikt).
 
In aanvulling op wat Rob zegt: prusik slaat eigenlijk op de knoop die gebruikt wordt om een dun touwtje rond een klimtouw te knopen. Het bijzondere aan deze knoop is dat deze zich sterker vastklemt rond het klimtouw naarmate je het dun touwtje meer belast. De prusik wordt bv. gebruikt als backup tijdens een abseil of om langs een klimtouw omhoog te gaan (bv. na een val in een gletsjerspleet). Dat laatste noemt men daarom ook wel prusiken.
Omdat een prusiktouwtje steevast wordt gebruikt met dun touw, spreekt men vaak ook van prusiktouw of prusik (hoewel dat touwtje natuurlijk voor tal van andere zaken kan worden gebruikt).
 
Hey Arne,

Hou je er rekening mee dat Kevlar niet rekt! Dit betekent dat als jij een Kevlar prusuk gebruikt, en je lazert een keer naar beneden, de knoop wel eens heel erg vast kan komen zitten....

Daarbij komt ook nog dat gewoon Kevlar sterk UV gevoelig is als het niet de goede avivage (coating) heeft en zonder die coating kan de vezel ook makkelijk beschadigen.... Dus, waarvoor je wil hem precies gaan gebruiken?

Gr,
Maarten
- Weet inmiddels toch best wel het nodige van Aramide garens....
 
Huh?

Vallen in een Prusik???
Dat kan geen enkel reepsnoertje hebben, maar afgezien daarvan.. Wat doe jij met je prusiks dat je erin kan vallen??

btw.. Reepschnur is de verzamelnaam voor de dunne touwtjes waar o.a. prusiks van gemaakt worden.

:7
 
Sorry, verkeerd onder woorden gebracht (eeuwig haastig typwerk hier...), met dat vallen bedoel ik dus al zoiets als je zelf-zekering bij het abseilen. Als die ineens onder spanning komt te staan en het is Kevlar, moet je niet verbaast zijn als je hem niet meer los krijgt.

Komt nog eens bij dat als je eenmaal een knoop in Kevlar legt, het de sterkte van het materiaal behoorlijk onderuit haalt...

M

- If it's stupid and it works, then it ain't stupid...
 
Ik heb ineens een visioen van een pianosnaar om een keel die niet meer loskomt, maar dat kan doemdenken zijn. x( Een Prusik die in je 8 komt is al vervelend genoeg, dus pruts er maar niet teveel mee. Overigens, normaal nylon prusiktouw rekt ook niet zo best... Ik kijk net even op de site van Beal, ze beweren dat het 5,5 aramide koord ideaal is voor het zelf knopen van nuts en hexcentrics (die je los koopt en zelf aan een touwtje bindt. Over prusikken zeggen ze niks. Blijft de opmerking van Maarten dat aramide door knopen ter plaatse zwakker wordt. Hoeveel procent zwakker Maarten, en maakt het uit welke knoop je gebruikt? (Haha, huiswerk!! }( ) Ik zou het persoonlijk heel jammer vinden als ik een zwieper maak, en ik zie nog net hoe de hex bomvast blijft zitten, maar ik met het op de knoop gebroken kevlartouwtje en het setje nog aan m'n hoofdtouw de diepte in ga. :( Nou word ik eigenlijk ineens heel benieuwd of het hele touw nou van aramide is gemaakt, of dat het alleen de kern is, of de mantel, of wat dan ook. Daarover geeft beal op de site geen uitleg. http://www.bealplanet.com/produits/francais/produit6.html
Je kunt wel goed zien dat de breeksterkte van een aramidereepsnoertjes 2 tot 3 keer zo hoog is als van gewoon nylon reepschnur. Dat, gecombineerd met een laag gewicht, is natuurlijk wel mooi.
Nou ja, nogmaals, blijf oppassen: alle mislukte experimenten staan al beschreven in de boeken van Pit Schubert ;)

Prusik ze!
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
In klimtouw wordt over het algemeen Nylon gebruikt, dit heeft wel rek (Aramide garen helemaal niet!!!) Die prusik is misschien een andere verhaal. Een kern van aramide garen is perfect, maar ze zullen de mantel van nylon-achtig materiaal maken. Voordeel daarvan is dat de dikte van de mantel kan voorkomen dat je in een knoop afschuiving krijgt waardoor het garen kan breken.

Die nuts en friends: gebruik aramide prusik! maar let dus op de knoop, kijk of ze die adviseren. Wat ik weet van van standaard aramide garen (in mijn geval Twaron) is dat een halve knoop al voldoende is voor lekker veel afschuiving.

Huiswerk: ehh, 2 x geen idee! maakt ook niet uit, ik ben toch klaar bij dat bedrijf... ;)


- If it's stupid and it works, then it ain't stupid...
 
>Die nuts en friends: gebruik aramide prusik<

je bedoelt koord, of reepsnoer... Een prusik is een toepassing die je met dat touwtje kunt uitvoeren. Even voor de duidelijkheid :)


groet,
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
>Huiswerk: ehh, 2 x geen idee!

Ter misverstanding ende taalpurisme: de grootheid is "sterkte" en niet "zwakte" en dus kan iets niet 2x zwakker worden, maar wel half zo sterk. Ik neem aan dat je dat bedoelt?
De reden dat ik dit zeg is dat er wat misleidende termen in omloop zijn; als iets maar ongeveer 1/3 zo sterk is, dus de sterkte is zeg maar 35% dan wordt dat soms aangeduid met "65% zwakker" en soms met "3x zo zwak". Dat eerste klinkt minder dramatisch dan het tweede, maar in beide geval is het dezelfde stevige reductie van de sterkte!

Maar nou even serieus, heb geen verstand van prusiks e.d. maar wel een beetje van touw als halve offshore-boer. Hoewel dat om touwen gaat met een diameter die een tikkie groter is dan bij klimmen wil ik toch effe opmerken dat men er daar bij juiste gelegde knopen van uit gaat dat de sterkte de helft is van ongeknoopt touw, en bij onjuist gelegde knopen de sterkte slechts 1/3 is van ongeknoopt touw. Dit komt het touw ter plaatse van de knoop niet netjes in de lengte richting van de vezels wordt belast, maar scheef door de draaiing van het touw in de knoop.
O ja, deze factoren gelden (in de offshore) voor ALLE soorten touw, niet alleen voor aramide touw. Wel is het zo dat aramide-kern touw sterk de voorkeur geniet omdat het veel minder rekt dan bv. PVC-touw.

D'r is vast op deze site nog wel iemand (Martin?) die weet dit allemaal ook voor klimtouwen geldt.

Groetz,
Dennis

- Touwen met een diameter van 30cm. Yummie -
 
Heij Dennis..

Klopt inderdaad. Afhankelijk van de knoop en de manier hoe het touw loopt kan de sterkte met 50% afnemen.
Vaak is dat geen probleem omdat er nog genoeg reserve is maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Bijvoorbeeld het aramide touwtje om je nut.
Een nut met een staalkabel kan meestal een ton (10KN) hebben. (Of de rots dat ook kan hebben is nu ff niet relevant)
Stel je pakt een aramide-touwtje van 5.5 mm. Ik gok de breeksterkte van dat touwtje (3x zo sterk als normaal reepsnoer)op zo'n 1800kg. Leg je daarin een knoop (onvermijdelijk) waardoor de sterkte met 50% zal afnemen heb je nog steeds een kleine ton over. Zo moet je een beetje denken..

Veel klimmers zijn hier onvoldoende van op de hoogte. Mijn zelfzekeringslinge (chickensling) bijvoorbeeld heb ik zelf geknoopt. Normaal 20KN kan hij nu nog 10 KN hebben (Da's net zoveel als de gemiddelde boorhaak!).. Ik krijg daar regelmatig opmerkingen over van met name sportklimmers die vinden dat ik onveilig bezig ben. Je kan ook voor 2x zoveel geld een gestikte zelfzekeringsslinge kopen. Maar wat heb je aan een slinge van 2 ton die vastzit aan een haak die in principe maar 1 ton kan hebben ?
Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Vooral bij spletenredding via een dode man (die met een reepsnoer met prusik aan het hoofdtouw vastzit) dien je hier rekening mee te houden. Een verouderd prusikje van 5 mm krijgt behoorlijk op z'n donder dan. Robert Steenmeijer geeft diverse voorbeelden in z'n eerste boek.

Grüssi
:7

ps.. Qua taalpurisme.. In de volksmond wordt het reepsnoertje ook vaak prusik genoemd. Iedereen weet wel wat je bedoelt dan..
Hé GJ: Prusiks bij je??
Net als topropen.. Iedereen noemt bottomropen topropen en iedereen weet precies wat je bedoelt..
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan