kind en pyreneeen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Deze zomer willen we gaan trekken in de pyreneeen, waarvan 1 week samen met een jongetje van bijna 4. Het is de bedoeling dat hij zelf zoveel mogelijk gaat lopen (uitgezonderd lastige passages). We zijn nu op zoek naar een gebied in de pyreneeen waar we wel op redelijke hoogte kunnen lopen, waar we bovendien ook op redelijke hoogte al kunnen beginnen, en waar veel bergmeren of andere leuke verblijf / overnachtingsplekken zijn op korte afstand van elkaar. Een andere voorwaarde is dat het mogelijk moet zijn om de route op verschillende manieren te verkorten (of verlengen), aangezien we absoluut nog niet in kunnen schatten wat hij aankan / leuk vindt.

Margriet
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Margriet,

Ik ben vooral bekend met de Catalaanse Pyreneeën, dus ik kan je alleen daar over advies geven.

Een geschikt gebied is naar mijn idee La Cerdanya (ten oosten van Andorra). Daar heb je diverse mogelijkheden om te overnachten in hutten of kleine bergdorpjes, maar nagenoeg altijd kun je binnen een uurtje alweer in het dal zijn om iets anders op te zoeken. Met de auto kun je hier vaak al vrij ver omhoog komen en vervolgens parkeren in een dorpje.

La Cerdanya is eigenlijk een lang gerekt dal, met aan het noorden de hoge Pyreneese bergen en in het zuiden de Serra de Cadí (zie andere postings over Moixero-Cadí).

Ga je verder naar het oosten, dan kom je onder andere terecht bij Vall de Nuria. Dit is een vallei die bereikbaar is middels een soort tandradtreintje. Erg spectaculair voor kids (en voor de ouders niet minder) en met goed begaanbare paden. In de Vall de Nuria is veel te doen voor de kinderen en er om heen kun je op vrij goed begaanbare paden makkelijk enkele dagen vullen.

Ga je juist verder naar het westen, dan kom je bijvoorbeeld in Vall d'Aran, met het schitterende (maar drukke) Aigues Tortes. Hier heb je een overvloed aan meertjes en paden, maar de drukte kan soms wat irritant zijn. In andere gevallen zou ik zeggen dat dat geen probleem is, omdat je je gemakkelijk aan de drukte kunt onttrekken door de minder bekende paden op te gaan, maar met een kleine van 4 kan dat wat lastiger zijn. Het gebied is echter schitterend en zeker een dagtocht waard!

Nog verder naar het oosten/noordoosten ga je Catalonië uit en kom je in de Vall de Benasque. Onder bezoekers van deze site is dat al een bekende vallei, voornamelijk ook omdat daar de hoogste top van de Pyreneeën (Aneto) is te vinden. Hier heb je ook wel enkele bergmeertjes (en één van de grootste meren ook overigens), maar die zijn niet altijd even gemakkelijk bereikbaar.

Hoop dat je met deze info wat verder kunt!

Raymond
- heeft hier een boek liggen met de 100 mooiste Pyreneeën-tochten om te doen met kinderen. Helaas in het Spaans, maar vol met goede info (voor het geval je nog specifieke vragen hebt over een bepaald gebied)
 
Ook iets waar je eventueel heel veel aan kunt hebben: uit de Lonely Planet series: Traveling with Kids..
Met vlag en wimpel het beste op dat gebied wat ik gelezen heb, en we hebben er veel baat aan gehad, zowel in Europa als Azie
RobDeze verrekijker vergroot 8 x vertelde de verkoper.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Hoi Margriet,

Ten zuiden van Cauterets vind je drie prachtige valleien, Marcadau, Gaube en Estom, die goed met jonge kinderen te lopen zijn. Bergbeken, meertjes, marmotten en vee zorgen hier voor de nodige leuke afleiding. In alle drie de valleien vind je op zo'n twee/drie uur lopen van de auto een berghut. Houd er wel rekening mee dat dit gebied uitermate populair is bij dagjesmensen die heen en terug naar de hut lopen. Vroeg op pad dus om de drukte voor te zijn. Verder liggen de hutten op doorgaande wandelroutes als HRP/GR10 en zijn derhalve vooral in juli en augustus extreem druk. Als je wilt overnachten absoluut van tevoren reserveren!
De valleien Marcadau en Gaube zijn beide te bewandelen vanaf Pont d'Espagne (met een mooie waterval). Marcadau, met refuge Wallon, is de mooiste en rustigste van de twee. Van de Vallee de Gaube is het eerste stuk tot aan het lac de Gaube eventueel ook per stoeltjeslift mogelijk. De vallei eindigt aan de voet van de imposante noordwand van de Vignemale waar ook refuge Oulettes de Gaube ligt. Je kunt hier eventueel de GR10 verder volgen; nog hoger naar refuge Baysellance en vervolgens naar Gavarnie.
Voor het valle d'Estom parkeer je de auto bij de herberg la Fruitiere. Het is dan een wandeling van zo'n twee uur naar lac en refuge d'Estom. Een andere optie in deze vallei is om ongeveer halverwege linksaf het pad omhoog naar refuge Russell te nemen. Lijkt mij voor een kind van vier een geweldig avontuur om te overnachten in dit leuke onbemande hutje. Dekens en kookgerei aanwezig. Koken op houtvuurtje of zelf een brander meenemen.

De drie valleien en de hutten zijn ook door hooggelegen cols met elkaar te verbinden. Prachtige wandelingen met een goede kans om isards (gemzen) te zien. Van Estom naar refuge de Gaube is de eenvoudigste overgang. Normaalgesproken zo'n vier uur lopen, maar aan beide kanten van de col is het redelijk ruig terrein waar je de kleine geruime tijd zult moeten dragen. Moeilijker (nl een etappe van de Haute Route), maar wel errug mooi, is de overgang van Wallon naar Gaube. Hier passeer je twee cols van meer dan 2500 meter en mijn inschatting is dat de rugdrager hier veel gebruikt gaat worden. Alternatief is de route onderlangs via Pont d'Espagne.

Vanuit Cauterets is het mogelijk om de stoeltjeslift te nemen en daarna in een uurtje naar lac en refuge d'Ilheou te lopen. De volgende dag loop je dan langs een aantal bergmeertjes naar refuge Wallon of naar Pont d'Espagne.

Fred
 
Hoi Margriet,

Ik probeer nog een paar kleine tips toe te voegen aan Fred's uitgebreide antwoord.

Vorig jaar zijn wij met onze dochter van vier in de Pyreneeen geweest. Het is moeilijk om aaneengesloten tochten te maken. Althans: wij hebben het puur op dag-ettapes gehouden.
Het beste is altijd extra goed de kaart te bestuderen en je plannen te trekken.

Mocht je aan de Spaanse kant willen vertoeven denk ik dat je in ieder geval in Benasque het beste uit bent; daar zijn de meeste wandelmogelijkheden en je kunt nog een terugvallen op het stads en campingsleven..
Ordesa is mijns inziens wat te onherbergzaam (en droog) en het Aigues Tortes (wel erg mooi) ligt wat afgelegen.

Aan de Franse kant, zie Fred: Cauterets.
Kan ik nog aan toevoegen: B. de Luchon. Ook daar is het een en ander te doen en er liggen aardig wat boekjes (voo de gehele franse kant)in de winkels met tochten voor/met jonge kinderen.

Eéntje die niet die boekjes staat is de wandeling naar het Lac d'OO.
Daar lopen aardig wat kinderen omhoog. In anderhalf uur ben je bij de berghut aan het meer. Dit is een hut in privé-beheer. het telefoonnummer staat langs de belangrijkste wegen rondom OO aangegeven. Mooie plek om te ovenachten.

Misschien dat het allemaal erg voortvarend loopt met je zoon dan kun je misschien eentje doen die in alle grote mensen-boekjes staat: vanaf de de Port de Boucharo naar de refuge de Sarradets (bij de Breche de Roland) en de volgende dag weer terug. Hou er wel rekening mee dat deze berghut altijd en altijd vreselijk druk is.......

Ruud
 
Ik sluit me toch meer aan bij de mening van Ruud.
Het lijkt mij niet gemakkelijk, bijna onmogelijk om een aangesloten tocht van een week te realiseren.
Een ‘basiskamp’ in het dal (waar je zeker bent van een bed) en dan eens een keertje naar een hut lopen om te overnachten.
Eens een bergtreintje nemen of een stoeltjeslift, een grot bezoeken. Het aaien van een koe/paard/schaap zal meer indruk maken dan een marmot of gems (daar zal onze peuter waarschijnlijk ‘overheen’ kijken)
Sommige suggesties van fred kan ik onderschrijven doch om van Cauteret naar refuge russell te lopen zou betekenen dat je een klim van 1000 m voor de kiezen krijgt (met de auto aan la fruitière maakt het misschien wel haalbaar-idem voor refuge d’estom).
Met een zo jong kind lijkt me dat je de looptijd wel mag verdubbelen. Er zijn onbemande hutten die eerder binnen handbereik liggen (bv cabane d’estaube met de auto bij barrage des Gloriettes).
De mooie bemande hut refuge d’ayous bij lac Gentau(zwemmen!) is te bereiken na 500 m klimmen.
In het carlit-gebied liggen ook heel wat meren kort bij elkaar doch ook daar is het onmogelijk om een week rond te trekken van hut naar hut.
Van oulettes de gaube naar Bayssellance lijkt me bv ook waanzinnig. Al die cols daar zijn beter te vermijden. Veel te veel puin. Zoek eens op wat er zoal aangeboden wordt als gezinsvakantie.
Waarom bv eens niet met een ezel van gite tot gite
http://www.tweevoeter.nl/kinderen/ is een link om eens in te snuffelen.

Ivo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan