Kisten

  • Onderwerp starter Onderwerp starter moniqueLS
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

moniqueLS

Guest
Hallo,

Ik loop al geruime tijd op Lowa wandelschoenen, die me goed bevallen, maar nu aan vervanging toe zijn.
Nu denk ik erover om legerkistjes te kopen. Heeft iemand hier (positieve of negatieve) ervaring mee? Kan ik ze het beste nieuw kopen, of zijn tweedehands ook nog van goede kwaliteit?
Is het erg wennen om op kisten te lopen? Waar moet ik op letten als ik ze koop?

M.vr.gr.
Monique
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Monique,

Legerkisten zijn prima en voeldoen in de meeste situaties goed.
Echter ken ik niemand die niet is overgestapt na jaren intensief kisten-gebruik op bergschoenen. (mijzelf incluis)
Deze zijn in mijn perceptie toch comfortabeler en beter toegesneden op hiken. Maar bergschoen zijn in het algemeen wel duurder.
Als je voor kisten kiest kun je het beste nieuwe kopen.

Cheers
Frank.
 
Monique,

Zelf loop ik al jaren op kistjes, maar dat komt puur omdat ze speciaal voor mijn (vreemd uitgevallen) voeten zijn geprepareerd. Hoewel ze makkelijk zijn (hoog, sterk, dikke zool), hebben ze ook nadelen. Zo zijn ze loeizwaar uiteraard en moeten ze zeer goed worden ingelopen. In dienst doen ze daar weken over, volgens een zeer strikt loop-programma.

Kortom: ze zijn best aan te raden als je de nadelen voor lief neemt :)

Raymond
 
hoi Monique,

Als bergschoenen heb ik kistjes nooit gebruikt, maar ik heb er erg veel op gelopen en gewerkt. Wat het grootste nadeel voor mij is, is dat de zool zeer slecht schokken opvangt. In de bergen (waar je vooral bij dalen flinke stappen zet) lijkt mij dat slecht voor de knieen. Als je dan ook nog eens een rugzak van bijv. 16 kilo omhangt, wordt het nog vervelender. En denk erom; problemen aan knieen loop je makkelijk op en je komt er moeilijk vanaf.
Ze hebben natuurlijk ook voordelen, maar voor de prijs zou ik het niet doen. Kistjes kosten zo'n 200 gulden?? Leg er 100 gulden bij en je hebt aardige bergschoenen.
succes,
Joeri
 
Hoi Monique,

Eigenlijk is er in de voorgaande reacties al heel veel nuttigs gezegd. Maar eerst een vraag, Je geeft aan dat je al een tijd op Lowa's loopt.
Wat is er niet goed aan je Lowa's? Zulke schoenen zijn een stuk comfortabeler dan kisten, en bovendien zachter aan je voeten. Kisten zijn erg stug, en helemaal omdat jouw voeten door die Lowa's een beetje "verwend" zijn, zullen kisten de eerste tijd dat je ze draagt stug en oncomfortabel aanvoelen. Het voordeel van kisten is inderdaad, de lagere prijs, stevigheid, waterdichtheid (in de zomer dus zweetvoeten)

Nadeel is dat ze stug zijn, zwaar en weining (zeg maar gerust:geen) schokdemping hebben. Dit is op te lossen door een verend zooltje, met een gelkussentje of zoiets, maar je zult nooit het comfort van een Meindl Vibram zool hebben.

Je moet je hierbij afvragen waar je loopt (op bospaadjes heb je minder schokken te verduren dan op asfalt) Hoe lang je loopt, of je met (zware) bepakking loopt, en of je ze ook in het dagelijks leven wil gebruiken.

Er is al iets gezegd over het inlopen van die dingen, er zouden allerlei paardenmiddeltjes voor bestaan, zoals volgieten met slootwater, of, minder fris; erin plassen en ze dan aantrekken. x( De beste manier is volgens mij nog steeds om ze in het begin kort aan te doen, en ermee te lopen, en langzaam aan langere dagen gaan maken, totdat je ze op het laatst de hele dag aanhebt. trek hier gerust 3 a 4 weken voor uit. Zo kunnen je voeten een eeltlaag ontwikkelen. Eventueel zou je hierbij Kamferspiritus kunnen gebruiken om je voeten te verharden. Om zweetvoeten te voorkomen moet je goede wandelsokken gebruiken, nadeel is alleen dat door de harde binnenkant van kisten elke normale sok kapot gaat. Alleen dikke Wandelsokken, en de bruine wollen legersokken maken hier een kans.

2e hands kisten zou ik nooit nooit nooit kopen, die hebben zich al gevormd naar de voeten van hun eerste eigenaar, en kunnen bovendien niet zo hygienisch meer zijn. Kijk daar dus naar, als je ze gaat kopen. Voel eventueel even of de naden goed vast zitten
(Ik ben nog nooit kisten tegengekomen waar ze wel loszaten)

Let er ook op dat het originele groene zooltje er nog inzit, dat wil wel eens "kwijtraken". Een richtprijs (Ze zijn bijna overal even duur) is tussen de 90 en 100 euro. Vraag er een blikje vet bij, en wen jezelf aan om ze elke week een keer lekker dik in te smeren (vooral op de naden, en tussen de tong) en het een paar uur later uit te poetsen met een schoenborstel. Gaan ze nog mooi glimmen ook! :7


Succes ermee!
Groeten, Pieter.

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
Hallo Monique,
In de bergen (met ongeveer 18 kg rugzak), loop ik op kistjes. De reden is dat ik geen goed passende bergschoenen kon vinden (maat 48, van voren breed, achter smal, ..).
Ze bevallen redelijk goed. Positief is dat de zolen veel grip hebben, maar wel snel slijten op asfalt. Nadeel is dat ze voor knikkende enkels weinig steun bieden, veel minder dan bergschoenen.
Naast dat ik ze vrij lang moest inlopen, is de pasvorm niet echt goed. Vooral bij afdalen krijg ik vrij veel schuurplekken. Als ik die op tijd afplak was dat geen echt probleem.
De harde zool geven een belasting aan knieen, op asfalt krijg ik vrij snel last van mijn voetzolen.
Omdat de schoenen lang ingelopen moeten worden, moeten ze naar je voeten gaan staan. Ik zou dan ook kiezen voor nieuwe.
Ofwel, ik zou aanraden kijk eerst naar goede bergschoenen, als je daar niets kunt vinden kun je altijd nog overstappen naar kisten.
Succes,
Paul
 
<Een richtprijs (Ze zijn bijna overal even duur) is tussen de 90 en 100 euro. > ---> 7 euro!

En nog iets, ga je de sneeuw in, dan zijn kisten echt een afrader. Ben in januarie in de belgische ardennen geweest, ik stond bijna aan de grond gevroren 's ochtends... KOUD!!! Heeft iemand daar nog een tip voor? (behalve 2 paar sokken, is al geprobeerd...)

En daar komt nog eens bij dat de zolen absoluut geen schokken absorberen. Verder is het wel een All Terrain Shoe, die soldaten moeten er overal op kunnen lopen, vinden ze ;-)
en ik moet zeggen, daar ben ik het wel mee eens!

Er riep iemand iets over met 18 kg. lopen met kisten, soldaten doen het met 35 als het moet en ik heb er ook een aardig eind po gestampt, maar dan met 27 kg. op m'n rug, ging prima, maar kisten zijn schoenen waar je aan moet wennen en die wel goed moeten zitten (ik zie in Oosterbeek bij de Airborne wandeltocht jaarlijks 10-tallen zielige soldaten met de voetjes vol blaren en pleisters na 25 km lopen zonder bepakking, en dat moet ons land verdedigen...)

En gewoon rustig inlopen, zorgen dat alle flappen een beetje recht zitten dan hb je prima schoenen (ik loop er al 8jaar op en heb nog NOOIT een blaar op mijn voeten gehad!!!!!)(nog niet...)

Maarten
 
Tip voor koude voeten (nog uit de dienst-tijd, toen ik de 4daagse van Nijmegen op de kisten liep) zijn speciale inlegzolen. Het waren plastic dingen met kleine harde haartjes. Hielp best goed.
Overigens, heeft iemand ervaring met kisten van andere legers. Ik kan me voorstellen dat het Finse of IJslandse leger wel warme schoenen heeft, betere steun aan de enkels geven.
Paul
 
>Overigens, heeft iemand ervaring met kisten van andere
>legers. Ik kan me voorstellen dat het Finse of IJslandse
>leger wel warme schoenen heeft

Ik heb wel eens in de winkel kisten gezien die dik gevoerd waren.

Henk


The Recumbent Architecture Pivo
 
[laatste wijziging op 19-09-02 om 23:47]Hallo monique & anderen,

Ikzelf heb nog nooit op kisten gelopen, maar weet wel hoe ze in elkaar zitten.

Het leger laat deze "gevechtslaarzen" constant controleren op de productspecificaties. Zo'n laars wordt op het lab helemaal uit elkaar gehaald en echt ieder onderdeeltje wordt getest.

Slijtweerstand van de loopzool, zuurtegraad van het binnenleder, treksterkte van het leer, vochtopname van de binnenzool, weerstand tegen vochtindringing bij herhaaldelijk buigen, sterkte en slijtweerstand van de veters, hechtsterkte van het leder aan de zool en echt nog tal van andere proeven worden er op losgelaten.

Het leger heeft naast de zwarte gevechtslaars ook nog groene. De buitenkant hiervan is meer geruwd, suede. Ik weet niet of die ook te koop zijn.

Of ze goed lopen weet ik dus niet, wel dat er streng gelet wordt op de kwaliteit!

Remco.Kleine aanvulling:
Ik vraag me eigenlijk wel af of de kisten in de dumpzaken enzo wel exct dezelfde zijn als in het leger. Kunnen het afgekeurde of verouderde partijen zijn?
 
Theorie en praktijk

1 vraagje: Heb je in dienst gezeten?

Mijn ervaringen zijn dat het in theorie allemaal perfect zou moeten zijn en dat we fluitend de vijand wel zouden verslaan...
Na 14 maanden ploeteren met lekkend, kapot en gammel materiaal weet ik wel beter...
Waarmee ik niets wil afdoen aan de kisten hoor, mijn oude bevielen perfect en ik heb er honderden probleemloze km,s mee gelopen

Rob

Rob


"Echt lichtgewicht kamperen??
VISA!!"

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Het schijnt dat ik met 'kisten' rondloop van het zwitserse leger (tenminste dat vertelde mij mijn schoenenverkoper)
Blijkbaar lopen ze daar met schoenen van Raichle rond (model Yatna gtx). 't is een luxe aan de voeten. Ik heb er wel enkele mechanische problemen mee gehad (loslatende zolen en rubberrand) x( zodat de twijfel binnensluipt of de vervangers van hetzelfde type zullen zijn.
Ivo
 
RE: Theorie en praktijk

Ik niet, maar wat ik wel wet, is dat ze tegenwoordig wel steeds betere spullen hebben.

Om even te reageren op die vraag of kistjes misschien afgekeurde partijen zijn... ik denk het niet, de legerkistjes van een vriend van mij (een soldaat, jaja) zijn zo te zien dezelfde als de mijne, en ik loop er veel op en heb nog NOOIT problemen gehad met kisten.

Tip: Met goed onderhoud gaan ze echt jaren mee, dus veel poetsen en invetten

Overigens maken ze bij het leger tegenwoordig op verzoek ook andere zolen onder de kisten. Een vriend van mij heeft bij de schoenmaker daar z'n kisten laten verzolen, en die heeft nu een paar hele mooie geveerde dikke (half-rode) zolen onder z'n kisten liggen, blijkt stukken beter te lopen...

"Een held is iemand die harder kan lopen dan de anderen omdat hij niet zo zwaar beladen is met hersenen"
ZTT
 
hallo allemaal,

ik draag de kisten nu zo'n acht jaar elke dag (klopt ik ben militair) en ik heb nog nooit zo'n ellendige schoen meegemaakt. Ze zijn inderdaad wel stevig maar het feit dat je ze zowat elke dag moet insmeren om waterdicht te houden slaat nergens op. Ten eerste worden ze er soepel van, wat dus niet handig is, ten tweede worden ze zo waterdicht dat het vocht van binnen er ook fijn in blijft. Dan de zolen, deze zijn zo hard dat met nat en/of koud weer er absoluut geen grip is te ontdekken, ik ben dus ook regelmatig op mijn bek gegaan. en in de sneeuw zijn ze levensgevaarlijk dus. Demping is bij deze schoen niet geintegreerd doordat er een houten blokje in de hak zit. ik heb in de 8 jaar veel mensen met knieproblemen zien vertrekken, en de fysiotherapeuten van defensie hebben het echt druk geloof me! ik heb er toen wel vibram zolen onder laten zetten, wat aanzienlijk scheelt. tegenwoordig hebben ze de harde zolen niet meer, maar een iets zachtere versie zonder het houten blokje en het scheelt ong. 200 gr per schoen in gewicht. iemand had het ook over de groene kisten: deze zijn inderdaad alleen van suede zijn erg licht en hebben geen steun. het zijn de zomer schoenen die men krijgt als men uitgezonden wordt. deze hebben alleen de vorm van een kist om de militair er toch militair uit te laten zien. als je het mij vraagt zou ik gewoon goede wandel/bergschoenen gaan halen die inderdaad iets duurder zijn. maar ja ze lopen ook veel beter. veel succes met je keuze maken
 
[laatste wijziging op 20-09-02 om 14:51]Maar die van nu zijn van leer. De schoenen die ik kreeg in dienst (1987, het bruine model) waren van een soort geperst karton (of iets wat daar op leek).

Hoe zit het met buitenlandse modellen?
 
RE: Theorie en praktijk

Nope, ik heb niet in dienst gezeten. Was net jong genoeg om niet meer te hoeven enzo.

Maar goed, ik zeg heus niet dat we fluitend de vijand zullen verslaan hoor. Vond het alleen wel aardig om te vertellen dat ik veel van die kisten uit elkaar gehaald heb op mijn werk.

Voor het leger moeten de kisten en ander materiaal aan bepaalde eisen voldoen. En als de eisen zelf niet juist zijn. Nou ja, je snapt me wel :)

Remco.
 
Even over die schokken. Je kunt onder je kisten gewoon nieuwe Vibram zolen laten zetten. Heb ik ook gedaan toen ik de 4-daagse van Nijmegen ging lopen. En dat liep prima...

Duncan.
 
RE: Theorie en praktijk

Robbie,

Dat was 20 jaar geleden. Tegenwoordig hebben we een nieuw, snel en goed uitgerust leger!
Zonder dollen: veel spullen zijn beter dan pak 'm beet, tien jaar terug. Kijk maar naar jouw slaapzak: toen mijn vader met zijn Korp Mariniers voor het eerst naar Noorwegen ging hadden ze de gewone spullen die ze in Nederland ook gebruikten, ik geloof alleen twee jassen, maar nu...poeh...mooi spul hoor.

Het had alleen een andere kleur moeten hebben ;-)

Duncan.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Duncan,

het is vooral de tussenzool die schokken absorbeert. Vibram is de loopzool en is vooral slijtvast en biedt veel grip. De loopzool is maar een dun dingetje.

Verder nog over legerspullen in het algemeen; ik heb vaak het idee dat mensen denken dat legerspullen wel goed zijn 'an sich'. Ik denk dat sommige spullen best redelijk zijn, maar dat het vooral spullen zijn die slijtvast en goedkoop zijn. Sommige spullen vind ik trouwens weer erg duur; neem nou de Berghaus Vulcan. Dat ding kost 600 gulden ofzo. Hij is groot en stevig, maar voor het draagcomfort hoef je het niet te doen. Dan kan je beter een rugzak pakken met een steviger heupband. Dat dingetje van de Vulcan vouw je zo dubbel. Er zijn ook mensen die die kleuren mooi vinden. Smaken verschillen, maar bedenk wel dat als je ergens in het buitenland bent en je komt eens in een dorp om voedsel en brandstof in te slaan, dat sommige mensen een beetje terugdeinzen van camo-printjes. Het kan een tikkeltje agressief overkomen.
Over het dragen van zware lasten(>30kg, afhankelijk van je eigen gewicht) kan ik heel kort zijn. Dat is niet stoer, maar erg dom. Een typische aandoening die het gevolg is van overbelasting is het tractus iliotibialis frictie syndroom. Een onsteking van een peesplaat die lateraal (aan de buitenkant)van je bovenbeen naar je knie loopt. Dat is pijnlijk en moeilijk te genezen (pezen zijn slecht gevasculariseerd). Maar daar zullen ze in het leger niet van wakker liggen. Soldaten genoeg.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan