Kisten


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Zelf loop ik inmiddels al jaren op goede b/c wandelschoene, maar vroeger heb ik nog al eens op kisten gelopen. Aangezien ik daar nog al eens mee te maken krijg vroeg ik mij af hoe het nou eigenlijk met die dingen zit, zijn ze nou wel of niet geschikt?

Ik heb wel eens gehoord dat de kisten die de consument bij de dump koopt andere zijn die die de soldaten in het leger gebruiken, wat mij ook wel enigzins logisch lijkt....

Ik hoop dat iemand mij meer duidelijkheid kan verschaffen en hoe ervaren anderen het lopen op kisten, geen blaren?

M.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Mijn belangrijkste vraag was eigenlijk of die dingen die ze je in de dump store verkopen dezelfde zijn als die in het leger gebruikt worden?

Iemand hier antwoord op?

M.
 
Hoi

De kisten uit de dumpwinkel zijn NIET dezelfde als die door defensie worden verstrekt. Het verschil is gemakkelijk te zien: die van de dumpwinkel hebben midden onder de hak (binnenin) een soort klinknagel waarmee de binnenzool vastzit. Bij het oude model kisten van defensie is die zool vastgenaaid, bij het nieuwe model (volgens mij nog niet bij de dump verkrijgbaar, herkenbaar aan het ontbreken van de stijgijzergroef bij de hak) zit er een kunststofzool in die vastgelijmd is. De dumpkisten zijn berucht vanwege blaarvorming op de plaats van de klinknagel, zelfs bij gebruik van inlegzolen, omdat ter plaatse de nagel een putje veroorzaakt.
Sinds ik trainer ben van een 4daagse detachement is mijn enthousiasme voor (originele) kisten als hikingschoen met 99% gedaald.

Groeten, Jaap
 
Hoi,

waarom, is je enthousiasme voor kisten met 99% gedaald als ik vragen mag?

Ene hoe zit het met de zool van die dingen?? Waarom gebruiken ze in het leger bijv geen vibram (of vergelijkbare) zool, Daar zou je als militair toch beter mee kunnen moeten lopen en dus beter moeten kunnen functioneren, of is dat ook zo bij de orginele kisten?

M.
 
Ik loop het hele jaar door op dump-kistjes, en dat al jaaaaaren.
Maar als ik ga wandelen ruil ik ze voor een paar meindls !

Want de vibramzolen hebben een veel betere grip op de diverse terreinsoorten en de meindls sluiten beter aan op mijn voeten, door de gtx voering vermoed ik, dus loopt het comfortabeler en krijg ik geen blaren bij lange afstanden (15km+) die ik met kisten wel krijg.

Gr,

Jur.
 
Ik ben het helemaal met Jur eens. Ik loop dagelijks op kisten maar als ik wat meer afstand loop gaan de Meindl Army Pro's aan. En het antwoord op de vraag van Marius: blaren. Ze zijn pas ingelopen als ze versleten zijn. Ik heb er zelf nooit zo'n problemen mee gehad maar nu zie ik er veel te veel. Inderdaad zouden militairen beter functioneren als ze beter schoeisel hadden. Maar defensie loopt niet voorop, maar achterop waar het outdoor uitrusting betreft. Katoenen puptentjes bijvoorbeeld. Nog steeds is bi- of trilaminaat regenkleding niet standaard. Van plaatkompassen hebben ze nog nooit gehoord. Loodzware slaapzakken met een pakvolume van 15 liter enz...

Jaap
 
Tja, defensie.....
Daar hebben ze gewoon een aantal zaken die tegen werken:
Het is een groot log orgaan waar vrijwel elke beslissing over veel schijven moet lopen, en waarbij het kostenplaatje zwaar meetelt.
Over de "moderne" pubtent bijvoorbeeld: Zwaar, log, staat zeker solo" niet echt als een huis en is ook niet 100% waterdicht te noemen.
Daarentegen kan het geval zeker een stootje hebben, iets wat in "combat" omstandigheden zeker zwaar meeweegt.
Schoenen idemdito: Vibramzolen zijn inderdaad beter, maar veel duurder, de beslissingen over welke kisten worden aangeschaft is al jaren terug genomen etc etc.
Beslissingen over nieuw in te voeren uitrusting duurt soms letterlijk jaren, met beproevingsrapporten, kosten analyses, hoe houden we onze EG partners happy en vinden de mannen het wel "stoer" genoeg. (In plaats van het huidige woodland camoschema dat gebruikt wordt was er eerst sprake van een veel beter schema met stippen en bolletjes, maar dat was volgens de testpersonen net een bloemetjes gordijn, het op het britse schema gebaseerde huidige patroon verdiende de voorkeur, omdat dat beter oogde! Wat wil je dan ook, in een leger waar de uniformen ontworpen worden door de couturier Frans Molenaar....)
Bekend is natuurlijk ook dat vrijwel elk item in het leger vergezeld gaat van een stukje opleiding over hoe het nu in de praktijk te gebruiken, en dat zit m vaak in heel kleine dingen.
Los daarvan hebben we in Nederland een groot gebrek aan praktijkervaring (gelukkig maar) maar dat betekent wel dat veel beslissingen genomen worden door politici die in hun achterhoofd hebben: laat t maar niet te veel kosten, want we hebben het toch niet nodig.......
Hier hou ik op, want anders wordt dit erg politiek, en dat is niet de plek om dat te doen.
Rob
Deze verrekijker vergroot 8 x.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
kisten...en geen blaren

Ik heb pas nog desert kisten gekocht (hetzelfde model als normaal alleen dan met zandkleurig nubbuck en ademend canvas aan de bovenkant) en ik ben 4 dagen nadat ik ze had gekocht er mee gaan werken (6 uur achter elkaar staan en heen en weer rennen bij een converteermachine) en ik heb totaal geen last van blaren.
Het is voor mij een raadsel waarom iedereen er wel last van heeft want ik heb normaal altijd "probleemvoeten" en met die kisten ben ik daar eindelijk vanaf. De binnekant is overigens ook van leer...

Als ik wel last had van blaren plakte ik mijn voeten altijd in met tape (ik kom uit de atletiekwereld en daar loste ik alles op met sporttape..vandaar ;) )

Ten derde heb ik mijn kisten bij de dump gehaald (wel tweedehands maar nog zgan voor €25..een koopje dus) en vergeleken met een beroepsmilitiar die ik ken en die ook desert kisten heeft. We konden geen verschil ontdekken ook niet aan de binnenzool.

Verder sta ik er nogal negatief tegenover om gewone wandelschoenen te kopen. Ik heb meindls gehad maar die zijn te smal voor mij, zelfs het mannenmodel. Verder was de afwikkeling van de zool veel minder goed en had ik minder grip. (Ik heb echt hele brede voeten)

Natuurlijk is dit allemaal persoonsgebonden, maar ik ben erg tevreden met mijn kissies...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan