Kistjes inlopen, hellep?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Marlous

Guest
Hallo lieve Mensen,

Ik heb een paar dagen geleden kistjes gekocht, en heb (hoe dom ook) mijn voeten niet ingetaped toen ik eventjes ging lopen. Na nog geen 2 kilometer had ik open hielen.
Dus ontsmet en pleisters geplakt. Maar hoe voorkom ik dat het erger wordt of dat het opnieuw gebeurd?
Heeft iemand dus tips tegen blaren en tips voor het inlopen van kisten?

alvast bedankt

Marlous
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb zelf me bergschoenen ook ingelopen met sporttape. Dit leverden het zelfde resultaat op, de oplossing die bij mij in ieder geval goed werkt is het preventief gebruiken van een blarenpleister (in mijn geval compeed). Voordeel blijft meerdere dagen zitten dus je kan voorlopig vooruit. Nadeel het is een stukkie duurder dan een rolletje sporttape.
 
Mijn ervaring met kisten is dat ze eigenlijk gelijk goed moeten zitten. De neus en hielen zijn beschermd met een soort hard-plastic.
Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je de juiste maat hebt. Defensie schoenen worden in vele maten geleverd, zowel lengte als breedte. Teveel ruimte betekent wrijving, te weinig betekent beknelling. Ook werden ze vroeger gemaakt op mannen voeten en niet op vrouwen voeten. Of dit tegenwoordig nog zo is weet ik niet. (Duncan w.s. wel)

Je zou het volgende kunnen proberen: laat ze helemaal vol lopen met slootwater (bij voorkeur) en een uurtje in laten trekken. Vervolgens aantrekken (nat) en wat kilometers lopen. Wellicht dat dit de pasvorm ten goede komt.

Sporttape of compeed werkt soms wel preventief, maar is enkel symptoom behandeling en neemt niet de oorzaak weg.

Gr. Fred.

P.s. Vraag eens naar Raymond z´n kisten, die heeft ook een alternatieve oplossing.
 
Tja, het inlopen van kisten is volgens mij maar op één manier te doen: heeeeeel langzaam. Steeds een beetje langer om enerzijds je voeten te laten wennen, anderzijds om de binnenkant van de kisten zich te laten 'vormen' naar jouw voeten.

Mijn kisten zijn destijds (in dienst) behandeld door de 'militaire schoenmaker'. Aangezien ik wat vreemde voeten heb, bleken kisten zich nooit te kunnen vormen naar mijn voeten en dus probeerde mijn kisten hardhandig om mijn voeten te vormen. Met inderdaad alle pijnlijke resultaten van dien. Toen heeft aan de binnenkant de stukken metaal verwijderd die aan de achterkant zitten. Sinds die tijd heb ik nooit meer ergens last van gehad. Wellicht dus dat je hetzelfde hebt en kunt laten doen bij een normale schoenmaken.

Raymond
 
Ik sluit me aan bij het advies van Raymond, heel langzaam. Als ik echter lees dat je na 2 kilometer de zaak als stuk hebt.......
Veel langzamer kan volgens mij niet.

Voor de wat ruigere aktiviteiten (scouting) gebruik ik altijd nog de overbekende kisten.
Mijn inloopschema voor niuewe kisten is dat ik elke avond een uurtje erop ga lopen en na een week mag het geen problemen meer opleveren.

Heb ook wel eens iets gelezen over water erin laten lopen enzo.
Schaatsers laten de natte schoenen drogen aan hun voeten om ze precies pas te laten drogen (van horen zeggen hoor...) Maar schaatsschoenen zijn van veel dunner leer.

Gewoon even een tijdje afzien denk ik.

Rob
 
Kistjes inlopen?

Hallo Marlous,

Een bekend probleem. Zoals Fred al zei: er zijn nogal wat maten, ook breedte maten. Ik ga er dus maar vanuit dat je gewoon de goeie maat gekocht hebt...

Wat ze bij ond weer ingevoerd hebben is het schoenen-protocol. Mensen die net in dienst komen lopen eerst een uurtje of twee op de nieuwe kisten. Dus tot de eerste koffie-pauze. Dat houden ze dan een week of twee vol. Vervolgens tot de middagpauze, dan tot de tweede pauze om een uur of half drie en vervolgens de hele dag. Al met al gaan daar een paar weken overheen. (De lui lopen ze zelf meestal sneller in want het staat niet echt stoer om met je gympies onder je pak te lopen natuurlijk ;-))

De moraal van dit betoog is dus: langzaam. Loop de boel niet kapot. Vergeet ook niet dat ik twee uurtjes noem maar daar zitten ze anderhalf uur van stil in een klaslokaal... Loop dus eerst een rondje als je met de hond een blokje om gaat ofzo. Of als je even een boodschap gaat doen.

Wat Fred ook zei is het vol laten lopen met water. Volgens mij maakt het niet uit of het slootwater of leidingwater is maar het zou kunnen. In laten trekken en droog lopen. Maar dat moet je ook niet op dag 1 doen...
Dan nog een beetje ranzig: Ik heb een keer ergens gelezen dat je om je isten mega-soepel te krijgen ze niet moet weken in water maar, echt waar, urine. Je stinkt een uur in de wind maar loopt wel lekker... Of het echt waar is durf ik niet te zeggen. Ik heb al mijn kisten op het gemakje in gelopen...

Succes ermee,
Duncan.
 
RE: Kistjes inlopen met urine

Ja, dat klopt van die urine. Daar zitten zuren en amino´s in die het leerverzachten. Daarnaast droogt de opperhuid van je voeten wat uit en transpireer je minder, hierdoor loop je minder snel blaren.

Tenminste........................
Dat zeiden we tien jaar geleden toen ik in dienst zat. Ik zat bij de geneeskundige dienst van de marine en nam toen argeloze matrozen/mariniers in de zeik (letterlijk en figuurlijk). Die gasten kwamen dan zeuren omdat ze een blaartje hadden. We gaven ze dan als medisch advies (wat die sukkels natuurlijk aannamen, omdat er een status aanvast zit) om de schoen met ochtendurine vol te gooien. In te laten trekken en vervolgens 17 en halve minuut op te speedmarsen. Half uur rust en herhalen. Gegarandeerd sucses (in ieder geval in humoristische zin).

Als het echt hele groenen waren en b.v. nog in de opleiding zaten, moesten ze de ochtend urine van 2 personen nemen. De chemische reactie zou zeer bevoordelijk zijn. Mwah, wat hebben wij gelachen.:7

Gr. Fred
 
Marlous,

Ik loop zelf altijd op kisten en ken je probleem.
Mijn hielen steken te ver naar achter waardoor ik elk ander soort schoenen binnen een half jaar kapot loop.

Wat voor mij alijd werkt is mijn kisten onder de douche zetten en vol laat lopen met goed warm water. Dat laat je een kwartier zo staan.

Giet nu het water er uit en doe ze gelijk aan. Loop nu een kilometer of vijf a tien (zover je kunt).

Je kunt nu zeker een dag bijna niet meer lopen van de opgezewollen voeten, maar je kisten zitten heel heel stuk beter.

Succes,

Hellegat
 
Ik heb alle adviezen met enige verbazing gelezen, komt er nu niemand op het idee van ledervet?
Je kisten van buiten ontzettend dik insmeren. Het leer wordt hierdoor soepeler en zal zich makkelijker vormen. De plastic delen in je kisten ( de moderne hebben plastic voor en achterstuk ) kun je gemakkelij bijwerken met een zakmes of schuurpapier. Wanneer je je schoenen hebt ingevet niet schoonmaken en zo aantrekken (denk hierbij even aan wat plastic om je voeten. Sávonds bij de tv je kisten aandoen en dit ongeveer een week volhouden. Lijkt mij een stuk prettiger dan ochtend urine of je voeten intapen.
Bij ons op scouting deden we dit ieder jaar voor de Hikes. Werkte altijd.
Groetjes. JeroX::+
 
Marlous

Ik heb maar 1 advies. Ik heb jaren gelopen met schoenen waarvan ik wist dat, als ik niks deed, er op twee plaatsen blaren zouden komen. Een vriend leerde me om simpel leukoplast te gebruiken. Beide plekken een stuk leukoplast en ik nooit last gehad met die schoenen. 1 keer deed ik het niet en ik had een blaar. Dus: keep it simpel, use leukoplast.

Nico
 
Waarom kistjes?

Yo allemaal,

Als ik de verhalen over kistjes en hun problemen zo lees, bekruipt mij de vraag: Waarom koopt iemand kistjes? Is het puur de aantrekkelijke prijs bij de legerdump, is het een "way of living", of zijn er andere aspecten die ik niet ken (ongetwijfeld!) die deze schoenen zo aantrekkelijk maken?

Dus: aan alle kenners, beroepsmilitairen en andere liefhebbers de vraag: Waarom zou ik kistjes willen hebben?


Groeten,

Erik

(de watervoorraad in een blaar kan in de woestijn je leven redden):7
 
RE: Waarom kistjes?

Erik,

Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar bij is het meer 'angst voor nieuwe schoenen'. Ik schijn nogal vreemd gevormde voeten te hebben (aan de achterkant steekt een bot te ver uit) en daarom zijn voor mij gedurende mijn diensttijd mijn kistjes speciaal geprepareerd (metaal aan de achterkant is weggefreesd, lees is opgerekt). Als ik nieuwe schoenen zou kopen, dan komt de ellende pas na zo'n 10 kilometer lopen. En da's net te veel vaak om in een winkel op het proef-parcours te testen :)

Aan de andere kant ben ik ook gewoon tevreden over mijn kisten. Ze zijn oer-stevig, door het onderhoud waterdicht en toch gaan de voeten niet direct zweten of worden ze niet afgekneld.

Moet er wel bijzeggen dat mijn kisten nu bijna 10 jaar zijn en dus best aan vervanging toe zijn. Ik ben er haast zeker van dat het niet weer kisten gaan worden. Maar wat wel... geen idee!

Raymond
 
RE: Kistjes inlopen,

hallo Marlous

Als je kistjes koopt moet je er ook meteen de goede sokken bij kopen (van het leger, het scheelt al een norm).
Ten tweede gebruik leder vet (hebben ze ook waar jij je kisten het gekocht) dat maakt het leer soepel, als je ze dagelijks gebruikt moet je eens in de twee weken ledervet genruiken zo blijven ze ook soepel en mooi, ik heb de mijne nu al 2,5 jaar en ze zien er nog goed uit.
En je voeten moet je niet in tapen je moet de schoenen inlopen en dat gaat eenmaal niet zonder een beetje pijn en als het veel pijn doet doe ze uit en loop er de volgende dag weer op (loop niet meteen 20 m ermee)

Thomas
 
RE: Waarom kistjes?

Ik heb jaren op kissie gelopen en iedereen verklaarde me voor gek. Ik moet zeggen dat de meindls die ik nu heb wel wat prettiger zitten maar zo stevig als kisten zijn ze niet. De reden waarom ik geen kissie meer heb is om dat ze bevriezen in de winter. 's ochtens ff snel je schoenen aandoen is er dus niet bij. (oke waxine lichtje er in en ze ontdooien tijdens ontbijt maar toch).Ook hebben kissie een zeer glade zool als het vriest, het rubber lijkt wel hard te worden.
Al met al gebruik ik ze alleen nog op festifals

Theo E


Don't worry be happy:+
 
RE: Waarom kistjes?

Bevriezen is mij ook al een paar keer met een Meindl Perfect gebeurt.
Ligt dus niet aan de schoen maar of je die in de voortent of de binnentent bewaard.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb weer een streek in gedachten).
 
Advies uit het Korps Mariniers:
Kisten niet inweken met slootwater, maar met urine. Beiden bevatten looizuur; urine alleen veel meer. Nat inlopen.
Deze methode is sociaal niet geheel geaccepteerd maar voldoet uitstekend.

Ruik ik iets?

Jaap
 
Het is duidelijk dat ik voortaan beter eerst alle berichten door kan lezen voordat ik een antwoord geef dat al gegeven is....
Jaap
 
Toch kan ik me niet onttrekken aan het idee dat dit een geval van "bollen" pesten is....
jan soldaat, 3 dagen in dienst en netjes elke avond zijn schoenen volpiesen en de rest van de compagnie een natte broek van het lachen.......
Rob
"Occasionally it troubled me-
I presume it must trouble all hikers from time to time-
Just how far one strays from the normal measures of civility on the trail.
This was such a moment."
Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dat zal heus wel eens gebeuren. Anders is het wanneer je door omstandigheden met (vrijwel) nieuwe laarzen aan een 48-uurs oefening gaat beginnen. Afhaken vanwege blaren is er vanzelfsprekend niet bij. Dan wil je wel.... Bovendien zitten ze meestal binnen de kortste keren toch onder de bagger en is die lucht verdwenen.
Overigens zijn er weinig schoenen die zo robuust zijn. Ik ga er rustig mee wadlopen, spoel ze thuis uit, droog ze in een paar dagen met kranten, even poetsen en ze zijn weer als nieuw.

Jaap
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan