Kleine rugtas voor lange personen

Hoi.. Na een tijdje weer op zoek naar een rugzak die mij past.
Ik ben 1.81m vrouw best lang dus..
Zoek lichtgewicht rugzak met goede heupband
15 liter voor een dagtochtjes in de bergen.
Kleine tas dus waarvan de heupband een keer niet op de buik valt maar op de heupen.
Iemand een tip??
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Je zou kunnen denken aan een Gregory Maya, de 10L of de 16L versie. Volgens mij zijn ze allebei even lang, alleen de 16L versie is wat breder. Maar de Maya heeft een verstelbaar rugpand dus dan je 'm de lengte maken die je wilt...

Groetzels,
Dennis
 
Saskia,

ik vrees dat zo'n rugzakje niet bestaat. Het merendeel van dergelijke kleine dagrugzakken hebben een te korte ruglengte (zeker in de 15L categorie) en dan heb je inderdaad het effekt dat de heupgordel op de buik hangt terwijl, mochten er al 'loadlifters' aan hangen die geen enkel nut hebben omdat je ze zo aan moet trekken dat de schouderband tegen het rugpand wordt getrokken (zoals bv de MH500 versie van quechua). Verstelbare rugpanden blijft een misleidend begrip. Hoogstens kan je de plaats van de aanzet van de schouderbanden instellen maar de ruglengte wordt bepaald door de constructie van de rugzak.
Mocht je zoeken in de 30L versies kom je misschien in de buurt.
Ik zou een decathlon binnen stappen en eens zien hoe die MH500/MH100 versies aanvoelen op de rug.
De FH900 helium 17 liter lijkt ook geen oplossing. Wanneer de heupgordel effectief op de heupen hangt nijpt het borstriempje de keel dicht (dramatische versie binnen mijn mentale voorstelling)
Zelf maken lijkt ook een weg
 
Wellicht een tip om te kijken naar rugzakken die in meerdere lengte maten te koop zijn en dan ook de heren versies mee te nemen (vaak hebben de heren versies een iets langer rugpand).

Bijv. van Osprey de Talon 18 of Stratos 24. Die laatste heb ik zelf (1.84m) en bevalt erg goed. Niet super licht gewicht (1.3kg) maar wel met een heel erg goede heupband. Het model vind ik zelf ook praktisch voor een dagrugzak (ipv een toploader). Ook Gregory, en vast en zeker ook nog andere merken, hebben relatief kleine rugzakken die in verschillende lengte maten te verkrijgen zijn.
De Talon 18 heeft trouwens een beduidend mindere heupband maar weegt daarentegen wel weer een stuk minder (0.7 kg).
 
Bij 15 liter rugzakken heb je het niet echt over een heupband, maar meer een spanbandje tegen het schommelen. Die wordt dus niet gebruikt om gewicht over te dragen. Als je dat wel wilt, kan je beter een rugzak kiezen met een grotere inhoud. Sommige kan je goed comprimeren zodat ze ook goed dragen als ze niet vol zitten.
 
Ik denk dat 15 liter ook niet groot genoeg is voor een tocht in de bergen. Trui, ( regen) jack, regenbroek, de afritspijpen van je broek, eten, drinken, zitmatje, kaarten, ehbo. ..

Mocht je minder meenemen, dan is de rugzak denk ik zo licht, dat je helemaal geen heupband nodig hebt.
En inderdaad, sommige rugzakken zijn mooi te comprimeren. Gisteren zag ik nog iemand met een mooie Deuter van een liter of 20. Prima kleiner te maken.

Mirrjam.
 
Vaak gaat alles schuiven in grote rugzakken als je probeerd zo weinig mogelijk mee te nemen. Comprimeren... ik zal even gaan zoeken bedankt!
 
Door deze bandjes aan te trekken kan je (bijvoorbeeld) een rugzak comprimeren.
rugzakcompressie.jpg
 
Het zal een probleem zijn wat tussen de oren zit
maar ik hou niet van gecompimeerde rugzakken
al die plooien geven een rommelig zicht en het gebruik
van de externe opbergzakken bij mijn versie wordt
erg beperkt.
Vandaar dat ik soms de voorkeur heb om bij een halfgevulde rugzak
alle gerief in een kleinere opbergzak te steken en de rest van de loze
ruimte op te vullen met mijn slaapzak, matje...(en andere) die ik er los in steek.
 
Waarom 15 liter en op de heupen dragen? Op de heupen dragen is fijn als je rugzak zo is dat het gewicht goed op je heupen wordt overgedragen, maar dat is dan vooral bij zware rugzakken die met een kampeeruitrusting gevuld zijn. Een 15l rugzak voor dagtochten zou toch niet zo zwaar moeten worden dat het gewicht niet comfortabel te dragen is op de schouders?
In trailrunning zijn er veel rugzakken verkrijgbaar die in het volumebereik van 15l zitten en die door hun constructie rotsvast op de rug/shouders zitten en naar mijn ervaring het gewicht ook heel comfortabel draagbaar maken. Kijk hier maar eens: https://www.mudsweattrailsstore.com/racevest--rugzakken/dames. Ziet er misschien wat maf uit, maar zeker comfortabel zonder schouderband.

Eins
 
Ik zit te denken aan de osprey raptor 14. Voor heren dus iets langer model. Compact en toch een heupband want hij is voor moutainbike..Valt dan misschien iets hoger maar ik zat te denken. Ik heb last van mijn voet, iets waar ik misschien mee moet leren leven (hallux valgus, operatie durf ik niet aan) dus het gewicht op de heupen is zowiezo niet zo'n goed idee dan. Ik ben vrij sterk op mijn rug en schouders dus die moeten het grootste gedeelte op gaan vangen van het gewicht. Er hoeft geen tent in die rugzak en ik heb al een iets groter model rugtas voor de winter.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan