Klimgrepen maken met brooddeeg?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Op het forum van de NKBV las ik een berichtje dat je prima klimgrepen kunt maken van brooddeeg. Nu ben ik daar wel in geïnteresseerd.

Het is gewoon voor eigen gebruik om een trainingsbord te maken. Dus geen extreme ideeën.

Zijn er mensen die hiermee ervaring hebben? Vertel!

Groeten, Jeroen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


daar heb ik nog nooit van gehoord, maar ik had zelf wel laatst het idee om keien van een niet te harde steen soort door te slijpen en een gat in te boren en dat als klimgrepen te gebruiken. dit dan niet voor een trainingsbord maar een heuze klimwand voor bij ons op de scouting. weet alleen niet op dit werkt aangezien een steen moeilijk te boren is. in iedere geval veel succes! denk trouwens dat je van dat zout deeg moet nemen daar maakte wij vroeger op school kandelaars voor kaasjes van en dat werd harstikke hart.

gr. rens
 
Toch maar goed vernissen als het zoutdeeg uitgehard is want het trekt anders terug vocht aan.
Zachte steen: dan denk ik aan speksteen/zeepsteen. Die is heel gemakkelijk te bewerken.
 
Euh
ik heb toch mijn bedenkingen: Niet de vorm of het gat boren zal het probleem zijn. De greep zal op zich redelijk stevig kunnen zijn.
Maar de krachten die op de boutverbinding komen te staan zijn enorm!!
De "greep" zal gewoon van de bout afbreken.

MAW: voordat je echt op 10 meter hoogte aan de zijkant van je huis hangt wel zorgen dat je perfect gezekerd bent!

Rob
(Broodje aap verhaal????)


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Jeroen,

Ik ben niet uit de klimwereld maar nav jouw vraag eens diagonaal door de googlezoekmachine gevlogen.
Ik lees dat je gemakkelijk aan b-keuze klimgrepen kan geraken.
Een voorbeeld: http://www.slvtr.nl/index.php?j_node=9
Voor de prijs van 5 euro per kilo kan je toch niet zelf aan de slag
Verder is er ook een tweede hands circuit.

Ivo
 
Rob, Ik ga ze niet op 10 meter hoogte aan mijn eigen huis bevestigen. Ik wil een soort van trainingsbord maken. Gewoon voor de fun. Die hang ik ergens boven een deur, dus echt vallen is er niet bij.

Voor 5 euro kan ik zelf niet gaan tobben, maar toch wil ik het eens proberen.
 
Ik weet dat Jurgen van Vliet (Glowdog) samen met een maatje van hem bezig was om via een timmerbedrijf een houten oefenbord te maken door de grepen etc uit een dikke balk te frezen.
Je zou het eens met hem kunnen opnemen???

Rob


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
hoe bedoel je dat met die boutverbinding?? normale grepen zijn toch ook met een bout bevestigt. als ik ga klimmen zitten alle grepen met een schroef vast, en vaak kom ik eentje tegen eens wat harder aangedraaid mag wordendus denk niet dat een boutverbinding niet stevig genoeg is.
groetjes rens
(vaak wat te naief met zulke dinge)
 
Bij een boutverbinding worden de krachten (bij een greepje bv. het gewicht van de klimmer) via schuifkracht langs het schroefdraad van de bout overgebracht op de bout. De meeste materialen kunnen prima druk- en trekkrachten verdragen maar schuifkrachten niet; dat leidt vaak tot (brosse) breuken.
De bout zal dus wel stevig genoeg zijn en waar je met je hand/voet op de greep zit zie ik ook geen probleem. Ik ben echter bang dat de bout uit het zoutdeeggreepje gaat breken omdat tgv de schuifkrachten het materiaal net om de bout gaat verkruimelen waardoor de bout los in het greepje komt te zitten.

Groetz,
Dennis
 
Weet iemand waar dat bedrijf van die euro 5,- per kilo klimgrepen zit? Je moet namelijk langs komen om ze op te halen en op hun site staat geen adres!!

bvd,
 
heb nog eens op de site lizzen neuzen en heb dit telefoon nummer voor je gevonden:(zit nog een heel verhaal bij en een mailadres)

SLVTR clim:bits is altijd bereikbaar voor vragen, informatie, op- en aanmerkingen. In het geval van klim-, school-, en/of boulderwanden komt SLVTR clim:bits altijd op de mogelijke bouwlocatie langs om in overleg een goede offerte op te stellen voor het te realiseren klimobject.
Voor de aanschaf van klimgrepen nodigen wij je bij voorkeur uit om zelf je keuze te komen maken. Verzending of bezorging van grepen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. De meest eenvoudige en tevens snelste manier is contact opnemen met Bernard Klok: Tel. +31(0)6-29005897 of per e-mail: bernard@slvtr.nl.

Zelf een blik werpen op het assortiment en prijzen is natuurlijk ook mogelijk.
 
Thanx, maar dat had ik ook alleen maar gevonden, en het is nog een mobiel nr ook dus je kan niet eens traceren waar het ongeveer moet zitten!
 
Behalve van brooddeeg (zelf geen ervaring mee) kun je ook makkelijk klimgrepen maken van polyesterhars.

Even een korte uitleg:

Eerst maken we een mal (hierdoor kun je veel grepen maken)

- Je koopt bij bijv. Intertoys van dat gekleurde kinderklei wat niet uithard (ik had 8 potjes voor EUR 3,95.
- Van deze klei kneed en creëer je een leuke greep.
- Druk de achterkant van de inbusbout op de plek waar het gat moet komen te zitten, beetje ronddraaien om het gat groot genoeg te maken.
- het gat moet zo diep zijn dat de hele kop erin verdwijnt. 7 - 8 mm.
- draai de bout om en doe hetzelfde met de schroefdraadkant midden in het zojuist gemaakte gat.
- Koop bij bijv. de Gamma een patroon met siliconenkit (of sanitairkit)
- Leg de kit in een pan met water wat net van de kook is (15 min) hierdoor wordt het kit zacht.
- Doe de kit in een kitspuit en klieder de hele greep eronder zodat overal een laagje op zit.
- Na 2 dagen is het hele zaakje goed droog en uitgehard. Tijd om de klei eruit te halen (weer terug in de potjes stoppen zodat het soepel blijft)

Je hebt nu een goede mal.

- Graaf de mal in in een emmer met zand zodat de bovenkant vlak is.
- Leg een stalen ringetje op de pen die gevormd is doordat je kit in het boutgat hebt gegoten.
- spuit de hele mal van binnen in met siliconenspray (ook gamma)
- Giet de mal vol met een mix van polyesterhars met zand.
- Als de greep is uitgehard (paar uur) kan je de greep zo uit de mal drukken en kun je opnieuw beginnen met gieten.
- Het boutgat nog even uitboren met een steenboor en eventueel de onderkant van de greep vlakschuren met een bandschuurmachine en klaar is je greep.

Tips:
- Koop geen polyester bij een bouwmarkt of Hallfords oid. VEEL TE DUUR
zoek hiervoor een polyesterbouwer in de buurt. Als voorbeeld, ik had voor EUR 25,- een halve liter gekocht bij een automaterialenwinkel. voor ca. 10 liter betaalde ik bij de polyesterbouwer EUR 9,-
- De grepen kunnen behoorlijk glad zijn. maak ze schoon (TIPS om siliconenspray te verwijderen hoor ik graag) smeer ze met een kwast in met polyesterhars en haal ze nog een keer door fijn zand. Hierdoor krijg je een ruw oppervlak.
- Maak ook een aantal mallen voor kleine greepjes en hou deze bij de hand als je grepen gaat gieten. Je houd altijd wat mengsel over en het is zonde om dit weg te gooien. Vul hiermee de kleine mallen en je hebt geen verlies.
- Maak de grepen rond het boutgat niet te smal of te dun. Bij het aandraaien van de bout zal de greep dan barsten.
- Als je het mengsel van polyesterhars met zand maakt, meng dan eerst het polyester met de harder en voeg er daarna zoveel zand bij dat het nog net te gieten is. Door de toevoeging van zand wordt de greep goedkoper (bij een zandhandel EUR 10,- voor een m3) en steviger van.

Succes allemaal.:)
 
ik heb toevallig bij de scouting(ook toevallig) ook klimgrepen gemaakt met brood deeg en als oplossing hebben wij m10 ringen in de grepen gebakken zodat de krachten over de grepen verdeeld worden we hebben ze allen nog niet uit geboor en opgehangen x(
greetz Dennis
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan