Klimgroepje vormen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Marc
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Marc

Guest
Hoi,

Ik zoek....enthousiaste klimmers en/of informatie over de Mt. Blanc beklimming.
Graag kom ik in contact met personen die de Mt. Blanc beklommen hebben of willen gaan beklimmen. Liefst vorm ik een groepje enthousiaste klimmers (weinig tot veel ervaring) om komende zomer of iets later, via een van de reguliere routes van deze berg te bestijgen.

Marc.
marc_koks@mail.com
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Mark,
Ik heb haar een paar jaar terug beklommen.
Mijn belevenissen kan je hier nalezen:
http://www.hiking-site.nl/schrijfblok_20010801-2.php

Ik heb ook plannen om deze zomer weer een poging te wagen, alleen niet meer door in 2 dagen heen en weer te rennen. Nu lijkt het er op dat het een 5 of 6 daagse trektocht gaat worden.
Mocht je na lezing nog vragen hebben kan je me altijd even mailen.
Rob"The article also described several people who got lost with satelite navigation devices. They were able to report their positions as 36.2 North by 17.48 West or whatever, but unfortunately didn't have the faintest idea of what that meant as they hadn't brought maps or compasses, or ,evidently, brains."

Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Fantastisch verhaal Rob!!
Zo herkenbaar is het eerste deel van het verhaal.....
Ik mail je nog.

Gegroet,

Marc.
 
Dag Marc..

Wat is je plan? Wil je z.s.m. de top scoren of wil je de alpiene kennis, kunde en de vaardigheden aanleren zodat je op een dag zelf deze top op/aankan?

In het 1e geval: Zorg dat je een goede conditie hebt en goed ingelopen bent. Huur een gids en volg zijn aanwijzingen en spoor de berg op.

In het 2e geval: Volg één of meerdere alpiene klimcursussen bij de NKBV of een andere organisatie.

De laatste methode zou mijn voorkeur hebben. Pas dan kan je echt zeggen dat je de MB beklommen heb. Hij is te mooi en te groot om even te consumeren. Deze berg moet je verdienen. En vergeet niet: De top is niet alles, De weg ernaartoe is velen malen belangrijker.

Bij vragen mag je altijd mailen.

:7
martin
 
goed verhaal man!
en dan zeggen dat je niet kan schrijven.
 
Dag Martin,
Bedankt voor je reactie.

Afgelopen zomer ben ik naar Chamonix geweest en heb daar gewandeld en gehiked. Daar komt min of meer mijn oproep ook vandaan. De sfeer en entourage zijn heerlijk daar. Sinds een paar jaar wordt mijn interesse voor de bergsport alleen maar heviger. Een weet je, beide wil ik - uiteraard. Vandaar dat ik mijzelf op heb gegeven bij de NKBV: theorie en praktijk combineren. Er zijn genoeg dagjesmensen die de Mont Blanc komen consumeren, en dat is ook niet mijn stijl. Deze berg is meer waard.

De weg ernaartoe, de voorbereidingen en de beklimming tot het moment dat je net voor de top bent, is waarschijnlijk het mooist.

Wat is je emailadres??

Marc :-)
 
[laatste wijziging op 04-01-03 om 13:07]Hola..

Een bezoekje aan de Aiguille de Midi is ook voor mij de reden geweest om alpien te gaan klimmen. Toen ik daar in '99 was, volslagen overdonderd door het magnifieke panorama, heb ik mezelf 5 jaar gegeven om die top te halen. Drie jaar, drie cursussen en talrijke touren verder is het er nog steeds niet van gekomen ondanks (of misschien wel dankzij) dat ik inmiddels ruimschoots over de nodige ervaring beschik. Eerlijk gezegd hoef ik ook niet meer zo nodig. Althans, via de Gouter-route en in het hoogseizoen dan. Ik heb inmiddels mijn pijlen gericht op een winterbeklimming, en in april gaat het daar van komen (knock-knock).

Ik zou je willen adviseren een beklimming van de MB een poos uit te stellen. Volg eerst een C-1 en/of een C-2.. Ga tussendoor zelf op pad en zorg dat je de ervaring krijgt waarmee je deze berg zelf kunt doen. Andere, veel mooiere en uitdagender routes, gaan dan tot de mogelijkheden behoren. En als je de top zèlf haalt zal de ervaring vele malen intenser zijn dan dat je 'slechts' de gids volgt.

Ik wil hiermee niets afdoen aan het verhaal van Rob. Talloze mensen 'doen' de MB op deze manier, en vele van hun komen ook met euforische verhalen aanzetten. Ook voor die groep is de ervaring meestal zeer intens.
In een breder perspectief gezien mag je echter best je vraagtekens zetten bij een dergelijke commerciele uitbating van een berg. Joe Simpson, een klimmer wiens boeken het ook goed doen bij de bergwandelaars, komt in zijn boeken regelmatig terug op het thema 'klimmen en commercie'. Het duidelijkste voorbeeld zijn de toestanden op de Everest, maar ook op bergen als de MB en de Matterhorn zijn deze naadloos van toepassing. Vrijwel dagelijks vormen absoluut onervaren klimmers daar een groot gevaar voor hun omgeving. De plaatselijke kerkhoven zijn niet voor niets gevuld met vele veel te vroeg gestorven berggidsen. Voor de Matterhorn moet in de toekomst een 'examentje' moeten worden afgelegd bij de gids die je meeneemt. Een stap in de goede richting.


succes

:7
martin
 
Deels mee eens...

[laatste wijziging op 04-01-03 om 14:30]Martin, ik ben het grotendeels eens met je verhaal.
aan de andere kant is voor veel mensen de tocht zoals ik die met EB naar de Mont Blanc gemaakt heb een uitstekende kennismaking met alpien klimmen.
Er zit nu eenmaal ook een groot leselement in het programma.
Ook ik wil dit jaar weer naar boven, maar inderdaad niet meer in 2 dagen heen en weer. Een belangrijke les kwam van de gidsen zelf: Als je meer wilt klimmen in de Alpen zoek het dan niet perse hoger, maar wel mooier!
Mijn hoop is gevestigd op een groepje mensen dat een oversteek wil maken, en dan 5 dagen door het gebergte te zwerven, met als (letterlijk) hoogtepunt de top van de MB.
Waarschijnlijk starten we in Italie en gaan dan via de Gouter weer terug naar beneden.
Rob
(Die sinds een week lid is van de NKBV,het blad alleen al is de moeite waard!)


"The article also described several people who got lost with satelite navigation devices. They were able to report their positions as 36.2 North by 17.48 West or whatever, but unfortunately didn't have the faintest idea of what that meant as they hadn't brought maps or compasses, or ,evidently, brains."

Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Niet mee eens..

De MB zie ik niet echt als de ideale kennismaking met het alpiene klimmen. De vele kotsplekken langs de route, en het feit dat de helft van de bezoekers van de Gouterhut het überhaupt niet halen mag genoeg zeggen.
Waarom meteen de hoogste? Zwemmen leer je ook in het zwembad en niet in het nauw van Calais.
Er kleven meer nadelen als voordelen aan. Voor de top ben je (minstens) 2 dagen onderweg. 2 dagen waarin je geen instructie krijgt en slechts in het spoor van de gids naar boven stoempt. Bovendien ben je op de MB in hoge mate afhankelijk van het weer om te slagen. Over de kans op probleempjes met hoogteziekte maar niet te spreken.

Luister naar de gidsen die zeggen: 'Als je meer wilt klimmen in de Alpen zoek het dan niet perse hoger, maar wel mooier!'


:7
martin
 
RE: Niet mee eens..

2 zielen---2 gedachtes
;)
Rob

"The article also described several people who got lost with satelite navigation devices. They were able to report their positions as 36.2 North by 17.48 West or whatever, but unfortunately didn't have the faintest idea of what that meant as they hadn't brought maps or compasses, or ,evidently, brains."

Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: Niet mee eens..

Da's makkelijk..
Argumenten wil ik horen.
Niet dat het zo fantastisch was.. Dat geloof ik van je. Maar waarom juist deze berg zo geschikt zou zijn voor een alpiene beginnerscursus..

Een belangrijke les kwam van de gidsen... Waarom was die les belangrijk voor je?

gids+gids+martin
4 zielen---2 gedachtes (?)

:7
 
RE: Niet mee eens..

martin,
een winterbeklimming in april?
dan kun je met toerski's omhoog!
grt erik
 
RE: Niet mee eens..

OK, en dat om 11 uur op zondag, terwijl de laatste restjes single malt door mijn kwabben klotsen...

We praten hier met een kennismaking met Alpien klimmen.. Dus mensen die nog nooit zoiets gedaan hebben.
Geen lid zijn van NKBV of andere verenigingen. Totale leken dus die wel eens een berg hebben gezien op Discovery channel.
Die komen, net als ik, terecht bij Edward Bekker of Robert Steenmeier.
Mensen die hun stokbroodje brie verdienen door dit soort mensen mee de bergen in te nemen.
Een groot deel van dit soort mensen bestaat uit vriendenclubjes, collega's etc etc die met een half dronken hoofd elkaar beloven de Mont Blanc wel even op te gaan, of gewoon mensen die heel graag meer willen leren over het hele gebeuren boven NAP maar de weg niet weten in dat wereldje.
De "hoogste" trekt, net als de stijlste, langste, diepste etc etc. Dat zit nu eenmaal in den kranige mensch ingebakken.
Wat EB en RS doen is net even wat meer dan mensen naar boven sleuren en weer naar beneden duwen. Er wordt wel degelijk aandacht besteed aan technieken, omstandigheden en aandacht voor het mooie waar je mee bezig bent.

Een deel van de klimmers zal na de al dan niet gelukte beklimming van de MB roepen dat ze nooit meer zoiets willen doen, anderen zijn voor hun leven verknocht aan de bergen, van wat voor hoogte en categorie dan ook.
Daar vindt dan de schifting plaats tussen eenmalige prestatie zoekers en anderen die wel voor de bergsport kiezen. Die komen dan vanzelf wel terecht bij de NKBV mede door het gelobby van ene Martin op de Hiking Site :)
Bij de NKBV zal je volgens mij in contact komen met ervaren klimmers en liefhebbers en minder met "eenmalige prestatie" zoekers, wat denk ik een goede zaak is voor verenigingen als de NKVB.

En over de les van de gidsen: Na de beklimming van de MB hing er in de groep een sfeer van: En nu de Matterhorn, Kilimanjaro etc etc.
Toen werd er dus door Jorg Wilder geopperd dat dat allemaal heel leuk is, en voor veel gidsen een flink deel van hun inkomen, maar dat dat niets te maken heeft met het eindeloos genieten van de rust en landschap etc etc. En dat hoogtemeters niet het belangrijkste doel van Alpiene bergsport hoeft te zijn.
Na solo beklimmingen in de Pyreneen tot 3400 meter ben ik het helemaal met hem eens. Daar heb ik eindeloos genoten van de ervaring van "opgaan in de bergen" en alleen aan mezelf verantwoording af te hoeven leggen over het hoe en hoever. Belangrijk is dan wel dat ik dit aandurfde omdat ik tijdens mijn MB tocht het nodige geleerd heb over hoe je met bergen dient om te gaan.

En nu terug naar het eerste berichtje in deze tread:
Er werd duidelijk gezocht naar een groepje mensen dat de Mont Blanc wil gaan beklimmen, al dan niet ervaren etc.
(De hoogste trekt, weet je nog)
Voor dit soort mensen zal een tocht a la EB of RS een goede manier zijn om dit te doen. Ik wens ze veel succes met hun voornemen en hoop dat ze de top halen.
Wedden dat we later een aantal van hun terug vinden op bergen die wel jouw goedkeuring kunnen dragen??

Rob
Die er een punt achter zet omdat tie naar The Two Towers gaat kijken..........."The article also described several people who got lost with satelite navigation devices. They were able to report their positions as 36.2 North by 17.48 West or whatever, but unfortunately didn't have the faintest idea of what that meant as they hadn't brought maps or compasses, or ,evidently, brains."

Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
RE: Niet mee eens..

Goodmorning..

Mijn goedkeuring doet er helemaal niet toe.

Wel vind ik het van belang om Marc de voors en de tegens van de keuze MB te vertellen. Wil je alpinist worden, of snel de top consumeren?
In het eerste geval kan ik uit ervaring melden dat de MB niet het meest ideale opstapje is, puur vanuit didactisch oogpunt gezien. That's all.
Je zal mij niet zo snel de brallende groepjes studenten of de halfdronken vriendenclubjes zien stimuleren zo de bergen in te gaan. Dat onze Marc niet tot deze categorie behoort blijkt uit het feit dat hij de moeite doet om info te vergaren middels dit mooie medium. Of schat ik je nu verkeerd in Marc?


:7
 
RE: Niet mee eens..

Heren,

Een berg wijze woorden en veel nuttige informatie. Dat is zonder meer een feit. Daaruit blijkt ervaring en dat is ook zeker waar ik naar op zoek ben in mijn voorbereidingsfase. Ik wil een duidelijk beeld kunnen schetsen van hetgeen mij (en de groep) bij zo'n avontuurlijke beklimming te wachten staat.
Vanuit didactisch oogpunt neem ik uiteraard jullie informatie en de voor- en nadelen van het klimmen van de Mont Blanc als groentje in de bergsport mee op mijn pad naar de Mont Blanc, want deze witte berg blijft toch zeker een aantrekkingskracht op mij uitoefenen.
Wel wil ik even rechtzetten dat ik zeker wel bergen heb gezien en heb gehiked. Tegenwoordig met het medium internet lees ik regelmatig over bergen en bergbeklimmen. Een aantal zeer interessante sites ben ik tijdens het surfen tegengekomen, waaronder deze. En, jaja..... op Discovery Channel heb ik ook het een en ander gezien.
Wat betreft de commercie, denk ik toch dat, mits het op kleine schaal blijft, geen probleem mag zijn. Deze klimmers EB en RS zijn allicht goed in het klimmen en kunnen op deze manier van hun hobby hun werk maken. Ik denk ook dat hiermee een normale boterham kunnen beleggen. Niettemin zijn ze natuurlijk wel verplicht om eisen te stellen aan deelname van dergelijke tochten en de groep van een degelijke training te voorzien, anders zijn de ongelukken niet te overzien.

Ik heb er nog over gedacht om de Kilimanjaro te gaan beklimmen. Maar deze joekel is mijn inziens iets 'te'. Die wil ik over een paar jaar nog wel eens gaan bestijgen.....

Marc.
Een beginnend alpinist.
 
Ben er afgelopen zomer geweest met een NKBV hoogalpiene tour.
We waren met z'n 3en en een gids.
's Nachts om half 2 vertrekken uit de cosmique hut (dus niet de gouter-route, die wordt dagelijks in het hoogseizoen door 400 mensen bewandeld waarvan maximaal een kwart de top haalt)
Waren echter aan de voet van de MB du Tacul toen bleek dat een van ons niet in het ritme kwam. (Wat voor ritme? het dom naar het schijnsel van je koplamp kijken en je voeten optillen en een stukje verder weer neerzetten)
We zijn toen terug gekeerd. De rest van onze groep natuurlijk flink balen want het weer zou slechter worden...

Nog een paar uur geslapen en rond een uur of 8 zonder deze persoon maar naar de Tacul (=4248 mtr) gegaan. Schitterend uitzicht richting de Gran Paradiso en de Zwitserse bergen. Lekker uitgebreid gelunched op de top, etc etc.

's avonds bleek dat er toch nog misschien een kleine kans was dat we richting de MB zouden gaan, afijn vroeg naar bed, want we zouden nog iets eerder weggaan. Van slapen kwam helaas niet veel, van de 4 a 5 uur in bed heb ik nog geen uur geslapen.

Toen toch maar vertrokken. Na een tijdje had ik voor mezelf wel door dat het niet echt ging zoals ik eigenlijk wilde. Ik had misschien nog wel een paar uur door kunnen stampen, maar dan ben je nog maar op de helft. En dan..
Gelukkig kwamen we een andere touwgroep tegen die ook al waren omgedraaid. Zij waren de vorige dag gekomen, overnacht in een tentje op de gletsjer en wilden meteen de top doen. Ik heb met een van hen geruild, zodat ik aan het touw terug kon en de rest van de groep wel richting de MB.

Zij hebben de top gelukkig wel gehaald, al hebben ze die ene persoon die met mij geruild had wel ergens even achter moeten laten, want die hield het niet meer vol.
Na 10 uur lopen waren ze terug, volgens mij stonden ze rond een uur of 7 a 8 op de top.
Voor onze gids was dit de 60ste keer!

Voor mij komt de MB nog wel, ik ben er wel iets anders door gaan denken: Het gaat echt niet om het scoren van de hoogste (meestal touristische) toppen. En zeker niet via de snelweg die al die touristen gaan. Ik hoop nu aankomende zomer richting Zwitserland te gaan en daar rond de 4000 mtr te klimmen.

Groeten,
Rik
 
Gelijk heb je. Al met al was de beklimming toch wel een avontuur, als ik je verhaal zo lees.
60 keer is bijna lopende bandwerk - langs de snelweg.

Marc.
 
Als meer klimmers info hebben of weten over de beklimming van de MB, laat het mij dan svp weten.....het is wat stil....
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bedankt Martin. Wederom waardevolle informatie. Had ikzelf nog niet allemaal gevonden.
Ben momenteel met algemene boeken bezig over klimmen. Van de zomer zeer waarschijnlijk naar de MB, toeren in het gebied rondom, naar de top...ik zie wel. Blijft een mooi gebied.

Gegroet.
Marc.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan