klimveiligheids certificaat


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi Hikers en Klimmers,

Aangezien ik al na 1 keer verslaafd ben geraakt aan het sportklimmen, heb ik toch wel wat vragen daarover.

Hoe zit het nou met die klimveiligheids certificaat.
Moet ik die halen, en is die ook in andere hallen geldig? (is deze ook bijv: landelijk)
Ik heb zelf nu nog maar 1 keer geklommen, en snap best dat als ik iemand moet zekeren, dat hij of zij wel moet kunnen vertrouwen op mij, dat ik weet waar ik mee bezig ben,

Of kan een meer ervaren klimmer na bijv: een middag al zeggen dat ik zelfstandig iemand kan/mag zekeren.

Stel je doet een basis cursus zekeren/klimmen, heb je dan genoeg kennis in huis, om iemand VEILIG te zekeren? IK zou wel in het bezit kunnen komen van een 1 of ander papiertje over het basis klimmen/zekeren, maar ben ik dan ook vakbekwaamd in het zekeren van iemand?

Groetjes Peter,....Fazernoot.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Peter,

De nederlandse klim en bergsport vereniging (NKBV) is bezig met het invoeren van een nieuw cursus systeem waarna je veilig indoor kan klimmen. Of je een daadwerkelijk certificaat krijgt weet ik niet, dat zou goed kunnen. Vanuit de eerste indoor cursus kan je dan doorstromen naar voorklimmen en daarna naar outdoor klimmen.

Zo ver is het echter nog lang niet. Je hebt dus geen certificaat nodig om in een hal te mogen klimmen. Ik ben regelmatig in voor mij onbekende klimhallen geweest zonder gevraagd te zijn naar mijn kennis van zekeren.

Wat betreft je vraag over iemand veilig zekeren: Bij een basiscursus in elke willekeurig klimhal leer je veilig en correct te zekeren. Een goede cursus laat mensen die dit niet kunnen ook niet doorgaan. Zekeren is echter niet zo lastig, dus je hoeft daarmee geen problemen te verwachten. Belangrijker is het begrip risicoperceptie, kortom dat je donders goed doorhebt waar je mee bezig bent. En juist die risicoperceptie kweek je niet als je van een ervaren klimmer te horen krijgt dat je na een middag wel veilig kan zekeren en vervolgens lekker zelf aan de slag gaat met een vriend. Daarom raad ik een beginnerscursus aan (is overigens goed voor veel meer dan alleen zekeren, namelijk ook techniek, training, mentale tips etc).

Groeten Bas
 
>IK zou wel
>in het bezit kunnen komen van een 1 of ander papiertje over
>het basis klimmen/zekeren, maar ben ik dan ook vakbekwaamd in
>het zekeren van iemand?

Nog even toevoegend aan het verhaal van Bas: vergelijk het met het halen van je rijbewijs. Als je dat hebt kun je in ieder geval veilig de weg op, en daarna moet je zelf maar zien dat je die ervaring gaat opdoen. Als jij veilig zekert zoals je dat geleerd hebt, dan komt die vakbekwaamheid vanzelf wel!

Gr, Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi klimmers,

Ik snap nu wat jullie bedoelen en ik ben zeker van plan om een cursus te gaan doen, ik weet alleen nog niet waar.
In langedijk kan ik pas op 5 mei starten, maar misschien kan ik ergens anders al eerder beginnen.
In iedergeval bedankt voor julie advies.

groetjes Peter,...Fazernoot,
 
Een aantal jaren geleden heb ik eens 10 lessen gevolgd in de klimhal in Amsterdam Sloterdijk.

Na die lessen gingen we de weken daarna met een groepje door.
Uiteindelijk ben ik afgehaakt omdat ik een slecht gevoel had bij mijn klimmaten aldaar:
Op een gegeven moment wilde ik in een route een poging wagen die laatste moeilijke greep te halen. Het touw hing me te slap en ik keek naar beneden. Mijn zekermaatje had totaal geen aandacht voor mij. En die klimhal is hoog 20m. Als het druk is heeft roepen dan vrijwel geen nut.
Een week later maakte ik voor mijn gevoel een val van 4m. (zal wel ongeveer 2,5m. geweest zijn). Degene, een andere uit de groep, die mij toen zekerde had de boel dus ook niet echt onder controle.
Toen was 't voor mij mooi geweest.....ben toen gestopt met klimmen.

Dus
Iedereen had 10 lessen gehad
Dus da's ook geen zekerheid voor veilig klimmen.

Belangrijk is discipline!!, je klimmaat kunnen vertrouwen en elkaar altijd checken!

- uit jouw mail begrijp ik dat je er aanstaande dinsdagavond bij bent in THEA; leuke groep en en een heel andere discipline -

Ruud van Koten
http://home.tiscali.nl/~thealps/
 
Hallo,

Laat ik beginnen te zeggen dat ik zeer zeker het nut inzie van een cursus maar ik fervent tegenstander ben van een certificaat.
Hoewel dit een idee is met alle goede bedoelingen zal het zijn doel voorbij schieten. Daar bedoel ik mee dat het helen van het certificaat een doel op zich zal worden en waarschijnlijk alleen weer geld moet gaan kosten...

Van wie heb jij je eerste stapjes omhoog geleerd? Peter. Is Peter (A)KI? Nee. En toch kun je bij iemand geen officiele papieren heeft prima leren klimmen.
Ik heb het geleerd bij een oud-marinier en later heel veel geleerd door een dag met een Franse gids te gaan klimmen... Moet ik in NL dan weer een certificaatje gaan halen?

Duncan.
 
Ik heb mijn eerste keer geklommen onder begeleiding van de klimmers van onder andere,... mensen van de Hikingsite, maar ook andere mensen van het klimmers groepje. En zit nu ook een beetje in hun groepje,...(erg leuk)

groetjes Peter,...Fazernoot
 
He Peter.

Welkom in de groep man.
Gezellig.
Wel een stukkie rijden iedere keer maar je weet in ieder geval waar je de motor veilig kunt stallen :D :D

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan