Koken GR20


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
halverwege juni vertrekken we met 3 personen voor het noordelijk gedeelte van de GR20. Ik besloot me de Markill Hotshot met adapter aan te schaffen (beste rendement en kwaliteit/prijs). Kan er vullingen gekocht worden onderweg? Hoeveel vullingen neem ik mee voor ons drie (we reizen niet per vliegtuig)? We koken enkele keren per dag ons oplossoepje, koffie, en één maaltijd (Adventure Food of dergelijke) gedurende 9, 10 of 11 dagen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Vorig jaar de GR20 gedaan met nog 2 kameraden. We hadden wel een multifuel bij (MSR Dragonfly).
In de meeste hutten kun je wel de standaard camping-gaz vullingen kopen.
Opmerking: zorg dat je genoeg cash op zak hebt, want het leven in de bergen is zéér duur en er is onderweg nergens een bancontact-automaat te vinden.
Voor bvb. een snicker, biertje, ed. mag je al vlug 3 à 4 euro neertellen.

Indien je nog vragen hebt, ...

Johan
 
Dank Lonewolf voor het snelle antwoord. Dat het daar niet goedkoop is had ik al vernomen. Daarom proberen we toch zoveel mogelijk eten mee te nemen.Blij van te horen dat er campingaz vullingen te koop zijn. Ik twijfel nog altijd tussen een multifuel of gas, zeker omdat ik nog wil fietstochten ondernemen in Afrika. Maar voor de G20 wil ik wel het gewicht beperken ten voordele van iets meer eten mee te kunnen nemen.... 't Is altijd een beetje kiezen natuurlijk. Hoeveel benzine had je nodig voor jullie 2 ? M.a.w. is het rendement beter op benzine dan op gas. Ik bedoel natuurlijk... wat kan je koken met evenveel "gewicht" aan gas of fuel. Ik betwijfel of het gewicht van multifuel toestel met fuel (beter rendement?), qua gewicht voordeliger is dan gastoestel met vulling. Maar je weet nooit natuurlijk....
 
Wel, we waren met 3 (ikke en 2 vrienden), en hebben op 8 dagen 1 kleine fles (22 oz) benzine (98+) (ter plaatse getankt) opgebruikt.
Daarmee maakten we dus elke avond een litertje warme soep (minute maid of id) en een spaghetteria voor 3, en een litertje warm water voor de koffie. 's Morgens namen we meestal een ontbijt in de hut.

Dus met een grote fuel-bottle, of 2 kleine flesjes, kom je zeker 10 dagen toe om 's morgens koffie te maken en 's avonds een warme maaltijd voor 3 personen. Met de Dragonfly op vol vermogen is een litertje water immers binnen de paar minuten aan het koken.
Ik zweer dus bij een fuel-stove, maar dat had je waarschijnlijk al begrepen.

Het nadeel van een multifuel is dan wel weer de fuel-bottle: altijd zorgen dat je deze hééél goed uitspoelt, vooraleer je ze in je bagage steekt, want anders kunnen de luchthaven-autoriteiten wel eens je rugzak in beslag nemen.
Gelukkig nog geen persoonlijke ervaring, maar kheb er al wel veel berichten over gelezen.

BTW: de GR20 is ongelooflijk ...

Johan
 
enne, we hadden 2 kleine flessen brandstof mee, wat dus veel te veel was. Nog een tip: moest je toch kiezen voor een fuel-stove: ga ergens aan een tankstation staan en wacht daar op een vriendelijke chauffeur, die je dat litertje benzine wel wil schenken.

Johan
 
Hi,

misschien heb je hier iets aan:

(citaat van de site van Optimus Schweden:)

"How much fuel do I need?
In summertime and if you intend to boil water and cook we recommend 0,1 litre (4oz) per person and day. In wintertime, if you need to melt snow, the consumption will be 0,2 litres (8 oz) and more per person and day. For gas stoves we recommend 60 grams gas (70/30 Butane/Propane) per person and day in summertime and 120 grams and more per person and day in wintertime. The consumption is only approximate and depends on what stove you are using, temperature, wind, altitude, humidity and much more."

Mijn eigen ervaringen in de zomer liggen beduidend lager. Met Nova van optimus, wel met goede pan, windscherm en reflector, ca 40 ml Coleman fuel per dag per persoon. (ochtend koffie, avond eten, avond koffie) Dat is voor 2 pers. ca 1 flesje van netto 450 ml per 5 dagen. Ik reken dan met ca 600 gram voor gevuld brandstof fles (zonder pomp). Tot nu toe is dit rekensommetje altijd erg ruim gebleken.

Succes

MVG

Rolf
 
Das idd een interessante optel som.

Zlef ga ik uit van het volgende, swinters neem ik mijn whisperlite mee met of een liter fles of een 600 cc. met de laatste doe ik vijf dagen, das dan driemaal per dag waterkoken voor eten, drinken en avond eten/ afwas en savonds nog eens koffie... Zomers gebruik ik vaak gas, blikje msr iso pro gaat iets van een dag of vijf mee maar dan heb ik wel twee branders bij, geen iedee hoeveel gas ik dus echt gebruik...

Bas

-gaat eens puzzelen over brandstof verbruik-
 
Hallo,

Wij liepen de GR20 bijna 10 jaar terug en hadden helemaal geen gas of benzine meegenomen, enkel een noodset met vuurblokjes. Alle berghutten hebben kookmogelijkheden, primitief en simpel, en in de prijs inbegrepen, ook als je kampeert. Ons motto: hoe minder grammen hoe beter, en als het aanwezig is waarom meesleuren?

Groet en smakelijk,
Jo
 
'k Zal me dus nog eens moeten beraden wat ik al of niet kopen zal. Geen aankoop, en gebruik maken van de kookmogelijkheden in hut is een optie, maar ik liet me vertellen dat je daar nu niet erg moet op rekenen wegens te druk. Met de bovenstaande antwoorden kan ik misschien al eens een berekening maken hoe het minder gebruik fuel tgo gas het meergewicht van een fueltoestel al of niet kan compenseren.....
 
Jullie hebben me overtuigd om een multifuel te kopen. Ik weet zowel een tweedehandse MSR Whisperlite I1600 te koop als een Primus Multifuel. Beiden zouden in goeie staat verkeren. Ik lees in "ervaringen" zowel positieve als negatieve commentaar van beide. (whisperlite= plastieken pompje; multifuel= priming-pads zouden een zwakker punt zijn) Wat verkiezen jullie van die twee? Dank
 
Zelf heb ik al jaren een whisperlite (vorig jaar een nieuwe moeten kopen omdat de oude echt vollledig opgestookt was) en nog nooit echt problemen of issues tegen gekomen... Maar de multifuel brandt ook op gas. Dus mocht je de optie gas willen openhouden is dit zeker een erg goede keuze. In gebruik zijn ze beide erg goed.

Dus de keuze bestaat uit wat de staat is van de branders, de prijs en of je evt gas wilt stoken... (zelf heb ik hiervoor een aantal pocket rockets....)

Bas
 
Ik gebruik zelf een Primus Multifuel en ben van menig dat er helemaal geen probleem is met de primingpads!
Als je tijdens onderhoud niet als een lompe boer tekeer gaat blijven ze gewoon heel, ik doe met die van mij al ruim 3 jaar zonder problemen.
En pas bij het losschroeven van de branderkop voor groot onderhoud loop je het risico dat ze kapot gaan als je lomp tekeer gaat.

Voor de rest een prima brander die zonder problemen werkt op zowel vloeibare brandstoffen als gas.
Ik kan je hem zeker aanraden, maar de MSR is zeker niet minder geloof ik.
Een kunststof pomp wil niet zeggen dat het niks is, je moet gewoon goed omgaan met je spullen en dan is er niks aan de hand!

Succes,

Martijn
 
Een wonderbaarlijke site, zou ik zeggen. Ik stel een vraag en in héél korte tijd een heleboel interessante antwoorden...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan