koken in aluminium


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Lijkt me lulkoek....Ik heb inderdaad wel eens iets gelezen dat je omdat alu zo zacht is miniscule (microscopisch zelfs) kleine deeltjes in je eten kunnen komen door het roeren en andere slijtage maar in zulke geringe hoeveelheden dat het zelfs goed zou zijn voor je in plaats van slecht.
Als koken op en/of in aluminium(folie) zo slecht zou zijn dan was er zeker in NL allang een wet/verordening/waarschuwing etc etc uitgevaardigd.

Kijk maar naar de onrust omtrent de weekmakers in de scoobiedoe touwtjes een paar weken terug, waarschuwingen op je pakje sjek en het feit dat je vooral met je maten moet drinken.


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Je wordt inderdaad snel bang gemaakt met allerlei verhalen en er zal vast verschil zijn tussen gezond en heel gezond. Maar ik neem aan dat je niet 3 x per dag koffie zet met zo'n perculator.

Overigens wel lekker, verse koffie als je voor je tentje zit.

Paul
 
Er is een poging ondernomen om een verband te leggen tussen aluminiumopname in het lichaam en dementie (alzheimer).Ze zijn er na jaren onderzoek niet uit.
Ach, zoveel dagen per jaar zit ik niet in het potje te schrapen.
Er zijn wel meer stoffen die schadelijk zijn. (Zei hij met het glas wijn naast zijn klavier)

Ivo
 
My 2 cents: het is inderdaad een bekend gegeven dat het roeren (schrapen) in een alu pag zeer fijne deeltjes alu los kan maken welke vervolgens in het eten worden opgenomen.

Destijds las ik echter (volgens mij in Op Pad), dat dit alleen schadelijk is als je dat 3 maal daags, 50 jaar lang doet en dan nog niet eens zeer ernstig ook.

Kortom: ga maar lekker koffie zetten!

Raymond
 
Bij kinderen schijnt het wel slecht te zijn op redelijk korte termijn
Een andere reden om niet voor Alu te kiezen is dat als de bodem beschadigt / bekrast is, aangebrand voedsel zich moeilijk(er) laat verwijderen en verder gaat de bodem sneller aan gort als er gasbranders worden gebruikt met een smalle pit (persoonlijke ervaring)

Groeten
Buitenbeentje
 
Ik heb laatst gehoord (bij de vrijbuiter) dat je niet met aluminium pannetjes moet koken op een dragonfly. Ik had hier nog nooit van gehoord.... Weet iemand hier iets over?

alvast bedankt
 
Mmm, lijkt mij onzin. Heb het dan ook maar meteen ff gevraagd aan de importeur van MSR: "Nee, weet ik niets van. Ik heb zelf goede ervaringen met alu. op de dragon. Dus,...."

Kortom: ik zie geen problemen. Of bedoelen ze dat als je de dragon een paar uur op volle kracht laat stomen dat je pannetje begint te smelten??

Raymond
 
Hmmm, aluminium smelt bij 660 graden. Denk niet dat je dat met een benzinebrandertje haalt....

Groetz,
Dennis
 
Aluminium is gevoelig voor oxideren (zoiets als roesten). Er ontstaat een erg dun huidje van aluminiumoxide. Naast dat het erg hard is is het ook luchtdicht. Met andere woorden, er komt geen zuurstof meer door heen en het oxideren stopt, vandaar het dunne laagje. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ijzeroxide (roesten) dat erg poreus wordt waardoor het roesten steeds verder gaat. Het pure aluminium dat onder de aluminiumoxide zit is erg zacht en je maakt daardoor de harde oxidelaag makkelijk kapot. Vandaar de waarschuwing geen metalen bestek te gebruiken.

Als pannetje heb je het best zwaar. Je wordt de hele wereld overgesleept en zit vaak klem in een hotseklotsende rugzak met andere harde voorwerpen waar je voortdurend tegen aanbotst. Zonder pardon zetten ze je niet al te zachtzinnig op een rotsige ondergrond als er gegeten kan worden. Koken is soms best moeilijk en men laat het eten makkelijk aanbakken zodat je bodem bedekt is met één zwarte klont voormalig varkensbil. Om die te verwijderen blijken zand en kiezelsteentjes ideaal te zijn als schuurmiddel. Ook zetten ze je zonder nadenken op het hete vuur (thermoshock) en vervolgens in de sneeuw (ai weer een opdonder). Je kan het hebben, maar toch.

Plaatsen waar je vervormt wordt worden harder en dus wat brosser, waardoor er makkelijk wat kleine onderdelen loslaten (vervellen zonder nieuw huidje??). Je zult gelukkig niet smelten op het brandertje. Al deze avonturen zorgen ervoor dat je af en toe (metaal)moe wordt en je verouderd. Maar ja, je bent een gebruiksvoorwerp.

groet
Richard

- krijgt medelij met zijn pannensetje uit '76:P
 
- krijgt medelij met zijn pannensetje uit '76Man, dat is bijna een schrijfblok verhaal....:D
Je kijkt ineens heel anders naar dat gedeukte stukje alledaagsheid.
Ik kan me er helemaal in vinden, ben zelf bijzonder verknocht aan een Alu 2 liter pannetje, bijna 45 ( ! ) jaar oud, gedeukt, bekrast en gepokt en gemazeld.
Wordt ook inderdaad voor allerlij bijzaken gebruikt waaronder sneeuwschep en helaas een keer als hondentoilet.
Kopje koffie jongens??
Rob


Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
>Kortom: ik zie geen problemen. Of bedoelen ze dat als je de
>dragon een paar uur op volle kracht laat stomen dat je
>pannetje begint te smelten??
>
>Raymond

Hehe.. een collega van mij bij Bever heeft op een test weekend voor Outdoor Magazine een oude pan gesloopt (bewust) door 'm vol te proppen met sneeuw en de dragonfly er op vol vermogen onder te zetten. De bodem van de pan kwam (met geweld) los.

Don't try this at home :+

Groeten,
Joris
 
Daar wil ik wel eens meer over weten!!
Want ik smelt in de winter vaak zat sneeuw in een alu pan met een vergelijkbare brander.
En eerlijk gezegd twijfel ik aan het verhaal:
Ik heb een proefje voor je, kan je thuis doen, kost niets:
Nodig:
1 plastic wegwerp bekertje, aansteker en water.
Vul de beker met water en hou de aansteker eronder: Er gebeurt weinig, het bekertje vervomt mischien wat maar zal niet doorsmelten, het water voert nl heel makkelijk alle warmte af.

Gooi nu bekertje leeg, droog het af en herhaal de proef, beker smelt gelijk, brand af en dus kan je dit beter niet binnen doen!!!

Vertaal dit nu eens voor mij naar een alupan met water/sneeuw??

Rob

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Leuk proefje, en ik geloof direct dat je daar je pan mee kan slopen. Sinds ik (niet expres) eens zoiets deed met een rvs-pannetje plopt hij iedere keer als hij warm wordt. De bodem is zwart verkleurd en duidelijk vervormd.
In de praktijk doe je eerst een beetje water in de pan voor je 'm op het vuur zet. Dan pas de sneeuw om het geheel rustig aan elkaar te laten wennen.

Off topic, maar ik moet er ineens aan denken.. Een poos geleden had maatje A z'n coleman opgeslagen in een colafles. Ongelabeld. Maatje B dacht dat het water was en bracht het aan de kook voor een bakkie thee. Hij rook nattigheid toen het geheel al na enkele seconden begon te sissen en te borrelen en vlam begon te vatten.. Gelukkig stond het spulletje niet in een tent.

:)
 
>Hmmm, aluminium smelt bij 660 graden. Denk niet dat je dat
>met een benzinebrandertje haalt....

Toch is het windscherm rond m'n dragonfly wél weggesmolten!

Nog iets anders trouwens, een ei koken in aluminium geeft ook een vreemd effect, aan de binnenkant een flinke verkleuring (zal ook oxidatie zijn gok ik).

grtz
Henk
 
> een ei koken in aluminium geeft ook een vreemd effect,

Je moet je ei ook koken in water! :P

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan