koken in Canada en Alaska


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Beste allemaal,

Deze zomer gaan we een week naar Alaska en twee weken naar Canada (BC) om daar rond te trekken, camperen, hiken, grizley's schieten met een camera etc.
Nou is mijn vraag wat ik het beste kan doen qua branders. Ik heb tent, pannen etc maar wat moet ik gebruiken om op te gaan koken? We mogen natuurlijk geen brandstof mee nemen in het vliegtuig en moeten dus eerst iets hebben waar we een week mee kunnen koken dan vliegen we weer naar Vancouver daarna 2 weken. Ik dacht misschien aan een kleine brander van Coleman zodat we dan op benzine kunnen koken maar gaan de sproeiers dan nog steeds verstopt raken als je het met auto benzine vult? Of is gas toch een betere optie? Oftewel ik moet op een zaterdag/zondag bij aankomst in Anchorage iets kunnen kopen en een week later in Vancouver ook.

Als mensen er ervaring mee hebben dan hoor ik het graag.

Alvast dank,

iorus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Anchorage en Vancouver zijn behoorlijk grote plaatsen. Daar zijn hele grote outdoorwinkels, die brandstof in alle soorten en maten verkopen. Vaak zijn ze beter gesorteerd dan hier in Nederland. Geen gedoe met autobenzine dus.

Pas wel op dat je de brander goed schoonmaakt voor je op het vliegtuig stapt. Ook de fles uitspoelen met zeepsop en de dop eraf laten. Je loopt altijd de kans dat de brander door de security wordt ingenomen, is mij nooit overkomen gelukkig.

Wat ook kan is bij bijvoorbeeld Walmart een goedkope gasbrander kopen (Coleman hebben ze al vanaf zo'n 20 dollar). Passende gastankjes zijn overal, ook in Canada, ruimschoots voorhanden.

Veel plezier!
Helene
 
Ga je naar een gebied waar bomen staan? Dan kun je overwegen om je te redden met alleen een houtvuurtje of zo'n klein brandertje waar je takjes in kan gooien.

Een andere optie is misschien om je eigen brander poste restante op te sturen naar een postkantoor daar? Misschien een dure grap.
 
Ik heb nog geen brander, althans wat ik heb is echt heel oud en niet verstandig om te gebruiken, dus ik wilde of hier in NL een brander kopen en dan de vulling daar of de hele set daar te halen.

We zullen ook vast wel hier en daar met wat hout vuurtjes gaan maken en daarmee koken/BBQen maar in de ochtend is het wel lekker om even thee te kunnen zetten op een brander.

Ben anderhalf jaar geleden ook in Alaska geweest maar toen erg lui in hotels gezeten. Land was mooi maar het is toch niet mijn ding om in een hotel kamer te gaan liggen met een tv erbij terwijl je een stukje verderop de mooiste uitzichten hebt.

Anchorage is trouwens een klein stadje en de vorige keer zijn mij eigenlijk geen outdoor winkels opgevallen, wel een sports authority maar dat is meer te vergelijken met Decathlon. Geen idee of ze daar toen branders hadden. Vandaar dus mijn vragen.
 
Hoi,

REI (www.rei.com) zit in Anchorage. Het is niet één van de grootste, maar als je tijd hebt kun je online de hele boel voor noppes naar dat filiaal laten sturen.
Personeel is erg vriendelijk, service is echt voor ons nederlanders ongekend goed.

En dan.... op het vliegveld van Anchorage zijn ze errug alert op rugzakken (die moeten allemaal open en leeg) en een benzinefles die uitgespoeld is met sop, daar ga je het echt niet mee redden.
Ook seamseal mag niet mee van de chef de staf ter plekke. Of nog beter gezegd, alles waar een vlammetje opstaat creeert daar grote paniek.
Zelfs Carl zijn sokken (yup, de víeze ook en die mochten zowaar wél gewoon mee) zijn binnenstebuiten gekeerd nadat ze de seamseal én de benzinebrander hadden gevonden.
En ohja, alles waar wat batterijen inzitten worden ze ook zenuwachtig van.

En als ze dan vervolgens alle meuk niet meer in je rugzak gepropt krijgen (en nope, je mag zelf echt niet helpen), doen ze er echt niet moeilijk over dat enorme mes gewoon in de handbagage mee te geven..... Snap jij het nog?

Anyway, cola in de benzinefles werkte voor ons..... (nadat we hem flink uitgespoeld hadden met soppie).

Heel veel plezier daar, t is er super!
Petra
 
Benzine branders vervoeren in vliegtuigen is erg lastig. Ze moeten helemaal schoon zijn. Zoals Petra al schreef alles waar een vlammetje op staat is verdacht. Dus hier wat tips voor vervoer van een benzine brander in een vliegtuig.

1. Neem een brander met een losse tank, dus schrap die coleman gedachte.

2. Demonteer de brander geheel in losse onderdelen en reiniging dat ding goed. Zeepsop zet geen zoden aan de dijk, ik heb redelijk goede ervaring met gebitsreiniger tabletten en cola (twee reinigingsgangen). Dus dat is ook goed te doen voor de terugweg. Rubberen delen niet in gebitsreiniger gooien...

3. Zorg voor een neutrale brandstoffles, dus geen opschriften met fuel e.d. Ook deze goed reinigen als de brander en zonder dop in de bagage. Flessen met dop wordt men standaard zenuwachtig van.

4. De brander onderdelen verspreiden over je bagage.

5. Nooit vloeistoffen of gassen meenemen.

6. Neem ook een reparatiekit voor je brander mee (reserve onderdelen)

Wil je deze hassle niet ga dan voor gasbrander met losse tank. Ook deze brander uit elkaar halen in onderdelen als dat kan (meestal niet). Tankjes moet je ter plekke kopen.

Voor keuze benzinebrander kies een multifuel, zo'n ding die in ieder geval kerosine en petroleum kan fikken.

Messen mogen volgens mij vervoerd worden als het tools zijn maar niet in de handbagage.
 
Als gastankjes makkelijk te verkrijgen zijn, zou ik niet moeilijk gaan doen en een gasbrander kopen. Gasbrander is veel goedkoper en je hoeft hem niet schoon te maken. Zolang de temperaturen boven 0 graden blijven werkt gas perfect en snel.
 
>Anchorage is trouwens een klein stadje

Ehm... met 280.000 inwoners is Anchorage geen wereldstad, maar klein?
 
Bij de REI hebben ze echt genoeg branders. Ivm verkrijgbaarheid van brandstof ben ik zelf een aantal jaar geleden daar voor de benzinebrander gegaan, ik weet eigenlijk niet eens of ze wel gasbranders hadden. Als je nog geen brander hebt moet je hem zeker niet hier kopen. Een MSR brander kost daar bijna de helft minder, zeker nu de dollar voor ons nogal gunstig staat. Er zitten ook nog wel wat jacht/visshops, waar ze ook van alles aan branders hebben. Geen enkel probleem om wat te vinden... Ik ben toen naar Vancouver gefietst, maar kon vanaf canada mijn brander en flessen zonder problemen meenemen in het vliegtuig, ik had ze wel erg grondig geboend. Lucifers waren bij aankomst wel uit mijn bagage verdwenen, de Amerikaanse douane is ondoorgrondelijk... Oh ja, ook weinig flexibel en niet erg gesteld op discussie, dus als je net zoals ik graag een praatje maakt: niet doen! :)

In Vancouver zitten een heleboel outdoorwinkels bij elkaar op West Broadway street, 100-200. één van de grotere en goedkopere daar is de MEC (Mountain Equipment Coop), maar er is lekker wat competitie tussen de winkels, dus als je effe tijd hebt kan vergelijken lonen. Ook in Canada zou ik voor benzine gaan qua brander, hoewel je voor 2 weken ook nog wel gas kunt meesjouwen.

Ennuh, Anchorage is zéker qua oppervlakte een erg grote stad :)

Veel plezier in ieder geval, beide locaties zijn gaaf...
 
Grappig dat ze zo lastig doen met lucifers e.d. Wij hadden de laatste keer kogel hulsen mee terug genomen nadat een paar eskimo's ons met hun geweren hadden laten schieten. Dat was geen enkel probleem.
We gaan trouwens naar Homer voor een berentripje naar Katmai, als we die hebben gehad dan gaan we nog ergens tussen Homer en Anchorage een dag of wat doorbrengen. Als er mensen zijn die daar nog tips voor hebben dan hoor ik dat ook graag.

Alvast heel erg dank voor alle tips!

iorus
 
Hoi Iorus,

Mooi dat je gaat. Ik ga zelf in het najaar dus jouw onderwerp kwam wel van pas. is voor mij ook jaren geleden. Veel plezier alvast!


Wat de brandtstof aangaat:

>Voor keuze benzinebrander kies een multifuel, zo'n ding die in
>ieder geval kerosine en petroleum kan fikken.

Het engelse Kerosene = onze petrolium / lampenolie.
Onze kerosine (vliegtuigbrandstof) = jet fuel.

DIt ter info en mogelijke verwarring aan de pomp.

grtz.
 
Yep,

Geen brander meenemen, maar daar een van de goedkoopste gasbrandertjes kopen bij buitensportzaak of wall-mart en na je vakantie weggeven of weggooien. Op je totale budget is dit een verwaarloosbaar bedrag. Enige gevaar is in dit soort zaken dat je heel hebberig wordt en met meer spullen naar buiten komt.

groeten, Jaap
 
Hoi,

We hebben uiteindelijk gekozen voor:
Primus
EasyFuel™ Duo
Artikel-code: 3277-43
Deze zeer stabiele gasbrander past op elk gastankje met ventiel. Met piëzo. 3000 W.

Kan op verschillende soorten gas als er maar een schroefnaad op zit en geen gezeur met lucifers gezien er een ontsteking aan zit. Het werkte prima in Schotland (we waren daar in mei) en er is net iemand in Canada en Amerika geweest met onze brander en die heeft er geen problemen mee gehad.

Nog even en dan mogen we ook die kant weer op.
 
Ik ben werkzaam in Canada en Alaska als gids, en het is verboden om op een houtvuurtje te koken. Alleen in echte survival situaties.

Voor goedkope gastankjes en branders kijk eens op www.mec.ca


Ga je naar een gebied waar bomen staan? Dan kun je overwegen om je te redden met alleen een houtvuurtje of zo'n klein brandertje waar je takjes in kan gooien.

Een andere optie is misschien om je eigen brander poste restante op te sturen naar een postkantoor daar? Misschien een dure grap.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan