Kompas voor zuidelijk halfrond?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter rob
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
R

rob

Guest
Beste mensen,

Een vraagje die me bezig houdt en waar ik me nog niet in verdiept heb. Maar waarom geen gebruik maken van andermans kennis dacht ik zo.

Het volgende,
ik ben van plan eind van dit jaar naar Chili af te reizen voor een aantal mooie tochten (Torres del Paine, San Rafael enzo). Uiteraard behoord dan ook een kompas tot de uitrustingsstukken. Wie kan mij vertellen of ik daarbij mijn Recta DP2 kompas gewoon kan gebruiken. Of heb ik een speciaal gekalibreerd kompas ofzo nodig zodat de naald niet naar het zuiden gaat wijzen (haha). M.a.w. gaat de declinatie en inclinatie echt problemen opleveren?

Zo ja, wat voor kompas zou je me adviseren?

Rob
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Rob,

Ik heb me indertijd hetzelfde afgevraagd toen ik naar Nieuw-Zeeland ging. Het blijkt dat er voor verschillende geografische gebieden verschillende kompassen zijn die zijn gekalibreerd voor verschillende inclinaties. Van Recta weet ik dat ze er 2 kompassen op na houden (noordelijk- en zuidelijk halfrond) en Suunto heeft zelfs 5 verschillende kompassen.
Conclusie: als je echt in Chili een kompas nodig hebt zal je een nieuwe moeten kopen. Alleen advies kan ik je daarbij helaas niet geven...(misschien moet je 'em zelfs daar kopen??)

Groetz,
Dennis
 
Rob,

Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat: de Recta DP-65. Met dit kompas kun je overal uit de voeten en heb je meteen een beschermdoosje om je kompas heen.

Zie ook: http://www.hiking-site.nl/materialen_kompas_recta.html

Je kunt het overigens ook proberen met je DP-2, maar volgens mij trekt die Chili net niet. Dit is namelijk wel erg ver onder de evenaar :(

Grtx,

Raymond
 
Ik heb zelf een Silva kompas en deze is uitgevoerd met een soort stelschroef waarvan in de handleiding stond gemeld dat je deze stelschroef aan kunt passen naar noordelijk/zuidelijk halfrond.
Zelf nog nooit geprobeerd(ook niet geweest dus)dus ik kan ook niet zeggen of dit echt werkt.
Groeten,

Len
 
Maar ipv een DP 65 ben je denk ik goedkoper uit met 2 DP 2's
Eén voor noordelijke en één voor het zuidelijke hemisfeer.

C.M.
Peter.

(Eén ster geeft al genoeg licht voor de toekomst).
 
Deze werkt gewoon. Heeft immers geen mechanische naald die ergens tegenaan kan lopen in verband met inclinatie.

Raymond
 
Een electronisch kompas werkt dmv een hall-sensor.
Dit is een halfgeleider component (in IC vorm), dit
ding reageert op magnetische velden.
 
Hallo allemaal,

Bedankt voor de info, natuurlijk stond het meeste al op de site kwam ik later achter!

Maarrrrrrr, we dwalen af, want, waar ik natuurlijk in geintereseerd ben is of, als ik een voor het noordelijk halfrond geschikt kompas meeneem, dit ook daadwerkelijk problemen zal opleveren.
Wat zal bijvoorbeeld de aanwijsfout zijn?
Heeft iemand hier ook daadwerkelijk ervaring mee?

Zo niet, dan hou ik jullie begin 2003 op de hoogte.

Rob
 
[laatste wijziging op 08-04-02 om 21:34][laatste wijziging op 08-04-02 om 21:32 ]Vraagje?

Is een kompas niet gewoon een magnetisch naaldje die waar ook ter wereld naar het magnetische noorden wijst? En is alleen de variatie(var) en deviatie(dev) verschillend? En is het niet zo dat je alleen last hebt van inclinatie als je te dicht bij de magnetische polen komt en is deze niet verwaarloosbaar klein als je tussen de 60 a 70 graden noord of zuid blijft.
De variatie veranderd elke dag (de polen "lopen")een zeer klein beetje en dit is per plaats op aarde anders, de deviatie is per kompas en koers verschillend. Als je deze twee weet kan je toch elk kompas gebruiken, zolang je niet te dicht bij de polen komt?

ware noorden + variatie = magnetische noorden
magnetische noorden + deviatie = kompas noorden
ware noorden - kompas noorden = miswijzing
dus: miswijzing = var + dev

Nw + var = Nm + dev = Nk

>QUOTE uit NAVIGATIE door G. van Rheenen<

Onder variatie verstaan we de hoek tussen de ware noordrichting en de magnetische noordrichting, gerekend vanaf de ware noord richting.
De variatie op een en dezelfde plaats op aarde is meestal niet konstant, omdat de magnetische polen langzaam van plaats veranderen. De variatie veranderd daardoor van jaar tot jaar. De variatieverandering is niet regelmatig.

Onder de deviatie verstaan we de hoek tussen de magnetische noordrichting en de kompas-noordrichting, gerekend vanaf de magnetische noordrichting.
Bij elk magnetisch kompas behoort een deviatie tabel.

Onder miswijzing verstaan we de hoek tussen de ware noordrichting en de kompas noordrichting, gerekend vanaf de ware noordrichting
>Eind quote<

Dus weet je de miswijzing dan hoef je dus ook geen nieuw kompas te kopen alleen een beetje rekenen.

Anders zou elk schip twee kompassen aan boord moeten hebben en dat heb ik nog nooit gezien.

Geloof niet zomaar alles wat de verkoper zegt.

Zenno heeft gesproken

Gegroet
 
martin gaat spreken..

Het gaat tever om het helemaal uit te leggen, koop een boek waar het in staat, maar de verkoper heeft wel degelijk gelijk.

het komt in het kort hier op neer: Als je je op het zuidelijk halfrond bevindt wil de naald van je kompas in een rechte lijn naar het magnetische noorden toe. Dwars door de aardbol dus, je naaldje loopt vast tegen het huis van het kompas en er valt niet te pijlen. Vandaar dat er speciale kompassen zijn die wereldwijd te gebruiken zijn, zoals op schepen of o.a. de DP-65 van Recta voor de hiker...

:7
martin
-geen dank..
 
>martin gaat spreken..
>
>het komt in het kort hier op neer: Als je je op het
>zuidelijk halfrond bevindt wil de naald van je kompas in een
>rechte lijn naar het magnetische noorden toe. Dwars door de
>aardbol dus, je naaldje loopt vast tegen het huis van het
>kompas en er valt niet te pijlen. Vandaar dat er speciale
>kompassen zijn die wereldwijd te gebruiken zijn, zoals op
>schepen of o.a. de DP-65 van Recta voor de hiker...

Helaas moet ik je hier tegen spreken,
Door elke magneet, dus ook de aarde, loopt de magnetische stroom van Ps (zuidpool) naar de Pn (noordpool) en BUITEN de magneet (lees aarde)
van Pn naar Ps (theoretisch gezien wijst het kompas dus naar het Zuiden).
De magnetische velden lopen dus OVER het aardoppervlak. Dit is te bewijzen door een magneet onder een glasplaat te houden en op de glasplaat ijzervijsel te strooien. Het vijlsel zal in een lijnen patroon gaan "liggen" dit worden de veld- of kracht lijnen genoemd.
Dus de magnetische naald zal NOOIT ineen rechte lijn door de aarde heen wijzen omdat de veldlijnen in een bocht om de aarde (magneet) heen lopen, en omdat de veldlijnen dus naar het zuiden lopen zou je kompas het op het zuiderlijk halfrond volgens jou theorie het juist beter moeten doen.

Dus hoe dichter bij de polen hoe stijler de veldlijnen uit het aardoppervlak komen en dan gaat het verhaal van inclinatie pas echt op, op de rest van de aarde is de inclinatie vrijwel te verwaarlozen.

En alweer heeft Zenno de waarheid gesproken.

(bron: navigatie instrumenten en systemen door G. van Rheenen, leraar aan de school voor zeevaart en techniek)
 
accoord..

Probeer eens een handleiding voor de DP-65 te scoren. Daar staan alle magnetische velden over onze globe in kaart gebracht. Er is sprake van 5 zones waar dus ook afzonderlijke kompassen voor nodig zouden zijn. Nu weten de meeste fabrikanten dat aantal te reduceren tot 2 of zelfs 1. Het verschil tussen een DP-65 en bijv. een DP-2 is dat bij de 65 de naald onafhankelijk van de magneet is opgehangen en daardoor te corrigeren is. Een Europese DP-2 loopt in Nepal hopeloos vast.

(bron: geheugen, ben m'n handleiding kwijt)

:7
martin
-gaat morgen even de boeken erop naslaan..
 
Weer een ander boek opgezocht.

Het aardmagnetisch veld

het aardmagnetisch veld omvat de gehele aarde. De grootte en de richting van het aardmagnetisch veld zijn voor een bepaalde plaats op aarde niet konstant, omdat de magnetische polen langzaam van plaats veranderen. Als je een magneetnaald om 3 onderling loodrechte assen vrij draaibaar ophangt, geeft deze de richting van het aardmagnetisch veld aan.
de as van de magneet maakt een hoek met het horizontale vlak, de inclinatie i. de veldsterkte van het aardmagnetisch veld wordt de totale intensiteit T genoemd. de horizontale komponent van het aardmagnetisch veld wordt wel de horizontale intensiteit en de vertikaal ontbondene V de verticale intensiteit genoemd. De richting van H is de magnetische noordrichting Nm.
De grootte van T is afhangkelijk van de breedte. Aan de polen is T maximaal. De grootte van H is bij een gegeven T afhangkelijk van de inclinatie. Dus H = T cos i. aan de magnetische polen is de inclinatie 90graden, zodat H daar nul is. De plaatsen waar de inclinatie 0graden is liggen op de magnetische equator. Overal ter wereld worden eenmaal in de 5 jaar T, i en de variatie gemeten.
>eind quote<

Nu heb ik niet veel vertrouwen in het feit dat bij jou kompas de naald en de magneet los van elkaar zijn, zou de naald dan niet gewoon naar de magneet wijzen en niet naar het magnetische noorden?
bij mijn recta dp 65 is er gebruik gemaakt van een klein ringmagneetje die met een gewichtje aan de naald vast zit. Dit geheel is geplaatst op een naaldje zodat er zoweinig mogelijk wrijving optreed en de kompasnaald vrij kan draaien.
volgens het inclinatie plaatje op deze site zouden mensen in spanje twee kompassen moeten kopen, een voor noord en een voor zuid spanje.

Zenno
(die niet zoveel vertrouwen stelt in verkooppraatjes van fabrikanten en verkopers en alleen een DP 65 heeft gekocht voor gebruik op hogere breedtegraden. En nog nooit aan boord van schepen meer dan 1 magnetische kompassen heeft gezien en ook nog nooit gezien dat het kompas vaker dan 1x per 2 jaar gericht wordt en niet 5x per reis op de reis van nieuwzeeland naar finland)
 
>
>Nu heb ik niet veel vertrouwen in het feit dat bij jou
>kompas de naald en de magneet los van elkaar zijn, zou de
>naald dan niet gewoon naar de magneet wijzen en niet naar
>het magnetische noorden?

dit moet ik even anders zeggen, zou de naald niet op elke willekeurige plek op de magneet plakken als deze twee los zouden zijn van elkaar en zou dan het noorden niet zoek raken?

gegroet

Zenno (met een nautisch en technische opleiding)
 
Hoi,

Twee dingetjes:

- De genoemde grenzen van de 5 gebieden zijn natuurlijk geen discontinuiteiten in het aardmagnetisch veld, dus aparte kompassen voor noord- en zuid spanje is onnodig.
- Is het niet netjes horizontaal houden bij gebruik van de kompas niet van veel grotere invloed dan de inclinatie ??

Groetz,
Dennis
 
Bij een kompas waarbij de kompasnaald op een scherp puntje draait (kompas-pen) hoef je je kompas nieteens 100% recht te houden zolang de kompasnaald maar niet door bijv. het glas, de kompaspen gehinderd wordt. Hiermee bedoel ik natuurlijk geen hoek van 30 graden ofzo.

Gegroet

Zenno
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zenno..

Stuur jij iemand met een DP-2 uit Europa de wereld over dan?

"zou de naald niet op elke willekeurige plek op de magneet plakken als deze twee los zouden zijn van elkaar en zou dan het noorden niet zoek raken?"
(hier begrijp ik helemaal niks van, verklaar je nader)

:7
martin
-buitensporter/praktijkman
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Terug
Bovenaan