Kompas


Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Perfors

Guest
Beste mensen,

Van de zomer wil ik in Frankrijk een paar dagen gaan lopen. Dit wordt voor mij de eerste keer dat ik alleen met een kaart op stap ga. Daarvoor heb ik altijd gewandeld met een uigeschreven wandelroute. Nou is het niet mijn bedoeling om dagen buiten de bewoonde wereld te blijven. Ik loop van de ene camping naar de andere camping. De vraag is nu of ik een kompas nodig heb en zo ja welke? Ik hoef in iedergeval niet een super ding waarmee ik de hele wereld over kan. De komende paar jaar zit ik nog wel in europa.

Marco
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Marco,

Persoonlijk ga ik niet graag weg zonder een kompas... maar als je er een mee neemt moet je hem uiteraard wel kunnen gebruiken. Overweeg dus naast het aanschaffen van een kompas ook het aanschaffen van een boekje over hoe het kompas te gebruiken of het doen van een cursusje (mocht dat nodig zijn).

Omdat je waarschijnlijk het kompas zal gebruiken om je route vanaf kaart uit te zetten zou je in principe af kunnen met een simpel plaatkompas. Maar mooier is uiteraard een combinatie van plaat/peilkompas zoals bijvoorbeeld de Recta DP serie. Eenvoudigere modellen zijn er ook van Recta en Silva waarbij de spiegel naar boven openklapt.

Ik heb zelf eerst een Recta Scout gehad (exacte typenummer weet ik niet meer) met een opklap spiegeltje. Na verloop van tijd is het spiegeltje er bekrast geraakt. Inmiddels heb ik een Recta DP6 waar ik erg tevreden over ben.

In een (goede) buitensport winkel kun je je overigens ook gewoon goed laten inlichten over een kompas als je verteld waar je het voor wilt gaan gebruiken. Ze zullen je heus geen GPS proberen aan te smeren ;)
 
zelf ben ik het eens met Wouter, z'n ding verteldt je de weg.
Het is ook leuk om er mee te werken, het houd je alert met de route die je wilt volgen. Op de SILVA-site zijn er een paar filmpjes die je kunt bekijken waarop alles wordt uitgelegt.
Waarschijnlijk zul je in Frankrijk met hoogtes te maken krijgen en dat kan erg vermoeiend worden als je mis loopt.
Het klinkt oerstom wat ik je nu zeg maar zelf ben ik eens (ook in Frankrijk) op meschien 50 m2 verdwaald? daar hebben we een dik uur rond gelopen om de weg terug te vinden(alles lijkt op elkaar)
Ik wil maar zeggen neem een kompas mee en leer er mee werken en gebruik hem.

groetjes en veel plezier daar!
Edward
The overkill
 
Hallo Marco,

Als je gewoon op de paden blijft en een goede kaart gebruikt zou je in principe geen kompas nodig hebben. Ik heb samen met vrienden zonder vastgestelde route door de Dolomieten en eerder ook de Franse Jura zonder kompas kunnen lopen. Enige kaartlees kennis is dan wel noodzakelijk.

Een kompas is mijns inziens pas nodig als je een (grotere) doorsteek wilt maken door een bos of een weiland/vlakte. (handig om af te snijden om voor sluitingstijd op de camping of winkels te arriveren).

mijn conclusie is dat het ook nuttig kan zijn bij onduidelijke paden waarbij je je afvraagt of ze nou wel of niet op de kaart staan.
Als het me lukt om een kompas te lenen neem ik hem het mee, zo niet dan niet.

Veel wandelplezier alvast.
Groetjes Gerard

(Gaat met Pasen eieren zoeken langs het Grenslandpad)
 
[laatste wijziging op 08-04-03 om 19:44]met passen in bergen af te snijden om sneller op een kamping of dergelijke te komen zou ik maar oppassen wie weet wat je onderweg tegenkomt al is het maar een stijle helling van 10 meter ga die maar is naar beneden zonder koord.
mijn ervaring is ,in bergachtig gebied best paden volgen(als die er zijn!)

groeten peter die soms ook van de pad durft afgaan en het avontuur tegemoet.
 
>Als je gewoon op de paden blijft en een goede kaart gebruikt
>zou je in principe geen kompas nodig hebben. Ik heb samen
>met vrienden zonder vastgestelde route door de Dolomieten en
>eerder ook de Franse Jura zonder kompas kunnen lopen. Enige
>kaartlees kennis is dan wel noodzakelijk.

Toch is het wel eens praktisch om je richting te kunnen bepalen.
Ook al kun je zo goed kaartlezen, in de nevel of mist kan er heel gemakkelijk een orientatie fout onstaan waardoor je niet daar op de kaart bent als je denkt dat je bent

Ben het ook met deweus eens.
(waarmee ik eens richting het zuiden liep, terwijl het kompas het noorden aanwees).

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb nu de tropen kolder).
 
RE: Kompas of horloge-kompas??

Ha,

Dat zou ik niet durven te stellen, de enkele kompassen in horloges die ik ken is een Suunto, Casio of een Victorinox volgens mij, toch? Die laatste kost 240 euro, voor dat bedrag koop je een Recta DP65 met Global System, een heel mooi kompas, en een goed los horloge. Dan heb je altijd een werkend kompas (geen batterijen die op kunnen zijn, ook al gaan de batterijen nog zo lang mee, eens zijn ze op!), elektronica blijft elektronica en het kan storing krijgen en weet ik veel wat, ik zou (nu in ieder geval nog niet) blind op een digitaal kompas in een horloge durven te vertrouwen.....

En een Suunto kopen is meteen wel heel duur als je op zoek bent naar een kompas. Voor 20 euro heb je al een prima plaatkompas waar je goed mee uit de voeten kunt als je niet te veel graden hoeft te schieten enzo.... Mijn voorkeur gaat uit naar een Recta DP kompas en een los horloge met wijzers, want een werkend horloge (met de goede tijd) met wijzers kan ook dienen als kompas!

Wat is eigenlijk het grote voordeel van een Suunto? Horloge, hoogtemeter, kompas en weet-ik-veel-wat allemaal om je pols, is dat handig? En, gebruik je alles wat erop zit?

Gr,
Maarten
-wil wel een Suunto, maar eerst moet het nut en de toepassing bewezen zijn...

www.theanalogproject.tk
 
Ik zou er niet op betrouwen. Eigenlijk betrouw ik bijna niks van dat soort elektronica (en ik ben elektronicus, 'k spreek tegen m'n eigen winkel). Die spullen worden veel te gemakkelijk gestoord door allerhande dingen. Daarbij nog de manier waarop die spullen ontwikkeld (en vooral getest) worden...

Nog een nadeeltje van een elektronisch kompas is dat het batterijen ZUIPT!!! Gewoon een stomme magnetische naald in een doosje werkt (bijna) altijd en overal.

groetjes,
Jan
 
Jan.

Vertel rustig verder.
Hoor hier graag meer over.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb nu de tropen kolder).
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan