Kompas


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hikers,

Ik ben opzoek naar een plaatkompas die geschikt is voor oriëntatie-wedstrijden. Nou snap ik dat ik een plaatkompas bij elke huis, tuin en keuken outdoorzaak kan halen. Ik heb alleen wat specifieke eisen.

Ik ben op zoek naar een plaatkompas die:

- Snel op het doel is. (dus niet eerst het noorden voorbij draait en daarna weer terug moet draaien naar het exacte magnetische noorden).

- Stabiel is.

- Tegen een stootje kan.

- Nauwkeurig is.

Ik snap dat dit behoorlijk hoge eisen zijn. Daarom zou ik graag jullie ervaringen dan wel aanbevelingen willen horen!

Alvast bedankt voor een reactie!

Rob Mulder
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Het lijkt me een minimale vereiste om een vloeistofkompas te nemen. Deze zijn snel op het doel gericht en stabiel. Maar als het kompas echt heel snel moet richten, dan zul je dat in de winkel moeten proberen.
Een optie is om een kompas met declinatiecorrectie te nemen (of was het nou inclinatie). Dat is een schroefje waarmee je de afwijking van magnetisch en kaartnoorden kan instellen op je kompas, zodat je die zelf niet mee hoeft te nemen. Is vooral handig als je dichter bij de noordpool komt.

Mijn ervaring is dat de plaatkompassen van Recta erg prettig werken en degelijk zijn, maar er zijn meer aanbieders van goede plaatkompassen.

Ik zou zeggen, ga naar een buitensportzaak en vraag ook daar om informatie en probeer verschillende uit.

Succes,
Saskia
 
Hoi,

Ik heb er net eens twee verschillende plaatkompassen bijgepakt om te kijken of er veel verschil tussen zat. Een Racta DT120 en een soortgelijk kompas van Silva (daar staat geen naam/modelnummer op de plaat, dus weet niet exact welk model het is).

Ze reageerden beiden nagenoeg even snel, soms was de een wat sneller, dan weer de ander. Nauwelijks verschil dus. Ook prettig: beiden wezen wel steeds exact in dezelfde richting :)

Voor wat betreft die twee merken zal het dus vooral een kwestie van smaak zijn, want ik neem aan dat er tussen andere soortgelijke modellen dan ook niet veel verschil zit.

Overigens is Recta destijds volgens mij gestopt met duimkompassen omdat er iets met de veiligheid mis was. Weet niet meer exact wat het was, maar geloof iets met gebroken duimen tijdens het vallen met een kompas om de duim ofzo. Misschien dat dat ook de reden is dat ze in NL niet meer verkocht worden?

Raymond
 
Hallo Rob,

Als je niet voor een duimkompas wil of kan gaan, kijk dan bij Recta naar de plaatkompassen met "Global" system (oa DO395). Deze zijn eigenlijk bedoeld om in meerdere inclinatie zones te kunnen gebruiken. In onze regionen heeft deze naald namenlijk onbedoeld neven effecten, dat jij handig kan gebruiken. Bij het Global system wordt de naald door een gewichtje aan gestuurd. Dat gewichtje kan ook vertikaal bewegen, vandaar dat de naald in verschillende inclinatie zones niet meer tegen de behuizing aan komt. Voor jouw heeft dat twee grote voordelen:
- vergeleken met andere kompassen , hoef je een kompas met Recta global system lang niet zo precies horizontaal te houden. De naald speelt al in op doel lang voor je hem horizontaal hebt. Vertaging of onnauwkeurigheid omdat naald tegen behuizing loopt, behoren hiermee vrijwel tot het verleden.
- doordat gewichtje grotere magnetisch kracht heeft speelt de naald ook nog eens keer heel snel en stabiel in.

Gevolg voor jouw: kompas is al ingespeeld op moment dat je ernaar kijkt. Gaat duidelijk veel sneller en stabieler als gewoon kompas. Probeer het maar eens uit in de winkel met een met en een zonder global systeem. Verschil merk je meteen.

Silva heeft ook zo iets, maar met de Eclips serie. Door gebruikt te maken van schijf ipv naald speelt deze ook sneller en stabieler in, Wel zijn ze iets gevoeliger voor recht houden als de Recta Global system kompassen.

Zowel Recta Global System als de Silva Eclips zijn zeer degelijke robuuste kompassen die tegen een stootje kunnen. Wel zijn het niet de goedkoopste.

Succes

Rolf
 
Bedankt voor alle reactie's! Ik ga er zekers mee aan het werk.

Rolf, wat bedoel je hier precies mee?

>In onze regionen heeft deze naald namenlijk
>onbedoeld neven effecten

Bedankt!
Rob.
 
Hi Rob,

Het global system voorkomt dat de naald tegen glas van de behuizing wordt getrokken in inclinatie zones waar het magnetisch veld meer of anders vertikaal werkt als bij ons. Elk kompas dat je koopt is gebouwd voor 1 of meer inclinaties zones. Als je het compas gebruikt in anbder inclinatie zone zal de naald tegen het glas komen en niet of nauwelijks nog werken. Asl je het oude komaps van je vader mee neemt naar Austrailie zal je plotseling ontdekken dat het daar niet meer werkt. Het global system maakt het compas geschikt voor alle inclinaties zones. Dus een Nederland gekocht compas , werkt oook in Austrailie en omgekeerd. In Nederland is het inclinatie van het magetisch veld echter niet zo heel erg vertikaal. Het ruimte die de Global System naald heeft kan jij dan gebruiken om kompas niet helemaal horizontaal te houden. Dat is niet de specifieke bedoeling van het ontwerp, maar dat kan jij dus handig gebruiken.

MVG

Rolf
 
>In Nederland is het inclinatie van het magetisch veld echter niet zo heel erg vertikaal. Het ruimte die de Global System naald heeft kan jij dan gebruiken om kompas niet helemaal horizontaal te houden.<

Bij het niet nauwkeurig recht houden van een kompas moet je wel oppassen voor afleesfouten in het aantal graden. Scheef houden kan namelijk ook scheef op het kompas kijken betekenen. Maar het is ook een kwestie van leren omgaan met je materiaal.
 
>Beste Joris,
>
>Dit is een duimkompas. Op zich ook interessant, alleen zijn
>deze niet in Nederland verkrijgbaar.
>
>Gr. Rob

Beste Rob,

Homeij importeert ze, dus iedere dealer van Homeij artikelen (en dat zijn er nogal wat in NL) kan dit type kompas leveren.

http://www.victorinox.nl/images/products/71S 6.jpg
71S 6
Omschrijving: Duimkompas,Silva,Nor. Een duimkompas met
een extra brede naald,een grote
N-markering,duimband en een rubberen grip.
Gewicht 28 gram,afmeting 95x74mm,3mm dik.
Vloeistof gevuld. 5 Jaar garantie. In doos.
€ 49,50 (adviesprijs)

Zie website Homeij voor dealeradressen:
http://www.homeij.nl/sterkmerk/merken.asp?merkid=7600&anch=7600

Gr,
Joris
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan