Kompasnaald in het zuiden (voor de liefhebbers)


Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Hallo dan,

Kreeg net de volgende vraag binnen per mail:
[em]Eigenlijk heb ik een vraag over de werking van het kompas en ik ben zeer benieuwd naar het antwoord puur uit interesse. Wat gebeurd er met de naald van een kompas als je je precies tegenover het magnetische noorden bevindt? Dus aan de andere kant van de aarde. Gaat de naald dan rondjes draaien of iets dergelijks?[/em]

Volgens mij blijft de naald juist doodstil staan. Maar wellicht zijn er mensen die met een beter antwoord kunnen komen?

Raymond
 
De kompasnaald volgt de magnetische veldlijnen op de aardbol, als je dus op de magnetische zuidpool staat gaat je naald zich richten naar de veldlijnen die op die plaats uit de aarde komen. Je kompas gaat dus vastlopen. Tenzij je 'm verticaal zou kunnen houden (maar dan loopt ie ook vast).

http://www.worldbook.com/features/jupiter/assets/images/magnetic.gif

http://www.manep.ch/img/photo/challenges/emfields/maglines.jpg

Eigenlijk wijst je kompas dus altijd naar het zuiden, aangezien veldlijnen van de noordpool naar de zuidpool van een magneet lopen.

Groeten,
Joris
 
Omdat ik al eens ergens gelezen had dat er voor "elke" plek op de aarde een anders ingesteld kompas is, heb ik eens wat opgezocht.
Wikipedia kwam met het volgende:

Een derde afwijking wordt veroorzaakt door de magnetische inclinatie, het verschijnsel dat de magnetische veldlijnen niet evenwijdig aan het aardoppervlak lopen maar hellen. Een kompasnaald op het noordelijk halfrond zal met zijn noordpool naar beneden willen duiken, op het zuidelijk halfrond helt het veld naar het zuiden. Dit kan eenvoudig gecompenseerd worden door de tegenoverliggende kant iets zwaarder te maken, dit maakt een kompas voor het noordelijk halfrond echter minder bruikbaar op het zuidelijk halfrond en vice versa. Ook maakt het op deze manier uitbalanceren kompassen gevoeliger voor versnellingen.

Arjen
http://www.geograaf.net/
 
Er zijn kompassen die het overal doen (bv. recta DP65), hoe dat werkt weet ik niet.

Laatst bij "how it's made" op discovery lieten ze zien hoe een scheepskompas wordt gemaakt, interessant.

grtz
henk
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan